Kersensap helpt het lichaam bij herstel na zware inspanning
Zou het zo simpel kunnen zijn? Een onderzoek dat is gehouden onder 20 atleten heeft uitgewezen dat dit inderdaad het geval kan zijn. Tijd om dat eens even nader te onderzoeken.
Onderzoek
Kersensap helpt hett lichaam te herstellen na een zware lichamelijke inspanning. Tenminste, zo is na onderzoek gebleken. Er is een onderzoek geweest waaraan 20 atleten hebben deelgenomen. Het onderzoek bestond eruit dat een aantal van hen 5 dagen lang 2x per dag kersensap kregen en de andere atleten een placebo. Na een marathon waaraan de atleten deelnamen gebruikten zij dit nog 2 dagen. Diegenen dat kersensap hadden gekregen herstelden sneller dan de atleten die een placebo hadden gekregen.
Chronische aandoeningen.
Zware lichamelijke inspanningen kunnen spierbeschadiging veroorzaken in het lichaam. Dit hersteld zich wel weer maar dat kan een paar dagen duren. Waar het aan doet denken is aan mensen die bijvoorbeeld reuma of artritis hebben of andere ontstekingsaandoeningen. Deze mensen doen niet mee aan een marathon, maar iedere inspanning die ze doen buiten de normale gang van leven die hun aandoening hun heeft opgelegd, zorgt ervoor dat een heftige reactie van hun lichaam op volgt. Misschien is het een goed idee om het eens te proberen om kersensap in te nemen.
Waarom kersensap?
De anthocyanen in kersen hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Anthocyanen zijn kleurstoffen die vooral voor komen in rood-blauwe planten. En dan niet alleen in de bloemen of vruchten maar ook in de bladeren en in de wortels. Al is het wel zo dat het bij bladeren en wortels meestal alleen maar in de buitenste lagen zit. Het is niet zo dat anthocyanen alleen in kersen voorkomt maar ook in bijvoorbeeld bosbessen en rode groenten zoals rode kool en bieten. De structuur van de plant én de zuurgraad bepaald de kleur van de anthocyanen. Bijvoorbeeld bij zure condities is de kleur vooral rood en bij basische condities is de kleur blauw/paars. Anthocyanen worden in de levensmiddelen industrie ook als kleurstof gebruikt voor voedingsmiddelen onder het E-nummer E-163. Dit komt omdat anthocyanen in water oplosbaar zijn en een sterke kleur hebben. Er kunnen dranken, banket en andere levensmiddelen mee gekleurd worden.
Meer voeding met anthocyanen.
De volgende voedingsmiddelen bevatten anthocyanen:
Braam, bosbes, aubergine, aardbeien, rode wijn, rode uien, blauwe druiven, rode bessen, frambozen, radijs, sinaasappel, vlierbessen, cranberry’s, aronia bessen, kersen en bosbessen, olijven en mango’s. Maar ook in zoete aardappels en rode kool en avocado.
Hieruit kunnen we dus concluderen dat het wel degelijk eens nut kan hebben om dit voor jezelf uit te proberen en laten we wel zijn: keus is er genoeg. Wanneer je last hebt van een aandoening met chronische ontstekingen ga deze voedingsmiddelen dan eens uittesten voor jezelf. Dat kan in de vorm van (biologische)sappen of als onderdeel van je voeding.
Supplementen
Er zijn zelfs supplementen verkrijgbaar met anthocyanen waarvan word gezegd dat deze hart en vaatziekten tegen gaan, een verbeterde oogfunctie tot gevolg hebben en een antivirale activiteit. Maar dit laatste is niet bewezen tot op heden. Wel een feit is dat anthocyanen een antioxidant werking hebben en op die manier dus altijd een goede zaak voor de gezondheid zijn.
Niet geschoten is altijd mis.
Iedere groente en ieder fruitsoort dat afkomstig is uit de natuur en onbewerkt en onbespoten is, dus biologisch gekweekt of geteeld is goed voor de gezondheid, en als in deze bepaalde soorten een stof zit dat iemand met dagelijks chronische pijn misschien kan helpen dan is dat zeker iets om eens een keer bij stil te staan en eens een weekje van je tijd en inzet aan te schenken.
Je kunt er hooguit gezonder van worden.