Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten
Kersen zijn kleine, ronde vruchten die meestal in juni en juli vers verkocht worden. Honderden soorten kersen zijn bekend, met allen verschillende smaken, maar meestal zijn deze zoet of zuur. Ook de maten variëren. Verder zijn kersen afhankelijk van de soort dieprood, kastanjebruin of geelrood van kleur. Zoete kersen worden vaak gegeten terwijl zure kersen meer gebruikt worden voor het koken van gerechten. Alle kersen hebben een kersenpit die eerst verwijderd moet worden alvorens de kersen gegeten of gekookt kunnen worden. Deze frisse, mooie en heerlijke steenvruchten zijn rijk in voedingsstoffen en bieden bijgevolg veel voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de slaap en diabetes mellitus (suikerziekte). Er gaat niets boven een kom verse kersen wanneer ze in het seizoen zijn. Maar ook bevroren kersen, gevriesdroogde poeders, 100% zuur kersensap en zonder conserveermiddel gedroogde kersen hebben ook veel voedingsstoffen aan boord.
Voedingsstoffen van vruchten
Antioxidanten
Kersen zijn een krachtige bron van
antioxidanten en
ontstekingsremmende stoffen. Deze beschermers van de cellen vertragen de veroudering en weren chronische ziekten af, waaronder
hartaandoeningen, kanker, de ziekte
van Alzheimer,
diabetes mellitus (suikerziekte) en obesitas (
zwaarlijvigheid).
Mineralen
In kersen is kalium aanwezig, wat helpt om het hart en de
nieren goed te laten functioneren en tevens de spijsverterings- en spiersystemen van het lichaam ondersteunt. Kersen bevatten ook een beetje koper,
mangaan, magnesium,
ijzer, calcium, fosfor en zink.
Sterolen
Kersen bevatten veel fytosterolen. Deze plantensterolen worden gebruikt om het ‘slechte’ cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. Fytosterolen helpen mogelijk ook om het risico op
kanker te verlagen en de symptomen van urineweginfecties te verbeteren.
Vezels
Kersen zijn vezelrijk en dragen daarom bij aan een gezonde spijsvertering waardoor
constipatie minder snel tot stand komt.
Vitaminen
Kersen bevatten vitamine C. Deze
vitamine is nodig voor de collageenvorming van botten, bloed, spieren en bloedvaten. Daarnaast is vitamine C nodig voor de ijzerabsorptie (opname van ijzer door het lichaam). De vrucht bevat ook bètacaroteen en levert lage hoeveelheden vitamine K, vitamine B6 en vitamine A.
Voedingswaarden
100 gram rauwe kersen bevatten volgende voedingsstoffen:
- calcium: 1%
- calorieën: 63
- cholesterol: 0 mg
- eiwit: 1 gram
- ijzer: 2%
- natrium: 0 mg
- suiker: 13 gram
- totaal koolhydraten: 16 gram
- totaal vet: 0 gram
- verzadigd vet: 0 gram
- vitamine A: 1%
- vitamine C: 12%
- voedingsvezels: 2 gram
Bescherming tegen diabetes mellitus (suikerziekte)
Het ontstekingsremmende effect van kersen helpt het lichaam gezond te houden. Kersen staan daarnaast lager dan veel fruitsoorten op de glycemische index.
Abrikozen,
druiven,
perziken,
bosbessen of
pruimen hebben bijvoorbeeld een hogere glycemische index. Dat betekent dat ze geen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en de insulineniveaus veroorzaken. Hierdoor beschermt de consumptie van kersen tegen suikerziekte, en daarnaast is het ook mogelijk om de aandoening met deze vruchten te behandelen.
Bevordering van slaap door drinken van kersensap
Vooral de zure kersen zijn één van de weinige voedselbronnen van
melatonine, een hormoon dat helpt bij de regulatie van de slaap-waakcyclus. Door ’s morgens en één à twee uur voor het slapengaan zuur kersensap te drinken, verlengt de slaaptijd tot maximaal 1,5u.
Verbeterde geheugenfunctie door steenvruchten
Kersen zijn een goede bron van anthocyanine, die het geheugen mogelijk helpen verbeteren. Verder onderzoek bij mensen is wel nog nodig anno oktober 2020 aangezien de huidige onderzoeksresultaten enkel gebaseerd zijn op studies met ratten.
Verlaging van cholesterolgehalte
Het drinken van zuur kersensap verlaagt de totale cholesterol, inclusief de 'slechte cholesterol', bekend als LDL. Dat is essentieel, want door elke verlaging van 1% in het totale cholesterolgehalte, verlaagt het risico op hartziekten met 2%.
Verminderd risico op dikkedarmkanker door eten van kersen
De voedingsvezels in kersen helpen het risico op
darmkanker te verlagen. De consumptie van voedingsvezels helpt mensen met het onder controle houden van hun gewicht. Ee overmatige
gewichtstoename is een risicofactor voor kanker.
Vermindering van gewrichtsproblemen
Artrose
De consumptie van kersen is gunstig voor patiënten met
artrose (reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen). Regelmatig kersen of 100% zuur kersensap consumeren, vermindert
gewrichtspijn en is daarom goed voor de
gewrichtsgezondheid.
Jichtaanvallen
Jicht is een vorm van inflammatoire
artritis (gewrichtsontsteking). Deze aandoening komt tot stand wanneer urinezuur, een afvalproduct, kristalliseert in de gewrichten. De patiënt kampt hierdoor met een ondraaglijke gewrichtspijn (vooral
pijn en zwelling aan grote teen) en een
zwelling van de gewrichten. Jichtpatiënten die slechts twee dagen kersen eten (zowel het verse fruit als het kersenextract en het zuur kersensap) hebben een 35% kleiner risico op jichtaanvallen dan jichtpatiënten die geen kersen eten.
Vermindering van pijn na inspanning
Kersen kunnen de pijn na een fysieke inspanning minder intens maken. De steenvruchten beschermen ook tegen de cellulaire slijtage door inspanning, en ondersteunen het spierherstel. Hierdoor is zuur kersensap populair bij professionele en competitieve atleten, al zijn kersen voor iedereen nuttig die regelmatig fysiek actief is.
Vertraging van veroudering van huid
Kersen hebben het hoogste antioxidantniveau van fruit. Antioxidanten helpen het lichaam om de vrije radicalen te bestrijden die mensen een oud uiterlijk geven. Het dagelijks drinken van een glas zuur kersensap vertraagt het
verouderingsproces van de huid. Kersensap is ook aanbevolen als een alternatieve behandeling voor andere
huidaandoeningen.
Lees verder