Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten

Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchten Kersen zijn kleine, ronde vruchten die meestal in juni en juli vers verkocht worden. Honderden soorten kersen zijn bekend, met allen verschillende smaken, maar meestal zijn deze zoet of zuur. Ook de maten variëren. Verder zijn kersen afhankelijk van de soort dieprood, kastanjebruin of geelrood van kleur. Zoete kersen worden vaak gegeten terwijl zure kersen meer gebruikt worden voor het koken van gerechten. Alle kersen hebben een kersenpit die eerst verwijderd moet worden alvorens de kersen gegeten of gekookt kunnen worden. Deze frisse, mooie en heerlijke steenvruchten zijn rijk in voedingsstoffen en bieden bijgevolg veel voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de slaap en diabetes mellitus (suikerziekte). Er gaat niets boven een kom verse kersen wanneer ze in het seizoen zijn. Maar ook bevroren kersen, gevriesdroogde poeders, 100% zuur kersensap en zonder conserveermiddel gedroogde kersen hebben ook veel voedingsstoffen aan boord.

Voedingsstoffen van vruchten

Antioxidanten

Kersen zijn een krachtige bron van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Deze beschermers van de cellen vertragen de veroudering en weren chronische ziekten af, waaronder hartaandoeningen, kanker, de ziekte van Alzheimer, diabetes mellitus (suikerziekte) en obesitas (zwaarlijvigheid).

Mineralen

In kersen is kalium aanwezig, wat helpt om het hart en de nieren goed te laten functioneren en tevens de spijsverterings- en spiersystemen van het lichaam ondersteunt. Kersen bevatten ook een beetje koper, mangaan, magnesium, ijzer, calcium, fosfor en zink.

Sterolen

Kersen bevatten veel fytosterolen. Deze plantensterolen worden gebruikt om het ‘slechte’ cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. Fytosterolen helpen mogelijk ook om het risico op kanker te verlagen en de symptomen van urineweginfecties te verbeteren.

Vezels

Kersen zijn vezelrijk en dragen daarom bij aan een gezonde spijsvertering waardoor constipatie minder snel tot stand komt.

Vitaminen

Kersen bevatten vitamine C. Deze vitamine is nodig voor de collageenvorming van botten, bloed, spieren en bloedvaten. Daarnaast is vitamine C nodig voor de ijzerabsorptie (opname van ijzer door het lichaam). De vrucht bevat ook bètacaroteen en levert lage hoeveelheden vitamine K, vitamine B6 en vitamine A.

Voedingswaarden

100 gram rauwe kersen bevatten volgende voedingsstoffen:
 • calcium: 1%
 • calorieën: 63
 • cholesterol: 0 mg
 • eiwit: 1 gram
 • ijzer: 2%
 • natrium: 0 mg
 • suiker: 13 gram
 • totaal koolhydraten: 16 gram
 • totaal vet: 0 gram
 • verzadigd vet: 0 gram
 • vitamine A: 1%
 • vitamine C: 12%
 • voedingsvezels: 2 gram

Bescherming tegen diabetes mellitus (suikerziekte)

Het ontstekingsremmende effect van kersen helpt het lichaam gezond te houden. Kersen staan daarnaast lager dan veel fruitsoorten op de glycemische index. Abrikozen, druiven, perziken, bosbessen of pruimen hebben bijvoorbeeld een hogere glycemische index. Dat betekent dat ze geen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en de insulineniveaus veroorzaken. Hierdoor beschermt de consumptie van kersen tegen suikerziekte, en daarnaast is het ook mogelijk om de aandoening met deze vruchten te behandelen.

Bevordering van slaap door drinken van kersensap

Vooral de zure kersen zijn één van de weinige voedselbronnen van melatonine, een hormoon dat helpt bij de regulatie van de slaap-waakcyclus. Door ’s morgens en één à twee uur voor het slapengaan zuur kersensap te drinken, verlengt de slaaptijd tot maximaal 1,5u.

Verbeterde geheugenfunctie door steenvruchten

Kersen zijn een goede bron van anthocyanine, die het geheugen mogelijk helpen verbeteren. Verder onderzoek bij mensen is wel nog nodig anno oktober 2020 aangezien de huidige onderzoeksresultaten enkel gebaseerd zijn op studies met ratten.

Verlaging van cholesterolgehalte

Het drinken van zuur kersensap verlaagt de totale cholesterol, inclusief de 'slechte cholesterol', bekend als LDL. Dat is essentieel, want door elke verlaging van 1% in het totale cholesterolgehalte, verlaagt het risico op hartziekten met 2%.

Verminderd risico op dikkedarmkanker door eten van kersen

De voedingsvezels in kersen helpen het risico op darmkanker te verlagen. De consumptie van voedingsvezels helpt mensen met het onder controle houden van hun gewicht. Ee overmatige gewichtstoename is een risicofactor voor kanker.

Vermindering van gewrichtsproblemen

Artrose

De consumptie van kersen is gunstig voor patiënten met artrose (reumatische aandoening van het gewrichtskraakbeen). Regelmatig kersen of 100% zuur kersensap consumeren, vermindert gewrichtspijn en is daarom goed voor de gewrichtsgezondheid.

Jichtaanvallen

Jicht is een vorm van inflammatoire artritis (gewrichtsontsteking). Deze aandoening komt tot stand wanneer urinezuur, een afvalproduct, kristalliseert in de gewrichten. De patiënt kampt hierdoor met een ondraaglijke gewrichtspijn (vooral pijn en zwelling aan grote teen) en een zwelling van de gewrichten. Jichtpatiënten die slechts twee dagen kersen eten (zowel het verse fruit als het kersenextract en het zuur kersensap) hebben een 35% kleiner risico op jichtaanvallen dan jichtpatiënten die geen kersen eten.

Vermindering van pijn na inspanning

Kersen kunnen de pijn na een fysieke inspanning minder intens maken. De steenvruchten beschermen ook tegen de cellulaire slijtage door inspanning, en ondersteunen het spierherstel. Hierdoor is zuur kersensap populair bij professionele en competitieve atleten, al zijn kersen voor iedereen nuttig die regelmatig fysiek actief is.

Vertraging van veroudering van huid

Kersen hebben het hoogste antioxidantniveau van fruit. Antioxidanten helpen het lichaam om de vrije radicalen te bestrijden die mensen een oud uiterlijk geven. Het dagelijks drinken van een glas zuur kersensap vertraagt het verouderingsproces van de huid. Kersensap is ook aanbevolen als een alternatieve behandeling voor andere huidaandoeningen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kersen tegen jichtKersen tegen jichtVeel mensen drinken kersensap of eten kersen voor de behandeling van jicht en behaalde daardoor verbazingwekkende result…
Lekker en erg gezond: KersensapLekker en erg gezond: KersensapIedereen kent deze rode vruchten wel: kersen. Heerlijk voor in de zomer, maar veel mensen weten niet hoe gezond ze wel n…
Kersensap helpt het lichaam bij herstel na zware inspanningKersensap helpt het lichaam bij herstel na zware inspanningZou het zo simpel kunnen zijn? Een onderzoek dat is gehouden onder 20 atleten heeft uitgewezen dat dit inderdaad het gev…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…

Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijsRadijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijsRadijs (Raphanus sativus) is een eetbaar knolgewas van de familie Brassicaceae. Het behoort tot de familie van kruisbloe…
Olijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijfOlijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijfOlijven zijn vruchten die groeien op een groenblijvende boom. Groene of zwarte olijven bestaan in veel variëteiten en ma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Candoyi, Pixabay
 • Geraadpleegd op 21 januari 2019:
 • 11 Health Benefits of Cherries, https://www.care2.com/greenliving/11-health-benefits-of-the-beautiful-cherry.html
 • 7 Health Benefits of Cherries, https://www.health.com/nutrition/health-benefits-cherries
 • A Review of the Health Benefits of Cherries, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/
 • Cherries Nutrition Facts, https://www.verywellfit.com/cherries-nutrition-facts-calories-and-their-health-benefits-4110123
 • Cherry Health Benefits: 6 Reasons Why You Should Eat More Cherries, https://www.medicaldaily.com/cherry-health-benefits-6-reasons-why-you-should-eat-more-cherries-246713
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Draagt kersensap bij aan een goede nachtrust?, https://www.demorgen.be/wetenschap/draagt-kersensap-bij-aan-een-goede-nachtrust-b73113d0/?referer=https://www.google.com/
 • The health benefits of cherries, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cherries
 • What Are Sweet Cherries Good For?, https://foodfacts.mercola.com/sweet-cherries.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.