Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs
Radijs (Raphanus sativus) is een eetbaar knolgewas van de familie Brassicaceae. Het behoort tot de familie van kruisbloemige groenten en bevat, net als andere leden van deze familie, karakteristieke olie die de bron is van zijn scherpe smaak. Er zijn een aantal verschillende soorten radijzen over de hele wereld en ze verschillen in grootte, kleur en gewicht. De basiskleuren variëren van wit tot roze, rood, paars, geel en groen tot zwart, maar het vlees is meestal wit. Sommige radijzen groeien in de lente en de zomer, en sommigen groeien in de winter. Radijzen kunnen rauw, gekookt of ingelegd geconsumeerd worden. Radijsjes bieden tal van voordelen voor de gezondheid. Deze groenten helpen bijvoorbeeld om de lever te reinigen en de bloeddruk onder controle te houden, maar enkele andere toepassingen zijn ook nog bekend van radijsjes.
Voedingsstoffen in radijzen
Radijzen zijn rijk aan voedingsstoffen en
vitaminen en bieden veel voordelen als ze in de voeding worden opgenomen. Ze bevatten weinig calorieën en hebben geen
cholesterol. Ze bevatten vrij veel eiwitten en vezels. Radijzen zijn rijk aan vitamine C, die essentieel is voor het versterken van de immuniteit van het lichaam en nog andere toepassingen heeft. Radijsjes bevatten verder mineralen zoals kalium,
calcium,
ijzer en
mangaan, en ook
folaat is in overvloed aanwezig.
100 gram radijsjes bevatten de volgende voedingsstoffen:
- calcium: 2%
- calorieën: 16
- cholesterol: 0 mg
- eiwit: 1 gram
- ijzer: 2%
- kalium: 233 mg
- magnesium: 2%
- natrium: 39 mg
- suiker: 2 gram
- totaal koolhydraten: 3 gram
- totaal vet: 0 gram
- verzadigd vet: 0 gram
- vitamine A: 0%
- vitamine B6: 5%
- vitamine C: 25%
- voedingsvezels: 2 gram
Ademhalingsstoornissen behandelen
Radijzen helpen irritatie van de
neus, de keel, de luchtpijp en de
longen te voorkomen. Deze irritaties zijn voornamelijk het gevolg van een
verkoudheid, infecties,
allergieën en andere oorzaken. Radijsjes helpen het ademhalingssysteem te beschermen tegen infecties, omdat het rijke bronnen van vitaminen zijn en ze als een soort ‘ontsmettingsmiddelen’ kunnen dienen.
Artrose verlichten door consumptie van radijs
Vitamine C, aanwezig in radijsjes, werkt in tegen de vrije radicalen in het lichaam en voorkomt eventuele schade aan kraakbeen. Vitamine C helpt ook bij de vorming van collageen, de stof die het kraakbeen in het lichaam vormt. Het consumeren van radijzen helpt
artritis (gewrichtsontsteking) te voorkomen of uit te stellen en is dus goed voor de
gewrichtsgezondheid.
Bloeddruk onder controle houden
Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren. De consumptie van radijs heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel omdat de groenten een lage glycemische index hebben. De groente reguleert ook de opname van suikers in de bloedbaan en is dus veilig voor
diabetici om te consumeren.
Bloedvaten versterken door consumptie van radijsjes
Radijs speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen, die op zijn beurt de bloedvaten versterkt en het risico op
atherosclerose (slagaderverkalking) vermindert.
Geelzucht behandelen
Het eten van radijzen helpt bij het behandelen van
geelzucht, een aandoening die zich kenmerkt door een gele tint aan de huid, de slijmvliezen of de
ogen, hetgeen vaak aanwezig is bij pasgeboren
baby’s (
neonatale icterus). Dit type geelzucht treedt op wanneer bilirubine sneller in gal wordt opgebouwd dan dat de lever het kan afbreken en uit het lichaam kan afscheiden.
Gewicht verliezen
Mensen die willen afvallen, kunnen radijzen opnemen in de voeding, omdat ze weinig verteerbare koolhydraten bevatten, rijk zijn aan ruwvoer en veel
water bevatten. Ze bevatten ook een hoog vezelgehalte dat de ontlasting extra groot maakt en de gemakkelijke uitdrijving vergemakkelijkt. Het vezelgehalte geeft ook een vol gevoel en voorkomt dat overeten waardoor mensen in gewicht verliezen als ze verder een gezonde levensstijl nastreven.
Hartgezondheid bewaken
Radijzen zijn een goede bron voor anthocyaninen die ervoor zorgen dat het hart goed werkt waardoor het risico op
hart- en vaatziekten wordt verminderd. Bovendien bezitten radijsjes ook veel vitamine C, folaat en flavonoïden.
Hoog in vezels
Radijsjes bieden het lichaam voldoende ruwvoer en vezels, waardoor de spijsvertering verbetert. Het reguleert ook de galproductie en beschermt de lever en de galblaas.
Huidgezondheid verbeteren
Het dagelijks drinken van radijssap verbetert de
huidgezondheid. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van vitamine C, zink en fosfor in radijsjes. Radijzen consumeren voorkomt ook een
droge huid, een
huiduitslag,
acne (
huidaandoening met
ontsteking van
talgklieren), puistjes en andere huidproblemen. Radijspasta is bruikbaar om het
gezicht te reinigen. Het consumeren van radijsjes helpt ook om
roos te verwijderen,
haaruitval te voorkomen en de haarwortels te versterken.
Immuniteit verbeteren
Aangezien radijs een hoge vitamine C-waarde heeft, kan deze groente bescherming bieden tegen verkoudheid en
hoest, en het immuunsysteem versterken. Mensen moeten radijsjes dan wel regelmatig consumeren. Radijzen remmen ook de ontwikkeling van schadelijke vrije radicalen, voorkomen ontstekingen en vertragen de veroudering.
Kanker bestrijden
Het opnemen van radijs in de voeding helpt bij het bestrijden van verschillende soorten
kanker, zoals
dikkedarmkanker,
maagkanker,
mondkanker en
nierkanker. Dit komt door de aanwezigheid van de krachtige
antioxidanten vitamine C, folaat (foliumzuur) en anthocyaninen. Daarnaast bevatten radijsjes ook isothiocyanaten die de genetische routes van kankercellen veranderen en apoptose (celdood) veroorzaken. Dit voorkomt dat de kankercellen zich reproduceren.
Lichaam bevochtigen
Het eten van radijs in de zomer houdt het lichaam voldoende gehydrateerd (vochtig) omdat er veel water aanwezig is in radijsjes.
Nieren en urinewegen zuiveren
De groenten verminderen of remmen een
brandend gevoel tijdens het plassen en helpen de urinewegen te reinigen. Ze zorgen ook voor een goede werking van de nieren en helpen om urine uit het lichaam te verwijderen.
Leverproblemen verhelpen
Het eten van radijs vermindert de symptomen van leverproblemen zoals een opgeblazen gevoel en verlicht ook leverontstekingen.
Lichaam bevochtigen
Het eten van radijs in de zomer houdt het lichaam voldoende gehydrateerd (vochtig) omdat er veel water aanwezig is in radijsjes.
Nieren en urinewegen zuiveren
De groenten verminderen of remmen een
brandend gevoel tijdens het plassen wanneer een persoon kampt met een urineweginfectie. Radijs is namelijk een natuurlijk diureticum (vochtafdrijvend geneesmiddel), waardoor de
nieren en urinewegen worden gezuiverd en een ontsteking wordt verlicht.
Preventie van nierstenen
Radijzen worden vaak aanbevolen aan mensen die lijden aan nierstenen omdat het de nierfunctie en de urinewegen helpt verbeteren en de vorming van nierstenen helpt voorkomen.
Rode bloedcellen helpen
Radijs helpt de schade aan de rode bloedcellen onder controle te houden, en verhoogt ook de toevoer van zuurstof naar het bloed.
Spijsvertering verbeteren
De wortelgroente is niet alleen goed voor de spijsvertering, maar het helpt ook om onder andere
gastro-oesofageale reflux,
maagproblemen en
misselijkheid te corrigeren.
Versterking van immuunsysteem
Radijzen bevatten vitamine C, dat goed is voor het immuunsysteem, en andere verbindingen zoals
antioxidanten en mineralen die een bescherming bieden tegen vele ziektekiemen.
Lees verder