Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs

Radijzen (radijsjes): Voordelen voor gezondheid van radijs Radijs (Raphanus sativus) is een eetbaar knolgewas van de familie Brassicaceae. Het behoort tot de familie van kruisbloemige groenten en bevat net als andere leden van deze familie karakteristieke olie die de bron is van zijn scherpe smaak. Er zijn een aantal verschillende soorten radijzen over de hele wereld en ze verschillen in grootte, kleur en gewicht. De basiskleuren variëren van wit tot roze, rood, paars, geel en groen tot zwart, maar het vlees is meestal wit. Sommige radijzen groeien in de lente en de zomer, en sommigen groeien in de winter. Radijzen kunnen rauw, gekookt of ingelegd geconsumeerd worden. Radijsjes bieden tal van voordelen voor de gezondheid. Deze groenten helpen bijvoorbeeld om de lever te reinigen en de bloeddruk onder controle te houden, maar enkele andere toepassingen zijn ook nog bekend van radijsjes.

Voedingsstoffen in radijzen

Radijzen zijn rijk aan voedingsstoffen en vitaminen en bieden veel voordelen als ze in de voeding worden opgenomen. Ze bevatten weinig calorieën en hebben geen cholesterol. Ze bevatten vrij veel eiwitten en vezels. Radijzen zijn rijk aan vitamine C, die essentieel is voor het versterken van de immuniteit van het lichaam en nog andere toepassingen heeft. Radijsjes bevatten verder mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en mangaan, en ook folaat is in overvloed aanwezig.

100 gram radijsjes bevatten volgende voedingsstoffen:
 • calcium: 2%
 • calorieën: 16
 • cholesterol: 0 mg
 • eiwit 1 gram
 • ijzer: 2%
 • kalium: 233 mg
 • magnesium: 2%
 • natrium: 39 mg
 • suiker: 2 gram
 • totaal koolhydraten: 3 gram
 • totaal vet: 0 gram
 • verzadigd vet: 0 gram
 • vitamine A: 0%
 • vitamine B6: 5%
 • vitamine C: 25%
 • voedingsvezels: 2 gram

Ademhalingsstoornissen behandelen

Radijzen helpen irritatie van de neus, de keel, de luchtpijp en de longen te voorkomen. Deze irritaties zijn voornamelijk het gevolg van een verkoudheid, infecties, allergieën en andere oorzaken. Radijsjes helpen het ademhalingssysteem te beschermen tegen infecties, omdat het rijke bronnen van vitaminen zijn en ze als een soort ‘ontsmettingsmiddelen’ kunnen dienen.

Artrose verlichten door consumptie van radijs

Vitamine C, aanwezig in radijsjes, werkt in tegen de vrije radicalen in het lichaam en voorkomt eventuele schade aan kraakbeen. Vitamine C helpt ook bij de vorming van collageen, de stof die het kraakbeen in het lichaam vormt. Het consumeren van radijzen helpt artritis (gewrichtsontsteking) te voorkomen of uit te stellen en is dus goed voor de gewrichtsgezondheid.

Bloeddruk onder controle houden

Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren. De consumptie van radijs heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel omdat de groenten een lage glycemische index hebben. De groente reguleert ook de opname van suikers in de bloedbaan en is dus veilig voor diabetici om te consumeren.

Bloedvaten versterken door consumptie van radijsjes

Radijs speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen, die op zijn beurt de bloedvaten versterkt en het risico op atherosclerose (slagaderverkalking) vermindert.

Geelzucht behandelen

Het eten van radijzen helpt bij het behandelen van geelzucht, een aandoening die zich kenmerkt door een gele tint aan de huid, de slijmvliezen of de ogen, hetgeen vaak aanwezig is bij pasgeboren baby’s (neonatale icterus). Dit type geelzucht treedt op wanneer bilirubine sneller in gal wordt opgebouwd dan dat de lever het kan afbreken en uit het lichaam kan afscheiden.

Gewicht verliezen

Mensen die willen afvallen, kunnen radijzen opnemen in de voeding, omdat ze weinig verteerbare koolhydraten bevatten, rijk zijn aan ruwvoer en veel water bevatten. Ze bevatten ook een hoog vezelgehalte dat de ontlasting extra groot maakt en de gemakkelijke uitdrijving vergemakkelijkt. Het vezelgehalte geeft ook een vol gevoel en voorkomt dat overeten waardoor mensen in gewicht verliezen als ze verder een gezonde levensstijl nastreven.

Hartgezondheid bewaken

Radijzen zijn een goede bron voor anthocyaninen die ervoor zorgen dat het hart goed werkt waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Bovendien bezitten radijsjes ook veel vitamine C, folaat en flavonoïden.

Hoog in vezels

Radijsjes bieden het lichaam voldoende ruwvoer en vezels, waardoor de spijsvertering verbetert. Het reguleert ook de galproductie en beschermt de lever en de galblaas.

Huidgezondheid verbeteren

Het dagelijks drinken van radijssap verbetert de huidgezondheid. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van vitamine C, zink en fosfor in radijsjes. Radijzen consumeren voorkomt ook een droge huid, een huiduitslag, acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren), puistjes en andere huidproblemen. Radijspasta is bruikbaar om het gezicht te reinigen. Het consumeren van radijsjes helpt ook om roos te verwijderen, haaruitval te voorkomen en de haarwortels te versterken.

Immuniteit verbeteren

Aangezien de radijs een hoge vitamine C bevat, kan deze groente bescherming bieden tegen een verkoudheid en hoest, en het immuunsysteem versterken. Mensen moeten radijsjes dan wel regelmatig consumeren. Radijzen remmen ook de ontwikkeling van schadelijke vrije radicalen, voorkomen ontstekingen en vertragen de veroudering.

Kanker bestrijden

Het opnemen van radijs in de voeding helpt bij het bestrijden van verschillende soorten kanker, zoals dikkedarmkanker, maagkanker, mondkanker en nierkanker. Dit komt door de aanwezigheid van de krachtige antioxidanten vitamine C, folaat (foliumzuur) en anthocyaninen. Daarnaast bevatten radijsjes ook isothiocyanaten die de genetische routes van kankercellen veranderen en apoptose (celdood). Dit voorkomt dat de kankercellen zich reproduceren.

Lichaam bevochtigen

Het eten van radijs in de zomer houdt het lichaam voldoende gehydrateerd (vochtig) omdat er veel water aanwezig is in radijsjes.

Nieren en urinewegen zuiveren

De groenten verminderen of remmen een brandend gevoel tijdens het plassen wanneer een persoon kampt met een urineweginfectie. Radijs is namelijk een natuurlijk diureticum (vochtafdrijvend geneesmiddel), waardoor de nieren en urinewegen worden gezuiverd en een ontsteking wordt verlicht.

Rode bloedcellen helpen

Radijs helpt de schade aan de rode bloedcellen onder controle te houden, en verhoogt ook de toevoer van zuurstof naar het bloed.

Spijsvertering verbeteren

De wortelgroente is niet alleen goed voor de spijsvertering, maar het helpt ook om onder andere gastro-oesofageale reflux, maagproblemen en misselijkheid te corrigeren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van radijsDe geneeskracht van radijsRadijsjes zijn een lekkere groente die je rauw kun eten. Ze smaken enigszins scherp. Radijzen zijn de wortel van de plan…
Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zo’n v…
Radijs: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen in radijzenRadijs: gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen in radijzenDe radijs (Raphanus sativus) is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Radijs bevat veel vitamine C. Het bevat echter ook…
Hoe gezond is radijs?Hoe gezond is radijs?Radijs kennen we al lang in de keuken en voor sommige mensen is het een vreemde smaak. Andere krijgen het alleen weg met…

Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren…
Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchtenKersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchtenKersen zijn kleine, ronde vruchten die meestal in juni en juli vers verkocht worden. Honderden soorten kersen zijn beken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Geraadpleegd op 21 januari 2019:
 • 10 Health Benefits of Radish: The Power Source of Potassium, Vitamin C and Fiber, https://food.ndtv.com/food-drinks/10-incredible-radish-benefits-the-power-source-of-potassium-vitamin-c-and-fiber-1397076
 • 7 Health Benefits Of Radish, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-radish/
 • Benefits Of Radish And Its Side Effects, https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-radish-and-its-side-effects
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What Are Radishes Good For?, https://foodfacts.mercola.com/radish.html
 • What Are the Benefits of Eating Radishes?, https://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-radishes-4780.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.