Hoe gezond is radijs?

Hoe gezond is radijs? Radijs kennen we al lang in de keuken en voor sommige mensen is het een vreemde smaak. Andere krijgen het alleen weg met wat zout en weer andere vinden het rauw heerlijk in bijvoorbeeld de salade. Radijs is eigenlijk best veelzijdig. Menigeen heeft het standaard in de keuken, maar dat zegt nog niets over hoe gezond (of niet) radijs is. Bovendien, hoe kan je het nog meer toepassen?

Radijs

Eigenlijk is radijs (officieel genaamd Raphanus sativus subsp. Sativus) het bovenste gedeelte van de wortel van een plantje. Het plantje maakt deel uit van de kruisbloemigen. Het zijn veelal rode* bolle worteltjes met wit "vlees".
De basis wordt in principe rauw gegeten, eventueel in combinatie met wat zout. Het pittige gedeelte kan wat teruggebracht worden als het rode buitenkantje eraf geschraapt wordt.
Als het loof eraf gesneden wordt, gaat de radijs langer mee, wel tot zo’n 14 dagen.

* De meeste mensen kennen de rode, maar er zijn ook varianten in wit en roodwit. Rettich is wat pittiger en heeft meer de vorm van een wortel.

Rassen

We kennen verschillende rassen in Nederland, te weten:
  • Cherry Belle (alleen voor buiten)
  • Ronde helderrode (alleen onder glas)
  • Ronde Rode Broei (onder glas én buiten)
  • Ronde Rode Broei en Vollegronds (onder glas én buiten)
  • Rota (onder glas én buiten)
  • Halflange rode witpunt

De grote witte radijs komt uit Japan en is in Nederland eigenlijk alleen in toko’s te krijgen.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay

Toepassen

Behalve zo als snack (al dan niet met wat zout) en wat altijd tussendoor kan, wordt radijs ook in schijfjes toegepast in een frisse salade (licht zurig en gecombineerd met bijvoorbeeld wat azijn of citroensap) of steek er de vorm van een kroontje uit om de radijs ook nog een decoratief karakter te geven.
De schil blijft er in principe altijd om en zeker in een salade is het een mooi contrast met het groen (het oog wil ook wat). Maar je kunt radijs ook toepassen in een frisse groentesoep. Combineer wat je wilt combineren aan groenten en doe er wat schijfjes radijs bij om het die frisse smaak te geven. Zorg dat de radijs wel een klein beetje bite houdt, dus niet te snel erbij doen. Of maak bijvoorbeeld een radijsbladsoep*.

Verder kan radijs in kleine plakjes meegenomen worden bij het maken van een aardappelpuree of maak een echt broodje gezond klaar, waar radijs ook deel van uit maakt.
Een smoothie kan je een frisse bite geven door er wat radijsje doorheen te doen. Samen met wat spinazie, een zoet zure appel en een banaan, heb je in de blender zo een gezonde maaltijd klaar.

* 40 gram boter, 140 gram aardappels in blokjes gesneden, 100 gram rundergehakt, 850 gram groentebouillon, 250 gram halfvolle melk en 150 gram radijsblad fijngesneden.

Gezondheidsaspecten

De voedingswaarde van radijs is groot en de volgende stoffen zitten er in:
  • Calcium
  • Magnesium
  • Kalium
  • Zink
  • IJzer
  • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11
  • Vitamine C

Radijs bevat naast veel voedingsstoffen ook veel vezels, wat goed is voor het darmstelsel. Radijs is ook een soort ontgiftingsmiddel, want het helpt de nieren gifstoffen af te voeren.

Radijs en kanker

Vanuit de Indiase wetenschappelijke hoek komt de melding dat stoffen in radijs de ontwikkeling van kankercellen beïnvloeden (in positieve zin). Met als gevolg apoptose, wat plotselinge dood van kankercellen wil zeggen. Verder zitten er anyhocyaninen in radijs en deze stof kan kankerverwekkende gifstoffen elimineren. Met name bij kankers in de maag, darmen, mond en nieren kan radijs van toegevoegde waarde zijn.

Radijs en de huid

Ferment, wat in de radijsplant zit, wordt gebruikt in cosmeticaproducten. Het is reinigend en vochtregulerend. De antioxidanten schakelen vrije radicalen uit en het heeft een antibacteriële werking. De eiwitten in radijs zijn ontstekingsremmend en dus is een glaasje radijssap of een handje fris gewassen radijsjes, behalve fris ook goed voor de huid.

Tot slot

Radijs is een veelzijdig product en wordt nog te weinig breed toegepast in de keuken. Het is een sterk ondergewaardeerd product. Behalve een ietwat afwijkende smaak ook goed voor de inwendige mens. Zowel als snack, in een frisse salade en smoothie of als soepje helemaal geschikt in een gezond voedingspatroon.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zo’n v…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Bereiding gezonde lunch (voor onderweg)Bereiding gezonde lunch (voor onderweg)De lunch is in Nederland doorgaans een broodje, waarbij het broodje kaas nog steeds op nummer een staat. Maar de tendens…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
De geneeskracht van misoDe geneeskracht van misoMiso is gefermenteerde sojapasta uit Japan. Het kan zwart, tot lichtbruin van kleur zijn. Het bekendste gerecht met miso…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • Groenenfruit.nl ; Radijs - mei 2015
  • De Telegraaf/Vrouw; Gezonde plant: Radijs - juli 2012
  • Goedgevoel.be; Wist jij dat radijsjes gezond zijn voor je huid - oktober 2011
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.