De geneeskracht van miso

De geneeskracht van miso Miso is gefermenteerde sojapasta uit Japan. Het kan zwart, tot lichtbruin van kleur zijn. Het bekendste gerecht met miso is misosoep. Miso kun je ook als bijgerecht bij een rijstmaaltijd eten. Het is vrij zout van smaak. De meeste mensen vinden het lekker. Miso is uitgebreid onderzocht op mogelijke medicinale werkingen. Het is mogelijk dat miso het risico op borstkanker verlaagt. In ieder geval is duidelijk dat miso voedzame en geneeskrachtige eigenschappen biedt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Edoama miso / Bron: Kentin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Edoama miso / Bron: Kentin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Wat is miso?

Miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen met zout. Men voegt daarbij de schimmel Aspergillus oryzae. Deze zorgt ervoor dat de soja gaat fermenteren. Soms doet men zilvervliesrijst of gerst door het mengsel. Ook andere ingrediënten kunnen er doorheen worden gedaan. Op deze manier worden verschillende soorten miso gemaakt. Er zijn bewijzen dat reeds 14.000 jaar geleden er miso met graan en miso met vis werd gegeten. Voor oudere culturen was het fermenteren van producten heel gewoon. Fermenteren is een vorm van producten bewaren en heeft als voordeel dat er allemaal nieuwe gezonde stoffen ontstaan tijdens het fermentatieproces. Pas tussen de 14e en 16e eeuw ontdekten Boeddhistische monniken dat je ook sojabonen kunt fermenteren. Zij hebben de miso zoals we die nu kennen uitgevonden.

Algemene informatie miso

Miso is een gefermenteerd sojapastaproduct dat beschikt over vele antioxidanten, proteïnen, vitaminen en mineralen. Japans onderzoek uit 1992 nam al waar dat stoffen in miso vrije radicalen elimineren. Ook zijn ze goed voor het lipidenprofiel in de hersenen. Miso is een product dat je in Nederland in Aziatische winkels kunt kopen. Het is favoriet onder mensen die het vegetarische dieet hanteren. De zoutige smaak past bij vele gerechten. Het is een geliefd ingrediënt van koks. Omdat het niet algemeen bekend is kun je mensen met toevoeging van miso een verrassende maaltijd voorschotelen.

Tekka miso / Bron: Nissy-KITAQ, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tekka miso / Bron: Nissy-KITAQ, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Miso goed tegen straling, kanker en hoge bloeddruk

Miso lijkt goed te zijn tegen schadelijke effecten van straling. Dat blijkt zowel uit Japans onderzoek op dieren uit 2001 als uit 2013. Uit Japans onderzoek uit 2013 blijkt bovendien dat het goed is tegen kanker en hoge bloeddruk. Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat miso door de fermentatie over allerlei nieuwe stoffen beschikt die voorheen niet in het sojaproduct aanwezig waren. Sommige van die stoffen hebben medicinale waarde maar men kan nog niet helemaal erachter komen welke dat zijn.

Misosoep goed voor hoge bloeddruk

Misosoep bevat meer dan zout alleen. Het blijkt goed te werken tegen hoge bloeddruk bij mensen die een aanval van hoge bloeddruk hebben. Dat zagen Japanse onderzoekers in 2012. Men keek onder andere naar het effect op cardiovasculaire ziekten. Dat zijn hart- en vaatziekten. Ook keek men naar het effect van misosoep op de nieren. Het blijkt dat het langere tijd eten van misosoep de effecten van hoge bloeddruk door te veel zoutinname vermindert. Hoge bloeddruk is gevaarlijk omdat het organen zoals de nieren en het hart kan beschadigen. Een onderzoek uit 2014 constateerde hetzelfde en ging nog iets verder. Deze Japanse onderzoekers zagen dat de enzymen met de ingewikkelde namen glucocorticoïde-kinase-1 (SGK-1) en AT1R geactiveerd werden door misosoep. Men denkt dat deze enzymverandering uiteindelijk zorgt voor een lagere bloeddruk. Uit een ander onderzoek uit 2006 blijkt dat miso beter in staat is hoge bloeddruk onder controle te houden dan natriumchloride. Miso is dan wel zout maar er zitten ook allerlei andere mineralen in. Deze mineralen brengen het bloed in balans. Alleen natriumchloride is juist slecht voor het bloed omdat er sprake is van te eenzijdige aanvoer van mineralen.

Msosoep vaak eten leidt tot afname risiso borstkanker

Er bestaan onderzoeken die indiceren dat sojaproducten kankerverwekkende effecten zouden hebben. Uit onderzoeken op dieren blijkt dat soja borstkanker kan verergeren. Miso is net als tempé een gefermenteerd sojaproduct. Sommige slechte stoffen uit soja zijn omgezet. Er zijn vele goede stoffen bijgekomen. Uit Japans onderzoek uit 2003 onder bijna 22.000 mensen blijkt dat het regelmatig eten van misosoep gepaard gaat met een gereduceerde kans op borstkanker. Het onderzoek besloeg een periode van 9 jaar. Naast miso namen de vrouwen ook veel gewone sojaproducten in. In deze producten zitten isoflavonen. Dat is een stof die de hormoonwerking van het lichaam beïnvloedt en mogelijkerwijs iets te maken heeft met het ontstaan van kanker. In 1990 is er al een Amerikaans onderzoek geweest dat de relatie legde tussen het eten van miso en de lagere incidentie van kanker onder Japanse vrouwen. De Amerikanen dachten dat dit ook met een toename aan mineralen te maken kan hebben.

Allergie voor bepaalde soort miso

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in miso. De wijze van fermentatie heeft invloed op de aanmaak van stoffen. Het kan zijn dat een ander merk miso geen allergische reactie geeft. In hun onderzoek uit 2013 gebruikten de onderzoekers vier soorten miso: Amakuti-kome miso, Karakuti-kome miso, Mugi-miso en Mame-miso. Het kan dus voorkomen dat je voor de ene soort wel allergisch vatbaar bent en voor een andere soort niet. Volgens Koreaans onderzoek uit 2012 zitten er in sommige soorten miso bio-aminen. In miso zit veel van de bacterie die tyramine en spermine aanmaakt. Sommige mensen zijn daar allergisch voor.

Akadashi miso / Bron: Ota Otaru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Akadashi miso / Bron: Ota Otaru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Culinaire tips miso

  • Miso kun je gebruiken om de traditionele Japanse misosoep te maken. Daarnaast zijn er nog allerlei andere gebruikstoepassingen van dit uitermate hartige product.
  • Miso kun je op brood smeren. Doe het in plaats van marmite op een boterham met kaas of pindakaas.
  • Miso is lekker door sommige groentemixen. Vooral in combinatie met tempé en champignons past het goed.
  • Miso kun je puur toevoegen op je bord als een extra saus bij de rijstmaaltijd.
  • Miso kun je in een schaaltje doen voor toastjes.
  • Miso kun je in combinatie met avocadopuree gebruiken om een dipsaus van te maken.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidGefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidVoedsel werd oorspronkelijk gefermenteerd om het langer houdbaar te maken. Het eten van gefermenteerd voedsel draagt tev…
Soja, gezond maar niet overdrijvenSojabonen zijn zeker gezond. Maar, zijn we niet aan het overdrijven? Sojamelk, sojadrank, sojadessert, tofu, tahoe, temp…
Wie krijgt borstkankerWie krijgt borstkankerBorstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De risicofactoren houden in dat bepaalde factoren in iemands lev…
Sojaproducten eten ter preventie tegen kankerSojaproducten eten ter preventie tegen kankerSojaproducten nemen in Nederland in het begin van de eenentwintigste eeuw sterk in populariteit toe. Soja is een prima v…

Hoe gezond is radijs?Hoe gezond is radijs?Radijs kennen we al lang in de keuken en voor sommige mensen is het een vreemde smaak. Andere krijgen het alleen weg met…
De geneeskracht van mangoschilMango´s zijn lekkere vruchten. De schil is alleen wat minder lekker. Er kan echter een eetbaar poeder van de schil worde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kentin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Miso vangt vrije radicalen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1333523
  • Miso straling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11833659
  • Miso straling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695331/
  • Misosoep hoge bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22261579
  • Foto: Tekka miso: "Tekka miso" by Nissy-KITAQ - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Foto : "Edoama miso 2009" by User:Kentin - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Foto: "CodazziAkadashiMiso1". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Misosoep enzym: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24908908
  • Misosoep borstkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12813174
  • Misosoep borstkanker mineralen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2120681
  • Allergie soort miso: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24418881
  • Miso vs zout: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17249529
  • Miso bio-aminen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140362
  • Hoofdfoto: "Edoama sinsyu miso 2009" by User:Kentin - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Algemene informatie miso: http://en.wikipedia.org/wiki/Miso
  • Afbeelding bron 1: Kentin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Nissy-KITAQ, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Ota Otaru, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.