De geneeskracht van mangoschil
Mango´s zijn lekkere vruchten. De schil is alleen wat minder lekker. Er kan echter een eetbaar poeder van de schil worden gemaakt, deze bevat allerlei gezonde stoffen. De concentratie van deze gezonde stoffen is zo hoog dat het medicinale vormen kan aannemen bij sommige aandoeningen. Dit poeder is onder andere in te schakelen bij diabetes en een alcoholkater. Mangoschilpoeder is eenvoudig in het gebruik. Je kunt het aan een smoothie toevoegen of aan het gebak van een taart.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Waarom zou je schillen willen eten?
Het is voorstelbaar dat je denkt: ´Waarom zou ik schillen moeten eten?´. Het is dan wel in poedervorm maar het product blijft afkomstig van een schil.
- Ten eerste zitten er veel vezels in schillen.
- Ten tweede bevatten schillen altijd een concentratie aan fytonutriënten ten opzichte van het vruchtvlees.
- Ten derde: er zitten enorm veel vitaminen en mineralen in schillen.
Daarbij moet je bedenken dat een poeder makkelijk in je dagelijks eetpatroon te mengen is. Je kunt het door een smoothie of door de
havermout doen.
Naamgeving
Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap? Een kort antwoord is: zodat we zeker weten over welke plant het gaat. De mangoboom heet in het Latijn
Mangifera indica var. Chokanan, tenminste de naam voor 'var.'. Daarachter staat de variëteitnaam in het Latijn. Elke boom heeft meerdere variëteiten of ondersoorten.
Inhoudsstoffen mangoschil
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de mangoschil in alle groeistadia meer
polyfenolen bevat dan het vruchtvlees. Polyfenolen zijn belangrijke stoffen met hoge
antioxidantwaarde. In mangoschil zit onder andere veel mangiferine,
quercetine, rhamnetine, ellageenzuur en kaempferol. Verder bevat de schil veel anthocyanidinen. Men zag wat verschillen tussen onderlinge mangosoorten. Zo ontdekte men dat alleen in de variëteit Haden uit Florida peonidine-3-galactoside aangetroffen kan worden. De wetenschappers deden onderzoek naar andere delen van de mangoboom. Men zag dat elk onderdeel unieke en bruikbare kwaliteiten heeft en zowel het vruchtvlees, de schil, de bast, de bladeren als de bloemen kunnen medicinaal aangewend worden.
Een roos gemaakt van mangoschil
Mangoschil is gezonder dan het vruchtvlees van
mango.
Mangoschil als supplement
In
Duitsland werd in 2013 een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mangoschillen als bron van
fytonutriënten in gedroogde vorm als supplement kunnen worden verkocht. Een Maleis onderzoek had in 2012 al geconstateerd dat mangoschil een prima supplement is. Het heeft veel gezonde vezels en vetten, zo zien de wetenschappers uit Maleisië. Ook bevat het veel antioxidanten en kan het van pas komen in toekomstige formules om antioxidantrijke voeding te maken.
Pectine en proteïne
In mango zit veel natuurlijke pectine. Dat kan volgens Indiaas onderzoek uit 2012 eruit worden gehaald om op andere wijze gebruikt te worden. Pectine kan als substituut worden verkocht. Pectine is een onderdeel van jam. In de schil zitten 334 natuurlijke
proteïnen, volgens Italiaanse onderzoekers die hun studie publiceerden in 2013. Dat is erg veel. Maar in het vruchtvlees zit nog meer. Daarin zitten 2855 verschillende soorten proteïnen. Proteïnen zijn erg gezond en zitten in allerlei soorten plantaardige voeding zoals
peulvruchten,
fruit,
groenten, knolgewassen, noten en
zaden.
Mangoschilpoeder is goed tegen diabetes
Indiase onderzoekers rondden in 2015 een onderzoek af naar mangoschilpoeder. Er zitten veel polyfenolen, carotenoïden en vezels in, vonden de onderzoekers. Men gaf het poeder aan ratten met suikerziekte of diabetes. Deze bleken betere enzymproductie in de bloedplasma,
nieren en lever te krijgen. Dat is een teken dat er antioxidanten aan het werk zijn die de symptomen van diabetes kunnen verlagen. Behalve de verhoogde enzymproductie is de aanwezigheid van vezels van belang voor diabetici. Vezels zijn altijd goed voor mensen met diabetes. Deze houden suiker langer vast in de spijsverteringskanalen waardoor er minder pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel.
Macaroni verrijken met mangoschilpoeder
In 2010 werd er een onderzoek gedaan naar het nutritieve effect van mangoschilpoeder in macaroni. Mangoschilpoeder werd door de wetenschappers als waardevol afvalproduct van mangosap gezien wat de macaroni mogelijkerwijs kan verrijken in voedingswaarde. Men deed 7.5 gram mangoschilpoeder bij macaroni. Het bleek dat er 10 keer zoveel carotenoïden in de macaroni zaten die verrijkt was met poeder van mangoschil. Er zaten viermaal zoveel polyfenolen in de macaroni. De onderzoekers concludeerden dat het zin heeft om macaroni te verrijken met mangoschilpoeder.
Het schillen van een mango
Mangoschilpoeder kun je inzetten tegen een kater.
Mangoschilpoeder tegen een kater
Ethanol is een giftig product. Het komt onder andere vrij bij de afbraak van alcohol in de lever. Ethanol beschadigt de lever. Het kan ook vrijkomen bij andere ziektebeelden. Het blijkt dat mangopoeder gemaakt van zowel het vruchtvlees als de mangoschil een leverondersteunend effect heeft. Ethanol wordt sneller afgebroken als er mangopoeder wordt ingenomen. De onderzoekers denken dat het katereffect met de bekende hoofdpijn, misselijkheid, diarree, overgeven en anorexia na een drinkgelag kan worden verkleind met de therapeutische werkzaamheden van mangoschilpoeder.
Culinaire tips mangopoeder
Mangoschilpoeder kun je toevoegen aan deeg dat je gebruikt voor zoete bakwaren zoals taart, muffins, cake, brownies en gebak maar je kunt het ook toevoegen aan brooddeeg.
Dit poeder is mengbaar in vrijwel iedere smoothie.
Je kunt mangoschilpoeder door pannenkoekenbeslag doen. Dat is lekker als je fruitpannenkoeken maakt.
Dit poeder kun je mengen met fruitpoeder zoals frambozenpoeder, aardbeipoeder, appelpoeder, mangopoeder en zwartebespoeder om een instant gezonde drank te maken.
Het poeder is toe te voegen aan een hartige dipsaus met yoghurt, kleine stukjes
komkommer,
rode peper of sambal en
gember.
Mangoschilpoeder kun je in Indiase recepten gebruiken in plaats van mangopoeder of in combinatie met mangopoeder.