De geneeskracht van knoflookpoeder

Knoflookpoeder staat al enige tijd in de schappen als smaakmaker voor voeding. Het is goed om te weten dat dit poeder naast culinaire ook medicinale kwaliteiten heeft. Knoflookpoeder kan onder andere aderverkalking tegengaan. Aderverkalking is de grondoorzaak van hartproblemen. Knoflookpoeder kun je prima aan deeg van zelf gebakken brood toevoegen. Het stimuleert de leverenzymen. Daarnaast verlaagt knoflook de bloedsuikerspiegel. Dit medicinale keukenproduct heeft nog veel meer toepassingen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waarom knoflookpoeder eten?

Knoflook als medicinale lekkernij is bij veel mensen bekend. Je kunt dagelijks verse teentjes knoflook kopen. Je hebt knoflookpoeder niet echt nodig om aan je voedingstoffen te komen. Toch kan knoflookpoeder heel handig zijn in de keuken. Misschien heb je een keer net geen tijd om een knoflookteentje te snijden. Of je wilt gewoon extra veel gebruik maken van de geneeskracht van knoflook. Knoflookpoeder is in staat om hartproblemen te helpen voorkomen. Dat is een goede reden om het te gaan eten.

Knoflook stimuleert leverenzymen

In knoflook zit diallyldisulfide en allicine. Deze stoffen zijn uitgebreid onderzocht en beschikken over kankerwerende eigenschappen. De antikankerwerking is dan wel bewezen maar men weet nog steeds niet hoe het komt dat knoflook kanker bestrijdt. Frans onderzoek ziet dat deze stoffen uit knoflook verschillende leverenzymen activeert. Deze enzymen hebben gekke namen zoals CYP 2E1. Ook de omzetting van glucuronosyl en glutathion, in gang gezet door enzymen, neemt toe na het eten van knoflook of knoflookpoeder. De Franse vermoeden dat in de enzymversterkende werking de kankerbestrijdende werking van knoflook gevonden moet worden.

Knoflookpoeder tegen diabetes

Een meta-onderzoek is een studie naar andere wetenschappelijke onderzoeken die de stand van wetenschap op een bepaald moment in kaart brengt. Indiaas meta-onderzoek uit 2002 bevestigt niet alleen therapeutische werking van knoflookpoeder op hartziekten maar ook bij suikerziekte of diabetes mellitus achten de wetenschappers de medicinale werkingen bewezen. Knoflook reguleert de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn hart- en vaatziekten een extra risico voor de diabeet. Alleen al daarom is het goed om dit poeder te verheffen tot een dagelijks gebruikt middel.

Knoflook / Bron: MALIZ ONG, PublicDomainPicturesKnoflook / Bron: MALIZ ONG, PublicDomainPictures
Knoflookpoeder kan tegen een reeks aan ziekten ingezet worden.

Overige wetenschappelijke feiten

  1. In 2010 zagen Zuid-Koreaanse onderzoekers dat kippenvlees beter van kwaliteit is als de kippen knoflookpoeder hebben gegeten.
  2. Knoflook lijkt een werking te hebben tegen leverkanker. Dat zagen Zuid-Koreaanse onderzoekers in 2003.
  3. In 2014 verscheen er een meta-onderzoek in Zuid-Korea. Daaruit blijkt dat knoflook goed is tegen allerlei hart- en vaatziekten. Deze stelling wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.
  4. Knoflook heeft een uitgebreide antibacteriële werking. Het werkt onder andere tegen de heliobacter pylori-bacterie.
  5. Uit Turks onderzoek uit 2014 blijkt dat een stof die het immuunsysteem helpt vaker in de urine zit als er knoflook wordt gegeten. Daaruit trekt men de conclusie dat knoflook goed is voor het immuunsysteem.
  6. Zuid-Afrikaans onderzoek uit 2011 toont aan dat het mogelijk is om eieren te maken met knoflooksmaak. Je moet hiervoor de kippen dagelijks knoflookpoeder te eten geven.

Knoflook verlaagt cholesterol

Knoflook heeft een positieve invloed op het bloedplasma. Dat zagen Amerikaanse onderzoekers in 2000. Het zorgt ervoor dat cholesterolniveaus verlaagd worden. In de natuurgeneeskunde weet men al honderden jaren dat knoflook de aders weer schoonmaakt. De ontstekingen door oxidatie die de plaque vormen, kunnen worden opgelost door knoflook en knoflookpoeder. Dit onderzoek is een bewijs van de waarheid van eeuwenoude kennis. Ook onderzoek uit Koeweit uit 2000 toont aan dat knoflook de bloeddruk kan verlagen en dat het een goed middel is bij aderverkalking. Aderverkalking is een onderliggende oorzaak van allerlei hartproblemen. De onderzoekers uit Koeweit deden zes weken lang onderzoek op ratten en zagen dat suppletie met knoflookpoeder het cholesterol deed dalen en de bloeddruk deed stabiliseren. In knoflook zit allicine. Dat is volgens de wetenschappers uit Koeweit de werkzame stof in deze. In een Duits onderzoek uit 1990 bleek reeds dat knoflooktabletten cholesterolniveaus omlaag brengen. Triglyceridenniveaus worden door deze pillen verlaagd met ongeveer 17% en cholesterol met 12%. Ook het TNO in Leiden bestudeerde in 2004 de effecten van knoflookpoeder en zag de medicinale werkingen tegen aderverkalking en te veel cholesterol.

Knoflookpoeder tegen schadelijke effect acrylamide

Acrylamide is een kankerverwekkende stof in voeding. Deze stof ontstaat als voedingsproducten gebakken worden. Normaal gesproken is de stof onschadelijk omdat polyfenolen in voeding de slechte eigenschappen van acrylamide teniet doen. In frituurproducten kan echter een teveel aan acrylamide zitten. Onderzoekers uit China publiceerden in 2015 een onderzoek waaruit blijkt dat toevoeging van knoflookpoeder aan brood leidt tot 56% minder vorming van acrylamide. Men gebruikte 15 gram knoflookpoeder op 500 gram deeg.

Knoflook goed voor de nieren

Knoflook is goed voor de nieren. Het bevrijdt de nieren van oxidatieve stress. Dat concluderen Mexicaanse onderzoekers in 2008. Men beschadigde de nieren met een bepaalde stof en zag dat deze schade sneller wordt hersteld als de dieren knoflookpoeder te eten kregen. Knoflookpoeder kan een groot deel van de veranderingen die de nieren ondergaan door een vergiftiging ondervangen. Dat houdt in dat de nieren beter werken als mensen vaak knoflookpoeder eten. Beter werkende nieren betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden. Het is goed voor een detoxbehandeling.

Eettips knoflookpoeder

  • Knoflookpoeder kun je aan een soep toevoegen.
  • Je kunt knoflookpoeder altijd op tafel zetten naast de peper en zout.
  • Knoflookpoeder is lekker of een boterham met pindakaas, humus of tahin.
  • Je kunt knoflookpoeder over een salade heen sprenkelen.
  • Dit poeder kun je door een salade-olie of dressing doen.
  • Knoflookpoeder is lekker op een pizza- of pastagerecht.
  • Je kunt dit poeder op een gebakken ei of omelet doen.
  • Knoflookpoeder past in een roerbakmix, wokmix of groentebakmix.
  • Het poeder van knoflook is lekker door de roomboter om een knoflookboter te maken.
  • Knoflookpoeder past in vele sauzen. Het is uitstekend te gebruiken in een yoghurt-knoflooksaus voor bij groenten of eventueel chips.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Wat te doen bij een te hoog cholesterolgehalte?Als mensen het over cholesterol hebben, bedoelen ze vaak dat ze een te hoog cholesterolgehalte hebben. Toch is de stof n…
Cholesterol omlaag? Dit kun jij er zelf aan doen!Cholesterol omlaag? Dit kun jij er zelf aan doen!Cholesterol is een stof, die eigenlijk gezond is voor het menselijk lichaam. Alleen een teveel van deze stof is schadeli…
Cholesterol: oorzaken en gevolgenCholesterol: oorzaken en gevolgenCholesterol, een ieder heeft het en dit moet ook. Maar op welk punt spreek je van een slecht cholesterol niveau? En wat…

De geneeskracht van mangoschilMango´s zijn lekkere vruchten. De schil is alleen wat minder lekker. Er kan echter een eetbaar poeder van de schil worde…
Ayurveda en voeding: Welk eten past bij je?Ayurveda en voeding: Welk eten past bij je?Voeding is een ontzettend belangrijk gegeven in ons leven. We willen weten wat we moeten eten. Er zijn echter tal van me…
Bronnen en referenties
  • Knoflook cholesterol: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10676676
  • Knoflook bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10882191
  • Knoflookpoeder kippenvlees: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20634529
  • Knoflookpoeder leverkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12954459
  • Knoflooktabletten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2291748
  • Knoflook leverenzymen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14664517
  • Knoflook hart- envaatziekten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25489404
  • Knoflook heliobacter pylori: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10788416
  • Knoflook TNO: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15530902
  • Knoflook acrylamide: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25754987
  • Knoflook immuunsysteem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24595942
  • Eieren Knoflook: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21325240
  • Knoflook nieren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800910
  • Knoflook diabetes: http://www.nutritionj.com/content/1/1/4
  • Afbeelding bron 1: MALIZ ONG, PublicDomainPictures
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.