De geneeskracht van eieren

De geneeskracht van eieren Eieren zijn goed voor je cholesterolgehalte. Eieren zijn onmisbaar in het dagelijkse menu. Je kunt ze op ontelbaar veel manieren in de keuken gebruiken. Het eitje is zeer gezond. Vroeger dacht men dat teveel eieren niet goed was maar dat bleek grote onzin. Eiwitten uit vlees zijn niet echt goed omdat eigenlijk al het vlees kankerverwekkende stoffen bevat, maar eiwitten uit eieren zijn juist wel goed. Daarbij kost het meer energie om een ei te verteren dan dat er energie in zit. Dat betekent dat je van ei slanker wordt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitamine B4

Eieren zijn na vlees de tweede belangrijke bron van choline wat een stof is die in onze hersenen wat aangetroffen. Eieren zijn goed voor het brein. Het voorkomt de ouderdomskwaal vergeetachtigheid. Dat komt omdat choline ook als ontstekingsremmer werkt. Chronische ontstekingen op celniveau kunnen leiden tot kanker, hart- en vaatziekten, cognitieve achteruitgang, Alzheimer, osteoporose en diabetes type 2. Choline wordt ook vitamine B4 genoemd, het is een sinds 1998 nieuw lid van het vitamine B-complex. Een ei bevat ruim 26% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine B4. Choline is een vitamine dat ons lichaam ook zelf aanmaakt. Maar de totale aanmaak is vaak niet genoeg en het kan geen kwaad om cholinehoudende eieren te eten. Choline is een belangrijk onderdeel van acetylcholine, een neurotransmitter dat zorgt voor communicatie tussen de zenuwcellen en de spieren.

Voedingsstoffen in het eitje

Eieren bevatten enkele belangrijke vitaminen en mineralen, buiten het feit dat ze uiteraard proteíne oftewel eiwitten bevatten. Seleen en jodium zitten er veel in ei. Een ei levert ongeveer 20% van de ADH voor deze mineralen. Molybdeen en fosfor zijn respectievelijk goed voor 11 en 9% van de ADH. Naast B4 zit er ook B2, B5, B12 en vitamine D in eieren. Ook bevatten eieren veel van het aminozuur tryptofaan.

B12 in ei

In eieren zit vitamine B12. Sommige deskundigen houden nog steeds de mythe dat B12 alleen in vlees zit in stand. Een ei bevat 9% van de ADH aan B12. Deze vitamine zit ook in gist en slechts enkele plantensoorten waaronder het weinig gegeten kruid smeerwortel, wat vaker wordt gebruikt tegen spierpijn en spierblessures. B12 zit ook in zeewier zoals kelp. Veganisten die geen dierlijke producten eten zoals melk en eieren kunnen daarom het beste biergist of één van de andere genoemde groenten eten.

Ei is goed voor cholesterol

Lang zijn we door industrieën bang gemaakt dat eieren slecht voor het cholesterol zouden zijn. Zulke onderzoeken werden gesponsord door de Unilevers en Bayers van deze wereld, die er belang bij hebben dat mensen bang worden voor cholesterol want dan worden medicijnen en voeding met cholesterolverlagende claims beter verkocht. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat het eten van eieren leidt tot cholestrolverhorging én het is nooit aangetoond dat hoog cholesterolgehalte slecht is voor bloed of hart. Dat cholesterol slecht zou zijn is een moderne mythe. De wetenschappelijke waarheid is dat ei cholesterol op peil houdt. Wel vindt na het eten van ei er een verschuiving plaats naar iets mindere aanwezig van LDL-cholesterol, waarvan wordt gezegd dat het fout zou zijn naar meer HDL-cholesterol, waarvan wetenschappers op dit moment denken dat het goed cholesterol is. Deze predikaten ´goed´ en ´slecht´ zijn zeer relatief aangezien beide soorten van cholesterol zeer belangrijke stoffen in het lichaam zijn. Volgens wetenschappelijke criteria van vandaag is het eten van eieren juist goed voor cholesterol.

Wat eet de kip?

De laatste tijd is er enige onrust over de afnemende gezondheidsbevorderende eigenschappen van eieren doordat kippen worden gevoerd met genetisch gemanipuleerde mais. Hierdoor komen allerlei andere stoffen in de kip en uiteindelijk ook in eieren terecht. Mensen die eieren eten krijgen deze stoffen op hun beurt binnen. Het is van deze stoffen niet helemaal duidelijk want hun gezondheidseffecten op de lange termijn zijn. Eigenlijk is dat reden genoeg om voorzichtig te zijn met het teveel eten van niet-biologische scharreleieren.

Eettips eieren

Eieren zijn de basis voor een zelf gemaakte mayonaise. Je kunt een heerlijke eiersalade maken met 5-6 eieren, een aardappel, een scheutje melk en gehakte bieslook. Eieren zijn lekker op brood, of ze nu gekookt of gebakken zijn. Wanneer je eieren bakt, is het lekker om ze met jonge kaas mee te bakken of om er jonge kaas overheen te doen en deze te laten smelten door een deksel op de koekenpan te doen. Hardgekookte eieren kun je prima meenemen in een lunchbox.

Maaltijdpannenkoek

Je kunt een maaltijd-omelet-pannenkoek maken door 3 eieren in een blender te klutsen met een scheutje melk en tarwebloem. Vervolgens bak je eerst groenten zoals een uitje, tomaatje, rode peper, paprika en champignons in een koekenpan en als ze bijna gaar zijn dan doe je het beslag erover. Het resultaat is een dikke, gevulde pannenkoek die goed is voor één maaltijd, of als bijgerecht voor 2-3 mensen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn eieren gezond?Zijn eieren gezond?Zijn eieren nu wel of niet gezond? Ja, eieren zijn gezond! Over eieren gaan veel verschillende verhalen rond, wanneer u…
Is een gekookt ei gezond?Is een gekookt ei gezond?Eieren worden al eeuwenlang gegeten. Het gekookte ei dat in Nederland veel gegeten wordt is niet alleen in Nederland pop…
Eieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van eiEieren: Voordelen voor gezondheid van consumptie van eiEieren hebben in welke vorm dan ook (roerei, gepocheerd, gekookt, omelet) alle essentiële voedingsstoffen aan boord om h…
Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren maken deel uit van heel wat recepten en gerechten. Maar ook als product op zich worden ze vaak als maaltijd gebru…

De geneeskracht van perzikenDe geneeskracht van perzikenPerziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van de nectarine. Als een perzik goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=92
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/7882850.stm
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Maria, 11-08-2016
Van peterselie is bekend dat het de vorming van B-12 bevordert, door het ijzergehalte dat er in zit. Het zou me niets verbazen als deze vit. B12 ook nog in sommige kruiden zal blijken te zitten. Dat er weinig over bekend is, zegt niets over de functionaliteit. Mensen hadden in vroeger tijden soms ook heel weinig of geen vlees tot hun beschikking, maar wisten wel erg goed wat er in de natuur groeide en leefden daarvan. Behalve in sommige paddenstoelen, dat al bekend is, weet ik bijna zeker dat dat ook voor kruiden geldt. Tijd voor een onderzoek! En nog iets: bij gezonde mensen heeft de lever een voorraad voor 3 jaar aan vit. B12 in zich. Internet, ook Tom008 geschreven! Lijkt me een prima voorraadkast! Reactie infoteur, 27-08-2016
B12 en ijzer hebben inderdaad iets met elkaar te maken! Het wordt inderdaad tijd voor meer onderzoek hiernaar. Het is een feit dat vele veganisten geen B12-tekort hebben en vele vleeseters wel… De wetenschap zou moeten onderzoeken hoe het komt dat bij de ene mens een B12-tekort is en bij de andere niet. In plaats daarvan ging men tot nu toe vooral uit van het credo dat B12 niet door de mens zelf wordt aangemaakt… Het lijkt er sterk op dat medicijnen en (medicijnen in) vlees de darmflora dermate verstoren dat B12 niet meer wordt aangemaakt.

Sanne, 10-02-2013
Erg interessant, maar het klopt niet dat veganisten genoeg hebben aan B12 uit planten (ook uit zeewier dus). Deze bevatten het niet actieve b12. Dit doet dus niks voor je lichaam. Veganisten zouden daarom beter b12-supplementen kunnen innemen.
Ik eet geen zuivel, wel eieren, maar omdat eieren 9 % vit. b12 per ei bevatten, neem ik 3 keer in de week ook nog een vitamine b12-supplement. Het is dan wel belangrijk om een kauwtablet te nemen, zodat men het goed opneemt. Voordat ik stopte met zuivel eten en een studie ging maken naar wat als vegetariër gezond is (ben wel al 15 jaar vegetariër), las ik bovenstaande in verschillende boeken over vegetarisme en veganisme. Op internet staat er ook veel informatie over, waaronder op de website van de Vegetariersbond en de Nederlandse Verening voor Veganisme.
Zou u deze pagina aan willen passen; het kan namelijk best gevaarlijk zijn als mensen van plan zijn om veganist te worden en dan lezen dat ze genoeg hebben aan vit b12 uit planten. Verder kun je wel alles uit plantaardig voedsel halen wat je nodig hebt, maar vit. b12 helaas niet. Reactie infoteur, 11-02-2013
De wetenschap is een onvoltooid proces en er zijn wetenschappers met verschillende inzichten. Zo maken mensen zelf vitamine B12 aan, alleen zou dit volgens sommige wetenschappers zijn in een deel van de darmen zijn waarin geen voedingsstoffen meer worden opgenomen. Vegetarisch opgevoede kinderen met een B12-tekort bestaan niet; dat betekent dat er vele contradicties zijn als het gaat om de huidige inzichten omtrent B12 en de praktijk. Lees er meer over in dit artikel http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108880-plantaardige-bronnen-van-b12.html

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.