De geneeskracht van eieren

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Vitamine B4
- Voedingsstoffen in het eitje
- B12 in ei
- Ei is goed voor cholesterol
- Wat eet de kip?
- Eettips eieren
- Maaltijdpannenkoek
Vitamine B4
Eieren zijn na vlees de tweede belangrijke bron van choline wat een stof is die in onze hersenen wat aangetroffen. Eieren zijn goed voor het brein. Het voorkomt de ouderdomskwaal vergeetachtigheid. Dat komt omdat choline ook als ontstekingsremmer werkt. Chronische ontstekingen op celniveau kunnen leiden tot kanker, hart- en vaatziekten, cognitieve achteruitgang, Alzheimer, osteoporose en diabetes type 2. Choline wordt ook vitamine B4 genoemd, het is een sinds 1998 nieuw lid van het vitamine B-complex. Een ei bevat ruim 26% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine B4. Choline is een vitamine dat ons lichaam ook zelf aanmaakt. Maar de totale aanmaak is vaak niet genoeg en het kan geen kwaad om cholinehoudende eieren te eten. Choline is een belangrijk onderdeel van acetylcholine, een neurotransmitter dat zorgt voor communicatie tussen de zenuwcellen en de spieren.Voedingsstoffen in het eitje
Eieren bevatten enkele belangrijke vitaminen en mineralen, buiten het feit dat ze uiteraard proteíne oftewel eiwitten bevatten. Seleen en jodium zitten er veel in ei. Een ei levert ongeveer 20% van de ADH voor deze mineralen. Molybdeen en fosfor zijn respectievelijk goed voor 11 en 9% van de ADH. Naast B4 zit er ook B2, B5, B12 en vitamine D in eieren. Ook bevatten eieren veel van het aminozuur tryptofaan.B12 in ei
In eieren zit vitamine B12. Sommige deskundigen houden nog steeds de mythe dat B12 alleen in vlees zit in stand. Een ei bevat 9% van de ADH aan B12. Deze vitamine zit ook in gist en slechts enkele plantensoorten waaronder het weinig gegeten kruid smeerwortel, wat vaker wordt gebruikt tegen spierpijn en spierblessures. B12 zit ook in zeewier zoals kelp. Veganisten die geen dierlijke producten eten zoals melk en eieren kunnen daarom het beste biergist of één van de andere genoemde groenten eten.Ei is goed voor cholesterol
Lang zijn we door industrieën bang gemaakt dat eieren slecht voor het cholesterol zouden zijn. Zulke onderzoeken werden gesponsord door de Unilevers en Bayers van deze wereld, die er belang bij hebben dat mensen bang worden voor cholesterol want dan worden medicijnen en voeding met cholesterolverlagende claims beter verkocht. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat het eten van eieren leidt tot cholestrolverhorging én het is nooit aangetoond dat hoog cholesterolgehalte slecht is voor bloed of hart. Dat cholesterol slecht zou zijn is een moderne mythe. De wetenschappelijke waarheid is dat ei cholesterol op peil houdt. Wel vindt na het eten van ei er een verschuiving plaats naar iets mindere aanwezig van LDL-cholesterol, waarvan wordt gezegd dat het fout zou zijn naar meer HDL-cholesterol, waarvan wetenschappers op dit moment denken dat het goed cholesterol is. Deze predikaten ´goed´ en ´slecht´ zijn zeer relatief aangezien beide soorten van cholesterol zeer belangrijke stoffen in het lichaam zijn. Volgens wetenschappelijke criteria van vandaag is het eten van eieren juist goed voor cholesterol.Wat eet de kip?
De laatste tijd is er enige onrust over de afnemende gezondheidsbevorderende eigenschappen van eieren doordat kippen worden gevoerd met genetisch gemanipuleerde mais. Hierdoor komen allerlei andere stoffen in de kip en uiteindelijk ook in eieren terecht. Mensen die eieren eten krijgen deze stoffen op hun beurt binnen. Het is van deze stoffen niet helemaal duidelijk want hun gezondheidseffecten op de lange termijn zijn. Eigenlijk is dat reden genoeg om voorzichtig te zijn met het teveel eten van niet-biologische scharreleieren.Eettips eieren
Eieren zijn de basis voor een zelf gemaakte mayonaise. Je kunt een heerlijke eiersalade maken met 5-6 eieren, een aardappel, een scheutje melk en gehakte bieslook. Eieren zijn lekker op brood, of ze nu gekookt of gebakken zijn. Wanneer je eieren bakt, is het lekker om ze met jonge kaas mee te bakken of om er jonge kaas overheen te doen en deze te laten smelten door een deksel op de koekenpan te doen. Hardgekookte eieren kun je prima meenemen in een lunchbox.Maaltijdpannenkoek
Je kunt een maaltijd-omelet-pannenkoek maken door 3 eieren in een blender te klutsen met een scheutje melk en tarwebloem. Vervolgens bak je eerst groenten zoals een uitje, tomaatje, rode peper, paprika en champignons in een koekenpan en als ze bijna gaar zijn dan doe je het beslag erover. Het resultaat is een dikke, gevulde pannenkoek die goed is voor één maaltijd, of als bijgerecht voor 2-3 mensen.Lees verder
- De geneeskracht van Hollandse kaas
Warning: Undefined array key 100486 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 99050 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 65540 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202