InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De geneeskracht van eieren

De geneeskracht van eieren

De geneeskracht van eieren Eieren zijn goed voor je cholesterolgehalte. Eieren zijn onmisbaar in het dagelijkse menu. Je kunt ze op ontelbaar veel manieren in de keuken gebruiken. Het eitje is zeer gezond. Vroeger dacht men dat teveel eieren niet goed was maar dat bleek grote onzin. Eiwitten uit vlees zijn niet echt goed omdat eigenlijk al het vlees kankerverwekkende stoffen bevat, maar eiwitten uit eieren zijn juist wel goed. Daarbij kost het meer energie om een ei te verteren dan dat er energie in zit. Dat betekent dat je van ei slanker wordt.

Inhoud:


Vitamine B4

Eieren zijn na vlees de tweede belangrijke bron van choline wat een stof is die in onze hersenen wat aangetroffen. Eieren zijn goed voor het brein. Het voorkomt de ouderdomskwaal vergeetachtigheid. Dat komt omdat choline ook als ontstekingsremmer werkt. Chronische ontstekingen op celniveau kunnen leiden tot kanker, hart- en vaatziekten, cognitieve achteruitgang, Alzheimer, osteoporose en diabetes type 2. Choline wordt ook vitamine B4 genoemd, het is een sinds 1998 nieuw lid van het vitamine B-complex. Een ei bevat ruim 26% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine B4. Choline is een vitamine dat ons lichaam ook zelf aanmaakt. Maar de totale aanmaak is vaak niet genoeg en het kan geen kwaad om cholinehoudende eieren te eten. Choline is een belangrijk onderdeel van acetylcholine, een neurotransmitter dat zorgt voor communicatie tussen de zenuwcellen en de spieren.

Voedingsstoffen in het eitje

Eieren bevatten enkele belangrijke vitaminen en mineralen, buiten het feit dat ze uiteraard proteíne oftewel eiwitten bevatten. Seleen en jodium zitten er veel in ei. Een ei levert ongeveer 20% van de ADH voor deze mineralen. Molybdeen en fosfor zijn respectievelijk goed voor 11 en 9% van de ADH. Naast B4 zit er ook B2, B5, B12 en vitamine D in eieren. Ook bevatten eieren veel van het aminozuur tryptofaan.

B12 in ei

In eieren zit vitamine B12. Sommige deskundigen houden nog steeds de mythe dat B12 alleen in vlees zit in stand. Een ei bevat 9% van de ADH aan B12. Deze vitamine zit ook in gist en slechts enkele plantensoorten waaronder het weinig gegeten kruid smeerwortel, wat vaker wordt gebruikt tegen spierpijn en spierblessures. B12 zit ook in zeewier zoals kelp. Veganisten die geen dierlijke producten eten zoals melk en eieren kunnen daarom het beste biergist of één van de andere genoemde groenten eten.

Ei is goed voor cholesterol

Lang zijn we door industrieën bang gemaakt dat eieren slecht voor het cholesterol zouden zijn. Zulke onderzoeken werden gesponsord door de Unilevers en Bayers van deze wereld, die er belang bij hebben dat mensen bang worden voor cholesterol want dan worden medicijnen en voeding met cholesterolverlagende claims beter verkocht. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat het eten van eieren leidt tot cholestrolverhorging én het is nooit aangetoond dat hoog cholesterolgehalte slecht is voor bloed of hart. Dat cholesterol slecht zou zijn is een moderne mythe. De wetenschappelijke waarheid is dat ei cholesterol op peil houdt. Wel vindt na het eten van ei er een verschuiving plaats naar iets mindere aanwezig van LDL-cholesterol, waarvan wordt gezegd dat het fout zou zijn naar meer HDL-cholesterol, waarvan wetenschappers op dit moment denken dat het goed cholesterol is. Deze predikaten ´goed´ en ´slecht´ zijn zeer relatief aangezien beide soorten van cholesterol zeer belangrijke stoffen in het lichaam zijn. Volgens wetenschappelijke criteria van vandaag is het eten van eieren juist goed voor cholesterol.

Wat eet de kip?

De laatste tijd is er enige onrust over de afnemende gezondheidsbevorderende eigenschappen van eieren doordat kippen worden gevoerd met genetisch gemanipuleerde mais. Hierdoor komen allerlei andere stoffen in de kip en uiteindelijk ook in eieren terecht. Mensen die eieren eten krijgen deze stoffen op hun beurt binnen. Het is van deze stoffen niet helemaal duidelijk want hun gezondheidseffecten op de lange termijn zijn. Eigenlijk is dat reden genoeg om voorzichtig te zijn met het teveel eten van niet-biologische scharreleieren.

Eettips eieren

Eieren zijn de basis voor een zelf gemaakte mayonaise. Je kunt een heerlijke eiersalade maken met 5-6 eieren, een aardappel, een scheutje melk en gehakte bieslook. Eieren zijn lekker op brood, of ze nu gekookt of gebakken zijn. Wanneer je eieren bakt, is het lekker om ze met jonge kaas mee te bakken of om er jonge kaas overheen te doen en deze te laten smelten door een deksel op de koekenpan te doen. Hardgekookte eieren kun je prima meenemen in een lunchbox.

Maaltijdpannenkoek

Je kunt een maaltijd-omelet-pannenkoek maken door 3 eieren in een blender te klutsen met een scheutje melk en tarwebloem. Vervolgens bak je eerst groenten zoals een uitje, tomaatje, rode peper, paprika en champignons in een koekenpan en als ze bijna gaar zijn dan doe je het beslag erover. Het resultaat is een dikke, gevulde pannenkoek die goed is voor één maaltijd, of als bijgerecht voor 2-3 mensen.

Lees verder

© 2012 - 2017 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zijn eieren gezond?Zijn eieren gezond?Zijn eieren nu wel of niet gezond? Ja, eieren zijn gezond! Over eieren gaan veel verschillende verhalen rond, wanneer u…
Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren maken deel uit van heel wat recepten en gerechten. Maar ook als product op zich worden ze vaak als maaltijd gebru…
Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallenDieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallenNederland is een echt land waar veel eieren worden geconsumeerd. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte…
Gebakken ei gezond?Gebakken ei gezond?Een gebakken eitje op zijn tijd is erg lekker. Daarnaast zijn eieren erg gezond en of ze nu gekookt, gepocheerd of gebak…
Pasen: feiten over eieren op tafel!Pasen: feiten over eieren op tafel!Het eten van eieren hoort bij Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen tegenwoordig veel fabels de ronde.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=92
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/7882850.stm
  • Foto´s: Tom008

Reageer op het artikel "De geneeskracht van eieren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Maria, 03-10-2016 20:07 #3
Je schrijft bovenaan:… omdat al het vlees kankerverwekkende stoffen bevat. Geldt dat ook voor biologisch vlees? Uit Nederland? Die discussie over vitamine B12 bestaat al tientallen jaren. Als ik je artikel hier aandachtig lees, heeft ieder mens vooral ook nog een persoonlijke stofwisseling en kun je daar geen kant en klare theorieën op los laten.
Dat kinderen die vegetarisch worden gevoed géén vit. B12-tekort blijken te hebben, is een openbaring voor me. Ik was er altijd heilig van overtuigd dat deze kinderen tekorten hadden van onmisbare stoffen. Vooral stoffen die nodig zijn voor het innerlijk en de innerlijke krachten. Omdat ik zelf na vijftien jaar vegetarisme vroeger slap en ziek was geworden en weer gezond en levenslustig werd na het eten van matig vlees.

Maria, 11-08-2016 15:58 #2
Van peterselie is bekend dat het de vorming van B-12 bevordert, door het ijzergehalte dat er in zit. Het zou me niets verbazen als deze vit. B12 ook nog in sommige kruiden zal blijken te zitten. Dat er weinig over bekend is, zegt niets over de functionaliteit. Mensen hadden in vroeger tijden soms ook heel weinig of geen vlees tot hun beschikking, maar wisten wel erg goed wat er in de natuur groeide en leefden daarvan. Behalve in sommige paddenstoelen, dat al bekend is, weet ik bijna zeker dat dat ook voor kruiden geldt. Tijd voor een onderzoek! En nog iets: bij gezonde mensen heeft de lever een voorraad voor 3 jaar aan vit. B12 in zich. Internet, ook Tom008 geschreven! Lijkt me een prima voorraadkast! Reactie infoteur, 27-08-2016
B12 en ijzer hebben inderdaad iets met elkaar te maken! Het wordt inderdaad tijd voor meer onderzoek hiernaar. Het is een feit dat vele veganisten geen B12-tekort hebben en vele vleeseters wel… De wetenschap zou moeten onderzoeken hoe het komt dat bij de ene mens een B12-tekort is en bij de andere niet. In plaats daarvan ging men tot nu toe vooral uit van het credo dat B12 niet door de mens zelf wordt aangemaakt… Het lijkt er sterk op dat medicijnen en (medicijnen in) vlees de darmflora dermate verstoren dat B12 niet meer wordt aangemaakt.

Sanne, 10-02-2013 14:10 #1
Erg interessant, maar het klopt niet dat veganisten genoeg hebben aan B12 uit planten (ook uit zeewier dus). Deze bevatten het niet actieve b12. Dit doet dus niks voor je lichaam. Veganisten zouden daarom beter b12-supplementen kunnen innemen.
Ik eet geen zuivel, wel eieren, maar omdat eieren 9 % vit. b12 per ei bevatten, neem ik 3 keer in de week ook nog een vitamine b12-supplement. Het is dan wel belangrijk om een kauwtablet te nemen, zodat men het goed opneemt. Voordat ik stopte met zuivel eten en een studie ging maken naar wat als vegetariër gezond is (ben wel al 15 jaar vegetariër), las ik bovenstaande in verschillende boeken over vegetarisme en veganisme. Op internet staat er ook veel informatie over, waaronder op de website van de Vegetariersbond en de Nederlandse Verening voor Veganisme.
Zou u deze pagina aan willen passen; het kan namelijk best gevaarlijk zijn als mensen van plan zijn om veganist te worden en dan lezen dat ze genoeg hebben aan vit b12 uit planten. Verder kun je wel alles uit plantaardig voedsel halen wat je nodig hebt, maar vit. b12 helaas niet. Reactie infoteur, 11-02-2013
De wetenschap is een onvoltooid proces en er zijn wetenschappers met verschillende inzichten. Zo maken mensen zelf vitamine B12 aan, alleen zou dit volgens sommige wetenschappers zijn in een deel van de darmen zijn waarin geen voedingsstoffen meer worden opgenomen. Vegetarisch opgevoede kinderen met een B12-tekort bestaan niet; dat betekent dat er vele contradicties zijn als het gaat om de huidige inzichten omtrent B12 en de praktijk. Lees er meer over in dit artikel http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108880-plantaardige-bronnen-van-b12.html

Infoteur: Tom008
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Zuivel
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!