mijn kijk op

De geneeskracht van Hollandse kaas

Kaas is een zuivelproduct met geneeskracht! Je zult misschien er nooit bij stil hebben gestaan dat de overlekkere plak kaas op brood helende eigenschappen heeft. Kaas wordt uiteraard gemaakt van melk en daar zitten veel gezonde voedingstoffen in. Nederlandse kaas is beroemd over de hele wereld. Maar de fijne details weet men elders in de wereld niet altijd. Zo worden een Edammer en een Goudse kaas vaak door elkaar gehaald. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Is kaas wel gezond?

In kaas zit in het algemeen vrij veel vet, maar ook veel andere voedingsstoffen. Zo bevat kaas veel calcium, vitamine B12 en vitamine D, allemaal belangrijke voedingstoffen. Het gehalte aan fytonutriënten verschilt per soort kaas. Over het algemeen zit in 30 gram kaas genoeg calcium voor 25% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Calcium uit zuivel en groenten werkt effectiever dan calciumtabletten.

Veel aminozuren in kaas

Kaas is vooral een belangrijke bron van aminozuren. Histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine,, tryptofaan, tyrosine en valine zijn aminozuren waarvan de ADH-waarde voor 50 gram kaas tussen de 17% en de 37% ligt. Deze aminozuren zorgen voor veel lichaamsprocessen. Vooral het zenuwstelsel en de hersenfuncties hebben baat bij de aminozuren in kaas.

Minder gaatjes

Cariës kunnen voorkomen worden door het eten van kaas na het eten. Dat is wetenschappelijk onderzocht. In kaas zit niet zoveel lactose. Hoe ouder de kaas, hoe minder lactose er in zit. Lactose is melksuiker en zit in melk. Het veroorzaakt gaatjes. Kaas is beter voor je tanden dan melk, hoewel in beide calcium wat goed is voor je botten en tanden, zit. Daarnaast zit er ook fosfor in kaas, wat ook helpt voor gezonde tanden.

Sphingolipiden

In kaas zitten Sphingolipiden die nodig zijn voor de opbouw van celmembranen. Over deze stof is weinig bekend maar wel dat het een rol speelt in ziektebeelden als Alzheimer, diabetes en verschillende soorten kanker. Het eten van kaas waar sphingolipiden in zit zou wel eens voor beter afweer tegen deze ziekten kunnen zorgen. Er is onderzoek naar gedaan en de eerste inzichten wijzen naar een antikankerwerking van kaas maar er moet nog meer onderzoek gebeuren.

Kaas is goed voor botten

Net zoals kaas goed is voor de tanden is het ook goed voor de botten. Dat komt door het hoge gehalte aan calcium. Deze stof heeft het lichaam op allerlei plekken nodig. Wanneer het lichaam een tekort aan calcium waarneemt dan wordt de bijschildklier aan het werk gezet om het parathormoon in de bloedbaan te brengen. Hierdoor worden de botten getriggerd om calcium aan het bloed af te geven. Dit is een onwenselijke situatie daar het tot osteoporose of broze botten kan leiden.

Kaas is goed tijdens zwangerschap

Omdat in kaas veel foliumzuur(B11), calcium, jodium en ijzer zit is kaas goed voor zwangere vrouwen. Vooral de laatste drie maanden van zwangerschap heeft de onvolgroeide foetus veel belang bij een gezonde inname van deze mineralen en de vitamine B11. Uiteraard zijn alle voedingsstoffen gewenst, Het is belangrijk veel groente en fruit te eten. Kaas is daarop een prima aanvulling. Er zit veel B12 in kaas.

Bron: Andre Engels, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Andre Engels, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Kaas met laag vetgehalte (20+ kaas)

Het is waar dat kaas vet kan zijn maar er bestaat ook kaas met een laagvetgehalte. Bovendien zitten er veel gezonde omega3-vetzuren in kaas. Deze tref je steeds minder aan in andere vetten. In zonnebloemolie zitten bijvoorbeeld voornamelijk omega6 vetten, die een minder gezond zijn dan omega3. Vergeet ook niet dat je gewoon vetten nodig hebt voor je lichaam. Kaas is een uitstekende bron om de juiste soort vetten binnen te krijgen.

Bron: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Kaas wordt gemaakt van geitenmelk, schapenmelk, buffelmelk en koeienmelk. Er wordt zelfs kaas gemaakt van kamelenmelk. In Nederland is verreweg de meeste kaas van koeienmelk gemaakt.

Geraspte kaas

Kaas kun je raspen en over een maaltijd heen doen. Geraspte kaas heeft een groot oppervlak waardoor het snel gaat smelten. Het is lekker om geraspte kaas eerst op je bord te doen, daaroverheen de macaroni te serveren, zodat je op je bord het kan husselen. De geraspte kaas smelt gelijk. Geraspte kaas past goed bij pastagerechten maar ook bruine bonen met geraspte kaas is heerlijk.

Eettips kaas

Kaas kun je prima bakken in olie. De kaas gaat snel smelten. Wanneer je vervolgens wat bloem in de pan doet dan krijg je een heerlijk kaaskorstje. Dit is een prima boterham beleg. Het gaat nog lekkerder smaken als je het combineert met gesnipperde ui, knoflook en een beetje rode peper. Gesmolten kaas met groente is een prima boterhambeleg.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is brie gezond?Is brie gezond?Brie is een Franse witte schimmelkaas. Het is een populaire kaas die veel gebruikt wordt als beleg op toastjes. De schim…
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…

Gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinenGezonde voeding om het risico van kanker te verkleinenIn een optimaal functionerend lichaam kan geen kanker ontstaan zo stelde Dr. Moerman jaren geleden. Als het lichaam uit…
Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappenVijg, een vrucht met medicinale eigenschappenDe vijgenboom groeit ook in Nederland. Verse vijgen smaken heel anders dan de meestal gegeten gedroogde vijgen. Van vijg…
Bronnen en referenties
  • http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/introsph/index.htm
  • http://www.gezondenzo.net/is-kaas-gezond-of-ongezond/
  • http://www.doctorsolve.com/blog/2010/01/7-health-benefits-of-cheese.html
  • http://www.buzzle.com/articles/is-cheese-healthy.html
  • http://www.fao.org/docrep/003/t0755e/t0755e00.htm
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Andre Engels, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Quistnix, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Reacties

Vincent, 21-04-2015
Kaas is niet gezond. Het zijn dierlijke vetten, en sinds men deze is gaan eten zijn de welvaartsziekten (kanker, diabetes, auto-immuunziekten e.d.) gigantisch gestegen. Wij zouden als mensen weer terug moeten naar een plantaardig dieet (van biologische aard). Je zult dan zien dat gezondheid terugkomt! Dus eet vooral geen kaas! Reactie infoteur, 22-04-2015
Beste Vincent, Kaas is niet alleen maar ongezond. Er zitten gezonde en ongezonde stoffen in maar wie geen last heeft van zijn darmen zal de ongezonde stoffen niet opnemen. Plantaardig is ook niet altijd gezond, denk maar aan de plantaardige oliën die in fabrieksproducten zitten; dat zijn transvetten. Daarnaast: Angst en vrees is ook erg ongezond.

De oorzaak van welvaartsziekten herleiden tot dierlijke vetten is een zeer bijzonder standpunt. Meestal wordt als oorzaak van welvaartsziekten genoemd: (plantaardige) transvetten, suiker, wit meel, witte rijst, witte pasta, geraffineerd zout, blikvoer, etcetera. Lees eens een boek van Bria Peskin of Weston Price als je meer wilt weten over hoe gezond dierlijke vetten zijn.

Janneke, 14-03-2015
In kaas zitten door het fermenteren veel biogene aminen, oa histamine en tyramine. Vraagt veel van je darmenzymen om die te verwerken en daar schort het bij veel mensen aan. Daarbij is er bij het hedendaagse voedingspatroon een overdaad aan biogene aminen. Doordat deze stoffen op het zenuwstelsel werken kunnen ze allerlei lichaamsfuncties, op kortere of langere termijn ontregelen. Het eten van kaas kan bijvoorbeeld rugklachten geven doordat het zenuwstelsel wordt ontregelt, waardoor rugwervels licht verschuiven. Reactie infoteur, 29-04-2015
Klopt, maar dit geldt nog steeds voor minder dan 10% van de mensen, hoewel de groep groeit. Ik heb een artikel erover geschreven; http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/137530-kaas-een-potentieel-gevaar.html

Hj Eggink, 27-12-2014
Groei hormonen mogen we sinds begin jaren 90 niet meer gebruiken en hormonen die meer melkproductie geven mogen sinds die tijd ook niet meer. Wat hier al meer dan 20 jaar al niet meer mag mag in de rest van de wereld nog wel. Reactie infoteur, 18-01-2015
Iedere koe in Nederland krijgt antibiotca omdat dat werkt als groeihormoon.

P. van der Linden, 13-01-2014
Leuk artikel. Maar het klopt volgens mij niet dat virussen en antibiotica wat met elkaar te maken hebben. Antibiotica werkt alleen tegen bacteriën. Reactie infoteur, 13-01-2014
Het woord virussen heb ik veranderd in bacteriën, bedankt voor de opmerkzaamheid.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.