Is brie gezond?
Brie is een Franse witte schimmelkaas. Het is een populaire kaas die veel gebruikt wordt als beleg op toastjes. De schimmelkaas behoort tot de groep zachte zuivelproducten. In zuivel in het algemeen zitten belangrijke vitaminen, maar in kaas zit vaak ook veel vet. Dus in hoeverre is brie gezond voor het lichaam?
Wat is brie?
Brie is een Franse witte schimmelkaas. De kaas behoort tot de zogenoemde ‘zachte’ zuivelproducten zoals andere zachtere kazen. De oorspronkelijke brie is de ‘Brie de Meaux’ en ‘Brie de Melun’. Er bestaan veel brie-imitaties. De originele ‘echte’ brie heeft een AOC-keuring. Er wordt gereguleerd welke melk er wordt gebruikt en hoe de kaas wordt gemaakt. Hier bestaat een precieze en specifieke procedure voor die alle eigenschappen van het maken van de kaas bepaalt.
Is brie gezond of ongezond?
Voedingswaarde
Een gemiddelde brie bevat met 370 calorieën per 100 gram veel calorieën. Nu is brie wel een kaas waar je nooit erg veel van eet, hooguit een beetje op een toastje. Wat dan weer positief is, is dat er amper koolhydraten in zitten en dus ook weinig suiker.
Vetgehalte
Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet. Te veel verzadigd vet is erg slecht voor je hart en bloedvaten. Op dit gebied kun je misschien beter kiezen voor een magere kaas van 20+ of 30+.
Eiwitten
Kaas bevat veel belangrijke eiwitten. Eiwitten zijn nodig zijn voor de opbouw, onderhoud en herstel van lichaamscellen. Dit is dus een positieve eigenschap van kaas. Deze aminozuren en eiwitten heb je voor elke cel nodig. Veel eiwit is vooral belangrijk voor mensen die aan fitness doen aangezien eiwit de spiergroei stimuleert.
Natrium
Natrium is een onderdeel van zout en kaas is over het algemeen erg zout. Dit komt doordat er zout aan brie wordt toegevoegd. Te veel zout en dus natrium kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken.
Vitamines
Brie is rijk aan een heleboel verschillende vitamines. Zo bevat het vitamine A wat goed is voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Ook bevat het vitamine B2 wat erg belangrijk is voor een goed werkende stofwisseling, vitamine B2 zit vooral in melkproducten. Bovendien bevat kaas vitamine B12, waarvan 40% van de dagelijkse inname uit zuivelproducten komt. Voor deze vitamine is het dus goed om kaas te eten. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Als je er te weinig van binnenkrijgt kun je last krijgen van bloedarmoede en psychische stoornissen.
Mineralen
Het mineraal waar melk en dus ook kaas om bekendstaat is calcium. Wel 60% van je dagelijkse inname van calcium komt uit melkproducten. Calcium is nodig voor het behouden van sterke botten en tanden. Ook bevat kaas magnesium, dat nodig is voor botopbouw, het metabolisme en het goed functioneren van je spieren. Verder bevat het selenium, dat zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig maakt. Selenium werkt ook als antioxidant. Ook bevat kaas fosfor, dat net als calcium stevigheid geeft aan de botten en zink, dat nodig is voor een goed immuunsysteem.
Lactose-intolerantie
Brie is een redelijk zachte kaas en kan dus nog wat lactose bevatten. Voor mensen met een lactose-intolerantie wordt het dus afgeraden om deze kaas te consumeren.
Conclusie
De conclusie is dat brie niet het meest gezonde voedingsproduct is aangezien het erg vet en zout is. Maar het bevat wel veel vitamines en een klein beetje brie af en toe is dus helemaal niet slecht voor je. Maar nuttig brie met mate en kijk of het als tussendoortje past in je huidige voedingspatroon.