Vitaminerijke en caloriearme groenten
Iedereen weet inmiddels wel dat de groenten die we – als het goed is – dagelijks nuttigen, erg belangrijk zijn voor onze gezondheid. We halen er allerlei essentiële voedingsstoffen uit voor ons lichaam. Veel groenten eten is gezond en per saldo eigenlijk zelden calorierijk. Er zitten qua calorieën wel wat kleine verschillen in en de ene groente bevat net even iets meer voedingsstoffen dan de ander. Maar als je gevarieerd eet, krijg je sowieso al die zo belangrijke voedingstoffen binnen.
Bewustzijn rond voeding
We houden ons steeds meer met onze gezondheid bezig en dat is een goede zaak. Het slechte van fastfood, het gruwelijke in de bio-industrie, maar ook fairtrade, het passeert allemaal de revue. We willen steeds meer op een verantwoorde manier goede voeding tot ons nemen en lekker gevarieerd eten. Het bewustzijn neemt toe, alsmede de mondigheid van de mensen. Dat maakt de voedingsindustrie alert, er staan ondernemers op die open en eerlijk communiceren over voeding en de biologische teelt neemt toe.
Lekker eten!
Naast het gegeven dat dit allemaal mooie ontwikkelingen zijn, is er ook nog zoiets als genieten. We lijken soms ons doel voorbij te streven als we alles gooien op gezonde voeding, maar niet meer echt genieten van ons eten. Het is belangrijk dat je ook heel bewust eet en geniet van wat je eet. Dat wil in de praktijk zeggen dat je bewust nadenkt over welke groenten je gaat nuttigen, eventueel in combinatie met je stukje vlees of vis, en je zo een keuze maakt.
Aansluitend is het proces van voedselbereiding voor de een leuker dan voor de ander. Dat neemt niet weg dat het niet verkeerd is om ook actief met voedselbereiding bezig te zijn, ook al is je rol bescheiden. Bovendien als je samen kookt, is dat vaak wel zo gezellig. Neem aansluitend vooral ook de tijd voor je maaltijd. Geniet er van!
Groenten: lekker en gezond
Het is afhankelijk van hoe je ergens naar kijkt, want we hebben het over voedingswaarde en caloriearm of calorierijk. Qua groente moet je hard zoeken om echt calorierijke groenten te vinden. Groenten vormen dus niet voor niets altijd een zinvol onderdeel van onze voeding. Er zit wel wat verschil in voedingswaarde en calorieën. Deze worden aan de hand van enkele voorbeelden toegelicht.
Bron: Oldiefan, Pixabay Voedingswaarde
Groenbladige groenten
De voedingswaarde van groenbladige groenten is erg hoog. De groenten bevatten de vitaminen B, C, E en K. Verder treffen we er kalium, ijzer, calcium en magnesium in aan. Denk bij de groenbladige groenten aan:
- boerenkool
- spinazie
- sla (de verschillende soorten)
- peterselie
Kruisbloemige
In het verlengde van de groenbladige groenten liggen de kruisbloemige groenten. Deze bevatten met name vitamine B, C en K, maar ook ijzer en kalium. Onder de kruisbloemige verstaan we onder meer:
- bloemkool
- broccoli
- groene en rode kool
- spruitjes
Wortelen
Lang niet bij iedereen populair, maar toch ook erg gezond zijn de worteltjes. Zowel rauw, gekookt als gestoomd zijn ze prima te eten. Wortelen bevatten vitamine A, B, C en K en de mineralen magnesium, foliumzuur en kalium. De wortel is bovendien ook een prima keuze om te snacken.
Bron: Hansbenn, Pixabay Tomaten en peulvruchten
Van een andere orde is de tomaat – in de vele variëteiten zoals ze deze koop zijn – met uitermate veel vitamine C en carotenoïden. In het verlengde qua gezondheid liggen de peulvruchten, die eigenlijk geen groenten maar zaden zijn. Toch worden ze in de volksmond ‘groenten’ genoemd. Ze bevatten veel vezels. Vezels zijn uitermate goed voor de darmen. Daarnaast zit er veel ijzer, calcium, kalium, foliumzuur en magnesium in peulvruchten. De bekendste zijn toch wel:
- erwtjes
- bruine bonen
- kidneybonen
- kikkererwten
- linzen
Asperges en alliumgroenten
Asperges (wit en groen) en alliumgroenten sluiten de rij met groenten die erg rijk aan voedingstoffen zijn. Asperges bevatten vitamine A, C en K. Daarnaast bevatten ze ook nog zink, foliumzuur, kalium en vezels. Alliumgroenten zijn:
- uien
- knoflook
- sjalotjes
- bieslook
- prei
Je kunt de alliumgroenten rauw eten, maar even kort roerbakken maakt ze vaak net iets lekkerder. Ze staan met name bekend om hun antibacteriële werking.
Calorieën
Bron: Strecosa, Pixabay Champignons
De koploper is de champignon, waarbij we direct de opmerking kunnen maken dat we ze scharen onder de groenten, maar het feitelijk schimmels zijn. De calorieën in de champignon zijn te verwaarlozen en verder bevat de champignon vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. De champignon is uitermate geschikt om bij allerlei gerechten te eten. Je kunt ze zowel rauw als gegrild eten. Vooral de champignons niet bakken, want dan zuigen ze zich vol met het vet. Champignons moeten ook niet schoongespoeld worden, dan wordt de champignon net een spons en zuigt hij al het water op. Borstel de champignon vooral schoon.
Bloemkool en pastinaak
Verder is qua calorieën ook de veelzijdige (eerdergenoemde) en gezonde bloemkool – uiteraard zonder sausje – uitermate geschikt in een caloriearm dieet. En vrijwel op dezelfde hoogte staat de groente die we soms lijken te vergeten, de pastinaak. Uitermate weinig calorieën, maar wel heel gezond. Als je behoefte hebt aan suiker (als je je bijvoorbeeld een beetje gammel voelt tijdens je dieet), kan de pastinaak ook uitkomst bieden. De pastinaak smaakt namelijk zoet en past ook om die reden goed in een caloriearm dieet. Pastinaak bevat vitamine B en K, maar ook foliumzuur, koper, magnesium, ijzer, zink en calcium.
Komkommer en courgette
De rij wordt gesloten door de bekende komkommer en zijn ‘broertje’ de courgette. De komkommer bevat vitamine A, B, C en silica én nauwelijks calorieën. De komkommer kan op veel manieren gecombineerd worden en wordt ook als snack gegeten. Verder kan veel komkommer eten helpen als je niet zo’n drinker bent. De komkommer bestaat namelijk voor 90% uit water. De courgette wordt ook steeds populairder. Hij bevat eveneens vitamine A, B en C. Naast rauw kan je de courgette ook in de stoom- of stoofoven klaarmaken. Bakken kan ook, maar dan wordt de courgette net een spons en zuigt hij juiste alle vetten op. Dat maakt hem dan weer ongeschikt voor een caloriearm dieet.
Tot slot
Eet gezond, met mate, gevarieerd en vooral ook lekker. Er is genoeg te koop, al dan niet biologisch. Neem het initiatief en probeer eens wat uit. Laat het een bewust proces zijn en verras jezelf door een andere groente te eten dan je al in je persoonlijke groentepallet hebt.