Vitaminerijke en caloriearme groenten

Vitaminerijke en caloriearme groenten Iedereen weet inmiddels wel dat de groenten die we – als het goed is – dagelijks nuttigen, erg belangrijk zijn voor onze gezondheid. We halen er allerlei essentiële voedingsstoffen uit voor ons lichaam. Veel groenten eten is gezond en per saldo eigenlijk zelden calorierijk. Er zitten qua calorieën wel wat kleine verschillen in en de ene groente bevat net even iets meer voedingsstoffen dan de ander. Maar als je gevarieerd eet, krijg je sowieso al die zo belangrijke voedingstoffen binnen.

Bewustzijn rond voeding

We houden ons steeds meer met onze gezondheid bezig en dat is een goede zaak. Het slechte van fastfood, het gruwelijke in de bio-industrie, maar ook fairtrade, het passeert allemaal de revue. We willen steeds meer op een verantwoorde manier goede voeding tot ons nemen en lekker gevarieerd eten. Het bewustzijn neemt toe, alsmede de mondigheid van de mensen. Dat maakt de voedingsindustrie alert, er staan ondernemers op die open en eerlijk communiceren over voeding en de biologische teelt neemt toe.

Lekker eten!

Naast het gegeven dat dit allemaal mooie ontwikkelingen zijn, is er ook nog zoiets als genieten. We lijken soms ons doel voorbij te streven als we alles gooien op gezonde voeding, maar niet meer echt genieten van ons eten. Het is belangrijk dat je ook heel bewust eet en geniet van wat je eet. Dat wil in de praktijk zeggen dat je bewust nadenkt over welke groenten je gaat nuttigen, eventueel in combinatie met je stukje vlees of vis, en je zo een keuze maakt.

Aansluitend is het proces van voedselbereiding voor de een leuker dan voor de ander. Dat neemt niet weg dat het niet verkeerd is om ook actief met voedselbereiding bezig te zijn, ook al is je rol bescheiden. Bovendien als je samen kookt, is dat vaak wel zo gezellig. Neem aansluitend vooral ook de tijd voor je maaltijd. Geniet er van!

Groenten: lekker en gezond

Het is afhankelijk van hoe je ergens naar kijkt, want we hebben het over voedingswaarde en caloriearm of calorierijk. Qua groente moet je hard zoeken om echt calorierijke groenten te vinden. Groenten vormen dus niet voor niets altijd een zinvol onderdeel van onze voeding. Er zit wel wat verschil in voedingswaarde en calorieën. Deze worden aan de hand van enkele voorbeelden toegelicht.

Bron: Oldiefan, PixabayBron: Oldiefan, Pixabay

Voedingswaarde

Groenbladige groenten

De voedingswaarde van groenbladige groenten is erg hoog. De groenten bevatten de vitaminen B, C, E en K. Verder treffen we er kalium, ijzer, calcium en magnesium in aan. Denk bij de groenbladige groenten aan:
  • boerenkool
  • spinazie
  • sla (de verschillende soorten)
  • peterselie

Kruisbloemige

In het verlengde van de groenbladige groenten liggen de kruisbloemige groenten. Deze bevatten met name vitamine B, C en K, maar ook ijzer en kalium. Onder de kruisbloemige verstaan we onder meer:
  • bloemkool
  • broccoli
  • groene en rode kool
  • spruitjes

Wortelen

Lang niet bij iedereen populair, maar toch ook erg gezond zijn de worteltjes. Zowel rauw, gekookt als gestoomd zijn ze prima te eten. Wortelen bevatten vitamine A, B, C en K en de mineralen magnesium, foliumzuur en kalium. De wortel is bovendien ook een prima keuze om te snacken.

Bron: Hansbenn, PixabayBron: Hansbenn, Pixabay
Tomaten en peulvruchten
Van een andere orde is de tomaat – in de vele variëteiten zoals ze deze koop zijn – met uitermate veel vitamine C en carotenoïden. In het verlengde qua gezondheid liggen de peulvruchten, die eigenlijk geen groenten maar zaden zijn. Toch worden ze in de volksmond ‘groenten’ genoemd. Ze bevatten veel vezels. Vezels zijn uitermate goed voor de darmen. Daarnaast zit er veel ijzer, calcium, kalium, foliumzuur en magnesium in peulvruchten. De bekendste zijn toch wel:
  • erwtjes
  • bruine bonen
  • kidneybonen
  • kikkererwten
  • linzen

Asperges en alliumgroenten

Asperges (wit en groen) en alliumgroenten sluiten de rij met groenten die erg rijk aan voedingstoffen zijn. Asperges bevatten vitamine A, C en K. Daarnaast bevatten ze ook nog zink, foliumzuur, kalium en vezels. Alliumgroenten zijn:
  • uien
  • knoflook
  • sjalotjes
  • bieslook
  • prei

Je kunt de alliumgroenten rauw eten, maar even kort roerbakken maakt ze vaak net iets lekkerder. Ze staan met name bekend om hun antibacteriële werking.

Calorieën

Bron: Strecosa, PixabayBron: Strecosa, Pixabay
Champignons
De koploper is de champignon, waarbij we direct de opmerking kunnen maken dat we ze scharen onder de groenten, maar het feitelijk schimmels zijn. De calorieën in de champignon zijn te verwaarlozen en verder bevat de champignon vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. De champignon is uitermate geschikt om bij allerlei gerechten te eten. Je kunt ze zowel rauw als gegrild eten. Vooral de champignons niet bakken, want dan zuigen ze zich vol met het vet. Champignons moeten ook niet schoongespoeld worden, dan wordt de champignon net een spons en zuigt hij al het water op. Borstel de champignon vooral schoon.

Bloemkool en pastinaak

Verder is qua calorieën ook de veelzijdige (eerdergenoemde) en gezonde bloemkool – uiteraard zonder sausje – uitermate geschikt in een caloriearm dieet. En vrijwel op dezelfde hoogte staat de groente die we soms lijken te vergeten, de pastinaak. Uitermate weinig calorieën, maar wel heel gezond. Als je behoefte hebt aan suiker (als je je bijvoorbeeld een beetje gammel voelt tijdens je dieet), kan de pastinaak ook uitkomst bieden. De pastinaak smaakt namelijk zoet en past ook om die reden goed in een caloriearm dieet. Pastinaak bevat vitamine B en K, maar ook foliumzuur, koper, magnesium, ijzer, zink en calcium.

Komkommer en courgette

De rij wordt gesloten door de bekende komkommer en zijn ‘broertje’ de courgette. De komkommer bevat vitamine A, B, C en silica én nauwelijks calorieën. De komkommer kan op veel manieren gecombineerd worden en wordt ook als snack gegeten. Verder kan veel komkommer eten helpen als je niet zo’n drinker bent. De komkommer bestaat namelijk voor 90% uit water. De courgette wordt ook steeds populairder. Hij bevat eveneens vitamine A, B en C. Naast rauw kan je de courgette ook in de stoom- of stoofoven klaarmaken. Bakken kan ook, maar dan wordt de courgette net een spons en zuigt hij juiste alle vetten op. Dat maakt hem dan weer ongeschikt voor een caloriearm dieet.

Tot slot

Eet gezond, met mate, gevarieerd en vooral ook lekker. Er is genoeg te koop, al dan niet biologisch. Neem het initiatief en probeer eens wat uit. Laat het een bewust proces zijn en verras jezelf door een andere groente te eten dan je al in je persoonlijke groentepallet hebt.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneller afvallen met behulp van anti-oxidantenSneller afvallen met behulp van anti-oxidantenTijdens sommige maanden van het jaar vliegen de kilos eraan. Maar hoe kunnen we deze kilos snel weer kwijtraken? Sommige…
Zwanger: voordelen en risico's van groente en fruitZwanger: voordelen en risico's van groente en fruitGroente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen en bevatten daarnaast vaak ook veel voedingsvezels.…
Traktaties met groentenGroenten zijn doorgaans nou niet echt het lievelingseten van de meest kinderen. Door de groenten op een andere manier aa…

Aantal calorieen in likeuren en sterke drankenAantal calorieen in likeuren en sterke drankenSterke drank bevat doorgaans veel calorieën doordat er veel alcohol en suiker in zit. Vooral drankjes met een hoog alcoh…
Is brie gezond?Is brie gezond?Brie is een Franse witte schimmelkaas. Het is een populaire kaas die veel gebruikt wordt als beleg op toastjes. De schim…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
  • http://rubriek.nl/gezond/top-10-gezonde-groenten
  • https://vrouw.nl/artikel/gezond_eten/22535/gezond_eten_de_22_meest_gezonde_groentes_op_een_rij
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paddenstoelen.aspx
  • http://www.isditgezond.nl/is-courgette-gezond/
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/hoe-gezond-zijn-courgettes/
  • https://www.jasperalblas.nl/top-20-groente-en-fruit/
  • http://www.variatieindekeuken.nl/10-gezonde-groentesoorten/
  • Afbeelding bron 1: Oldiefan, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hansbenn, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Strecosa, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.