Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappen
De vijgenboom groeit ook in Nederland. Verse vijgen smaken heel anders dan de meestal gegeten gedroogde vijgen. Van vijgen wordt ook een jam gemaakt. Gedroogde vijgen zijn zoetig en kun je prima als gezonde vervanger voor snoep gebruiken. De vijg is gezond door zijn hoge gehalte aan vezels, kalium, calcium, mangaan en vitamine B6.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vijgenblad, goed voor diabetici
De vijgenboom groeit prima in
Nederland. Het grote voordeel van een vijgenboom in de tuin is dat je ook de bladeren kunt gebruiken. Veel mensen zullen niet gelijk denken dat vijgenbladeren eetbaar zijn. De vijgenbladeren zijn vooral goed voor diabetespatiënten omdat door het eten van vijgeblad het lichaam minder insuline nodig heeft.
Goed voor spijsvertering
Vijgen zijn supergezond. Ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van tal van ziekten. De verse vijg is beperkt verkrijgbaar maar gedroogde variant van vijgen zijn er het hele jaar door. Vijgen bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Deze vrucht is door het hoge vezelgehalte goed tegen constipatie,
indigestie en maagpijn. Vijgen werken goed voor de spijsvertering in het algemeen.
Vijgen tegen diabetes
Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat nutriënten gelijkmatig door het lichaam opgenomen worden waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel
kalium in de vijg zit, wat ook het bloedsuikerniveau meehelpt controleren, is de vijg een uitstekende vrucht voor een diabetes type 2 patiënt.
Vetzuren
In de vijg zitten vele gezonde
fytonutriënten. Zo zitten er omega 3 en omega 6 vetzuren in. Deze hebben een positieve invloed op het hart. Vijgen zijn een goede vrucht om
hart- en vaatziekten te helpen voorkomen door voeding.
Goed tegen keelpijn
De vijg wordt traditioneel gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Zijn medicinale werking tegen keelziekten ontleent hij aan de aanwezigheid van slijmstoffen of polymeren. Deze zitten ook in
weegbree,
lijnzaad,
aloë vera en
lindebloesem. Polymeren helpen de keel te smeren. De slijmstoffen manifesteren zich in de vorm van een slijmerige gelachtige substantie welke de slijmvliezen in de keel bescherming geven.
Goed voor de botten
De vijg is een fruitsoort dat rijk is aan calcium en kalium. Dat zijn twee
mineralen die de aanmaak van botweefsel bevorderen. Hierdoor helpt de vijg mee om de stevigheid van de botten te vergroten. De dichtheid van de botten wordt groter en de botten daardoor sterker. Het kan worden gegeten als je last hebt van osteoporose
Vijgen ipv suiker
Wanneer je gedroogde vijgen in water weekt en fijn maalt tot een smeuïge pasta, kun je deze verwerken in gebak als suikervervanger. Mensen die een raw food dieet doen gebruiken de vijg en andere
gedroogde vruchten veel als vervanger van kristalsuiker. Wanneer je ´s morgens
muesli eet dan kun je vijgen malen of in kleine stukjes snijden om ze vervolgens door de muesli te doen. Dan hoef je geen suiker meer toe te voegen.
Gedroogde vijgen als snack
Gedroogde vijgen zijn een ideale snack. Je kunt ze tijdens een gezellige avond op tafel leggen samen met
snackgroenten, snackfruit en andere gedroogde vruchtjes. Het is ook lekker om een gedroogde vijg in je lunchpakket te doen.
Vijgen door de salade
Gedroogde vijgen zijn een prima fruit om door de groene salade te mengen. Je snijdt ze in stukjes en besprenkelt het met een snufje
kaneel en een klein beetje nootmuskaat. Dat past zeer goed bij een groene salade van slabladeren waar ook fetakaas,
paprikareepjes en wat
rode uiringen in zitten.
Lees verder
Reacties
Egbert Hakker, 27-08-2016
Ik heb ergens gelezen dat vijgen eten ook helpt tegen cholesterol. Correct?
Reactie infoteur, 29-08-2016
Beste Egbert, Vanuit de fytotherapie staat de vijg niet bekend als cholesterolverlagend middel. Uit dit onderzoek blijkt zelfs dat vijgen de cholesterol-waarden enigszins zouden verhogen. Echter dat onderzoek kunnen we tegelijkertijd met een korreltje zout nemen aangezien er sprake is van gedroogde vijgen en deze zijn vrijwel altijd met zwavel bewerkt. Zwavel werkt cholesterolverhogend. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169356/
Randa, 23-08-2015
Beste
Ik heb gehoord dat vijgen zouden helpen voor een vlotte bevalling omdat dit zou ontspannen maar ik vind er niets over terug op internet. Weet iemand of dat klopt?
Of is dit eerder omdat het laxerend werkt?
Alvast bedankt
Reactie infoteur, 04-09-2015
Je vraag is het antwoord :) Soms gaat een bevalling niet vlotjes omdat er te veel ontlasting in de darmen zit van de aanstaande moeder. Het eten van vijgen bevordert de spijsvertering waardoor ook de bevalling een grotere kans heeft vlotjes te verlopen.
Willem, 20-04-2015
Ik heb een vijgen boom in een pot buiten staan.tot mijn
verbazing zijn er op het einde van de blaadjes kleine
witt balletjes gekomen wat is dat en wat moet ik er mee
Reactie infoteur, 04-05-2015
Waarschijnlijk is het bladgal. Op een gegeven moment komt er een insect uit.