Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappen

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Vijgenblad, goed voor diabetici
- Goed voor spijsvertering
- Vijgen tegen diabetes
- Vetzuren
- Goed tegen keelpijn
- Goed voor de botten
- Vijgen ipv suiker
- Gedroogde vijgen als snack
- Vijgen door de salade
Vijgenblad, goed voor diabetici
De vijgenboom groeit prima in Nederland. Het grote voordeel van een vijgenboom in de tuin is dat je ook de bladeren kunt gebruiken. Veel mensen zullen niet gelijk denken dat vijgenbladeren eetbaar zijn. De vijgenbladeren zijn vooral goed voor diabetespatiënten omdat door het eten van vijgeblad het lichaam minder insuline nodig heeft.Goed voor spijsvertering
Vijgen zijn supergezond. Ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van tal van ziekten. De verse vijg is beperkt verkrijgbaar maar gedroogde variant van vijgen zijn er het hele jaar door. Vijgen bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Deze vrucht is door het hoge vezelgehalte goed tegen constipatie, indigestie en maagpijn. Vijgen werken goed voor de spijsvertering in het algemeen.Vijgen tegen diabetes
Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat nutriënten gelijkmatig door het lichaam opgenomen worden waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel kalium in de vijg zit, wat ook het bloedsuikerniveau meehelpt controleren, is de vijg een uitstekende vrucht voor een diabetes type 2 patiënt.Vetzuren
In de vijg zitten vele gezonde fytonutriënten. Zo zitten er omega 3 en omega 6 vetzuren in. Deze hebben een positieve invloed op het hart. Vijgen zijn een goede vrucht om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen door voeding.Goed tegen keelpijn
De vijg wordt traditioneel gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Zijn medicinale werking tegen keelziekten ontleent hij aan de aanwezigheid van slijmstoffen of polymeren. Deze zitten ook in weegbree, lijnzaad, aloë vera en lindebloesem. Polymeren helpen de keel te smeren. De slijmstoffen manifesteren zich in de vorm van een slijmerige gelachtige substantie welke de slijmvliezen in de keel bescherming geven.Goed voor de botten
De vijg is een fruitsoort dat rijk is aan calcium en kalium. Dat zijn twee mineralen die de aanmaak van botweefsel bevorderen. Hierdoor helpt de vijg mee om de stevigheid van de botten te vergroten. De dichtheid van de botten wordt groter en de botten daardoor sterker. Het kan worden gegeten als je last hebt van osteoporoseVijgen ipv suiker
Wanneer je gedroogde vijgen in water weekt en fijn maalt tot een smeuïge pasta, kun je deze verwerken in gebak als suikervervanger. Mensen die een raw food dieet doen gebruiken de vijg en andere gedroogde vruchten veel als vervanger van kristalsuiker. Wanneer je ´s morgens muesli eet dan kun je vijgen malen of in kleine stukjes snijden om ze vervolgens door de muesli te doen. Dan hoef je geen suiker meer toe te voegen.Gedroogde vijgen als snack
Gedroogde vijgen zijn een ideale snack. Je kunt ze tijdens een gezellige avond op tafel leggen samen met snackgroenten, snackfruit en andere gedroogde vruchtjes. Het is ook lekker om een gedroogde vijg in je lunchpakket te doen.Vijgen door de salade
Gedroogde vijgen zijn een prima fruit om door de groene salade te mengen. Je snijdt ze in stukjes en besprenkelt het met een snufje kaneel en een klein beetje nootmuskaat. Dat past zeer goed bij een groene salade van slabladeren waar ook fetakaas, paprikareepjes en wat rode uiringen in zitten.Lees verder
- 10 geneeskrachtige kanten van de appel
- De geneeskracht van aardbei
- De geneeskracht van ananas
- De geneeskracht van peer
Warning: Undefined array key 56921 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202