Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappen

Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappen De vijgenboom groeit ook in Nederland. Verse vijgen smaken heel anders dan de meestal gegeten gedroogde vijgen. Van vijgen wordt ook een jam gemaakt. Gedroogde vijgen zijn zoetig en kun je prima als gezonde vervanger voor snoep gebruiken. De vijg is gezond door zijn hoge gehalte aan vezels, kalium, calcium, mangaan en vitamine B6.

Inhoud:


Vijgenblad, goed voor diabetici

De vijgenboom groeit prima in Nederland. Het grote voordeel van een vijgenboom in de tuin is dat je ook de bladeren kunt gebruiken. Veel mensen zullen niet gelijk denken dat vijgenbladeren eetbaar zijn. De vijgenbladeren zijn vooral goed voor diabetespatiénten omdat door het eten van vijgeblad het insulinegehalte vanzelf iets hoger wordt. Het lichaam hoeft zelf minder insuline aan te maken en de diabetespatiënt hoeft minder insuline in te spuiten.

Goed voor spijsvertering

Vijgen zijn supergezond. Ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van tal van ziekten. De verse vijg is beperkt verkrijgbaar maar gedroogde variant van vijgen zijn er het hele jaar door. Vijgen bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Deze vrucht is door het hoge vezelgehalte goed tegen constipatie, indigestie en maagpijn. Vijgen werken goed voor de spijsvertering in het algemeen.

Vijgen tegen diabetes

Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat nutriënten gelijkmatig door het lichaam opgenomen worden waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel kalium in de vijg zit, wat ook het bloedsuikerniveau meehelpt controleren, is de vijg een uitstekende vrucht voor een diabetes type 2 patiënt.

Vijgen en melk

In de vijg zitten vele gezonde fytonutriënten. Zo zitten er omega 3 en omega 6 vetzuren in. Deze hebben een positieve invloed op het hart. Vijgen zijn een goede vrucht om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen door voeding. Omega3 en omega6 zijn plantaardige vetten waar je geen gewichtstoename door krijgt, in tegenstelling tot transvetten die snel dik maken. In samenwerking met melk zorgt de vijg voor gewichtstoename. Het is dan ook een goede vrucht om aan te sterken na een operatie. Bovendien werken vijgen en melk goed voor een gezond sexleven. Hiervoor wordt aanbevolen om 3 gedroogde vijgen in een glas melk te weken en ze ´s morgens op nuchtere maag te eten. Succes gegarandeerd!

Goed tegen keelpijn

De vijg wordt traditioneel gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Zijn medicinale werking tegen keelziekten ontleent hij aan de aanwezigheid van slijmstoffen of polymeren. Deze zitten ook in weegbree, lijnzaad, aloë vera en lindebloesem. Polymeren helpen de keel te smeren. De slijmstoffen manifesteren zich in de vorm van een slijmerige gelachtige substantie welke de slijmvliezen in de keel bescherming geven.

Goed voor de botten

Mensen die teveel zout eten krijgen op den duur te maken met calciumtekorten. Als je van zout houdt is het belangrijk om regelmatig calciumhoudend groente en fruit te eten. De vijg is een fruitsoort dat rijk is aan calcium en kalium. Dat zijn twee mineralen die de aanmaak van botweefsel bevorderen. Hierdoor helpt de vijg mee om de stevigheid van de botten te vergroten. De dichtheid van de botten wordt groter en de botten daardoor sterker. Het kan worden gegeten als je last hebt van osteoporose

Vijgen ipv suiker

Wanneer je gedroogde vijgen in water weekt en fijn maalt tot een smeuïge pasta, kun je deze verwerken in gebak als suikervervanger. Mensen die een raw food dieet doen gebruiken de vijg en andere gedroogde vruchten veel als vervanger van kristalsuiker, wat een product is waaruit alle voedingsstoffen zijn ontnomen. Wanneer je ´s morgens muesli eet dan kun je vijgen malen of in kleine stukjes snijden om ze vervolgens door de muesli te doen. Dan hoef je geen suiker meer toe te voegen.

Gedroogde vijgen als snack

Gedroogde vijgen zijn een ideale snack. Je kunt ze tijdens een gezellige avond op tafel leggen samen met snackgroenten, snackfruit en andere gedroogde vruchtjes. Het is ook lekker om een gedroogde vijg in je lunchpakket te doen.

Vijgen door de salade

Gedroogde vijgen zijn een prima fruit om door de groene salade te mengen. Je snijdt ze in stukjes en besprenkelt het met een snufje kaneel en een klein beetje nootmuskaat. Dat past zeer goed bij een groene salade van slabladeren waar ook fetakaas, paprikareepjes en wat rode uiringen in zitten.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vijg: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van vijgenVijg: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van vijgenDe vijg is de vrucht van bomen van het geslacht Ficus, de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie (Moracea…
Vijg: soorten, aanplant, verzorging en snoeien van de boomVijg: soorten, aanplant, verzorging en snoeien van de boomVijgen zijn heerlijke zoete en soms ook aromatische vruchten. In tegenstelling tot wat over het algemeen wordt aangenome…
Vijgen, vijgenjam, vijgensiroopVijgen, vijgenjam, vijgensiroopMet vijgen creëer je meteen een zuiderse sfeer aan tafel. Vijgenbomen zijn van oorsprong afkomstig uit het Middellandse…
Brunch, dessertsBrunch, dessertsWat is een mooiere afsluiting van een brunch dan een dessert? U leest hier een paar recepten van desserts, voor 8 person…

mijn kijk opDe geneeskracht van Hollandse kaasKaas is een zuivelproduct met geneeskracht! Je zult misschien er nooit bij stil hebben gestaan dat de overlekkere plak k…
Sopropo, een groente met geneeskrachtDe supropo is een groente die oorspronkelijk uit Zuid Oost Azié komt en die je voornamelijk bij toko´s en op tropische m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dgazdik, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=24
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slijmstof
  • http://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-figs-or-anjeer.html
  • http://suite101.com/article/fabulous-figs-a34848
  • Foto´s: Tom008

Reageer op het artikel "Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Egbert Hakker, 27-08-2016 18:26 #4
Ik heb ergens gelezen dat vijgen eten ook helpt tegen cholesterol. Correct? Reactie infoteur, 29-08-2016
Beste Egbert, Vanuit de fytotherapie staat de vijg niet bekend als cholesterolverlagend middel. Uit dit onderzoek blijkt zelfs dat vijgen de cholesterol-waarden enigszins zouden verhogen. Echter dat onderzoek kunnen we tegelijkertijd met een korreltje zout nemen aangezien er sprake is van gedroogde vijgen en deze zijn vrijwel altijd met zwavel bewerkt. Zwavel werkt cholesterolverhogend. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169356/

Anita, 04-10-2015 12:27 #3
Hoe bereid je de bladeren dan?
Ikzelf denk aan de bladeren drogen en het als een infusie gebruiken, maar kan dat? Heb er totaal geen ervaring mee. Wel met de vijgen zelf.
Bij voorbaat hartelijk dank en vriendelijke groet.

Randa, 23-08-2015 10:31 #2
Beste

Ik heb gehoord dat vijgen zouden helpen voor een vlotte bevalling omdat dit zou ontspannen maar ik vind er niets over terug op internet. Weet iemand of dat klopt?
Of is dit eerder omdat het laxerend werkt?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 04-09-2015
Je vraag is het antwoord :) Soms gaat een bevalling niet vlotjes omdat er te veel ontlasting in de darmen zit van de aanstaande moeder. Het eten van vijgen bevordert de spijsvertering waardoor ook de bevalling een grotere kans heeft vlotjes te verlopen.

Willem, 20-04-2015 13:22 #1
Ik heb een vijgen boom in een pot buiten staan.tot mijn
verbazing zijn er op het einde van de blaadjes kleine
witt balletjes gekomen wat is dat en wat moet ik er mee Reactie infoteur, 04-05-2015
Waarschijnlijk is het bladgal. Op een gegeven moment komt er een insect uit.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 17-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!