De geneeskracht van aardbei

De geneeskracht van aardbei Aardbeien zijn heerlijk en supergezond! De aardbei zit tjokvol vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Koop geen doosje aardbeien maar een hele plant en doe die in een pot of zet hem in de tuin. Vers geplukte aardbeien zijn namelijk veel lekkerder. Tijdens het vervoeren en het in de winkel staan verliest de aardbei veel smaak. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Mineralen en vitaminen

Het beitje is een uitstekende bron van vitaminen. 100 Gram aardbei is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine C. Daarnaast zit er ook vitamine B5, B6, B11(foliumzuur) en K in het aardbeitje. Deze heerlijke rode vruchtjes bevatten voorts de mineralen mangaan, kalium, magnesium en jodium.

Medicinale werking van de aardbei

De aardbei is goed voor je botten. Het bevat vitamine K en de mineralen magnesium en kalium. Deze drie fytonutriënten zijn goed voor de instandhouding van botweefsel. Het hoge vitamine C gehalte zorgt ervoor dat aardbeien uitstekende bestrijders zijn van vrije radicalen en dat ze het immuunsysteem in optimale conditie houden. Vrije radicalen zijn de veroorzakers van veel ziektes. Ze tasten onder andere cellen en het DNA aan. Het lichaam herstelt dat zelf met antioxidanten uit fruit en groente. Vitamine C uit de aardbei is zo een antioxidant die meehelpt kankervorming te voorkomen.

Aardbei bevordert groei superoxide dismutase

Er zit relatief veel mangaan in de aardbei. Het staat op plaats drie van alle vruchten als het gaat om mangaangehalte. Op plaats één staan frambozen en op plaats twee rode druiven. Mangaan is zeer belangrijk in het lichaam omdat het de vorming van het enzym Superoxide dismutase bevordert, een enzym waarover vrijwel elke levensvorm beschikt. Superoxide dismutase bestrijdt de zuurstofradicalen in het lichaam 1000 maal sneller als katalase, een ander enzym dat de zeer schadelijke zuurstofradicalen uitschakelt. De aardbei bevat meer positieve eigenschappen dan zijn rijke arsenaal aan fytonutriënten.

Aardbei als lippenstift

Aardbeien kunnen vrouwen prima gebruiken om hun lippen mee rood te kleuren. Wrijf meerdere malen met de rode buitenkant over je lippen als ware het een lippenstift. Het rood geeft af op je lippen. Voordeel aan deze lippenstift is dat je het puur natuur is. Rode bessen en frambozen werken nog beter als lippenstift. Ook kan een hap aardbei de tanden witter maken.

De bosaardbei

De aardbei is een gecultiveerde plant en gek genoeg hebben de wilde aardbeien lang zoveel voedingswaarde niet. Wilde aardbeien of bosaardbeien zijn niet bijzonder gezond maar kunnen ook geen kwaad. Je zou ze kunnen eten om de dorst te lessen als je geen water bij je hebt en je maakt een boswandeling. Wat wel gezond is zijn de jonge blaadjes van de bosaardbei. Deze worden gedroogd en gebruikt in zelf gemaakte groene theemix. De blaadjes bevatten veel antioxidanten.

Aardbeientoren

De aardbeiplant kan ook heel goed in een fruittoren verwerkt worden in een moestuin. Maak een grote toren van bakstenen en laat tussen de stenen grote gaten open. Vul de toren met aarde en zet er aardbeiplanten in. Laat kinderen aardbeien plukken zodat ze kunnen leren hoe vruchten tot stand komen.

Tips om aardbeien te eten

De aardbei is een lekker tussendoortje en een heerlijke fruitsnack op elk moment van de dag. Je kunt aardbeien prima op een boterham doen. Aardbeien passen goed in een vruchtensalade samen met gezonde vruchten zoals mango, sinaasappel, banaan, mandarijn en appel. ´s Morgens is de aardbei een uitstekende toevoeging in een zelf samengestelde muesli. Aardbeien kunnen als toetje gegeten worden. Bij de koffie is een wafel met aardbeien en slagroom een ware delicatesse.

Fytonutriënten in de aardbei

Het aantal fytonutriënten in de aardbei is indrukwekkend. Er spelen maar liefst 20 fytonutriënten in de aardbei een belangrijke rol in het lichaam. De fytonutriënten in de aardbei werken samen om de bloedvaten schoon te houden en vrij te houden van afzettingen van LDL-cholesterol. Daarmee wordt een hoge bloeddruk voorkomen. Het heeft een preventieve werking voor een hartaanval. Aardbeien werken preventief tegen hart- en vaatziekten in het algemeen. Alle fytonutriënten van de aardbei zijn ondergebracht in onderstaand schema.
Anthocyaninen:Flavonolen:Hydroxybenzoëzuren:Hydroxykaneelzuren:Tanninen:
cyanidineprocyanidine ellagzuurkaneelzuurellagitanninen
pelargonidine catechinegalluszuurhydroxykaneelzuurgallotanninen
gallocatechine vanillinzuurkoffiezuurstilbeen
epicatechinesalicylzuurferulazuurresveratrol
kaempferol
quercetine

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BosaardbeiJe eigen moestuin: BosaardbeiDe bosaardbei is een simpele vrucht die je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt zaaien. De kans dat de aardbei flink ui…
Afvallen met aardbeienAfvallen met aardbeienAardbeien zijn heerlijke vruchten. Veel mensen zijn dol op deze rode, zoete vruchten en eten ze in de zomer maar wat gra…
Waar zijn aardbeien goed voor?Waar zijn aardbeien goed voor?De aardbei wordt gezien als één van de lekkerste vruchten in ons land. Vooral in het zomerseizoen is deze vrucht van de…
De aardbei als geneesmiddelDe aardbei als geneesmiddelDe meesten weten wel dat het eten van fruit gezond is. Echter blijft het merendeel zich afvragen waar het eigenlijk goed…

Resveratrol, een krachtig anti-kankersupplementResveratrol, een krachtig anti-kankersupplementResveratrol is een fytonutriënt dat in diverse fruitsoorten voorkomt. Het wordt ook als supplement verkocht. Er zijn vee…
De geneeskracht van ananasDe geneeskracht van ananasVan een vergrote schildklier tot difterie; de ananas werkt op vele gebieden in het lichaam. De ananas is een sappige, tr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Superoxide_dismutase
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=32
  • http://chetday.com/benefitofstrawberry.htm
  • http://www.healthdiaries.com/eatthis/8-health-benefits-of-strawberries.html
  • Foto aardbeientoren: Fridtjof Nansenschool, Rotterdam
  • Foto´s aardbeien: Tom008
Reacties

Sj Wiersma, 31-05-2016
Waarom bloeien mijn aardbeiplantjes niet? Reactie infoteur, 07-09-2016
Het eerste jaar bloeit de aardbei heel goed. Het tweede jaar minder en het derde jaar vrijwel niet. Misschien helpt dit antwoord u? Wat biologisch-dynamische boeren doen is de eerste uitschieter van de aardbeiplant afknippen en opkweken. Deze zal het jaar erop weer net zo veel aardbeien geven. De planten worden in professionele kwekerijen maar één jaar gehouden, zodat ze meer oogst opleveren.

Agnes, 17-10-2015
Dat aardbeien gezond zijn weet ik maar in de winter koop ik diepvries en nu is de vraag of dat ook goed is? Reactie infoteur, 11-02-2016
Diepvries is minder goed. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elke groente- of fruitsoort die in de diepvries wordt bewaard, na een half jaar over minder dan de helft van de oorspronkelijke vitamine- en mineraalwaarde beschikt. Elke maand gaat de vitaminewaarde meetbaar achteruit.

Als je de optimale voedingskracht uit fruit wilt halen kun je het beste vers seizoensfruit eten, hoewel tegenwoordig er erg veel vers ingevoerd fruit is.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 10-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.