De geneeskracht van rode bes
Rode bessen zijn halfdoorzichtige ronde vruchtjes met een helderrode kleur. Het is een mooie plant die medicinale kracht en hoge voedingswaarde heeft. Rode bessen passen uitstekend in de tuin aangezien de vrolijk gekleurde besjes de tuin opsieren en bovendien goed eetbaar zijn. Het zijn lekkere frisse bessen die vaak in een zomerdessert als garnituur te bewonderen zijn. Er zitten veel antioxidanten in rode bes en die helpen bij het ontgiften van het lichaam.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Eetbare siervrucht
Rode bessen zijn heerlijk zurig snackfruit. Ze worden vaak gebruikt om toetjes met ijs extra te versieren. De rode bes ziet er mooi uit. Een rode bessenstruik past prima in de tuin. Vanaf eind juni beginnen rode besjes plukbaar te worden. Het is een dankbare plant om zelf jam mee te maken. De rode bessenstruik kom van oudsher voor in Nederland en de rest van West Europa, Noord Europa en Midden Europa.
Johannisbeeren
In Duitsland wordt deze
supergezonde fruitsoort rode Johannisbeeren genoemd omdat hij begint rijp te zijn rond 24 juni, de naamdag van St Johannes. Rode bessen behoren net als de witte bessen tot de aalbessen. Ze worden volop commercieel gekweekt, ook in
Nederland. Ze worden soms onder een plastic tunnel of in een kas gekweekt zodat ze eerder rijp worden. Je kunt de rode bes ook prima in je tuin of moestuin neer zetten. Zelfs in een
gevel-moestuin is het een geschikte plant. Rode bessen zijn de zusjes van
zwarte bessen.
Medicinale werking van rode bes
De rode bes heeft net als zwarte bes een medicinale werking. Het eten van de bessen werkt koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. Het pas in een detox-dieet.
Voedingswaarde rode bes
In rode bessen zitten veel vezels,
vitaminen,
mineralen en andere
fytonutriënten. Het is rijk aan vitamine B1, C. Bovendien zitten er de volgende mineralen in:
ijzer,
fosfor,
kalium, koper en
mangaan. Verder bevat het fytonutriënten die vallen onder de anthocyaninen. De grote hoeveelheid vezels in dit kleine vruchtje helpen mee aan een gezonde en gelijkmatige spijsvertering zodat de bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert. Hierdoor gaat de rode bes vermoeidheid tegen en werkt het goed voor mensen met diabetes type 2.
Medicinale thee van rode bessenstruikblad
Thee van de gedroogde bladeren van de rode bessenstruik wordt gezet om jicht en reumatische aandoeningen zoals
artritis en artrose te verlichten. Voor mond- en keelinfecties wordt aangeraden om koude of lauwe thee van deze bladeren te gebruiken om mee te gorgelen. Je kunt een kompres maken van deze thee om slecht helende wonden mee te behandelen.
12 Indicaties voor rode bes als medicijn
Er zitten
antioxidanten in groente en fruit. Rode bessen kennen medicinale werking door de fytonutriënten anthocyaninen, die vaak in rode vruchten voorkomen als antioxidant. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes,
hartziekten en ouderdomsverschijnselen in het algemeen. Daarnaast wordt door kruidendeskundigen in Europa de rode bes voorgeschreven bij de volgende 12 ziekten.
- Obesitas,
- Reuma,
- Miltproblemen,
- Pijn aan de urinewegen,
- Anorexia,
- Blaasproblemen,
- Cirrose,
- Lage Bloeddruk
- Leverproblemen,
- Vermoeidheid,
- Algemene verschijnselen van zwakte,
- Galproblemen.
Eettips rode bes
Behalve voor het maken van jam is de rode bes bij uitstek geschikt om een zomerse rode bessentaart mee te maken. Rode bessen zijn het ideale toetje omdat het de spijsvertering bevordert. Het past goed bij zoete gerechten want de licht zurige rode bes doet zoete etenswaren beter verteren. Je kunt een verse saus maken van rode bessen door ze te pureren, zeven en te mengen met
honing. Dit kan prima over een pannenkoek. De zelfgemaakte rode bessensaus misstaat ook niet in een lekkere yoghurt. In plaats van het maken met honing kun je het ook qua gewicht één op één met suiker koken en het laten indikken. Dan krijg je een soort siroop/stroop die een paar maanden prima houdbaar is. De honingvariant is gezonder maar moet binnen een paar dagen op omdat er verse bessen in zitten. Eventueel kun je een combinatie van stevia, honing en een weinig suiker gebruiken om een siroop te maken van rode bessen.
Lees verder
Reacties
Bram, 02-12-2015
Geachte. Bedankt voor het info rijke artikel. Maar hoe is het met suikerzieke mensen, mogen ze dit eten? rode of zwarte, vlierbes.
zijn de antioxidanten ook gezond voor die patiënten? bedankt
Reactie infoteur, 12-02-2016
Beste Bram, alles lijkt erop te wijzen dat antioxidanten in fruit positief werken voor mensen met diabetes. Maar dit kan je in 2016 nog niet volledig wetenschappelijk onderbouwd verklaren. Zelf ga ik binnenkort onderzoek naar diabetes in samenwerking met een huisarts.
Erwin Maas, 06-07-2013
Ik heb vaak blaasproblemen en vroeger als kind ook galproblemen, van heel veel dingen kreeg ik galbulten. Dat kon ik voor komen door rode aalbessen te eten. Ik heb ze nu in de volkstuin en zojuist sinds heel lane tijd weer gegeten, heerlijk waren ze. En nu maar afwachten of ik iets merk ten aanzien van mijn blaasproblemen (regelmatig blaasontsteking of er tegenaan).
Reactie infoteur, 07-07-2013
Bedankt voor je mooie reactie. Cranberries zijn ook erg goed tegen blaasproblemen.