De geneeskracht van rode bes

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Eetbare siervrucht
- Johannisbeeren
- Medicinale werking van rode bes
- Voedingswaarde rode bes
- Medicinale thee van rode bessenstruikblad
- 12 Indicaties voor rode bes als medicijn
- Eettips rode bes
Eetbare siervrucht
Rode bessen zijn heerlijk zurig snackfruit. Ze worden vaak gebruikt om toetjes met ijs extra te versieren. De rode bes ziet er mooi uit. Een rode bessenstruik past prima in de tuin. Vanaf eind juni beginnen rode besjes plukbaar te worden. Het is een dankbare plant om zelf jam mee te maken. De rode bessenstruik kom van oudsher voor in Nederland en de rest van West Europa, Noord Europa en Midden Europa.Johannisbeeren
In Duitsland wordt deze supergezonde fruitsoort rode Johannisbeeren genoemd omdat hij begint rijp te zijn rond 24 juni, de naamdag van St Johannes. Rode bessen behoren net als de witte bessen tot de aalbessen. Ze worden volop commercieel gekweekt, ook in Nederland. Ze worden soms onder een plastic tunnel of in een kas gekweekt zodat ze eerder rijp worden. Je kunt de rode bes ook prima in je tuin of moestuin neer zetten. Zelfs in een gevel-moestuin is het een geschikte plant. Rode bessen zijn de zusjes van zwarte bessen.Medicinale werking van rode bes
De rode bes heeft net als zwarte bes een medicinale werking. Het eten van de bessen werkt koortsreducerend, eetlustopwekkend, bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Over het algemeen bevordert rode bessen de spijsvertering en werkt het licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. Het pas in een detox-dieet.Voedingswaarde rode bes
In rode bessen zitten veel vezels, vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten. Het is rijk aan vitamine B1, C. Bovendien zitten er de volgende mineralen in: ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. Verder bevat het fytonutriënten die vallen onder de anthocyaninen. De grote hoeveelheid vezels in dit kleine vruchtje helpen mee aan een gezonde en gelijkmatige spijsvertering zodat de bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert. Hierdoor gaat de rode bes vermoeidheid tegen en werkt het goed voor mensen met diabetes type 2.Medicinale thee van rode bessenstruikblad
Thee van de gedroogde bladeren van de rode bessenstruik wordt gezet om jicht en reumatische aandoeningen zoals artritis en artrose te verlichten. Voor mond- en keelinfecties wordt aangeraden om koude of lauwe thee van deze bladeren te gebruiken om mee te gorgelen. Je kunt een kompres maken van deze thee om slecht helende wonden mee te behandelen.12 Indicaties voor rode bes als medicijn
Er zitten antioxidanten in groente en fruit. Rode bessen kennen medicinale werking door de fytonutriënten anthocyaninen, die vaak in rode vruchten voorkomen als antioxidant. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes, hartziekten en ouderdomsverschijnselen in het algemeen. Daarnaast wordt door kruidendeskundigen in Europa de rode bes voorgeschreven bij de volgende 12 ziekten.
Reuma,
Miltproblemen,
Pijn aan de urinewegen,
Anorexia,
Blaasproblemen,
Cirrose,
Lage Bloeddruk
Leverproblemen,
Vermoeidheid,
Algemene verschijnselen van zwakte,
Galproblemen.[/OLIST]
Eettips rode bes
Behalve voor het maken van jam is de rode bes bij uitstek geschikt om een zomerse rode bessentaart mee te maken. Rode bessen zijn het ideale toetje omdat het de spijsvertering bevordert. Het past goed bij zoete gerechten want de licht zurige rode bes doet zoete etenswaren beter verteren. Je kunt een verse saus maken van rode bessen door ze te pureren, zeven en te mengen met honing. Dit kan prima over een pannenkoek. De zelfgemaakte rode bessensaus misstaat ook niet in een lekkere yoghurt. In plaats van het maken met honing kun je het ook qua gewicht één op één met suiker koken en het laten indikken. Dan krijg je een soort siroop/stroop die een paar maanden prima houdbaar is. De honingvariant is gezonder maar moet binnen een paar dagen op omdat er verse bessen in zitten. Eventueel kun je een combinatie van stevia, honing en een weinig suiker gebruiken om een siroop te maken van rode bessen.Lees verder
- Mango, supergezond fruit!
- De geneeskracht van aardbei
- De geneeskracht van zwarte bes
- De geneeskracht van bramen
Warning: Undefined array key 98507 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202