Artritis: voedsel als medicijn

Artritis: voedsel als medicijn Artritis en artrose zijn vervelende aandoeningen die pijnvol kunnen zijn en een handicap vormen in het leven van mensen. Reguliere artsen zijn er goed in om een beeld te schetsen dat je altijd met reumatische aandoeningen blijft kampen. Het tegendeel is waar: alle reumatische aandoeningen kunnen genezen worden. Je moet weten wat de oorzaak is van artritis en artrose zodat je die uit je leven kan wegnemen. De oorzaken zijn altijd gelegen in ontstekingen van het kraakbeen. Zelfs bij artrose, waarbij sprake is van botslijtage, kan een pijnlijke ontsteking voorkomen worden. Voor iedereen geldt dat het eten van producten met veel suiker en wit meel leidt tot meer ontstekingen in het lichaam. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Ananas eten gaat zwellingen in het lichaam tegen. Het helpt ook bij artritis. / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (FAL)Ananas eten gaat zwellingen in het lichaam tegen. Het helpt ook bij artritis. / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (FAL)

Inhoud:


Stop met eten van suiker en wit meel

Wie artritis of artrose heeft doet er goed aan om producten met suiker en wit meel te mijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan omdat in vrijwel elk supermarktproduct deze stoffen allebei zitten. Suiker en wit meel zorgt voor overbelasting van de spijsverteringsorganen waardoor gifstoffen niet meer goed afgevoerd worden. Daardoor is de kans op het krijgen van ontstekingen groter. Wie suiker en witmeelproducten weert uit zijn leven zal niet van de ene dag op de andere resultaat zien. Er zitten veel gifstoffen in het lichaam en het zal ongeveer zes tot acht weken duren voordat alle gifstoffen het lichaam verlaten hebben. Pas dan zal de ontstekingspijn af kunnen nemen.

Voedsel tegen artritis

Het is mogelijk om het geneesproces te versnellen door het eten van ontstekingsremmend voedsel. Onderaan dit artikel staat een overzicht. Daarnaast is het belangrijk om wanneer eenmaal de pijn weg is, op permanente basis het lichaam te voorzien van voedsel wat de ontstekingen remt. Je doet er verstandig aan om suikervervangers te vinden. Het is mogelijk om suiker met mate te eten en pijnvrij te blijven, mits je veel stoffen eet die ontstekingen tegen gaan en je niet teveel suiker eet.

Conditie en artritis

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt voorts dat niet alleen het dieet helpt tegen reumatische aandoeningen maar dat mensen die een gezonde lichaamsconditie hebben minder kans hebben op reuma. Met andere woorden: fietsen, wandelen en zwemmen is een uitstekende manier om reuma te voorkomen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het metabolisme of de spijsvertering van een actief levend persoon hoger is dan iemand die een passief leven leidt.

Bron: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Artritis en gifstoffen

Reumatische aandoeningen worden veroorzaakt door gifstoffen. Iedereen krijgt gifstoffen binnen. Je kunt met een paar kleine aanpassingen het aantal gifstoffen drastisch verkleinen. Ten eerste is het belangrijk om vaker of alleen maar- biologisch-dynamisch voedsel te gebruiken. Daarin zitten minder pesticiden die in het lichaam problemen veroorzaken. Ten tweede is wetenschappelijk bewezen dat teflon keukenmateriaal gifstoffen afgeeft aan het eten die reumatische ontstekingen kunnen veroorzaken. Gooi die teflon spatel dus maar weer snel weg en schakel over op de oude, vertrouwde houten spatel. Ten derde is het bekend dat als je in een industriegebied woont of vlak naast een snelweg, je meer gifstoffen binnen krijgt. Je kunt ervoor kiezen om in een plaats te wonen met een gezonde lucht.

Artritis en nieren

In het lichaam hebben alle organen met elkaar te maken. Het krijgen van artritis heeft te maken met gifstoffen die normaal gesproken zouden moeten worden afgevoerd door de nieren. De nieren zorgen ervoor dat gifstoffen via de urine het lichaam verlaten. In het geval van slecht functionerende nieren zul je zien dat er meer gifstoffen in het lichaam opeenhopen. Een van de alternatieve plaatsen op gifstoffen te ´stallen´ is in het kraakbeen. Een andere manier is oedeemvorming. Ook kan een cumulatie van gifstoffen in het bloed het gevolg zijn van een slecht werkende nier. Daarom zijn voedselproducten die de nieren stimuleren ook goed tegen artritis. Je zou ervoor kunnen kiezen om in je dagelijkse eetpatroon diuretische fruitsoorten op te nemen. Diuretisch betekent vochtafdrijvend; het stimuleert de nierfunctie zodat de nieren meer urine produceren.

Nachtschadeproducten en reuma

Nachtschadeplanten zijn niet goed voor mensen met een auto-immuunziekte en artritis valt onder de auto-immuunziekten. Je kunt bij jezelf nagaan of je last hebt van nachtschadeplanten door zes weken lang geen nachtschadeproducten te eten(aardappel, tomaat, aubergine, rode peper, paprika en goji-bessen). Mocht na deze periode van onthouding van nachtschadevoedsel het pijnlijke reumaprobleem verminderd zijn, dan is dat een sterke indicatie dat nachtschadeplanten niet goed zijn voor jou. Vervolgens neem je op een dag deze producten weer wel; het liefst in grote getale. Wanneer daarop een verergering van de symptomen van artrits volgt, weet je voor jezelf dat het eten van nachtschadegroenten daaraan bijdraagt en kun je besluiten deze voortaan niet meer tot je te nemen.

Voedsel

Er zijn diverse voedselsoorten die tegen reuma werken. Wanneer je last hebt van reuma is het verstandig in het dieet dagelijks enkele van deze voedselsoorten op te nemen. Bijvoorbeeld: één van de voedselsoorten is haver. Je kan naar eigen inzicht besluiten of je regelmatig de dag begint met havermout als ontbijt, of een pap van volle, onbewerkte, voorgeweekte haverkorrels. Het is altijd verstandig om als je voeding als medicijn wilt gebruiken uitsluitend voor biologische een biologisch-dynamische voeding te kiezen. Als je acuut last hebt van artritis is voeding geen medicinale oplossing maar je kunt deze reumavorm op de langere termijn behandelen met voeding. Het duurt een tijd voordat de stoffen die artritis veroorzaken uit je lichaam verwijderd zijn en de oorzaak van artritis is opgeheven. Je kunt ervoor kiezen om in het begin extra veel artritis-bestrijdend voedsel te eten. Bijvoorbeeld: hennepzaad en zonnebloempitten zijn beide erg gezond en een belangrijke bron van plantaardige eiwitten voor het lichaam. Daarnaast zijn het twee zaadsoorten die artritis kunnen bestrijden. Je zou ze kunnen toevoegen aan de havermout die je ´s morgens kan eten. In een havermoutpap gebruik je geen suiker maar een suikervervanger.

Medicinaal fruit bij artritis

Niet alle onderstaande fruitsoorten zijn vers verkrijgbaar in Nederland, zoals birambi of blimbing wat in Indonesië en Suriname soms vrijelijk van een boom te plukken valt. Sommige fruitsoorten zijn relatief duur, zoals ananas en avocado. Deze voedingsadviezen gelden echter niet alleen voor thuis, maar ook voor als je op vakantie bent. In menig tropisch land zijn deze vruchten zeer goedkoop en bovendien veel lekkerder dan in Nederland of België. Dat komt omdat de vruchten in een tropisch land gegeten worden als ze rijp zijn maar als ze worden vervoerd naar het westen, worden ze geplukt als ze onrijp zijn, omdat ze dan een weekje langer houdbaar zouden zijn. Deze te vroege oogst beïnvloedt de smaak nadelig.

Medicinale groenten bij artritis

Medicinale groenten zijn uiteraard goed voor het hele lichaam en het in stand houden van je immuunsysteem. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ze specifiek een remedie bij artritis kunnen ondersteunen. Doordat er 18 verschillende groenten zijn die allemaal artritis voorkomen en genezen, kun je ruimschoots variëren. Overigens kun je sommige groenten zowel als groente of kruid zien, zoals brandnetel en gember. Het is ook mogelijk een thee hiervan te bereiden. Dat vergroot je mogelijkheden om artritis-bestrijdende geneesplanten te consumeren.

Kruiden bij artritis

Wie artritis wilt behandelen kan kruiden gebruiken in salades, soepen en allerlei sauzen. Veel kruiden lenen zich er goed voor om een thee van te zetten. Fenegriek en lavendel zou je zelfs door een muesli of - beter of- havermout kunnen doen; dat geeft een natuurlijke zoete smaak.

Geneesplanten bij artritis

Het is verstandig om geneesplanten te gebruiken op voorschrift van een fytotherapeut.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaOorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaIn de volksmond bedoelt met vaak reumatoide artritis al men het over reuma heeft. Maar reuma is een verzamelnaam voor ee…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Spinazie als medicijn in de fytotherapieSpinazie als medicijn in de fytotherapieSpinazie is een gezonde, eenjarige bladgroente uit de amarantenfamilie. Het is onder andere familie van de ganzenvoet en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.naturalnews.com/043284_arthritis_pain_natural_treatments_inflammation.html
  • Foto´s ananas en handen: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (FAL)
  • Afbeelding bron 2: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Ans Keijer, 23-12-2015
Vannacht weer hele nacht wakker gelegen van de pijn en zenuwpijn van de reuma. Gluhhwijntje wit genomen. Uit den boze teveel suikers. Zoek nu een bevestiging met voeding of deze reacties veroorzaken op reuma? Reactie infoteur, 09-02-2016
Er zijn meerdere oorzaken van reuma. Daarnaast bestaan er inderdaad voedselsoorten die reumabevorderend werken. Ook bestaan er voedselsoorten die reuma mogelijkerwijs verlichten. Dat valt onder medicinaal voedsel. Dit is een relatief nieuwe term in de wetenschap. Er bestaat geen consensus over en artsen worden hier nog niet over opgeleid.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.