De geneeskracht van honing
Honing is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen. Het is veel gezonder dan suiker. Je kunt honing gebruiken om vrijwel elk gerecht mee te zoeten. Nadeel van honing is dat als het te warm wordt de zoete smaak eraf gaat en de voedingsstoffen verloren gaan. Om deze reden mag honing nooit warmer worden dan 37 graden. Honing is een uitstekend antibioticum.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Medicinale werking is een mysterie
Vele medicinale eigenschappen van honing zijn nog steeds een mysterie voor wetenschappers. Artsen en onderzoekers kunnen wel vaststellen dát het werkt maar weten niet hóe het werkt. Vermoed wordt dat gezonde bacteriën verantwordelijk zijn voor de geneeskrachtige eigenschappen van honing, met name 6 verschillende soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.
Rauwe honing
Honing is er in twee soorten, de doorzichtige honing en de cremeversie. Wanneer je honing lang laat staan gaat het kristalliseren en wordt het troebel. Je kunt deze troebele honing weer doorzichtig maken door er een beetje doorzichtige honing aan toe te voegen en het op een verwarming te zetten. Na een paar uur is de hele pot honing weer vloeibaar. Maak honing echter nooit warmer dan 37 graden. Alle belangrijke
fytonutriënten verliezen hun werking als het warmer dan 37 graden is. Het heeft dus geen zin om honing in cakeproducten, koekjes of warme sauzen te doen. Honing moet je alleen ´rauw¨ eten om voordeel te hebben van de gezonde stoffen die erin zitten. Je kunt daarom over een cake zonder suiker honing doen, zodat de cake in honing gedrenkt wordt.
Tegen darmkanker
Honing bevat enkele
mineralen en
vitaminen maar deze nutriënten maken nooit meer dan 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Dat is erg weinig. De gezondheid van een product is echter niet enkel af te meten aan het aantal vitaminen en mineralen dat het bevat. Honing bevat des te meer
fytonutriënten. Er zitten veel voedingsstoffen in met ingewikkelde namen zoals caffeic acid methyl caffeaat, phenylethyl caffeaat en fenylethyl dimethylcaffeaat. Deze stoffen voorkomen darmkanker doordat ze enkele enzymen die daarvoor verantwoordelijk zijn uitschakelen.
Tegen virussen, bacteriën en schimmels
De belangrijkste medicinale eigenschappen van honing is dat ze als
natuurlijk antibioticum werken. Niet alleen virussen maar ook bacteriën en schimmels kunnen worden tegen gegaan met honing. Dat was al langer bekend want in de traditionele geneeskunde werd honing op wonden gesmeerd om infecties te voorkomen. Honing wordt nog steeds als desinfecterend middel gebruikt, zelfs in ziekenhuizen.
Een van de mysterieuze bevindingen van wetenschappers is dat honing goed is voor het geheugen.
Luchtweginfecties
Inwendige infecties aan de luchtpijp die leiden tot nachtelijk hoesten wat weer leidt tot slapeloosheid kan met honing uitstekend worden tegen gegaan. In een wetenschappelijk onderzoek kregen patiënten, met name kinderen, of honing of een naar honing smakend medicijn waartussen op het oog geen onderscheid te maken was. Het bleek dat de mensen die honing slikten veel minder last van infecties hadden.
Honing beter dan zoetjes of suiker
Er is nog een reden waarom honing beter is dan zoetjes of suiker. In honing zitten
antioxidanten welke ook de bekende welvaartsziekten, met name diabetes type 2, kunnen voorkomen. Diabetespatiënten hebben een goede tolerantie voor honing, meer dan voor sucrose.
Gebruikstips honing
Honing doe je pas door
koffie of thee als deze op drinktemperatuur (37 graden) is. Anders gaat veel van de werkzame stoffen verloren. Honing kun je op brood doen of op een cake die niet te zoet is gebakken. Het is lekker om honing en
mosterd te mengen met
azijn voor een dressing over een groene salade. Honing is ook gezond om zo op te eten. Het smeert de keel en helpt tegen schorheid en keelontsteking. Veel zangers gebruiken honing in pure vorm om hun stembanden en keel in optimale conditie te houden. Sommige zangers gebruiken de combinatie honing en
groene thee.
Lees verder