De geneeskracht van limoen

De geneeskracht van limoen Een limoen is de kleinste der citrusvruchten. Het is een zuur stuk fruit maar net niet zo zuur als een citroen. Limoenen vormen de basis voor menig drank waarvan de bekendste bitter lemon is. Je kunt eenvoudig je eigen bitter lemon maken door een limoen of halve limoen uit te persen en vervolgens er water bij te doen. Wanneer je het zoet wilt maken doe je er suikerwater bij. Honing is ook een uitstekend zoetmiddel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitamine C in limoen

Een limoen is een rijke bron van vitaminen. 100 Gram limoen is goed voor 88% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Daarmee is dit citrusfruit gezonder dan grapefruit, pomelo of sinaasappel. Daar moet natuurlijk wel aan toegevoegd worden dat een limoen een stuk kleiner is en vrijwel niemand ineens twee of drie limoenen eet in plaats van een grapefruit. Als je jezelf over de zure smaak heenzet, kun je in principe een hele limoen opeten.

Vitamine C tegen reuma

Reuma is een pijnlijke gewrichtsziekte die meer voorkomt naarmate mensen ouder worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die nog geen reuma hebben door het innemen van veel natuurlijke vitamine C, driemaal zoveel kans hebben om geen reuma te krijgen.

Limonine

Het is niet alleen vitamine C wat goed helpt tegen ziekten en de gezondheid bevordert, ook limonine, een fytonutriënt, genaamd limonine, in de limoen draagt daar flink toe bij. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze sterke fytostof kan bijdragen aan het bestrijden van verschillende kankersoorten. Longkanker, huidkanker, mondkanker, borstkanker, maagkanker en darmkanker zouden kunnen worden bestreden door de limonine. Er is aangetoond dat 24 uur na inname van limonine deze stof nog steeds in het bloed zit. Limonine komt voor in elke citrusvrucht.

Voedingswaarde limoen

Er zit daarnaast vrij veel pyridoxine of vitamine B6(%ADH) in de limoen. Ook pantotheenzuur of vitamineB5(5%ADH) zit er in redelijke hoeveelheid in. Er zitten nog andere vitaminen in maar deze zijn allemaal 3% van de ADH of daaronder. Verder bevat het limoentje een behoorlijke hoeveelheid ijzer(7.5%ADH) en koper (4%ADH). Daarnaast zitten er redelijk wat koolhydraten en voedingsvezels in, van beide bevat het limoentje 7% van de ADH per 100 gram.

Limoenwater als medicijn

In plaats van een hele limoen in één keer eten kun je het innemen van deze vrucht over een dag verspreiden. Pers een limoen uit en doe er een liter water bij en eventueel wat honing. Zo maak je je eigen, goedkope, ultiem gezonde en verfrissende zomerdrank. Limoenwater is een supergezonde drank die helpt bij leverkwalen, reuma, keelpijn. Het versterkt het immuunsysteem. Het is altijd lekkerder om water met een smaak te drinken in plaats van alleen water. Om af te wisselen kun je af en toe een halve grapefruit, perssinaasappel, citroen of mandarijn gebruiken om je citruswater te maken. Als je het medicinaal wilt gebruiken om aan te sterken dan is het het beste om het voor elke maaltijd te gebruiken, vooral ´s morgens voor het vruchtenontbijt neemt, een uur voor de lunch en een uur voor het diner.

Limoenen bevatten veel antioxidanten. Deze voorkomen onder andere dat cholesterol gaat oxyderen op de wanden van de bloedvaten waardoor er plaque ontstaat. Door het eten van citroenen en andere citrusvruchten wordt aderverkalking en een reeks van hart- en vaatproblemen voorkomen.

Griep en limoen

Als je elke dag een limoen eet, kun je eigenlijk de griep niet krijgen. Soms is het door ons drukke leven onmogelijk om daaraan te voldoen omdat we te vaak buiten de deur eten in restaurants die allerlei middelen gebruiken die de gezondheid niet bevorderen zoals teveel suiker, magnetrongebruik en teveel gefrituurd eten. Samen met stress kan dat leiden tot vatbaarheid voor griep. Als je eenmaal griep hebt dan helpt het wel degelijk om het ziekteproces sneller door te komen door veel citrusvruchten te eten. Dan is het drinken van warm limoenwater met honing een aanbeveling. Maak het lekker sterk want door de griep proef je de zure smaak toch niet zo goed. Drink minstens 3 citroenen of limoenen per dag op en vul het eventueel aan met vers geperste sinaasappel. Vitamine C pillen hebben geen zin omdat deze gebaseerd zijn op een kunstmatige vitamine C-achtige stof en er zit geen limonine in.

5 Eettips limoen

 • De limoen kun je gebruiken om over een salade te sprenkelen in plaats van azijn.
 • De limoen doet het ook goed in een smoothie.
 • Je kunt limoensap gebruiken in marinades.
 • Een limoencake is een zeer goed idee, de combinatie van zuur en zoet spreekt iedereen aan.
 • Maak limoenthee met een paar druppels vers geperste limoen, limoenijsthee is ook heerlijk.
 • In dit artikel lees je meer eettips over citroenen, welke ook gelden voor limoenen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
5 heerlijke cocktails met Grand Marnier5 heerlijke cocktails met Grand MarnierIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Grand Marnier. De recepten zijn allemaal erg verschillen…
De 32 lekkerste cocktails op basis van rum zelf maken!De 32 lekkerste cocktails op basis van rum zelf maken!Ze zijn hip, ze zijn cool maar bovenal zijn ze ontzettend lekker! Wie lust er nou geen lekkere cocktail? Een mix van ver…
Zure en pittige cocktails, de ingrediëntenZure en pittige cocktails, de ingrediëntenIn alle kleuren en smaken, met of zonder alcohol, met honing, met fruit of met ijsblokjes, het gamma aan cocktails is en…
De 28 lekkerste cocktails op basis van wodka zelf maken!De 28 lekkerste cocktails op basis van wodka zelf maken!Ze zijn hip, ze zijn cool maar bovenal zijn ze ontzettend lekker! Wie lust er nou geen lekkere cocktail? Een mix van ver…

De geneeskracht van pompoenDe geneeskracht van pompoenPompoen is een grote oranje groente die groeit terwijl hij op de grond staat. Het is een goedkope groente en je kunt hem…
De geneeskracht van honingDe geneeskracht van honingHoning is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen. Het is veel gezonder dan suiker. Je kunt honing gebruiken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Strecosa, Pixabay
 • http://www.nutrition-and-you.com/lemon.html
 • http://www.quantumbalancing.com/news/lemon%20water.htm
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=27
 • Foto´s: Tom008

Reageer op het artikel "De geneeskracht van limoen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jolanda, 25-12-2019 11:11 #5
Iedere ochtend voor het ontbijt een glas water met limoen is niet alleen goed voor de spijsvertering, maar ook preventief tegen blaasontsteking. De bacterieen die de ontsteking veroorzaken houden niet van zuur.

Arie Aalders, 13-02-2019 17:28 #4
Prachtig en duidelijk artikel over limoen vooral met betrekking tot geneeskracht.
Kunt u mij informeren of limoen te vergelijken is met Bergamot?
Immers daarvan wordt ook aangegeven dat dit het slechte cholesterol verlaagd en beter is dan statines.
Met vriendelijke groeten,
Arie Aalders

Coulier, 09-11-2018 13:39 #3
Ik heb een vraagje, heeft limoensap de zelfde voordelen als citroensap, mij is eens gezegd dat ik geen citroensap mag drinken voor mijn darmen?
Ik drink elke dag een liter water met 2 geperste limoenen erin en stukjes gember.

Anna Boom Furlanes, 15-10-2016 15:23 #2
Heel goed artikel ik zelf drink elke morgen voor het ontbijt een uitgeperste limoen met warm water. Het helpt mij heel goed met de stoelgang.

Jan van de Groep, 05-09-2014 16:58 #1
Kan het kwaad om limoen te gebruiken en ook de Becel Pro producten om een lager chorestol te krijgen? wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 08-09-2014
Limoen kan geen kwaad. Alles van Becel kan wel kwaad. Becel is gewoon transvet, wat hart-en vaatziekten veroorzaakt. Tegenwoordig is er de codex alimentarius, wat inhoudt dat niemand meer zomaar mag zeggen dat een product geneeskracht biedt. Daarom mogen ze niet meer zeggen dat het hart-en vaatziekten voorkomt, wat de marketeers van Unilever tientallen jaren lang gedaan hebben. Vervolgens hebben ze het logo verandert in een hartje, zodat mensen nog steeds de illusie krijgen opgelegd dat Becel goed zou zijn voor het hart.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!