Fruit, waarom is fruit supergezond?
Twee stuks fruit per dag eten is eigenlijk een minimum. Het is beter om meer fruit te eten. Fruit is zeer gezond en lekker op elk moment van de dag. Variëren is heel goed en dat kan met fruit uitstekend. Er zijn fruitsoorten waar je snel vol van gaat zitten zoals banaan, aardbei en avocado. Er zijn fruitsoorten waarmee je prima de dorst lest zoals citrusvruchten, een appel en bessen. Van fruit eten krijg je goede energie waardoor je een actieve dag makkelijk volhoudt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Voedingswaarde van fruit
Fruit bevat weinig calorieën, veel vezels, veel gezonde suikers,
vitaminen,
mineralen,
fytonutriënten die zeer belangrijk zijn voor het in optimale conditie houden van je lichaam en geest. De fruitvezels zorgen ervoor dat vetten beter verbrand worden en dat er geen cholesterolafzettingen meer kunnen plaatsvinden doordat verkeerde cholesterol uit het lichaam wordt gestuurd. Het veelvuldig eten van fruit kan op den duur ernstige ziekten voorkomen. Fruit is zowel goed tegen
hart- en vaatziekten, obesitas als suikerziekte.
Antioxidanten in fruit
Fruit bevat zeer veel
antioxidanten, met name
polyfenolen, anthocyaninen en natuurlijke vitamine C. Deze stoffen helpen niet alleen kanker voorkomen maar ze versterken het immuunsysteem in het algemeen. Fruit is antioxidantrijker dan de meeste groente en bevat veel meer antioxidant dan melkproducten en graanproducten. Daarom kun je zeggen dat fruit veel gezonder is dan ander voedsel. Te veel fruit eten is echter niet gezond, variatie is belangrijk.
Drink en eet fruit puur
Fruit kun je het beste puur eten en niet in een voorbewerkt sap uit een pak. Voorverpakt en vooraf geschild fruit is veel minder gezond. Fruit kun je het beste direct na het schillen opeten. Ook kun je een klein beetje geperste
limoen of
citroen toevoegen aan een drinkkan met water.
Anthocyaninen in donker fruit
Anthocyaninen zijn polyfenole flavonoïden die met name in blauwe en zwarte vruchten zitten. Voorbeelden zijn
blauwe druiven,
zwarte bes, bosbes,
bramen, acaibessen en
vlierbessen. De gezonde stoffen bevinden zich meestal vlak onder de schil. Anthocyaninen hebben een kankerwerend effect, bestrijden vrije radicalen die tot allerlei ziekten kunnen leiden, bestrijden infecties en voorkomen ouderdomsziekten. Mensen die regelmatig deze oergezonde vruchten eten zien er van nature jonger uit dan anderen alhoewel dat van persoon tot persoon verschilt.
Rood fruit
Rood fruit bevat vrijwel altijd betacaroteen en de fytonutriënten zeaxanthine en cryptoxanthine. Dit fruit is extra goed voor het gezichtsvermogen en de afweer van vrije radicalen. Deze kunnen celschade aanrichten die kan uitmonden in DNA-schade als er niets tegen wordt gedaan. Het eten van fruit zorgt ervoor dat vrije radicalen veel minder kans krijgen om onheil aan te richten in het lichaam.
Fruitmarkt in Spanje /
Bron: Dungodung, Wikimedia Commons (Publiek domein)Soms heb je druiven iets te lang laten liggen en drogen ze uit. Je kunt ze dan weer rimpelloos maken door ze in gewoon kraanwater te laten weken.
Gedroogd fruit
Naast vers fruit is het ook lekker om
gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit smaakt vaak als een snoepje, maar dan wel snoep wat rijk is aan nutriënten zoals
mangaan,
magnesium,
ijzer, calcium,
zink en seleen. Gedroogd fruit smaakt zeer zoet en kun je daarom als zoetmaker in cakes,
muesli´s, koekjes en taarten gebruiken. Gedroogd fruit is een leuk snackfruit tussen de nootjes en plakjes
komkommer. Door ´s avonds na de maaltijd gezond te knabbelen kun je op lekkere wijze voedingsstoffen tot je nemen.
Fruit wassen
Als je fruit echt goed wilt wassen om alle chemicaliën eraf te krijgen dan moet je het in
zout water wassen. Je kunt zout water maken door één a twee eetlepels zout aan een halve liter water toe te voegen. Je laat de vruchten er een paar minuutjes in weken en spoelt ze daarna goed af met stromend koud water. Eet vruchten vooral als ze vers zijn. Ook als je biologische vruchten hebt gekocht moet je ze goed wassen omdat er vuil, stof en aanslag van luchtvervuiling op kan zitten.
Lees verder