Fruit, waarom is fruit supergezond?

Fruit, waarom is fruit supergezond? Twee stuks fruit per dag eten is eigenlijk een minimum. Het is beter om meer fruit te eten. Fruit is zeer gezond en lekker op elk moment van de dag. Variëren is heel goed en dat kan met fruit uitstekend. Er zijn fruitsoorten waar je snel vol van gaat zitten zoals banaan, aardbei en avocado. Er zijn fruitsoorten waarmee je prima de dorst lest zoals citrusvruchten, een appel en bessen. Van fruit eten krijg je goede energie waardoor je een actieve dag makkelijk volhoudt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Voedingswaarde van fruit

Fruit bevat weinig calorieën, veel vezels, veel gezonde suikers, vitaminen, mineralen, fytonutriënten die zeer belangrijk zijn voor het in optimale conditie houden van je lichaam en geest. De fruitvezels zorgen ervoor dat vetten beter verbrand worden en dat er geen cholesterolafzettingen meer kunnen plaatsvinden doordat verkeerde cholesterol uit het lichaam wordt gestuurd. Het veelvuldig eten van fruit kan op den duur ernstige ziekten voorkomen. Fruit is zowel goed tegen hart- en vaatziekten, obesitas als suikerziekte.

Citrusfruit / Bron: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Citrusfruit / Bron: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Antioxidanten in fruit

Fruit bevat zeer veel antioxidanten, met name polyfenolen, anthocyaninen en natuurlijke vitamine C. Deze stoffen helpen niet alleen kanker voorkomen maar ze versterken het immuunsysteem in het algemeen. Fruit is antioxidantrijker dan de meeste groente en bevat veel meer antioxidant dan melkproducten en graanproducten. Daarom kun je zeggen dat fruit veel gezonder is dan ander voedsel. Te veel fruit eten is echter niet gezond, variatie is belangrijk.

Drink en eet fruit puur

Fruit kun je het beste puur eten en niet in een voorbewerkt sap uit een pak. Voorverpakt en vooraf geschild fruit is veel minder gezond. Fruit kun je het beste direct na het schillen opeten. Ook kun je een klein beetje geperste limoen of citroen toevoegen aan een drinkkan met water.

Rood fruit / Bron: Marisa DeMeglio - NYC, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Rood fruit / Bron: Marisa DeMeglio - NYC, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Anthocyaninen in donker fruit

Anthocyaninen zijn polyfenole flavonoïden die met name in blauwe en zwarte vruchten zitten. Voorbeelden zijn blauwe druiven, zwarte bes, bosbes, bramen, acaibessen en vlierbessen. De gezonde stoffen bevinden zich meestal vlak onder de schil. Anthocyaninen hebben een kankerwerend effect, bestrijden vrije radicalen die tot allerlei ziekten kunnen leiden, bestrijden infecties en voorkomen ouderdomsziekten. Mensen die regelmatig deze oergezonde vruchten eten zien er van nature jonger uit dan anderen alhoewel dat van persoon tot persoon verschilt.

Rood fruit

Rood fruit bevat vrijwel altijd betacaroteen en de fytonutriënten zeaxanthine en cryptoxanthine. Dit fruit is extra goed voor het gezichtsvermogen en de afweer van vrije radicalen. Deze kunnen celschade aanrichten die kan uitmonden in DNA-schade als er niets tegen wordt gedaan. Het eten van fruit zorgt ervoor dat vrije radicalen veel minder kans krijgen om onheil aan te richten in het lichaam.

Fruitmarkt in Spanje / Bron: Dungodung, Wikimedia Commons (Publiek domein)Fruitmarkt in Spanje / Bron: Dungodung, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Soms heb je druiven iets te lang laten liggen en drogen ze uit. Je kunt ze dan weer rimpelloos maken door ze in gewoon kraanwater te laten weken.

Gedroogde abrikozen / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gedroogde abrikozen / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gedroogd fruit

Naast vers fruit is het ook lekker om gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit smaakt vaak als een snoepje, maar dan wel snoep wat rijk is aan nutriënten zoals mangaan, magnesium, ijzer, calcium, zink en seleen. Gedroogd fruit smaakt zeer zoet en kun je daarom als zoetmaker in cakes, muesli´s, koekjes en taarten gebruiken. Gedroogd fruit is een leuk snackfruit tussen de nootjes en plakjes komkommer. Door ´s avonds na de maaltijd gezond te knabbelen kun je op lekkere wijze voedingsstoffen tot je nemen.

Fruit wassen

Als je fruit echt goed wilt wassen om alle chemicaliën eraf te krijgen dan moet je het in zout water wassen. Je kunt zout water maken door één a twee eetlepels zout aan een halve liter water toe te voegen. Je laat de vruchten er een paar minuutjes in weken en spoelt ze daarna goed af met stromend koud water. Eet vruchten vooral als ze vers zijn. Ook als je biologische vruchten hebt gekocht moet je ze goed wassen omdat er vuil, stof en aanslag van luchtvervuiling op kan zitten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toetjes met fruitToetjes met fruitDe zomer is bij uitstek een periode om de maaltijd met een fris en gezond toetje af te sluiten. Wat beter dan het toetje…
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…
Te veel fruit eten is ook mogelijkTe veel fruit eten is ook mogelijkFruit is gezond, dat weet iedereen. Maar te veel fruit is niet goed voor je. Fruit bevat natuurlijk veel vitamines en ve…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…

Het mineraal mangaan in voedingHet mineraal mangaan in voedingMangaan is een mineraal met vele belangrijke functies. Het helpt voornamelijk om andere voedingscomponenten effectiever…
Coco Juice van Dr. Martins: gezonde kokosdrankCoco Juice van Dr. Martins: gezonde kokosdrankZodra de sterren in Hollywood weglopen met een nieuw gezondheidsproduct dan verspreidt het zich vervolgens vaak razendsn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daderot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.bbc.co.uk/health/treatments/healthy_living/nutrition/healthy_fruitveg.shtml
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Dried_fruit
  • http://www.nutrition-and-you.com/fruit-nutrition.html
  • Whfoods
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Marisa DeMeglio - NYC, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Dungodung, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Wilma, 02-07-2016
Ik heb een vraag:
mijn moeder is 80 en super gezond, rookt niet drinkt ook niet.
maar eet elke dag allerlei fruit twee keer per dag, en omdat zij al meer als 20 jaar niet bij de dokter is geweest werd ze gebeld om eens een check up te doen, mooi kan geen kwaad toch?
bij een ondersteunend iemand die daar werkt dus geen arts.eerst zie tegen mijn moeder je hebt suiker ziekte dus zij naar het ziekenhuis om te testen, nou niks aan de hand geen suikerziekte.
nu zegt ze je mag geen besjes meer eten geen banaan geen sinaasappels appels aardbeien enz. omdat er heel veel suiker in zit en dik van word? dus mijn moeder is gestopt met fruit eten, ik was daar erg boos over. mijn moeder gelooft dat.ik hoop van jullie een bericht terug te krijgen zodat ik haar kan laten zien dat ze wel haar fruit mag hebben.
vr gr wilma van Eikenhorst. Reactie infoteur, 07-09-2016
Heel vreemd dat artsen een voedingsadvies geven. Het is bekend dat artsen slechts vijf uur in hun opleiding iets te horen krijgen over voeding. Je moeder moet gewoon precies al het fruit eten dat ze eerst at. Het enige fruit wat eventueel iets te zoet is, zijn rijpe banaan en ananas.

Waarschijnlijk zit het probleem in het feit dat vele artsen denken dat fruitsuiker hetzelfde werkt als geraffineerde suiker. Echter, dat is een onjuist beeld. Fruitsuiker gaat ten eerste gepaard met allerlei andere vitaminen en mineralen die nodig zijn om het te verteren. Fruitsuiker uit vers fruit is heel snel verteerd.

Ten tweede zitten er vezels in fruit. Deze zijn gebonden met suikers. De vezels verteren iets langzamer en daarom komt de suiker gelijkmatig in het bloed. Van fruitsuikers gaat de bloedsuikerspiegel nauwelijks fluctueren.

Dat i.t.t. witte kristalsuiker. Deze stof valt nauwelijks te verteren en wordt in eerste instantie opgeslagen als een soort levervet.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.