De voedingswaarde van druiven
De druif past uitstekend in een vruchtensalade. Je kunt de druivenplant in je eigen tuin kweken als gevelplant. Een druivenstruik geniet ervan om de hele gevel te bedekken. Het is een echte klimmer. Er zijn witte, rode en blauwe druiven. De witte druiven zijn groen, de blauwe bijna zwart. De rode druiven zijn gewoon bordeauxrood tegen het donkerpaarse aan.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Druiven in Nederland
Druiven zijn heerlijke vruchten die in trossen aan de druivenstruik hangen. Deze struik groeit het beste in subtropische landen maar zelfs in
Nederland doet hij het redelijk tot goed. In Limburg zijn er hele heuvelflanken mee bedekt. Witte druiven worden voornamelijk zonder pitten gekweekt.
Resveratrol in druiven
In druiven zit
resveratrol. In de rode druif zit iets meer dan in de witte. Van deze stof wordt wel gezegd dat het kanker bestrijdt. Voor deze claim is voorzichigheid geboden aangezien er nog niet genoeg wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan. Om absolute zekerheid hierover te krijgen dient daarom meer onderzoek verricht te worden. Door sommige mensen die een chemokuur doen wordt een resveratrol-supplement als extra middel gebruikt.
Pesticiden op de druif
Druiven zijn supergezond maar worden in Amerikaanse onderzoeken keer op keer gezien als één van de meest problematische fruitsoorten als het gaat om residuen landbouwgif welke kankerverwekkend zijn. Dat is een extra goede reden om volledig over te stappen op biologische druiven, of op het kweken van druiven tegen de gevel van je eigen huis. De druivenstruik doet het vooral goed in de stad omdat er daar meer beschutting is en het iets warmer is dan op het platteland. Een
gevel-moestuin is een prima manier om eetbare planten te kweken.
Pluk druiven van je gevel
Druiven zijn een ideale gevelklimmer; de plant lijkt speciaal gemaakt te zijn voor
de gevel-moestuin. Vooral in de stad gedijt deze plant goed, helemaal als hij tegen een gevel opgroeit die op het zuiden staat. De gevel beschermt de plant tegen koude en aan de andere kant fungeert de druivenstruik als airco aangezien de gevel in de zomer niet heet wordt. Het huis blijft koeler door de begroeiing.
Voedingswaarde druiven
De voedingswaarde van druiven lijkt niet bijzonder hoog. Het aantal
fytonutriënten maakt dat helemaal goed. De overheid heeft een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) opgesteld voor
vitaminen en
mineralen maar fytonutriënten vallen daar niet onder.
Het mineraal mangaan blijkt het meest voor te komen in het druifje. In 100 gram druiven zit 36% van de ADH voor mangaan. Vitamine K zit ook in redelijke hoeveelheden in de druif. In een ons druiven zit 18% van de ADH. Op plaats drie van de voedingsstoffen in druiven staat vitamine C met 7% ADH. Daarnaast zit er nog vitamine B1 en de mineralen
kalium en
ijzer in druiven, voor alledrie geldt een ADH van 4%. Overigens verschilt de voedingswaarde per druivensoort.
Veel fytonutriënten
Verder zitten in druiven de flavonoïden catechine, epicatechine, procyanidine, proanthocyanidine en viniferone. Deze werken allemaal als
antioxidant! Maar daar houdt het rijtje met ingewikkelde namen niet mee op. Daarnaast bevat het de flavonolen kaempferol, myricetine en isorhamnetine. Bovendien zitten er veel fenolzuren in druiven: caffeïnezuur, kaneelzuur, ferulazuur en het geóxideerde polyfenol galluszuur. Verder bevat het betacaroteen, luteïne en zeaxanthine. Bovendien komt in druiven melatonine voor wat net als resveratrol verkocht wordt als antikankersuppplement.
Eettips druiven
Druiven zijn een ideaal snoepfruit voor ´s middags, ´s avonds of onderweg. De druif kun je altijd tussendoor eten. Een tros druiven tijdens het bezoek ziet er té uitnodigend uit om te laten staan; het schaaltje is snel leeg. Druiven passen prima in een fruitsalade samen met
appel,
sinaasappel, banaan,
kiwi en
ananas. Wie van borrelhapjes houdt kan een druiven boven op een blokje
Hollandse kaas prikken.
Reacties
Mike, 05-04-2016
Simpel gezegd bij het kweken van groente in stad hoeft niet ongezond te zijn. Bij gebruik van goede grond en voedingstoffen is er geen gevaar. Het feit dat er luchtvervuiling is in de stad is geen groot probleem fruit neemt c02 op en alle andere giftige stoffen kunnen worden uitgefilterd door de plant zelf of worden zelfs niet opgenomen. Ook is er verschil in planten sommige zijn gevoeliger dan andere.
Het kan wel effect hebben op de levenduur en rijkdom van de plant (minder takken en of bladen bijvoorbeeld) maar het fruit zelf zal niet hierbij meteen verlaagde kwaliteit bevatten
Reactie infoteur, 07-04-2016
Ik ben het met je eens. Toch denken vele Nederlanders bij een moestuin in de stad direct aan uitlaatgassen. Deze gedachte is in andere landen nagenoeg onbekend. Dat terwijl de groenten voor de winkels ook gewoon langs snelwegen en onder aanvliegroutes van Schiphol groeien, waar nog veel meer vervuiling is dan in de stad. Overal in Nederland zie je akkers langs snelwegen.
Als de grond of de lucht te ernstig vervuild zijn, groeit er helemaal niks meer. Dus je zou kunnen zeggen dat het feit dat een plant ergens groeit, je vertelt dat de bodem- en luchtkwaliteit er gezond genoeg is.
Niels, 15-09-2015
Voedsel kweken in de stad gezond? Bent u wel goed bij uw hoofd? De stad is net zo vervuilend als dat er gerommeld wordt met pesticiden. Dat u zoiets durft te beweren dat gevelmoestuinen gezond zijn…
Reactie infoteur, 15-09-2015
Je hebt gelijk. Groenten die naast uitlaatgassen van snelwegen en onder de kerosinewalmen van Schiphol worden gekweekt zijn veel gezonder. Behalve dan dat er hele rustige steden en plekken in steden zijn, zonder veel verkeer.