Lekker en gezond brood kunt u het beste zelf bakken

Lekker en gezond brood kunt u het beste zelf bakken Brood is een van de belangrijkste voedingsmiddelen. Het wordt dagelijks gegeten en het is dan ook een belangrijke bron van bouwstoffen, mineralen en vitaminen voor ons lichaam. Wie echter in de supermarkt achterop het brood naar het lijstje met de inhoudsstoffen kijkt, schrikt soms van de uiteenlopende toevoegingen die gebruikt worden om de smaak en de houdbaarheid van het brood te beïnvloeden. Mout (gebrande gerst) is een van de toevoegingen die gebruikt worden om het brood donkerder te maken. Daarnaast heeft de overheid een aantal regels opgezet die soms heel verstandig, maar ook soms echt overbodig zijn. De officiële bakkers van het brood moeten zich er wel aan houden.

Regels van de overheid moeten worden nageleefd

De overheid heeft regels ontworpen waar de bakker zich aan dient te houden. Zo mogen er blijkbaar geen verse eieren meer in het deeg verwerkt worden, maar moet men in de bakkerij daarvoor eipoeder gebruiken. Dit, omdat veel eieren besmet zouden zijn met salmonella. Toch is deze regel vreemd en overbodig, want verse eieren die met het deeg mee gebakken worden, zijn dusdanig verhit, dat er geen besmetting meer door veroorzaakt kan worden.

Mout zit in bijna in elk bruin brood

Mout, een andere toevoeging, mag men in het deeg daarentegen wel weer gebruiken. Vreemd, want mout is gebrande gerst en daar is van bekend dat het kankerverwekkend kan zijn. Bijna elk bruin brood heeft mout als toevoeging. Op die manier wordt het brood donkerder bruin gemaakt en denkt de klant, dat het gezonder is. Alleen bij wittebrood wordt geen mout gebruikt, want dat moet immers zo licht mogelijk zijn. Licht tarwebrood is daarom het beste bruinbrood dat u kunt eten.

De houdbaarheid van brood uit de supermarkt

Al het brood uit de supermarkt en van de bakker heeft toevoegingen om het brood langer houdbaar te maken. Vooral bij afbakbroodjes is dat goed te proeven. Deze smaken immers anders (en minder lekker) dan echt verse broodjes van de warme bakker. Veel mensen willen ook dat het gekochte brood langer houdbaar is en niet binnen een dag of twee al schimmelt. Dat is te begrijpen, maar op die manier kan de bakker ook geen zuiver brood meer bakken, maar moet hij er zaken aan toevoegen die voor ons lichaam wat minder gezond zijn en bovendien de smaak van het brood beïnvloeden.

De smaak van een zuiver, gezond brood

Door al die toevoegingen weet bijna niemand meer hoe brood smaakt dat alleen van natuurlijke ingrediënten wordt gemaakt. Brood zonder al die vreemde toevoegingen, alleen gebakken van meel, verse gist, een ei, water of melk, boter of margarine en een beetje zout en suiker. Veel dure materialen zijn er dus niet voor nodig.

Bakken met een broodbakmachine

Vroeger was het maken van brooddeeg zwaar werk. Tegenwoordig heeft men de hulp van een keukenmachine om het deeg mee te maken. Dat maakt het al een stuk gemakkelijker. Daarnaast zijn er tegenwoordig heel goede broodbakmachines, waar u slechts alle ingrediënten in hoeft te doen en waar u verder een paar uur geen omkijken meer naar hebt. Het brood bakt zichzelf in de broodbakmachine en na een uurtje of drie trekt bovendien een heerlijke geur door het huis. Wie geen broodbakmachine heeft, kan echter ook gewoon het klaargemaakte deeg een uur afgedekt laten rijzen en daarna in de oven afbakken.

Meergranen brood smaakt vaak het beste

U kunt brood bakken van gewone, witte tarwebloem uit de supermarkt, maar daar zijn de meeste goede bouwstoffen voor ons lichaam al uit. Verstandiger is het om meergranenmeel of volkorenmeel te gebruiken. Ook hier zitten echter vaak al toevoegingen bij. Wilt u echt zuiver brood bakken zorg er dan voor dat u ook zuiver meel koopt, zonder extra toevoegingen voor de “houdbaarheid” of andere gemaktoestanden.

Een goed recept voor lekker brood

Een goed en lekker recept voor de broodbakmachine is snel uitgelegd. Neem 450 gram meel (meergranen, volkoren, wit, of ander meel), vermeng dat met drie afgestreken theelepeltjes zout en 11 gram basterdsuiker. Doe dat in de bak van de broodbakmachine. Verkruimel daar 13 gram gist (van een pakje uit de koeling van de supermarkt) overheen, giet daar 225 ml water op en breek het ei erin. Zet de machine aan.

Nog beter brood

Wilt u het brood nog lekkerder maken, vervang het water dan door dezelfde hoeveelheid melk. Heel lekker is ook een combinatie van meergranenmeel en witte tarwebloem. Deze combinatie maakt het brood minder zwaar en beter te verteren dan brood dat alleen met meergranenmeel gebakken is. Neem daarvoor 290 gram meergranen en 160 gram witte tarwebloem. Het brooddeeg is dan niet zo zwaar en rijst ook beter.

Bij het maken van brooddeeg gist en zout gescheiden houden

Gist mag nooit direct in contact komen met zout. Daarom staat in veel recepten ook dat het zout eerst vermengd moet worden met het meel, zodat de kans op contact met gist zo klein mogelijk is. Zou u bovenop het meel eerst het zout strooien en regelrecht daarop de gist verkruimelen, dan is de kans heel groot dat het deeg niet rijst en u een vast, klein broodje krijgt. Dat geldt overigens voor alle deeg dat met gist gemaakt wordt, dus ook voor oliebollendeeg, pizzadeeg, enzovoort.

Meel kunt u vaak bij de molenaar versgemalen halen

Wilt u voor uw brood echt zuiver meel, zoek dan eens een molenaar bij u in de omgeving en haal daar het pas gemalen meel vandaan. Daar is nog niet mee geknoeid. Dat meel moet wel gezeefd worden voordat u ermee bakt, want er kunnen wel eens kleine steentjes in zitten van de molensteen, waartussen het meel gemalen is. Op die manier bent u er wel zeker van dat het door u gebakken brood zuiver is. U weet wat erin zit.

Toevoegingen aan het deeg voor lekkere variaties van brood

Wie een beetje creatief is kan met de broodbakmachine verschillende lekkere broden bakken. Per bak gang mag er voor 10% van het gewicht wat bijgevoegd worden. Op een ingezet deeg van 450 gram meel mag u dus voor 45 gram rozijnen, noten, olijven, zonnepitten of andere zaken toevoegen om het brood een andere smaak te geven.

Oppassen met de boter als u een lekker uienbrood maakt

Ook 45 gram verse, door uzelf gebakken uitjes of sjalotjes kunt u aan een brood toevoegen, maar dan moet u wel de gebruikte boter voor het bakken daarvan aftrekken van het gewicht aan boter dat u normaal voor het brood gebruikt. Doet u dat niet dan zal uw brood harder rijzen dan normaal en al snel tegen het deksel aan zitten. Het brood blijft wel lekker, maar wordt daar echter niet mooier van.

Kleine nadelen van het zelf bakken van brood

Het enige werk dat u aan het zelfgebakken brood hebt, is het heel goed schoonmaken van de bak en de deeghaken. Zorg dat nergens meer kleine deegresten aan zitten, want vooral de deeghaken mogen niet aan hun opzetpunt vast gaan zitten door opgedroogd deeg, want dan zal het volgende deeg vaak wat minder goed gekneed zijn.

U kunt het brood luchtdicht verpakken en invriezen

Naast het schoonmaken van de bak zijn het snijden van het afgekoelde brood en het opruimen van de kruimels de enige overblijvende werkzaamheden. De sneetjes brood die niet dezelfde of de volgende dag opgegeten worden, moeten wel luchtdicht verpakt en ingevroren worden.

Af en toe een aantal broden bakken

Wie wel zelf gebakken brood wil eten, maar daar niet elke dag de rommel voor over heeft, kan daar ook op een andere manier mee omgaan. Laat de broodbakmachine dan af en toe een dag of drie aan de lopende band broden bakken en maak zo brood klaar voor een week of zo. Op die manier hoeft u niet dagelijks te bakken.

Het ingevroren zelf gebakken brood

Vries de pakjes brood in hoeveelheden voor een dag in en leg elke avond een pakje brood uit. Op die manier hebt u elke dag vers brood, want na ontdooien is dat brood even lekker en smakelijk als wanneer het vers gebakken is. Het is in elk geval gezonder dan het brood uit de supermarkt en zelfs lekkerder dan van de bakker.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Vlechtbrood met Maanzaad maken (Maanzaadvlecht)Vlechtbrood met Maanzaad maken (Maanzaadvlecht)Een vlechtbrood ziet er feestelijk, luxe en decoratief uit. Vlechtbrood met maanzaad krijgt nog een extra feestelijk sfe…
Waar koop je meel (voor brood, taart en koek)?Waar koop je meel (voor brood, taart en koek)?Voor het maken van een heerlijke appeltaart of het zelf bakken van brood is er natuurlijk meel nodig. Nu kan je dat veel…
Injera, brood uit EthiopiëEthiopië heeft het een goede keuken. Een traditioneel recept is de Injera. Het lijkt een pannenkoek, maar het is brood.…

De voedingswaarde van druivenDe voedingswaarde van druivenDe druif past uitstekend in een vruchtensalade. Je kunt de druivenplant in je eigen tuin kweken als gevelplant. Een drui…
Turbo Boost voedselsoortenTurbo Boost voedselsoortenEr bestaan groenten en fruit die je helpen vet te verbranden door er veel van te eten. De meeste mensen weten niet over…
Reacties

Arjan Stijner, 22-02-2016
Als je er vanuit gaat dat het meel 100% is, dan doe je er 2% zout bij.
Op de genoemde 450 gram hoort dus 9 gram zout. Reactie infoteur, 22-02-2016
9 Gram zout op 450 gram meel is echt niet nodig. Met 8 gram zout smaakt het brood prima, dus waarom meer zout gebruiken? Probeer het maar eens uit.

Leo de Groot, 16-11-2015
In uw samenstelling van het brood staat 3 afgestreken theelepeltjes zout, dat is volgens mij veel te veel! 1 afgestreken theelepeltje is meer dan genoeg! Reactie infoteur, 16-11-2015
Dat hangt van het "theelepeltje" af. Ik gebruik zelf een echt oud theelepeltje en daar heb ik dan drie afgestreken lepeltjes van nodig, anders is het gewoon echt flauw. De tegenwoordige theelepeltjes zijn wat groter dan de oude en een koffielepeltje geeft vaak twee keer de hoeveelheid van een echt theelepeltje, dus dat was dan ook zeker niet de bedoeling.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.