De geneeskracht van frambozen

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- In de tuin
- Tegen grauwe staar
- Vitaminen- en mineralenrijk vruchtje
- Ellagzuur
- Goed voor sporters
- Kankerbestrijdend fruit
- Zeer sterke antioxidant
- Eettips frambozen
- Frambozen bij sla en aardappels
In de tuin
De helderrode, zoete framboos wordt door velen lekkerder gevonden dan de braam. Zomerframbozen zijn rijp vanaf begin juli. Een frambozenstruik doet het ook in de pot. Je kunt hem dus op het balkon zetten. De frambozenstruik wordt echter wel groter als hij in de volle grond staat. Frambozen groeien verder prima in Nederland.Tegen grauwe staar
Rembert Dodoens beval de framboos aan tegen oogziekten. Hij adviseerde een mengsel van honing en framboos te eten. Overigens zitten er veel antioxidanten in frambozen. Hiervan is bekend dat ze oogstaar voorkomen. Dodoens had dus wel degelijk gelijk toen hij schreef dat het goed is voor de ogen. Honing kan als eetbaar medicijn worden beschouwd. Het is een goed werkend plantaardig antibioticum.Vitaminen- en mineralenrijk vruchtje
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 Gram framboos is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt. Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn vruchten die bijzonder rijk zijn aan vezels.Ellagzuur
De framboos is een goede bron van de tannine met de naam ellagzuur. Dit polyfenol komt voor in alle rozengewassen, granaatappel, goji-bessen, bramen, aardbeien en walnoten. Ellagzuur is een zeer gezonde fytonutriënt. Het behoort tot de sterkere anitioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor celschade, DNA-schade en kunnen ernstige ziekten zoals kanker veroorzaken. Op dit punt is de framboos, overigens net als veel ander fruit, een vrucht die het risico op het krijgen van kanker verkleint.Goed voor sporters
De framboos bevat cyanidine-3-glucosylrutinoside wat een stof is die het spierherstel na grote fysieke inspanningen bevordert. Dat heeft een wetenschappelijk onderzoek uit 2006 uitgewezen. Er zit ook cyanidin-3-rutinoside in de framboos. Volgens een ander wetenschappelijk onderzoek uit 2006 is deze polyfenol goed ter voorkoming van leukemie of bloedkanker. De twee stoffen met moeilijke chemische termen behoren tot de anthocyaninen welke de framboos de rode kleur geeft. In de signatuurleer zou men zeggen dat het logisch is dat framboos goed is voor het bloed, daar de framboos zelf een rode kleur heeft.Kankerbestrijdend fruit
Kaempferol is een fytonutriënt dat ook in het framboosje zit. Dit stofje is goed voor de algemene vitaliteit en de energiehuishouding. Verder zit er quercetine in, een flavonol die als antioxidant werkt, net als vele andere stoffen in frambozen. Daarbij is gebleken dat quercetine een anti-tumorwerking heeft. Het past dus goed in een dieet dat een chemokuur ondersteunt. Daarnaast is de quercetine in framboos een histamineremmer. Hierdoor worden allergische reacties minder groot. Overigens is histamine een belangrijke stof in het lichaam en werkt het onder andere als neurotransmitter.Zeer sterke antioxidant
Nederlands wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is in het journaal Biofactors toont aan dat de antioxidantwerking van framboos driemaal zo groot is als die van kiwi´s en tweemaal als de tomaat. Meerdere stoffen in framboosjes zijn werkzaam als antioxidant maar vitamine C en ellagzuur het meest.Eettips frambozen
Frambozen moeten niet te vroeg geplukt worden want dan zijn ze zuur. Pas als hij vol rijp is, en er eigenlijk niet meer perfect uitziet, is hij lekker zoet. Frambozen zijn heel zacht als ze rijp zijn. Daarom is het geen ideaal snackfruit; je moet er een servetje bij doen omdat je handen rood worden. Van geplette frambozen kun je een verse mousse maken om als saus over een toetje zoals zelfgemaakt roomijs heen te doen. Deze frambozenmousse kun je mengen met honing. Ook kun je de mousse uitsmeren op een cake, of een voorgebakken taartbodem. Het is het lekkerst om de taart vers af te maken vlak voordat je het serveert met slagroom. Maak een laag frambozenmousse en een laag slagroom. Een paar frambozen zet je op de slagroomlaag als kroon. Je kunt frambozen ook heerlijk eten in een zomerse fruitsalade.In een blender met vruchten zoals watermeloen, kun je bevroren frambozen doen in plaats van ijsblokjes. Zo maak je een heerlijke smoothie!
Frambozen bij sla en aardappels
Frambozen passen ook prima in een groene salade. Je kunt frambozen goed combineren met sla, komkommer en balsamico. Wanneer je veel frambozen hebt geplukt dan kun je frambozenjam maken. Als je ze overrijp plukt hoef je veel minder suiker te gebruiken. Frambozen zijn ook heerlijk om te combineren bij gekookte aardappels. Met deze aardappelvariatie geef je de Hollandse basisgroente een leuk zomers tintje.Lees verder
- De geneeskracht van kruisbessen
- De geneeskracht van bramen
- De geneeskracht van ananas
- De geneeskracht van mandarijn
Warning: Undefined array key 56921 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202