De geneeskracht van frambozen
Framboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Framboos is een heester en wordt in Europa sinds de middeleeuwen gekweekt om te eten. Oorspronkelijk komt dit vruchtje uit Oost-Azië. Zogenoemde jagers-verzamelaars uit de prehistorie plukten al wilde frambozen. Er worden tegenwoordig tientallen soorten frambozen gekweekt. Deze worden onderverdeeld in zomerframbozen en herfstframbozen. De framboos is een geliefde plant bij hommels en bijen. Ze bestuiven de plant maar de framboos kan zich ook zelf bestuiven. Wanneer de framboos rijp is, is hij gemakkelijk te plukken; hij laat snel los van de plant. Je moet dit voorzichtig doen anders knijp je hem fijn.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
In de tuin
De helderrode, zoete framboos wordt door velen lekkerder gevonden dan de
braam. Zomerframbozen zijn rijp vanaf begin juli. Een frambozenstruik doet het ook in de pot. Je kunt hem dus op het balkon zetten. De frambozenstruik wordt echter wel groter als hij in de volle grond staat. Frambozen groeien verder prima in
Nederland.
Tegen grauwe staar
Rembert Dodoens beval de framboos aan tegen oogziekten. Hij adviseerde een mengsel van
honing en framboos te eten. Overigens zitten er veel
antioxidanten in frambozen. Hiervan is bekend dat ze oogstaar voorkomen. Dodoens had dus wel degelijk gelijk toen hij schreef dat het goed is voor de ogen. Honing kan als eetbaar medicijn worden beschouwd. Het is een goed werkend
plantaardig antibioticum.
Vitaminen- en mineralenrijk vruchtje
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende
vitaminen en vooral
mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 Gram framboos is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt. Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn:
mangaan,
magnesium, koper en
kalium. Frambozen zijn vruchten die bijzonder rijk zijn aan vezels.
Ellagzuur
De framboos is een goede bron van de tannine met de naam ellagzuur. Dit
polyfenol komt voor in alle
rozengewassen, granaatappel,
goji-bessen,
bramen,
aardbeien en
walnoten. Ellagzuur is een zeer gezonde
fytonutriënt. Het behoort tot de sterkere
anitioxidanten die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor celschade, DNA-schade en kunnen ernstige ziekten zoals kanker veroorzaken. Op dit punt is de framboos, overigens net als veel ander
fruit, een vrucht die het risico op het krijgen van kanker verkleint.
Goed voor sporters
De framboos bevat cyanidine-3-glucosylrutinoside wat een stof is die het spierherstel na grote fysieke inspanningen bevordert. Dat heeft een wetenschappelijk onderzoek uit 2006 uitgewezen. Er zit ook cyanidin-3-rutinoside in de framboos. Volgens een ander wetenschappelijk onderzoek uit 2006 is deze polyfenol goed ter voorkoming van leukemie of bloedkanker. De twee stoffen met moeilijke chemische termen behoren tot de anthocyaninen welke de framboos de rode kleur geeft. In de signatuurleer zou men zeggen dat het logisch is dat framboos goed is voor het bloed, daar de framboos zelf een rode kleur heeft.
Kankerbestrijdend fruit
Kaempferol is een fytonutriënt dat ook in het framboosje zit. Dit stofje is goed voor de algemene vitaliteit en de energiehuishouding. Verder zit er
quercetine in, een flavonol die als antioxidant werkt, net als vele andere stoffen in frambozen. Daarbij is gebleken dat quercetine een anti-tumorwerking heeft. Het past dus goed in een dieet dat een chemokuur ondersteunt. Daarnaast is de quercetine in framboos een histamineremmer. Hierdoor worden allergische reacties minder groot. Overigens is histamine een belangrijke stof in het lichaam en werkt het onder andere als neurotransmitter.
Zeer sterke antioxidant
Nederlands wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd is in het journaal Biofactors toont aan dat de antioxidantwerking van framboos driemaal zo groot is als die van
kiwi´s en tweemaal als de
tomaat. Meerdere stoffen in framboosjes zijn werkzaam als antioxidant maar vitamine C en ellagzuur het meest.
Eettips frambozen
Frambozen moeten niet te vroeg geplukt worden want dan zijn ze zuur. Pas als hij vol rijp is, en er eigenlijk niet meer perfect uitziet, is hij lekker zoet. Frambozen zijn heel zacht als ze rijp zijn. Daarom is het geen ideaal snackfruit; je moet er een servetje bij doen omdat je handen rood worden. Van geplette frambozen kun je een verse mousse maken om als saus over een toetje zoals
zelfgemaakt roomijs heen te doen. Deze frambozenmousse kun je mengen met
honing. Ook kun je de mousse uitsmeren op een cake, of een voorgebakken taartbodem. Het is het lekkerst om de taart vers af te maken vlak voordat je het serveert met slagroom. Maak een laag frambozenmousse en een laag slagroom. Een paar frambozen zet je op de slagroomlaag als kroon. Je kunt frambozen ook heerlijk eten in een
zomerse fruitsalade.
In een blender met vruchten zoals
watermeloen, kun je bevroren frambozen doen in plaats van ijsblokjes. Zo maak je een heerlijke smoothie!
Frambozen bij sla en aardappels
Frambozen passen ook prima in een groene salade. Je kunt frambozen goed combineren met
sla,
komkommer en balsamico. Wanneer je veel frambozen hebt geplukt dan kun je frambozenjam maken. Als je ze overrijp plukt hoef je veel minder suiker te gebruiken. Frambozen zijn ook heerlijk om te combineren bij gekookte
aardappels. Met deze
aardappelvariatie geef je de Hollandse basisgroente een leuk zomers tintje.
Lees verder
Reacties
Maria, 18-07-2016
Doe zoals ik: koop een paar frambozen- en bramenstruikjes bij het tuincentrum, supermarkt soms, voor in de tuin of op het balkon. Ze zijn niet groter of dikker dan een slanke kamerplant!
Even geduld: het eerste jaar geven ze nog geen vrucht meestal, maar alle jaren daarna wel.
Met ander fruit, aardbei, kiwi, bosbes, kruisbes enz. kan het natuurlijk ook! Uitzondering: druif, lange ranken opbinden en leiden.
Reactie infoteur, 07-09-2016
Goed idee! Als de frambozenstruik eenmaal goed groeit, komen er omheen allemaal nieuwe struikjes op. De frambozenstruik is een van de makkelijke planten. Rode bes en zwarte bes zijn ook niet heel moeilijk om te kweken. Je hebt er weinig omkijk naar. De frambozenstruik kan zichzelf makkelijk voortplanten. Als er frambozen van de struik vallen kunnen deze al snel nieuwe planten worden.
Peter Berling, 28-06-2015
Cyanidine 3-glucoside ook wel C3G genoemd, gemaakt uit rode vruchten en bosvruchten, met daardoor hoge concentraten antioxidanten, weet iemand waar je dit in Nederland kan kopen? Schijnt heel goed tegen o.a. Macula en voor de ogen te zijn, bij de reformzaken kennen ze het schijnbaar niet.
Reactie infoteur, 30-06-2015
Beste Peter,
Natuurlijk is dit een gezonde stof. Echter: de kans is erg groot dat wetenschappers binnenkort gaan 'ontdekken' dat deze stof vooral goed werkt in combinatie met andere polyfenolen en vitaminen. Daarom kan ik aanraden om gewoon veel bosvruchten zoals bramen en frambozen te eten maar ook lychees en vrijwel alle andere groenten en fruitsoorten die blauwachtig, roodachtig of paarsachtig gekleurd zijn.
Thomas Dijkman
Jan Laurense, 24-02-2014
Een keer heb ik ergens gelezen dat oude rassen, een hoge gehalte aan anti - stoffen zouden bevatten dan de nieuwe rassen. Ik bedoel hiermee de oerrassen. Graag zou ik daar meer over weten a.u.b.
Reactie infoteur, 19-03-2014
Met antistoffen neem ik aan dat je antioxidanten bedoeld. het is vooral belangrijk op welke grond een frambozenstruik groeit. Een betere grond levert meer nutritieve frambozen op. Wilde frambozen van het oerras kunnen zowel minder als meer antioxidanten hebben, afhankelijk van de grond waar ze op groeien. In theorie kan een gecultiveerde frambozenstruik een stuk meer antioxidanten bevatten dan een framboos van een oerras. Dit is overigens een terrein waar nog te weinig onderzoek op is gedaan.