De geneeskracht van peer
Peren zijn familie van appels. Homerus omschreef de peer als gift van de goden. De peer is lekker sappig en bevat zeer veel vezels. Het is een gezonde dorstlesser op een warme zomerdag. De peer komt oorspronkelijk uit het westen van Azië. De peer werd al in de steentijd gegeten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Peren; veel gezonde vezels
Peren zijn een typisch Hollandse
fruitsoort. Ze worden in
Nederland veel gekweekt maar in de VS, China en Italië wordt de Nederlandse perenproductie ruimschoots overtroffen. De peer is vrij gezond.
Peer bevat geen mineralen van betekenis en slechts 2
vitaminen: C en K. Peren bevatten wel veel vezels die goed zijn om het eten op gelijkmatige wijze te verteren. Peren behoren samen met
appels,
pruimen,
dadels en
vijgen tot het fruit met de meeste vezels. In een 8-jarig onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen die de menopauze achter de rug hadden bleek dat vrouwen die veel vezels aten 34% minder kans hadden om borstkanker te ontwikkelen. Vezels zorgen er ook voor dat energie zeer gelijkmatig in het bloed wordt opgenomen waardoor grote schommelingen in het bloedsuikergehalte voorkomen worden. Hierdoor voel je je minder snel moe. Vezelhoudende vruchten zijn een goed middel voor diabetes mellitus-patiënten om hun schommelingen in de insuline-aanmaak te verlagen.
Perenbloesem /
Bron: Elf, Wikimedia Commons (GFDL)Macula-degeneratie
Peren werken goed tegen maculadegeneratie. In een studie waaraan 110.000 mensen deelnamen bleek dat zij die 3 of meer stuks fruit per dag aten minder kans op maculadegeneratie hadden. Dit is een oogziekte waardoor je steeds minder gaat zien tot blindheid volgt. Het genezende effect komt vooral door de antioxidantwerking van peer.
Voedingstoffen in peer
Peren bevatten veel
kalium, koper en vitamine C. Vitamine C behoort tot de sterkst werkende
antioxidanten. Koper is ook een antioxidant. Uit Oostenrijks onderzoek bleek dat het aantal antioxidanten toeneemt naarmate de peer rijper wordt. De peer is zelfs het gezondst als hij bijna overrijp is. Peren liggen zelden rijp in de winkel. Ze kunnen door het vervoer snel stuk gaan. Daarom moet je de onrijpe peer een paar daagjes in de fruitschaal neerleggen. Wanneer hij met andere vruchten samen in een schaal ligt, rijpt hij sneller.
Gedroogde peer /
Bron: Vicki Nunn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gezondheidsvoordelen van peer
Peren zijn rijk aan boron. Dit
fytonutriënt helpt calcium mee botten steviger te maken. Hierdoor is de peer goed tegen osteoporose. Verder werkt het eten van peer preventief tegen kanker. Vezels in de peren werken specifiek tegen darmkanker. Vitamine C en koper werken door hun ontstekingsremmende capaciteit op celniveau goed tegen kankervorming overal in het lichaam. Ze gaan vrije radicalen tegen die celschade en DNA-schade aanrichten.
Eettips peer
Peren zijn heerlijk in combinatie met blauwe kaas. Maak eens een groene salade met
sla, blauwe kaas en peren. Peren kun je ook uitstekend in een fruitsalade doen samen met
mandarijn,
mango, papaya, banaan,
sinaasappel,
kiwi en
aardbei. Het is lekker om een geschilde peer in combinatie met roomijs te eten; het liefst
zelf gemaakt roomijs.
Lees verder
Reactie
Els, 05-08-2015
Wanneer je last hebt van een "kikkerbekje" waarmee bedoelt wordt, ontstoken mondhoeken, verdwijnt dit heel snel binnen drie dagen, door het eten van peren mét schil en het opbrengen van een dun laagje vaseline op de mondhoeken.
In de perenschil zit namelijk een stofje dat hiervoor helend werkt
Reactie infoteur, 05-08-2015
Bedankt voor deze waardevolle tip!