Is een nashipeer gezond?
Nashiperen zijn peren die oorspronkelijk uit Oost-Azië komen. Het zijn peren die niet de bekende peervorm hebben. Nashiperen lijken juist meer op appels dan peren. Ze zijn van binnen ook wat harder dan normale peren. In 2016 zijn ze in Nederland in sommige supermarkten verkrijgbaar en hoef je er niet speciaal voor naar de markt. Maar hoe gezond zijn nashiperen eigenlijk?
Wat is een nashipeer?
Een nashipeer wordt ook wel een Aziatische peer genoemd, oorspronkelijk komt de peer dan ook uit het oosten van Azië. Het is een peer die veel lijkt op een appel en dan ook niet de typische peervorm heeft. Verder is de huid van de nashipeer wat dikker/steviger dan die van een normale peer. Het is niet een peer die je in Nederland alleen op de markten tegenkomt; in 2016 zijn ze ook in sommige supermarkten te vinden.
Is een nashipeer gezond of ongezond?
Het korte antwoord: ja een nashipeer is erg gezond. Hoe komt het dan dat een nashipeer zo gezond is?
Vitaminen en mineralen
In nashiperen zitten belangrijke vitaminen die de peer erg gezond maken. Zo zit er veel vitamine K en vitamine C in. Op het gebied van mineralen zit er veel kalium en koper in.
Vitamine K
Vitamine K is een wat minder bekende vitamine, maar wel een enorm belangrijke vitamine. De vitamine is namelijk erg belangrijk voor de botten aangezien het voor een gezonde botstofwisseling zorgt; de vitamine zorgt ervoor dat calcium in de botten blijft en daar terecht komt. Eén nashipeer zorgt voor 13,8% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen en voor 10,3% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor mannen.
Vitamine C
In één nashipeer zit 11,6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor een man en 13,9% voor een vrouw. De pezen, botten en tanden worden verstevigd door vitamine C. Verder helpt vitamine C bij het genezen van wonden. Ook werkt vitamine C als een antioxidant die vrije radicalen uit het lichaam verwijdert. Vrij radicalen kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken.
Kalium
Kalium is een belangrijk mineraal dat meewerkt aan een goede stofwisseling. Verder regelt het de bloeddruk. Eén nashipeer zorgt voor 7,1% voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koper voor zowel mannen als vrouwen.
Koper
Koper draagt ten eerste bij aan de energievoorziening van het lichaam en het helpt voor een goede weerstand. Bovendien is het betrokken bij de pigmentatie van de huid. Eén nashipeer zorgt voor wel 15,3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper.
Veel vezel in de huid van de nashipeer
In de huid van de nashipeer zit veel vezel. Vezel zorgt ervoor dat je voedsel beter kunt verteren. Als je biologische nashiperen koopt kun je de huid gerust opeten. Bij niet-biologische nashiperen kun je dit ook doen aangezien peren weinig met pesticiden besproeid worden, maar als je zeker wilt zijn dat je geen pesticiden binnenkrijgt kun je beter biologische peren aanschaffen.
De nashipeer voorkomt een kater
Onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) hebben onderzocht dat de sappen van een nashipeer een kater kunnen voorkomen. Dit werkt alleen als je de sappen drinkt voordat je alcohol gaat consumeren. Het drinken van de sappen van de nashipeer voorkomt geen kater nadat ja alcohol gedronken hebt. Volgens de CSIRO is het niet consumeren van alcohol wel altijd de beste manier om geen kater te krijgen.
Hoe bewaar je nashiperen?
In de koelkast kun je nashiperen ongeveer drie maanden bewaren. Buiten de koelkast zijn nashiperen ongeveer één week vers. Ze zijn over het algemeen langer goed dan normale peren.