Sopropo, een groente met geneeskracht

De supropo is een groente die oorspronkelijk uit Zuid Oost Azié komt en die je voornamelijk bij toko´s en op tropische markten kunt vinden. Er zijn twee soorten sopropo, de lichtgroene en de donkergroene. In Engelstalige landen wordt het bitter melon genoemd, Duitsland Bittermelone, maar in Nederland zeggen we sopropo, een andere naam is Karela. De groente sopropo lijkt in de verste verte niet op een meloen, eerder op een pokdalige courgette.

Inhoud:


Bittere groente

Sopropo is een behoorlijk onbekende groente die alleen bij kleine speciaalwinkels of toko´s met tropische producten gekocht kan worden. Hij smaakt bitter en wordt veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Bitterheid in groente en kruid betekent meestal dat het erg gezond is. Denk aan absinth, grapefruit en witlof die allemaal bitter zijn en tegen de malariaparasiet werken, net als het op het bittere kinine gebaseerde anti-malariamedicijn lariam. De bittere meloen wordt in Aziatische landen gebruikt om malariaparasieten mee te doden. Voor dat doel wordt ook thee gedronken van de bladeren van sopropo.

Keukengroente of medicijn

Wanneer deze groente voor culinaire doeleinden wordt gebruikt dan is het soms net iets te bitter. Om de bitterheid eraf te halen wordt in India de groente in zout water gelegd. Het geldt als een groente die de spijsvertering bevordert. De bitterheid wordt om medische redenen geabstraheerd door de groente open te snijden en in olie of honing te leggen teneinde een spijsverteringsbevorderend medicijn te maken.

Voedingswaarde sopropo

De supropo is een ultragezonde groente die barst van de mineralen en vitaminen. Het is een uitmuntende bron van vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Het is hiermee een zeer mooie bron van allerlei fytonutriënten die er bovendien in hoge gehaltes in zitten. Zo bevat het sopropootje tweemaal zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.

Goed voor diabetici

De bittere meloen bevat twee fytonutriënten die in het lichaam dezelfde werking hebben als insuline; het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dat zijn charantine en polypeptide P. Hiermee is de groente een uitkomst voor diabetes type 2 patiënten. Supropo verbetert de glucose-tolerantie en verlaagt de niveaus van het suikergehalte in het bloed aanzienlijk.

Tegen bloedvergiftiging

Sopropo-sap maakt het bloed schoon. Gifstoffen worden uit het bloed verwijdert. Bloedvergiftiging is een ziekte waarbij bacterién in de bloedbaan zijn gekomen. Deze bacteriën of de toxinen die ze afgeven veroorzaken een ontstekingsreactie. Door het dagelijks eten van sopropo of het drinken van het sap verdwijnen de bacteriën weer. In het westen gebruikt men vaak een antibioticakuur tegen bloedvergiftiging maar in sommige landen is dat niet voorhanden. Sopropo is een natuurlijk antibioticum.

Nog meer geneeskracht

Sommige geneeskrachtige effecten komen voort uit stoffen die in de zaadjes huizen. Deze hoef je niet weg te gooien als je de groente bakt; je kunt ze gewoon opeten en ze worden heel zacht. De groente sopropo is uitgebreid onderzocht op zijn medische toepassingen. Hij werkt goed om virussen te bestrijden. Hij zou zelfs tegen het AIDS/HIV-virus werken. In laboratoriumopstellingen bewezen sommige fytonutriënten zich als zijnde een bestrijder van kankercellen. Sommige stoffen zouden kankercellen triggeren om spontaan een eind aan de levenscyclus te maken, wat apoptose wordt genoemd. In Togo wordt de groente gebruikt als medicijn tegen problemen met de spijsvertering.

Eettips sopropo

Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt. Het is snel gaar. Je kunt het prima combineren met een uitje, knoflook en hete pepers. Het is erg bitter dus je kunt hooguit een halve gebruiken per persoon. Een reeds doorgesneden sopropo is niet lang houdbaar; je moet dan direct de volgende dag de andere helft opeten.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Momordica charantia, groente en geneeskruidMomordica charantia, groente en geneeskruidWereldwijd zijn er honderden planten die tegen ouderdomsdiabetes gebruikt worden en die een invloed hebben op de bloedsu…
De bekende Surinaamse groente: sopropoDe bekende Surinaamse groente: sopropoDe sopropo, ook wel paré, bittermeloen of balsempeer (Momordica charantia) genoemd, is een vrij onbekende groente die ni…
Onbekende groenten: Sopropo, lekker en gezondOnbekende groenten: Sopropo, lekker en gezondEr zijn veel bekende groenten waar we uit kunnen kiezen. Groenten die grootschalig uit de kas of van de koude grond kome…
10 onbekende groentesoortenEr zijn veel meer groenten dan op de groenteafdeling van een supermarkt. Biologische winkels, markten en vooral moestuin…

Vijg, een vrucht met medicinale eigenschappenVijg, een vrucht met medicinale eigenschappenDe vijgenboom groeit ook in Nederland. Verse vijgen smaken heel anders dan de meestal gegeten gedroogde vijgen. Van vijg…
Bronnen en referenties
  • http://pakagri.blogspot.nl/2007_09_01_archive.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sopropo
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedvergiftiging
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_melon
  • Foto´s: Tom008

Reageer op het artikel "Sopropo, een groente met geneeskracht"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wilma Ellis, 14-07-2019 07:21 #14
Mijn man kon niet goed meer plassen, uiteindelijk ging hij op de pot zitten om een paar druppels te laten. Hij vertelde aan mij dat hij een probleem had. Ik heb hem aangeraden om soproposap te gaan drinken. ik ben toen begonnen met de wilde sopropo te koken voor hem. De eerste week kookte ik de groente en daar dronk hij de sap van en de groente maakte ik apart voor hem.
Hij had inmiddels minder pijn maar plassen ging nog niet goed. Intussen urine naar de huisarts gebracht, deze stuurde hem meteen door naar een neuroloog. Prostaat en zijn urinebuis zit verstopt, er zat een vernauwing, waar hij aan geopereerd moest worden. Dat wou hij niet, dus ging ik verder kijken, wat ik beter kon doen met die sopropo. Toen begon ik de sopropo in de blender te doen en alles wat er uit kwam werd door hem puur elke dag gedronken. Na 4 dagen kwam er bloed uit zijn penis, wat bleek, de verstopping werd verpulverd van binnen, dus dat wat daarbinnen verstopt zat kwam los, maar zo een smalle urinebuis kon dat ff niet aan, dus met kracht werd het eruit geduwd bij het plassen. De vijfde dag had hij geen pijn meer en kon hij staand weer plassen. Sindsdien zijn wij dit blijven drinken, 1 week op en 1 week af. De week af drinken wij selderie-sap, deze zuivert ook het lichaam van onaangename dingen. Maar een ding weet ik zeker sopropo werkt goed op het menselijk lichaam. Mijn suiker is nu ook stabiel, geen medicatie meer. Mocht je het te bitter vinden, kun je een beetje echte zuivere honing bij nemen. Niet die goedkope zoetigheid.

Eleonora, 05-03-2018 17:25 #13
Als Surinaamse die wekelijks sopropo eet. Wil ik even laten weten dat ik het 1 van de mooiste groenten vind. Het absoluut niet te bitter vind. Bij het stoven van deze groenten kan je tomaten ketchup extra toevoegen of een scheutje azijn als het te bitter is voor je. Als je het raspt en uitknijpt kan je het sap drinken. 3 keer per week en je bloedsuikerswaardes worden lager en blijven stabiel. De mijne zijn van 8.6 mmol naar een mooie 5.4 mmol gezakt. Dus geen medicatie voor mij.

Ruud Arends, 12-01-2018 11:26 #12
Goedendag klantenservice,
Dit klinkt allemaal heel goed, maar helpt dit ook als je `n slechte knie hebt, ik heb een kameraad die `n knie heft die opzet en daar heft hij nogal last van, .hij is al naar de dokter en ziekenhuis geweest. maar heeft er toch nog steeds last van.
Alvast bedankt.
Groet, Ruud Arends.

L. Schoonbeek -. Martowidjojo, 23-01-2017 14:25 #11
Sopropo is heerlijk en gezond. Je kan het met garnalen, zoutvlees of vegetarisch klaarmaken en met rijst of brood eten. De pit kan je planten. Dit is een struikgewas en de bladeren kunt je later oogsten en bruinen om thee van te zetten.

Veel geluk en succes!

Anthony, 19-09-2016 13:29 #10
Hallo,

In de toko's in Nederland wordt de soporpo verkocht zonder de bladen. Ik lees hier en daar dat je de bladeren moet gebruiken om je lichaam gezond te maken. Waar kan ik deze bladeren in Nederland kopen? Of is de sopropo alleen al voldoende om de geneeskracht te gebruiken voor je lichaam?

groeten
Anthony Reactie infoteur, 20-09-2016
Je kan aan sopropo-verkopers vragen of ze ook de bladeren verkopen. Als veel mensen het vragen dan gaan ze het vast een keer importeren. Maar sopropo zelf is ook al gezond genoeg!

Salim E. A., 07-09-2016 16:07 #9
Sopropo is heel lekker, ieder maakt het klaar op hun manier, als groente. Ik, b.v, snij het schuin in dunne schijven, ik roerbak het met knoflook en bouillonblokjes naar smaak, en met gestoofd kippenvlees erbij. Smaakt het prima, soms valt de bittere smaak mee. De droge bladeren, als thee. In Suriname hebben we ook wilde Sopropo, de bladeren met steel en al, doen we de baby's of kinderen ermee badderen, door vooraf eerst te koken, af en toe een beetje ervan drinken is probaat, als zij huiduitslag hebben, zoals waterpokken en of mazelen en andere huiduitslag. Verder lees ik dat het een probaat middel is tegen alle soorten van aandoeningen. Reactie infoteur, 07-09-2016
Interessant! Het verbaast me niets dat sopropo als badmiddel goed is voor de huid. Als je het opeet is het ook goed voor de huid. Het is namelijk goed voor de lever en de lever staat in verbinding met de huid. Als de lever problemen heeft, kun je dat vaak aan de huid zien.

Cylla, 14-04-2016 14:36 #8
Belangrijke aanvulling gebruik sopropo.
In het begin 1 XP.D een klein kopje pure sap/ 2 weken later 3 X P.W 1 kopje.
Sopropo kan men ook ook tot pure sap bewerken. Het vruchtvlees eenvoudig in de sapmachine te doen,

Om het minder bitter te laten smaken kun je er wat komkommer bij doen.
Je kunt het ook met de pitten en al in de sapmachine verwerken, maar met pitten is de smaak van de sap heftiger. Reactie infoteur, 11-05-2016
Dat is een goede aanvulling! Een slowjuicer gebruiken kan goed werken. Een sopropo-komkommersap is een prima medicijn.

Cylla, 20-03-2016 20:17 #7
In het eerste deel geef ik aan hoe de Sopropo-blad medicinaal gebruikt wordt daaronder hoe men de Sopropo in de Surinaamse keuken op een gezonde en smakelijke wijze bereidt.
Hier dan een gezonde en medicinale wijze waarop men de Sopropo vrucht kan bereiden waardoor de medicinale werking beter behouden blijft: de Sopropo- vrucht door midden snijden en in een stoompot leggen die tot de helft gevuld is met biologische groenten of kruiden bouillon. Deksel op de pan en stoom de Spropo in 20-25 min. gaar. Als de Sopropo gaar is besprenkelen met wat limoen of citroensap. 2a 3x per week. Maar zoals ik al aangaf zijn de blaadjes veel krachtiger en handiger om als medicatie in te zetten. Reactie infoteur, 24-03-2016
Wat fijn dat je deze belangrijke en waardevolle kennis deelt.

Cylla, 11-01-2016 21:41 #6
Naast het eten van de Sopropo vrucht (bittermeloen-vrucht, andere naam) wordt er ook veelal door diabeten en mensen met hoge bloeddruk meer gebruik gemaakt van de gedroogde bladeren van de wilde sopropo. Mijn tante (diabeet) en grootmoeder (hoge bloeddruk) beiden gebruikten deze gedroogde bladeren (een klein handje op 0,75ml water) om thee te maken en dronken korte tijd dagelijks een kopje thee hiervan en als de bloeddruk goed was dronken ze een paar keer per week een kopje om de bloeddruk waarde op peil te houden. Je kunt in Chinese Toko's sopropo thee kopen, theezakjes, gemaakt van de Sopropo- pitten. Ook voor de Chinezen is dit een bekent geneesmiddel bij hoge bloeddruk en diabetisch

Sopropo vrucht eerst uithollen, witte sponsachtige binnenkant en pitten verwijderen. De vrucht inwrijven met zout en ff laten staan, uitspoelen en vullen met gekruid gehakt of gekruide vis gehakt. Zie Surinaamse recepten. De vrucht uithollen in stukkejes snijden met zout in smeren en met wat azijn overgieten, dit 1 uurtje laten staan uitspoelen en bereiden met tomaten uitjes zie Surinaamse recepten Reactie infoteur, 09-02-2016
Dat is een heel interessant verhaal. Inderdaad sopropo is een medicinale groente. Echter: je moet het wel medicinaal gebruiken.

Ik ben het niet eens met uw recept. Dat is namelijk misschien een lekker recept. Maar het is beslist geen medicinaal recept. Ik kan gerust stellen, gesteund door tientallen wetenschappelijke artikelen, dat vlees en vis diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken of het risico op het krijgen van deze ziekten vergroot.

Echter pure sopropo is wel gezond bij diabetes. Maar er zijn nog vele andere gezonde groenten, noten, zaden, granen en fruitsoorten bij diabetes. Een coach medicinale voeding zou u kunnen helpen.

Ria Alderliesten, 05-11-2014 12:53 #5
Hoeveel keer p/w is het nodig deze groenten te eten? Reactie infoteur, 05-11-2014
Dat ligt eraan waarvoor. Bij een bloedvergiftiging moet je het dagelijks eten.

Gayah Vyent Uit Rotterdam, 10-05-2014 11:31 #4
In Surinaamse huishoudens staat sopropo dagelijks op het menu. In Suriname eten wij dit sinds mensenheugenis. Wij noemen het inderdaad sopropo. Het wordt in het buurland van Suriname niet als groente gegeten echter als medicijn tegen hoge bloeddruk gebruikt. In de VS wordt deze groente sedert 1980 in de laboratoriums onderzocht. Zij concludeerden al reeds in de tachtiger jaren dat sopropozaden de kankercellen vernietigt. Reactie infoteur, 11-05-2014
Bedankt voor het delen van je kennis!

Anneke, 01-11-2013 12:44 #3
Sopropo zou goed zijn voor diabetes 2 patienten. Maar blijft die geneeskracht ook na het bakken? Reactie infoteur, 01-11-2013
Gedeeltelijk wel.

Iddo, 07-05-2013 20:36 #2
Wat zijn de nadelen van sopropo sap? Reactie infoteur, 08-05-2013
Het smaakt nogal bitter.

Alberta, 05-09-2012 15:12 #1
Als ik sopropo puur drink, hoeveel keer per dag kan ik dat dan drinken? Reactie infoteur, 06-09-2012
Dat is een vraag die niemand kan beantwoorden dan degeen die u voorgeschreven heeft dit te drinken. Ieder mens is verschillend.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!