Sopropo, een groente met geneeskracht
De supropo is een groente die oorspronkelijk uit Zuid Oost Azié komt en die je voornamelijk bij toko´s en op tropische markten kunt vinden. Er zijn twee soorten sopropo, de lichtgroene en de donkergroene. In Engelstalige landen wordt het bitter melon genoemd, Duitsland Bittermelone, maar in Nederland zeggen we sopropo, een andere naam is Karela. De groente sopropo lijkt in de verste verte niet op een meloen, eerder op een pokdalige courgette.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Bittere groente
- Keukengroente of medicijn
- Voedingswaarde sopropo
- Goed voor diabetici
- Nog meer geneeskracht
- Eettips sopropo
Bittere groente
Sopropo is een behoorlijk onbekende groente die alleen bij kleine speciaalwinkels of toko´s met tropische producten gekocht kan worden. Hij smaakt bitter en wordt veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Bitterheid in groente en kruid betekent meestal dat het erg gezond is. Denk aan absinth, grapefruit en witlof die allemaal bitter zijn en tegen de malariaparasiet werken, net als het op het bittere kinine gebaseerde anti-malariamedicijn lariam. De bittere meloen wordt in Aziatische landen gebruikt om malariaparasieten mee te doden. Voor dat doel wordt ook thee gedronken van de bladeren van sopropo.Keukengroente of medicijn
Wanneer deze groente voor culinaire doeleinden wordt gebruikt dan is het soms net iets te bitter. Om de bitterheid eraf te halen wordt in India de groente in zout water gelegd. Het geldt als een groente die de spijsvertering bevordert. De bitterheid wordt om medische redenen geabstraheerd door de groente open te snijden en in olie of honing te leggen teneinde een spijsverteringsbevorderend medicijn te maken.Voedingswaarde sopropo
De supropo is een ultragezonde groente die barst van de mineralen en vitaminen. Het is een uitmuntende bron van vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C. Het bevat de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Het is hiermee een zeer mooie bron van allerlei fytonutriënten die er bovendien in hoge gehaltes in zitten. Zo bevat het sopropootje tweemaal zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.Goed voor diabetici
De bittere meloen bevat twee fytonutriënten die in het lichaam dezelfde werking hebben als insuline; het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dat zijn charantine en polypeptide P. Hiermee is de groente een uitkomst voor diabetes type 2 patiënten. Supropo verbetert de glucose-tolerantie en verlaagt de niveaus van het suikergehalte in het bloed aanzienlijk.Nog meer geneeskracht
Sommige geneeskrachtige effecten komen voort uit stoffen die in de zaadjes huizen. Deze hoef je niet weg te gooien als je de groente bakt; je kunt ze gewoon opeten en ze worden heel zacht. De groente sopropo is uitgebreid onderzocht op zijn medische toepassingen. Hij werkt goed om virussen te bestrijden. In laboratoriumopstellingen bewezen sommige fytonutriënten zich als zijnde een bestrijder van kankercellen. Sommige stoffen zouden kankercellen triggeren om spontaan een eind aan de levenscyclus te maken, wat apoptose wordt genoemd. In Togo wordt de groente gebruikt als medicijn tegen problemen met de spijsvertering.Eettips sopropo
Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt. Het is snel gaar. Je kunt het prima combineren met een uitje, knoflook en hete pepers. Het is erg bitter dus je kunt hooguit een halve gebruiken per persoon. Een reeds doorgesneden sopropo is niet lang houdbaar; je moet dan direct de volgende dag de andere helft opeten.Lees verder
- Amandelen, een gezonde lekkernij
- Chayote, aztekenvoeding nu in Nederland te koop
- De brandnetel als groente
- De geneeskracht van bloemkool
Warning: Undefined array key 87233 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202