Witlof: geschiedenis en gebruik
Witlof is een zeer gezonde, licht bittere groente die in het donker gekweekt wordt. Je zult dan ook nooit een veldje met witlof tegenkomen. Wanneer mensen ooit op het idee komen om leegstaande kelders, zolders of bedrijfsruimte om te bouwen tot groentekwekerij, dan is witlof de beste optie. Daarvoor heb je immers geen dure groeilampen nodig.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Geschiedenis van witlof
De naam witlof komt van wit loof, wat uiteraard witte bladeren betekent. Witlof groeit uit de wortel van
cichorei.
Andijvie groeit ook uit deze wortel maar wordt gekweekt in daglicht, daarom is dat groen. Witlof is per toeval ontdekt in Schaerbeek, het huidige België, in 1830, rond de tijd van de afscheiding van België van Nederland. Een boer zou cichoreiwortels onder zand hebben willen bewaren maar ontdekte op een gegeven moment dat ze waren uitgelopen en witte bladeren hadden gekregen bij gebrek aan licht. Witlof wordt door Belgen witloof genoemd. Witlof werd in 1850 voor het eerst als gewas gekweekt waarna het langzaamaan Vlaanderen en vervolgens de rest van de wereld veroverde.
Voor andijvie en chichorei gelden dat ze dezelfde medicinale eigenschappen hebben als witlof. Hoe dat komt? Witlof, andijvie en cichorei komen allemaal van dezelfde plant of dezelfde wortel; de chichoreiwortel.
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Witlof heeft diverse medicinale eigenschappen. Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Witlof heeft een laxerend effect dus constipatie wordt ermee verholpen.
Witlof als smoothie
Witlof is een uitstekende groente om als smoothie te vermengen met
komkommer en
munt. Eventueel kun je er wat
venkel,
basilicum en
peterselie bij doen. Smoothies zijn echter bijzonder aangenaam als je het aantal ingrediënten laag houdt. Je kunt ook combineren zoals: venkel, witlof en peterselie. Een andere combinatie is witlof, komkommer en basilicum.
Rozemarijn,
tijm,
oregano,
dille en gedroogd
brandnetelblad zijn ook goede ingrediénten voor een mix met witlof.
Bron: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein) Witlof wordt in een volledig donkere ruimte gekweekt. Door het ontbreken van licht blijft de groente wit tot lichtgeel. Pas wanneer hij geoogst wordt en met daglicht in aanraking komt, ontstaan er groene uitlopers.
Eettips witlof
Witlof is lekker als slagroente. Je snijdt de witlof fijn tot kleine blokjes en je vermengt het met andere groenten. Waterkers en witlof zijn een lekkere combinatie. Blauwe kaas kun je afbrokkelen of in blokjes snijden en door de witlofsalade doen. Blauwe kaas en witlof is een culinair verantwoorde duo. Verder is witlofsla lekker in combinatie met stukjes
walnoot en rozijn. Witlof kun je koken, doe het dan wel kort want anders vervliegen de
fytonutriënten,
vitaminen en
mineralen. Ook lekker is gegrilde witlof. Doe wat
jonge Hollandse kaas op de ongesneden witlof en gril deze in de oven totdat de kaas gesmolten is. Wat je ook kunt doen is er daarna een verkruimelde beschuit overheen doen met nog een paar extra plakjes kaas. Je doet deze nog even terug in de oven. Je verkrijgt vervolgens een extra dikke kaaskorst op de witlof.
Lees verder