Witlof: geschiedenis en gebruik

Witlof: geschiedenis en gebruik Witlof is een zeer gezonde, licht bittere groente die in het donker gekweekt wordt. Je zult dan ook nooit een veldje met witlof tegenkomen. Wanneer mensen ooit op het idee komen om leegstaande kelders, zolders of bedrijfsruimte om te bouwen tot groentekwekerij, dan is witlof de beste optie. Daarvoor heb je immers geen dure groeilampen nodig. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Geschiedenis van witlof

De naam witlof komt van wit loof, wat uiteraard witte bladeren betekent. Witlof groeit uit de wortel van cichorei. Andijvie groeit ook uit deze wortel maar wordt gekweekt in daglicht, daarom is dat groen. Witlof is per toeval ontdekt in Schaerbeek, het huidige België, in 1830, rond de tijd van de afscheiding van België van Nederland. Een boer zou cichoreiwortels onder zand hebben willen bewaren maar ontdekte op een gegeven moment dat ze waren uitgelopen en witte bladeren hadden gekregen bij gebrek aan licht. Witlof wordt door Belgen witloof genoemd. Witlof werd in 1850 voor het eerst als gewas gekweekt waarna het langzaamaan Vlaanderen en vervolgens de rest van de wereld veroverde.

Bron: Rasbak / Za, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rasbak / Za, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voor andijvie en chichorei gelden dat ze dezelfde medicinale eigenschappen hebben als witlof. Hoe dat komt? Witlof, andijvie en cichorei komen allemaal van dezelfde plant of dezelfde wortel; de chichoreiwortel.

Witlof, goed voor de spijsvertering en lever

Witlof heeft diverse medicinale eigenschappen. Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Witlof heeft een laxerend effect dus constipatie wordt ermee verholpen.

Witlof als smoothie

Witlof is een uitstekende groente om als smoothie te vermengen met komkommer en munt. Eventueel kun je er wat venkel, basilicum en peterselie bij doen. Smoothies zijn echter bijzonder aangenaam als je het aantal ingrediënten laag houdt. Je kunt ook combineren zoals: venkel, witlof en peterselie. Een andere combinatie is witlof, komkommer en basilicum. Rozemarijn, tijm, oregano, dille en gedroogd brandnetelblad zijn ook goede ingrediénten voor een mix met witlof.

Bron: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Witlof wordt in een volledig donkere ruimte gekweekt. Door het ontbreken van licht blijft de groente wit tot lichtgeel. Pas wanneer hij geoogst wordt en met daglicht in aanraking komt, ontstaan er groene uitlopers.

Eettips witlof

Witlof is lekker als slagroente. Je snijdt de witlof fijn tot kleine blokjes en je vermengt het met andere groenten. Waterkers en witlof zijn een lekkere combinatie. Blauwe kaas kun je afbrokkelen of in blokjes snijden en door de witlofsalade doen. Blauwe kaas en witlof is een culinair verantwoorde duo. Verder is witlofsla lekker in combinatie met stukjes walnoot en rozijn. Witlof kun je koken, doe het dan wel kort want anders vervliegen de fytonutriënten, vitaminen en mineralen. Ook lekker is gegrilde witlof. Doe wat jonge Hollandse kaas op de ongesneden witlof en gril deze in de oven totdat de kaas gesmolten is. Wat je ook kunt doen is er daarna een verkruimelde beschuit overheen doen met nog een paar extra plakjes kaas. Je doet deze nog even terug in de oven. Je verkrijgt vervolgens een extra dikke kaaskorst op de witlof.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witlof, waar komt het vandaan?Witlof, waar komt het vandaan?Groente eten is gezond en gelukkig is er een ruime keuze uit lekkere of minder lekkere groente. Over weinig groentes bes…
Witlof, van ovenschotel tot saladeWitlof is een groente, die niet iedereen kan waarderen vanwege de soms wat bittere smaak. Witlof kun je echter lekkerder…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
De geneeskracht van venkelDe geneeskracht van venkelVenkel is een heerlijke groente die smaakt naar anijs. De venkel is een witte groente met groene uitlopers die je ook ku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Chicory#Cultivated
  • http://authenticselfwellness.com/2011/03/14/the-health-benefits-of-belgian-endive-aka-chicory/
  • http://herbs-treatandtaste.blogspot.nl/2011/08/belgian-endive-truffle-of-lettuces.html
  • Foto´s en tekeningen: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Rasbak / Za, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.