De geneeskracht van nectarines

De geneeskracht van nectarines Een nectarine is het stevige tweelingzusje van de perzik. Nectarines hebben in vergelijking met de perzik iets meer stevigheid. Ze zijn makkelijker in blokjes te snijden dan de snel zachte perzik. Nectarines zijn kwa smaak zeer vergelijkbaar met de perzik. Het is een heerlijk oranje-geel fris fruit wat prima past in een gemengde fruitsalade.

Inhoud:


Godenvrucht

Necatarine is een zeer gezonde vrucht. Hij dankt zijn naam aan de godendrank genaamd nectar of ambrosia, wat een heerlijke drank moet zijn geweest waar de goden zich tegoed aan deden. De nectarine is een voortreffelijk smakende vrucht. Er zijn maar weinig mensen die het niet lusten. Bovendien is het zusje van de perzik vrij gezond. Er zitten antioxidanten in die het lichaam gelijk omzet in vitamine A. Een nectarientje zorgt voor een vijfde deel van de behoefte aan vitamine A volgens de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH).

Spontane nieuwe vrucht

Bijzonder aan de nectarine is dat hij nog maar ongeveer 2000 jaar bestaat. Het is een mutatie van een perzik, dat wil zeggen een spontaan ontstane nieuwe soort perzik. Eigenlijk is de nectarine een perzik zonder fluwelen jasje. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. De eerste nectarine met een gladde huid moet zijn gegroeid aan een perzikboom. Er zijn tegenwoordig veel gecultiveerde nectarine-bomen. Maar het idee dat een nectarine is ontstaan als gecultiveerde perzik, klopt niet. Ook het idee dat nectarine een kruising is van een pruim en perzik klopt niet. Hij heeft wel de smaak van een perzik en de schil van een pruim maar het is geen kruising.

Luteïne en vitaminen

Er veel vitamine C, luteïne en zeaxanthine in de nectarine. Luteïne is een fytonutriënt dat de vruchtbaarheid van de vrouw reguleert en het speelt een rol in de ogen. Zeaxanthine is nog belangrijker voor de ogen en voorkomt oogstaar. Verder zit er veel vitaminen in uit het B-complex zoals B1(thiamine )B3(niacine), B5(pantotheenzuur en B6(pyridoxine). Voorts bevat nectarine de mineralen kalium, ijzer, zink, koper en fosfor.

Oranje carotenoïden

In oranje gekleurde vruchten worden altijd carotenoïden aangetroffen. De nectarine is daar geen uitzondering op. Deze zoetsappige vrucht zit boordevol antioxidanten. De meeste hiervan zitten net onder de schil. Het is dus verstandig om niet met een mesje te schillen maar of de schil op te eten of het flinterdunne schilletje er voorzichtig af te trekken. Wanneer de nectarine goed rijp is dan kun je zo de schil eraf pielen en heb je geen mes nodig.

Wordt snel bruin

Nectarine is een heerlijk snackfruit. Je moet het wel snel opeten anders wordt het bruin. Dit bruin worden heeft geen gevolgen voor de voedingswaarde en bruin gekleurd fruit ziet er lelijk uit in een fruitsalade. Direct na het pellen komt er een enzymreactie op gang wat het vruchtvlees bruin maakt. Als je het vruchtvlees even in water met azijn doopt dan gebeurt de bruinverkleuring iets minder snel. Je kunt de nectarine vlak voor het opdienen van de salade in de saladeschaal doen.

Chinese vrucht

Nectarines komen net als perziken uit China. Via het antieke Perzië, wat nu Iran is, zijn ze naar het Midden-Oosten gekomen en later naar het oude Griekenland en Spanje. In de 17e eeuw werden ze ook in Noord Europese landen gekweekt. De boom groeit in Nederland maar het is hier te koud om er elk jaar een goede oogst van te krijgen. Tegenwoordig worden 95% van alle nectarines in de VS gekweekt.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Nectarine: gezond en lekkerNectarine: gezond en lekkerDe nectarine is een vrucht die nauw verwant is aan de perzik. Waar de perzik nog dat super zachte velletjes heeft, is de…
De verschillen tussen een perzik, nectarine en abrikoosDe verschillen tussen een perzik, nectarine en abrikoosPerziken, nectarines en abrikozen lijken op het eerste gezicht zeer veel op elkaar. Het zijn bijvoorbeeld fruitsoorten d…
Nectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vruchtNectarines: Voordelen voor de gezondheid van deze vruchtNectarines (Prunus persica) zijn bijna identiek aan perziken in zowel hun genetische samenstelling als voedingsprofiel.…
De geneeskracht van perzikenDe geneeskracht van perzikenPerziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van nectarientje. Van het schillen van…
Kokosnoot, een vrucht met geneeskrachtKokosnoot, een vrucht met geneeskrachtEen kokosnoot is een vrucht die voor vele doeleinden wordt gebruikt. Hij is supergezond. In de tropen groeien overal op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martin Möller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.101healthyrecipes.com/health-benefits-of-fruit/nectarine-fruit-facts-health-benefits-101.php
  • http://www.mythweb.com/encyc/entries/nectar.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Peach#Nectarines
  • http://voices.yahoo.com/the-health-benefits-eating-nectarines-1370765.html
  • http://www.nutrition-and-you.com/nectarine.html
  • www.abrikozenpitten.nl
  • http://www.gardeningchannel.com/health-benefits-of-nectarine/
  • Foto´s wikimedia commons

Reageer op het artikel "De geneeskracht van nectarines"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!