De geneeskracht van nectarines
Een nectarine is het stevige tweelingzusje van de perzik. Nectarines hebben in vergelijking met de perzik iets meer stevigheid. Ze zijn makkelijker in blokjes te snijden dan de snel zachte perzik. Nectarines zijn kwa smaak zeer vergelijkbaar met de perzik. Het is een heerlijk oranje-geel fris fruit wat prima past in een gemengde fruitsalade.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Godenvrucht
Necatarine is een zeer gezonde
vrucht. Hij dankt zijn naam aan de godendrank genaamd nectar of ambrosia, wat een heerlijke drank moet zijn geweest waar de goden zich tegoed aan deden. De nectarine is een voortreffelijk smakende vrucht. Er zijn maar weinig mensen die het niet lusten. Bovendien is het zusje van de
perzik vrij gezond. Er zitten
antioxidanten in die het lichaam gelijk omzet in vitamine A. Een nectarientje zorgt voor een vijfde deel van de behoefte aan vitamine A volgens de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH).
Spontane nieuwe vrucht
Bijzonder aan de nectarine is dat hij nog maar ongeveer 2000 jaar bestaat. Het is een mutatie van een perzik, dat wil zeggen een spontaan ontstane nieuwe soort perzik. Eigenlijk is de nectarine een perzik zonder fluwelen jasje. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. De eerste nectarine met een gladde huid moet zijn gegroeid aan een perzikboom. Er zijn tegenwoordig veel gecultiveerde nectarine-bomen. Maar het idee dat een nectarine is ontstaan als gecultiveerde perzik, klopt niet. Ook het idee dat nectarine een kruising is van een
pruim en perzik klopt niet. Hij heeft wel de smaak van een perzik en de schil van een pruim maar het is geen kruising.
Luteïne en vitaminen
Er veel vitamine C, luteïne en zeaxanthine in de nectarine. Luteïne is een
fytonutriënt dat de vruchtbaarheid van de vrouw reguleert en het speelt een rol in de ogen. Zeaxanthine is nog belangrijker voor de ogen en voorkomt oogstaar. Verder zit er veel
vitaminen in uit het B-complex zoals B1(thiamine )B3(niacine), B5(pantotheenzuur en B6(pyridoxine). Voorts bevat nectarine de
mineralen kalium,
ijzer,
zink, koper en
fosfor.
Oranje carotenoïden
In
oranje gekleurde vruchten worden altijd carotenoïden aangetroffen. De nectarine is daar geen uitzondering op. Deze zoetsappige vrucht zit boordevol antioxidanten. De meeste hiervan zitten net onder de schil. Het is dus verstandig om niet met een mesje te schillen maar of de schil op te eten of het flinterdunne schilletje er voorzichtig af te trekken. Wanneer de nectarine goed rijp is dan kun je zo de schil eraf pielen en heb je geen mes nodig.
Wordt snel bruin
Nectarine is een heerlijk snackfruit. Je moet het wel snel opeten anders wordt het bruin. Dit bruin worden heeft geen gevolgen voor de voedingswaarde en bruin gekleurd fruit ziet er lelijk uit in een fruitsalade. Direct na het pellen komt er een enzymreactie op gang wat het vruchtvlees bruin maakt. Als je het vruchtvlees even in water met azijn doopt dan gebeurt de bruinverkleuring iets minder snel. Je kunt de nectarine vlak voor het opdienen van de salade in de saladeschaal doen.
Chinese vrucht
Nectarines komen net als perziken uit China. Via het antieke Perzië, wat nu Iran is, zijn ze naar het Midden-Oosten gekomen en later naar
het oude Griekenland en Spanje. In de 17e eeuw werden ze ook in Noord Europese landen gekweekt. De boom groeit in
Nederland maar het is hier te koud om er elk jaar een goede oogst van te krijgen. Tegenwoordig worden 95% van alle nectarines in de VS gekweekt.
Lees verder