Nectarine: gezond en lekker
De nectarine is een vrucht die nauw verwant is aan de perzik. Waar de perzik nog dat super zachte velletjes heeft, is de nectarine in het gladde en glanzende schilletje gemakkelijker te eten en in stukjes te snijden. Het is in tegenstelling tot wat men vaker denkt geen kruising tussen de perzik en de pruim. De nectarine is fris en zit vol vitamines. Hoe gezond is de nectarine eigenlijk en hoe pas je de nectarine anders toe dan het reguliere stukje fruit?
De basis van de nectarine
Nectarines komen uit China en via Perzië (wat we nu Iran noemen) zijn ze in Griekenland en Spanje terecht gekomen. Sinds de huidige jaartelling weten we dat de nectarine bestaat. De nectarine is nauw verwant aan de perzik, feitelijk is het een natuurlijke mutatie van de perzik, waarbij de eerste nectarines dan ook gewoon aan de perzikboom hingen.
Inmiddels zijn er gecultiveerde nectarinebomen. De vrucht voelt wat compacter aan dan de perzik. Het schilletje zit er strak omheen, dat maakt dat de vrucht gemakkelijk uit de hand te eten is. Ook het snijden van de vrucht gaat beter. Verder hebben zowel de perzik als de nectarine ongeveer dezelfde rood/gele kleur en verschilt de smaak ook niet wezenlijk. De smaak is vrij zacht en dat maakt dat de nectarine een populaire vrucht is. Er zijn maar weinig mensen die de smaak niet kunnen waarderen.
De huidige nectarines komen met name (voor ruim 95% in 2016) uit de Verenigde Staten. In de Noord-Europese landen zijn ze weliswaar ook gekweekt, maar het klimaat is niet geschikt om ieder jaar een volle oogst te garanderen.
Bron: Passion Pics Roben, Pixabay Wat is de voedingswaarde?
De nectarine die voor bijna 90% uit water bestaat heeft een diameter van ruim zes centimeter. Het aantal calorieën is ongeveer zestig per nectarine. De nectarine bevat antioxidanten (deze ‘vechten’ tegen de vrije radicalen die schade in het lichaam kunnen veroorzaken) en bevat tevens een aantal vitamines en mineralen, te weten:
- Vitamine B1, B3, B5, B6
- Vitamine C
- Kalium
- IJzer
- Zink
- Koper
- Fosfor
Verder zit er luteïne en zeaxanthine in de vrucht. Dit heeft een positieve werking op de ogen (scherp zichtvermogen) en helpt staar te voorkomen.
Hoe bewaren?
Bewaar nectarines niet te lang, want ze zijn gevoelig voor rotting. Dit hoeft niet direct af te doen aan voedingswaarde, maar ze zien er wel snel minder aantrekkelijk uit. Diepere bruine plekken smaken overigens wel minder goed. Was nectarines altijd goed, ze worden behoorlijk voorzien van allerlei bestrijdingsmiddelen. Uiteraard kan je ook altijd de biologische versie nemen. Deze is wel iets duurder en is meestal in de speciaalzaak of biologische winkel te koop. Circa twee dagen na aankoop zijn de nectarines meestal op hun lekkerst.
Eet de nectarine bij voorkeur mét schil, want in de schil is de meeste voedingswaarde terug te vinden. De pit van de nectarine is overigens ook te eten, maar er zit een beetje blauwzuur in. Dit is in grotere hoeveelheden behoorlijk giftig. Eet hier dus nooit te veel van.
Bron: LeFox, Pixabay Hoe te eten?
Natuurlijk is het een vers stuk fruit dat na goed wassen zo gegeten kan worden. Door de stevige schil en het vaste vruchtvlees, is de nectarine beter te eten dan de perzik. Diezelfde nectarine kan je ook gemakkelijk in partjes/schijfjes snijden en dat geeft weer een aantal nieuwe mogelijkheden, zoals:
- In een bakje magere kwark of (soja) yoghurt als ontbijt is het heerlijk wat stukjes nectarine toe te voegen. Combineer het met bijvoorbeeld wat verse aardbeien, bessen en/of wat stukjes kiwi. Of maak een combinatie met wat havermout en gebroken noten.
- In een gemengde fruitsalade om als tussendoortjes te eten. Nectarine is prima te combineren met aardbeien, rode en blauwe bessen, kersen, kiwi, banaan. Knijp er voor het frisse een halve limoen over uit.
- Een frisse zomerse salade als lunch of lichte avondmaaltijd. Wat gemengde sla met wat noten, eventueel wat geitenkaas of gekookte kip en wat stukjes fruit. Nectarine gecombineerd met wat partjes van de mandarijn en enkele druiven en je salade wordt een stuk frisser.
- Voor de lunch is een stuk volkoren stokbrood belegd met wat boter, een plak jonge kaas en wat schijfjes nectarine, ook een verfrissende lichte maaltijd.
Tot slot
De nectarine is zonder meer als 'gezonde voeding' te betitelen en wordt door veel mensen op smaak gewaardeerd. Dit heeft met de minder uitgesproken smaak te maken, het is dus heel toegankelijk fruit. Dat maakt ook dat de nectarine zich gemakkelijk laat combineren.