Kokosnoot, een vrucht met geneeskracht

Kokosnoot, een vrucht met geneeskracht Een kokosnoot is een vrucht die voor vele doeleinden wordt gebruikt. Hij is supergezond. In de tropen groeien overal op het strand kokospalmen. Hij houdt ervan om in het zand te staan langs zout water. Met zijn wortels gaat de boom op zoek naar zoet water. Via de zee begint een gevallen kokosnoot soms aan een lange reis. Een kokosnoot heeft een dikke harige schil met een keihard omhulsel aan de binnenkant waardoor het zeewater niet binnendringt. Hij blijft zeer goed drijven en drijft makkelijk een paar honderd kilometer naar een volgend eiland om daar zich als boom te vestigen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De geneeskracht van kokosnoot

De geneeskracht van de kokosnoot is om te zetten naar een schier eindeloze reeks van medicinale toepassingen. Een lijst van het aantal ziekten waartegen de kokosnoot heilzaam is, is te lang om te noemen in één artikel. De Coconut Research Center heeft een PDF gepubliceerd van 36 kantjes waar alleen maar de twee-regelige gegevens van de geneeskrachtige wetenschappelijke onderzoeken in staan. Duizenden wetenschappers hebben zich gebogen over de geneeskrachtige werking van kokosnoot.

Medicinale werking kokosnoot

Kokoswater en kokos:

Botanische tekening kokosnoot / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening kokosnoot / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • is goed voor het brein,
  • Heeft antibacteriële werkingen,
  • Is goed voor hart en bloedvaten,
  • Werkt tegen kanker,
  • Werkt tegen diabetes,
  • Bevordert de spijsvertering en de opname van nutriënten,
  • Is goed tegen epilepsie,
  • Voorkomt en geneest Alzheimer en andere neurologische ziekten,
  • Werkt tegen HIV/AIDS en andere SOA´s,
  • Zorgt voor gezonde ingewanden,
  • Zorgt voor gezonde lever,
  • Zorgt voor gezonde nieren,
  • Geeft goede energiebalans,
  • Geneest allerlei huidziekten,
  • Houdt gewichtsproblemen in de hand.

Kortom er is bijna geen lichaamsdeel wat niet positief beïnvloed wordt door het eten van de inhoud van een kokosnoot. Daar komt nog bij dat kokosnoot onderdeel is van verscheidene therapieën. Zoals de oral rehydration therapy en de intravenous therapy.

Verse kokosnoot

Van de kokospalm kunnen mensen in de tropen vele producten maken. Van de bladeren, nerven, het hout worden allemaal verschillende dingen gemaakt. De kokosnoot is op zijn beurt een veelzijdig product. Wanneer je een kokosnoot opent kun je eerst het water opdrinken. Kokoswater is heel gezond en lest de dorst prima. Dit is steriel water dat wil zeggen volkomen bacterievrij.

De Polynesiërs uit de Stille Oceaan noemen de kokospalm niet voor niets de levensboom. Van deze boom kunnen vele producten worden gemaakt en ook vele medicijnen. Vrijwel elke ziekte werd genezen met een medicijn dat gebaseerd was op de kokosnoot. Zoals veel groenten en fruit valt de kokosnoot onder de etenswaren met medische eigenschappen. Daarnaast gebruiken ze in traditionele maaltijden vrijwel elke dag de kokosnoot.

Opengemaakte kokosnoot / Bron: Nicolai Schäfer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Opengemaakte kokosnoot / Bron: Nicolai Schäfer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Kokosvlees

Na de kokosnoot te hebben leeggedronken kun je het kokosvlees opeten. Als het vers is kun je dit prima verwerken in soepen en sauzen. Het wordt ook gebruikt om er kokosolie van te maken. Dit is een prima bakolie maar is in noodgevallen zoals op het eilandje Bougainville wel eens gebruikt als brandstof voor auto´s. Kokosolie wordt ook verwerkt in allerlei cosmeticaproducten zoals zepen, shampoos en lichaamsverzorgende oliën.

Gedroogde kokos

Je kunt kokos ook laten drogen zodat het hard wordt. Vervolgens wordt het dan geraspt. Geraspte kokos is heerlijk over een toetje. Er wordt ook nog kokosvet gemaakt. Dat is een geharde kokosvet waar curries met kokos van worden gemaakt. Er kunnen ook andere sauzen van worden gemaakt. Zo wordt vis in kokossaus klaargemaakt in de kustgebieden van tropische streken.

Verse, groene kokosnoot

In Nederland zie je niet bijzonder vaak de verse kokosnoot. Je ziet eerder de kokosnoot met de bruine, harige schil, maar een verse kokosnoot met de groene buitenkant er om heen zie je minder vaak. Overigens zijn er ook soorten met een gele buitenkant. De harige kokosnoot maak je open door één van de drie gaatjes te openen die bovenop elke kokosnoot zitten. De houtige schil is keihard maar die gaatjes zijn makkelijk te openen met een stevig mes of schroevendraaier. Dit is dezelfde plek waar een kokosnootkrab deze grote harde noot open krijgt.

Eettips kokos

Geraspte kokos is lekker door de rijst. Wanneer de rijst bijna gaar is kun je er geraspte kokos doorheen doen voor een smaakvolle kokosrijst. Het is ´s morgens lekker, voedzaam en vullend om geraspte kokos in een zelf gemaakte muesli te doen. Wanneer je graag koekjes bakt is kokos een goed idee om erdoor te doen. Kokos wordt ook veel gebruikt in de ongebakken gebakjes van raw food diëtisten. Dat zijn superlekkere gebakjes zonder ook maar één korrel suiker.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde zoete lekkernijen met kokosolieGezonde zoete lekkernijen met kokosolieKokosolie is een prima vet om mee te bakken. Koekjes, taarten en cakes krijgen een volle en typische kokossmaak en het i…
De geneeskracht van kokosolieDe geneeskracht van kokosolieKokosolie wordt gemaakt door gedroogde kokos te persen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd, onder de 25 graden is…
Gezonde voeding: de kokosnootGezonde voeding: de kokosnootDe kokosnoot behoort tot de meest voedzame vruchten op onze aarde maar toch worden ze heel vaak over het hoofd gezien. D…
Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesKokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesVrijwel iedere moeder heeft er wel eens mee te maken gehad, luieruitslag bij je baby. Vaak wordt dit opgelost met dure e…

De geneeskracht van nectarinesDe geneeskracht van nectarinesEen nectarine is het stevige tweelingzusje van de perzik. Nectarines hebben in vergelijking met de perzik iets meer stev…
De geneeskracht van radijsDe geneeskracht van radijsRadijsjes zijn een lekkere groente die je rauw kun eten. Ze smaken enigszins scherp. Radijzen zijn de wortel van de plan…
Bronnen en referenties
Reacties

Diana, 18-06-2016
Hallo
Ik wil graag weten of de kokosnoot in de groene schil ik Nederland verkrijgbaar is en zo ja waar?
Ik krijg er nl geen gevonden
Groetjes diana Reactie infoteur, 22-06-2016
Die dikke schil halen ze eraf, zodat ze meer kokosnoten kunnen verschepen. Heel zelden zul je een jonge kokosnoot met groene schil in Nederland aantreffen.

Henny, 14-01-2016
Ik zoek me klem of de kokosnoot nu wel of niet onder de "noten" valt of niet. Kunt u mij helpen? Reactie infoteur, 19-01-2016
Kokosnoot valt onder de fruitsoorten. Kokosnoot is geen noot. Maar als het wel een noot was geweest was het óók fruit want alle noten vallen botanisch gezien eveneens onder de fruitsoorten.

Roswitha van der Ven, 09-11-2014
Ik ben gek op kokosnoot, maar op tv (in Kassa groen) werd ons heel duidelijk gemaakt dat het heel slecht voor je is, dus ik ben gestopt met kokos eten en ik at het iedere dag. Je cholesterol wordt ervan verhoogd en er zitten een heleboel verzadigde vetzuren in, wat ook heel slecht is. Ik vraag me af, wie heeft gelijk? De artikelen op Internet of de dokter in Kassa…? Reactie infoteur, 10-11-2014
De man bij Kassa heeft een volslagen onzinvewrhaal verteld. Helaas is het zo dat reguliere omroepen vooral grote leugens verkondigen ten faveure van de economie en grote bedrijven. Het cholesterol-is-slecht-verhaal is een groteske mythe die allang ontmaskerd is. Het lichaam maakt zelf cholesterol aan. Hoe kan iets wat het lichaam aanmaakt slecht zijn? Lees ook dit artikel: http://wetenschap.infonu.nl/diversen/126354-de-franse-paradox-cholesterolmythe-ontmaskerd.html

Laura, 27-06-2014
Hallo, ik lees dat sommigen proberen om cocoswater uit een bruine cocosnoot te drinken. Dit is echt niet de bedoeling en je kan er diaree van krijgen. Bovendien is dat smerig vind ik zelf. Cocoswater drinken doe je uit een groene ofwel jonge cocosnoot. Deze is niet erg hard en kun je gewoon met een groot broodmes open zagen. Kan ook met een machete, maar die hebben we denk ik niet. Je kunt het ook in pakjes kopen bij de Jumbo of AH. Reactie infoteur, 29-06-2014
In een ´bruine´, zeg maar oude kokosnoot zit niet zoveel water. Toch kan dat zonder problemen door de meeste mensen gedronken worden. Volgens mij bedoel je dat sommigen er diarree van krijgen omdat het een laxeermiddel is. Te veel oud kokosnootwater drinken is daarom niet goed voor een kleine groep mensen die er gevoelig voor zijn. Er zit zo weinig water in een oude kokosnoot dat wanneer je er één opdrinkt het gevaar op diarree erg klein is.

Ik zou kokosnootwater niet in een pakje kopen. Daarin zitten conserveringsmiddelen. Verse kokosnoot is veel lekkerder, met name als je in de tropen bent en je kent mensen die het voor je uit de boom halen.
Hartelijke groet,
Thomas Dijkman

Björn, 01-03-2014
Vooral volhoude dat je gelijk hebt hoor!

Er is voor alzheimer geen medicijn. De vetzuren 'kunnen waarschijnlijk' het proces iets remmen. Dat is alles. Het helpt tegen kanker, soa's en aids? Lul niet zo stom joh!
Als dat zo zou zijn, dan waren kokosnoten niet te betalen omdat ze allemaal de farmaceutische industrie in zouden gaan. Zodat er bakken met geld aan verdiend kan worden.

En tegen diabetes? Daar is ook geen medicijn voor. Men weet niet eens wat het veroorzaakt. Er zijn alleen vermoedens.

Het is inderdaad schandalig dat zo'n biologische eco-hippie als jij dit soort onzin op internet plaatst! Ga alsjeblieft nieuwe geiten-wollensokken breien en geef mensen geen verkeerde info en hoop. Reactie infoteur, 18-03-2014
Ten eerste weten we allang dat diabetes door suiker en witmeelproducten ontstaat.

Ten tweede is dit artikel gebaseerd op wetenschap en deze bevindingen ontkennen is jammer.

Ten derde Heeft de farmaceutische industrie jouw hersens zo gebrainwashed dat je de waarheid over geneesplanten niet meer kunt zien, dat is de reden dat zij geld verdienen,

Ten vierde is jde toon van je reactie ongepast en emotioneel. Ik zou het kunnen verwijderen maar laat het staan als voorbeeld van hoe mensen blind zijn voor de waarheid.

Ten vijfde zijn de wetenschappelijke bewijzen dat kokosolie tegen Alzheimer en dementie helpt steeds duidelijker. Helaas lopen artsen achter op de wetenschappelijke ontwikkelingen en is het nog geen advies om kokosolie te gebruiken in plaats van boter of bakolie. Daar komt ongetwijfeld in de komende jaren verandering in.

Scepticscientist, 05-02-2014
Leuk om dit allemaal te lezen, maar is er ook iets echt daadwerkelijk aangetoond met goede studies? En zijn er nog tips waar je goede kokosolie kunt kopen en kokosschaafsel? Reactie infoteur, 05-02-2014
Er zijn legio studies naar kokosnoot gedaan. Type maar eens ´coconut pubmed´ in op google, of zoek op de site pubmed zelf, waar duizenden wetenschappelijke artikelen staan.

Kokosnootolie kun je in de biologische winkel kopen. Bedenk wel dat deze olie onder de 25 graden stolt, dus is het natuurlijke geharde olie. Deze olie is zeer gezond in tegenstelling tot de op synthetische wijze geharde plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, die tijdens het hardingsproces van hun nutriënten worden ontdaan. Verder verliest kokosolie zijn voedingswaarde niet tijdens verhitting.

Geraspte kokos kun je ook in de biologische winkel kopen maar kokos wordt zelden gekweekt met chemicaliën, dus je kunt het ook los bij een Aziatische toko halen of eventueel uit de supermarkt. Dat laatste geldt ook voor kokosolie. Overigens is het aan te raden om kokosolie uit een glazen potje te kopen omdat er bisfenol A kan zitten in kokosolie uit een plastic pot.

Ingrid Woouterson, 25-11-2013
Bij de toko heb ik een grote kokosnoot gekocht met witte dikke buitenschacht. Deze is dradig maar ik vind er nog vruchtvlees tussen. Hoe krijg ik deze open? En waarvoor kan ik de buitenkant gebruiken? Reactie infoteur, 25-11-2013
Dat dradige moet je gewoon weggooien. In de tropen wordt er nog wel eens een borsteltje of afwaskwast van gemaakt. Het is niet makkelijk om het helemaal weg te krijgen. De binnenschil is erg hard. Er zitten aan één kant drie ronde zachte plekjes; daar kun je het open maken. In de tropen hakken ze met een groot scherp kapmes de hele bovenkant eraf. Maar zo´n mes hebben we hier niet. Wat je kan doen is de gaatjes openen en het water eruit drinken met een rietje. Als er geen water meer in zit, kun je hem veilig kapot maken, bijvoorbeeld met een hamer of buiten op een steen, zodat hij open breekt. Vervolgens kun je het binnenste zachte vruchtvlees eruit halen. Eet en drink smakelijk!

K., 03-09-2013
Ik ben een gespecialiseerde verpleegkundige en werk op een neurologische afdeling. Ik vind het schandalig dat jullie schrijven dat kokos Alzheimer en andere neurologische ziekten voorkomt en geneest! Reactie infoteur, 03-09-2013
En dat terwijl het juist ongehoord is dat je Iin jouw beroepsgroep blijkbaar niet weet dat kokos Alzheimer kan voorkomen en in een beginstadium kan genezen. Je weet waarschijnlijk ook niet dat witmeelproducten, bewerkte oliën en margarine Alzheimer veroorzaken doordat deze stoffen ontstekingen op celniveau veroorzaken. Het zijn omega 3 en 6 vetzuren die Alzheimer inderdaad voorkomen en genezen. Dat deze wetenschappelijke informatie bekend is maakt het des te triester dat artsen niet besluiten deze voedingsadviezen op te nemen in behandelingsmethoden.

Ginkgo is trouwens ook goed om Alzheimer te voorkomen en genezen.

Anyway, keep it cool en hou je oordelen voor je. Probeer eens dingen te zeggen vanuit wetenschappelijke achtergrond in plaats van losgeslagen emoties.

Probeer de volgende link met een wetenschappelijk onderzoek eens uit te pluizen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3207358/

Ernst, 20-07-2013
Ik heb in Nederland een bruine cocosnoot met harige schil gekocht en het cocoswater er uit laten lopen en gezeefd. Het cocoswater smaakt zuur. Klopt dat of is het bedorven?.Toen ik de noot openmaakte door de oogjes hoorde ik een luchtdruk verschil. Graag hoor ik van U Reactie infoteur, 21-07-2013
Nee dat klopt niet. Kokoswater hoeft normaal gesproken niet gezeefd te worden. Misschien is het gaan gisten want dat luchtdrukverschil is niet normaal. Dit is wel het gevaar van kokosnoten in Nederland opeten; ze kunnen er soms maanden over hebben gedaan om in de winkel te belanden. Soms is er groene kokosnoot te koop en daarbij is dit gevaar kleiner; deze zijn verser.

Esmee, 07-02-2013
Ik heb de grootste vraagtekens bij dit artikel. Er is namelijk GEEN geneesmiddel tegen Alzheimer, en het is ook nooit wetenschappelijk bewezen dat Alzheimer kan worden voorkomen. En als ik het goed lees, werkt kokos ook tegen soa's… dus weg met dat condoom, kokos geneest AIDS. Dit is heel gevaarlijk om zomaar op internet te zetten. Reactie infoteur, 07-02-2013
Esmee,
Wat gevaarlijk is, is vooral de manier waarop je het interpreteert. Kokosnoot kan volgens wetenschappelijk onderzoek ziekten genezen. Dat is iets heel anders dan wat jij bedoelt.

Wat Alzheimer betreft zijn er diverse fytotherapeutische medicijnen die de verdere ontwikkeling van Alzheimer stoppen. Op deze site zie je een overzicht van enkele recente wetenschappelijke onderzoeken over de geneeskracht van vooral kokosolie. http://www.chiroaccess.com/Articles/Breakthrough-in-Alzheimers-and-Dementia.aspx?id=0000334 Het is al langer bekend dat producten met veel omega 3 en omega 6 vetzuren goed zijn om verdere ontwikkeling van dementie en alzheimer te voorkomen. Het is natuurlijk mogelijk dat Nederlandse artsen en het Nederlandse publiek hiervan nog niet op de hoogte zijn gebracht; dat is wat anders.
Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.