Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfecties
Vrijwel iedere moeder heeft er wel eens mee te maken gehad, luieruitslag bij je baby. Vaak wordt dit opgelost met dure en chemische crèmes. Als er ook sprake is van een schimmelinfectie, moeten er ook nog schimmeldodende crèmes gebruikt worden. Zoals het spreekwoordelijke gezegde al zegt is ook in dit geval voorkomen beter dan genezen. En dit is ook mogelijk door dagelijks de billen in te smeren met kokosolie. Goedkoop, gemakkelijk en natuurlijk.
Kokosolie
Kokosolie wordt gemaakt van gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Bij het persen van dit vruchtvlees komt de olie vrij. Doordat meer dan de helft van dit vruchtvlees uit olie bestaat kan er vrij veel olie uit een kokosnoot gehaald worden. De olie bestaat voor het overgrote deel uit verzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben een middellange ketenlengte. De voornaamste vetzuurketens uit kokosolie zijn laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. In Europese landen wordt kokosolie, kokosmelk en kokoswater nogal eens door elkaar gehaald. Deze drie zijn toch duidelijk verschillend. Zo wordt kokosmelk gemaakt van het geraspte vruchtvlees en is kokoswater het vocht uit veelal jonge kokosnoten.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten kokosolie te koop. Het grootste verschil zit hem in de bewerking van de olie. De pure kokosolie die verkregen wordt direct na de persing heeft een smeltpunt van rond de vijfentwintig graden. Dit is ook de reden waarom kokosolie in Nederland meestal gestold is en daarom dus ook vaak kokosvet wordt genoemd. In de tropische landen, waar kokosolie oorspronkelijk vandaan komt, is de olie wel vloeibaar. Indien men het over ongeraffineerde kokosolie heeft wordt er dan ook vaker gesproken over kokosolie dan over kokosvet. Als de kokosolie bewerkt wordt door het bijvoorbeeld te raffineren en te harden, zal het smeltpunt verhogen tot dertig of zelfs zevenendertig graden. Men spreekt uiteraard dan in de meeste gevallen van kokosvet.
Kracht van kokosolie
De laatste jaren zijn er vele onderzoeken geweest naar de effecten van kokosolie. Vroeger dacht vrijwel iedereen dat kokosolie vanwege de verzadigde vetten ongezond was, maar het tegendeel blijkt waar. Kokosolie blijkt juist heel gezond te zijn. Kokosolie kan de stofwisseling bevorderen en het Laurinezuur uit de olie stimuleert ververbranding. Het monolaurine dat uit het laurinezuur ontstaat heeft een inactiverend effect heeft op vele bacteriën, schimmels en virussen. Uit onderzoek naar het effect van kokosolie op de Candida albicans schimmel blijkt dat zowel caprinezuur en laurinezuur zijn actief in het doden Candida albicans. Deze kunnen daarom gebruikt worden voor de behandeling van infecties veroorzaakt door deze schimmel, eventueel samen met antibioticatherapie langere tijdsperiode.
Luieruitslag
Bijna elke baby heeft wel een last van luieruitslag. Dit komt vooral doordat het vocht uit de urine in de luier de huid kan irriteren. Hierdoor kunnen ook schimmels gaan groeien. Er is dan sprake van een schimmelinfectie die door de gistcellen van de soort Candida albicans wordt veroorzaakt. Deze schimmelinfectie is vaak te herkennen aan kloofjes, blaasjes of schilfers. Om luieruitslag te voorkomen is het belangrijk om de billen te beschermen tegen de urine en ontlasting. Dit kan met doen door de luier vaak te verschonen en de babybillen preventief in te smeren.
Kokosolie tegen luieruitslag
Kokosolie is in staat om de babybillen te beschermen. Het laat een beschermlaag achter op de huid zonder de poriën af te sluiten. Doordat de olie vloeibaar wordt als het op de huid wordt aangebracht, is het goed uit te smeren. Kokosolie is dus een prima middel om de babyhuid te verzorgen. Daarnaast kan kokosolie door de schimmeldodende effecten een schimmelinfectie voorkomen. Ook als er al sprake is van rode pijnlijke billen kan kokosolie bijdrage aan de genezing. Kokosolie vormt hierdoor een goedkope en zeer effectieve crème tegen luieruitslag.
Lees verder