Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfecties

Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfecties Vrijwel iedere moeder heeft er wel eens mee te maken gehad, luieruitslag bij je baby. Vaak wordt dit opgelost met dure en chemische crèmes. Als er ook sprake is van een schimmelinfectie, moeten er ook nog schimmeldodende crèmes gebruikt worden. Zoals het spreekwoordelijke gezegde al zegt is ook in dit geval voorkomen beter dan genezen. En dit is ook mogelijk door dagelijks de billen in te smeren met kokosolie. Goedkoop, gemakkelijk en natuurlijk.

Kokosolie

Kokosolie wordt gemaakt van gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Bij het persen van dit vruchtvlees komt de olie vrij. Doordat meer dan de helft van dit vruchtvlees uit olie bestaat kan er vrij veel olie uit een kokosnoot gehaald worden. De olie bestaat voor het overgrote deel uit verzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben een middellange ketenlengte. De voornaamste vetzuurketens uit kokosolie zijn laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. In Europese landen wordt kokosolie, kokosmelk en kokoswater nogal eens door elkaar gehaald. Deze drie zijn toch duidelijk verschillend. Zo wordt kokosmelk gemaakt van het geraspte vruchtvlees en is kokoswater het vocht uit veelal jonge kokosnoten.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten kokosolie te koop. Het grootste verschil zit hem in de bewerking van de olie. De pure kokosolie die verkregen wordt direct na de persing heeft een smeltpunt van rond de vijfentwintig graden. Dit is ook de reden waarom kokosolie in Nederland meestal gestold is en daarom dus ook vaak kokosvet wordt genoemd. In de tropische landen, waar kokosolie oorspronkelijk vandaan komt, is de olie wel vloeibaar. Indien men het over ongeraffineerde kokosolie heeft wordt er dan ook vaker gesproken over kokosolie dan over kokosvet. Als de kokosolie bewerkt wordt door het bijvoorbeeld te raffineren en te harden, zal het smeltpunt verhogen tot dertig of zelfs zevenendertig graden. Men spreekt uiteraard dan in de meeste gevallen van kokosvet.

Kracht van kokosolie

De laatste jaren zijn er vele onderzoeken geweest naar de effecten van kokosolie. Vroeger dacht vrijwel iedereen dat kokosolie vanwege de verzadigde vetten ongezond was, maar het tegendeel blijkt waar. Kokosolie blijkt juist heel gezond te zijn. Kokosolie kan de stofwisseling bevorderen en het Laurinezuur uit de olie stimuleert ververbranding. Het monolaurine dat uit het laurinezuur ontstaat heeft een inactiverend effect heeft op vele bacteriën, schimmels en virussen. Uit onderzoek naar het effect van kokosolie op de Candida albicans schimmel blijkt dat zowel caprinezuur en laurinezuur zijn actief in het doden Candida albicans. Deze kunnen daarom gebruikt worden voor de behandeling van infecties veroorzaakt door deze schimmel, eventueel samen met antibioticatherapie langere tijdsperiode.

Luieruitslag

Bijna elke baby heeft wel een last van luieruitslag. Dit komt vooral doordat het vocht uit de urine in de luier de huid kan irriteren. Hierdoor kunnen ook schimmels gaan groeien. Er is dan sprake van een schimmelinfectie die door de gistcellen van de soort Candida albicans wordt veroorzaakt. Deze schimmelinfectie is vaak te herkennen aan kloofjes, blaasjes of schilfers. Om luieruitslag te voorkomen is het belangrijk om de billen te beschermen tegen de urine en ontlasting. Dit kan met doen door de luier vaak te verschonen en de babybillen preventief in te smeren.

Kokosolie tegen luieruitslag

Kokosolie is in staat om de babybillen te beschermen. Het laat een beschermlaag achter op de huid zonder de poriën af te sluiten. Doordat de olie vloeibaar wordt als het op de huid wordt aangebracht, is het goed uit te smeren. Kokosolie is dus een prima middel om de babyhuid te verzorgen. Daarnaast kan kokosolie door de schimmeldodende effecten een schimmelinfectie voorkomen. Ook als er al sprake is van rode pijnlijke billen kan kokosolie bijdrage aan de genezing. Kokosolie vormt hierdoor een goedkope en zeer effectieve crème tegen luieruitslag.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag baby: preventie en behandelingLuieruitslag baby: preventie en behandelingEen veel voorkomend en vervelend kwaaltje bij baby’s is luieruitslag, ook wel luiereczeem genoemd. Luieruitslag bij een…
Kokosolie: veelzijdig en gezondKokosolie: veelzijdig en gezondVan keuken tot badkamer. Kokosolie is een zeer gezond en veelzijdig product. 100% natuurlijk, heerlijk van smaak en met…
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.

De vijf cadeaus die bijen ons gevenDe vijf cadeaus die bijen ons gevenWe weten allemaal dat bijen honing produceren en dat honing veel verschillende toepassingen heeft. Maar wist je ook dat…
Bronnen en referenties
  • http://aac.asm.org/content/45/11/3209.full?view=long&pmid=11600381, bezocht op 1-12-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie, bezocht op 1-12-2014
  • http://www.samenwerkendeapothekers.nl/zelfzorg-kwaaltjes/luieruitslag/, bezocht op 1-12-2014
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.