Kokosolie tegen berg bij baby's

Kokosolie tegen berg bij baby's Als je baby last heeft van schilfers op de hoofdhuid spreekt men veelal van berg. Deze aandoening kan weinig kwaad en je baby heeft er vaak geen last van. Toch vinden de meeste ouders dat berg er niet zo mooi uitziet en willen het graag behandelen. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, maar een effectieve, natuurlijke en goedkope manier is de behandeling van berg met kokosolie. De positieve eigenschappen van kokosolie zorgen ervoor dat in veel gevallen de schilfers binnen enkele dagen verminderen of verdwijnen.

Berg

Berg is een veel voorkomende onschuldige aandoening bij baby's die zich uit in een schilferige laag die kan voorkomen op de hoofdhuid, het voorhoofd en de wenkbrauwen. De schilfers zien er geel tot bruinachtig uit en soms zijn er wat rode plekjes zichtbaar. De schilfers zijn vettig en kleven op de hoofdhuid van de baby. Op ten duur kan er lucht onder de schilfers komen en laten de schilfers los. In dit stadium kan berg een typische geur krijgen die door sommige als onprettig ervaren wordt.

Ontstaan

Het is niet helemaal duidelijk hoe berg ontstaat. Sommige gaan ervan uit dat het ingedroogd huidsmeer is dat de baby in de baarmoeder beschermt tegen het vruchtwater. In dit geval verdwijnt de berg meestal binnen vier weken na de geboorte. Ook kan het zijn dat de talgproductie door hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap verstoord is, waardoor de baby last krijgt van overmatige talgproductie. Het talg zorgt ervoor dat oude huidcellen aan elkaar blijven plakken en dan ontstaat er berg.

Gist

Een andere oorzaak voor het ontstaan van berg is een gist op de hoofdhuid. Deze gist breekt de vette laag op de hoofdhuid af in vetzuren, welke de hoofdhuid kunnen irriteren. Deze vorm van berg komt ook voor tussen de neusvleugels en achter de oren. Berg veroorzaakt door een gist is eigenlijk een vorm van eczeem, dit wordt wel seborroisch eczeem genoemd. Bij volwassenen wordt deze aandoening ook wel roos genoemd.

Behandeling

Berg is een onschuldige aandoening en hoeft in principe niet behandeld te worden. Het kind heeft er meestal geen last van, omdat berg in tegenstelling tot eczeem, niet jeukt. Berg kan tijdens het eerste jaar vanzelf verdwijnen, maar soms kan dit ook enkele jaren duren. Hoewel er voor volwassenen tal van shampoos op de markt zijn die actief werken tegen roos, kunnen deze producten voor baby's beter niet gebruikt worden. De producten kunnen namelijk de tere babyhuid irriteren. Bij baby's zijn er mildere behandelingen mogelijk, waarvan een behandeling met kokosolie vaak heel effectief is.

Kokosolie

Kokosolie wordt gemaakt door het vruchtvlees van de kokosnoot te persen. De olie die dan vrijkomt bestaat voornamelijk uit de verzadigde vetzuren laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Er bestaat een verschil tussen extra vierge kokosolie en geraffineerde kokosolie. Het smeltpunt van extra vierge kokosolie ligt rond de vijfentwintig graden. Hierdoor is extra vierge kokosolie in Nederland meestal gestold en wordt deze vloeibaar zodra je het op de huid smeert. Extra vierge kokosolie trekt snel in de huid, waardoor er geen vettige laag achterblijft. Het smeltpunt van geraffineerde kokosolie kan rond de dertig tot zevenendertig graden liggen en kan minder goed opgenomen worden door de huid.

Werking

De werking van kokosolie tegen berg is drievoudig. Ten eerste breng je met de kokosolie een vette laag op de door berg aangetaste huid aan. Hierdoor zullen de plekken week worden, waardoor de schilfers makkelijk te verwijderen zijn met bijvoorbeeld een kammetje of een ansichtkaart. Ten tweede brengt kokosolie een beschermende laag op de hoofdhuid aan, waardoor deze minder snel uitdroogt. In het geval van een geïrriteerde hoofdhuid door sebborisch eczeem kan kokosolie de huid beschermen tegen schadelijke stoffen en uitdrogen. Tenslotte heeft kokosolie een inactiverend effect op gisten die sebborisch eczeem kunnen veroorzaken. Uit het laurinezuur ontstaat namelijk monolaurine dat actief is in het doden van bacteriën, gisten en schimmels.

Behandeling met kokosolie

Het beste kan men de plekken met berg drie keer per dag insmeren met kokosolie. Zodra de schilfers los beginnen te laten kan men deze voorzichtig verwijderen met een kammetje of een ansichtkaart. Vaak ontstaan er rode plekken op de plaatsen waar de schilfers zijn verwijderd, maar deze verdwijnen vanzelf. Zodra er geen berg meer op de hoofdhuid is, kan men het beste een keer per dag de gevoelige plekken blijven insmeren. Berg komt namelijk vaak weer terug als men stopt met de behandeling.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrassende dingen die je met kokosolie kunt doenVerrassende dingen die je met kokosolie kunt doenHet zal je niet verrassen dat kokosolie vaak als wondermiddel wordt genoemd. Je kunt er echter meer mee dan je denkt! Ge…
Berg op het hoofdBerg op het hoofdBerg wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd, maar is in de volksmond toch het meest bekend onder de benaming 'berg'. H…
Seborrhoïsch eczeem (juveniele vorm) en bergDe juveniele vorm van seborrhoïsche eczeem komt voor bij kinderen van 4 weken tot negen maanden oud. Je ziet deze vorm v…
Kokosolie: veelzijdig en gezondKokosolie: veelzijdig en gezondVan keuken tot badkamer. Kokosolie is een zeer gezond en veelzijdig product. 100% natuurlijk, heerlijk van smaak en met…

NLD, een niet-verbale leerstoornis bij kinderenNLD, een niet-verbale leerstoornis bij kinderenNLD is een niet-verbale leerstoornis. Kinderen met NLD praten goed en veel, maar ze hebben moeite met de motoriek en het…
Weleda Baby: natuurlijke babyverzorging met CalendulaWeleda Baby: natuurlijke babyverzorging met CalendulaWeleda Baby op basis van Calendula bevat naast babyshampoo nog acht babyproducten voor de verzorging en milde reiniging…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidinfo.nl/berg.html
  • http://www.babybytes.nl/encyclopedie/B/Berg-(huidaandoening)
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/hoofdroos.htm
  • https://www.mamaenzo.nl/baby/baby-gezondheid/berg-een-koppig-probleem
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.