De vijf cadeaus die bijen ons geven

De vijf cadeaus die bijen ons geven We weten allemaal dat bijen honing produceren en dat honing veel verschillende toepassingen heeft. Maar wist je ook dat bijen vijf verschillende stoffen produceren? Elk met hun eigen geneeskrachtige eigenschappen of praktische toepassingen? Een imker kan door zijn bijen honing, propolis, stuifmeel, koninginnebrij en bijenwas vervaardigen.

De honingbij: een harde werker!

Bijen leven in kolonies, ze kunnen bestaat uit wel 15000 werkbijen en een koningin. Al voor de geboorte wordt bepaald wie koningin wordt. Deze larve krijgt voeding met een andere samenstelling dan de andere larven. Er leeft slechts één koningin in de hele kolonie en elke werkbij gaat dagelijks bij haar langs. De jonge bijen werken voornamelijk in de bijenkorf. Ze voeden de larven, verwerken honing en bijenwas en beschermen de korf tijgen ziektes en indringers. Na ongeveer drie weken vliegt de bij uit en gaat hij op zoek naar nectar en stuifmeel. Bijen hebben een levensduur van zes weken tot zes maanden, afhankelijk van het seizoen waarin ze geboren worden.

Honing

Honing is veruit het meest bekende product dat van bijen afkomstig is. Het wordt zowel gebruikt om zijn zoete smaak, als schoonheidsmiddel of om zijn natuurlijk geneeskrachtige kenmerken.

Productie

Bijen zijn slimme wezens. Al vanaf de geboorte heeft iedere bij zijn eigen taak. Een deel van de bijen vliegt uit om nectar te verzamelen uit bloemen en planten. Deze nectar wordt verzameld in de bijenkorf en daar verwerken andere bijen de nectar tot honing. Dit doen ze door de nectar telkens te kauwen en uit te braken. De honing wordt vervolgens opgeslagen in de honinggraten. Deze honing wordt opgeslagen als reservevoeding voor de bijen tijdens de koude wintermaanden. De imker haalt deze honing uit de honinggraten en geeft de bijen een suikeroplossing zodat ze voeding hebben tijdens de winter. De honing wordt vervolgens koud geslingerd.

Eigenschappen

  • Gezonde zoetmaker (suikervervanger)
  • Bacterieremmend
  • Ontsmettingsmiddel
  • Helpt bij luchtweginfecties
  • Verstevigende en verzachtende werking op de huid

Toepassing

Echte imkerhoning is meestal wel een stuk duurder dan honing uit de supermarkt. Het grote verschil bestaat eruit dat de bijenhoning tijdens de productie niet wordt verhit, waardoor alle nuttige stoffen aanwezig blijven. Een tip bij het gebruik van honing: gebruik voor koude bereidingen de echte bijenhoning, gebruik voor warme bereidingen honing uit de supermarkt.
Honing heeft een goede werking op de huid, daarom is het zeer geschikt om natuurlijke cosmetica mee te maken. Meng honing met suiker en je hebt een geweldige scrub voor zijdezachte benen. Meng honing met yoghurt en je hebt een hydraterend en verstevigend gezichtsmasker.

Propolis

Productie

Propolis wordt gemaakt van boomhars. Het is een kleverige brij die bijen gebruiken om hun bijenkorf te beschermen tegen ziektes van buitenaf. De imker krabt de propolis van de bijenkorf, hij mag echter niet alles wegnemen want de bijen moeten beschermd blijven. De propolis wordt hierna gemengd met andere stoffen om deze iets vloeibaarder te maken.

Eigenschappen

  • Natuurlijk antibioticum
  • Uitstekend middel tegen hoest
  • Helpt bij schimmel
  • Antioxidant
  • Genezende werking bij wonden

Toepassing

Bij de imker kan je propolis kopen voor zo'n vijf euro per fles. Een fles propolis blijft een jaar goed in de koelkast. Krijg je last van hoest, keelpijn of een beginnende verkoudheid? Probeer dan twee maal per dag een lepel propolis te nemen. Je zult je snel terug beter voelen.

Stuifmeel

Productie

Stuifmeel verzamelen bijen met hun pootjes. Zo helpen ze bij het bestuiven van bloemen en planten. Maar ze nemen het stuifmeel ook mee naar de bijenkorf. Een imker kan bij de ingang van die korf een bak plaatsen die het stuifmeel opvangt. Stuifmeel wordt verkocht als droge, kleverige poeder.

Eigenschappen

  • Stimuleert de darmwerking
  • Gunstige invloed op de ademhaling
  • Goed voor huid, haar en nagels
  • Zorgt ervoor dat bloed snel wordt omgezet in glycogeen (topsport)

Toepassing

Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, kan door insecten verspreid worden, maar ook door de wind. Dit laatste kan bij veel mensen hooikoorts veroorzaken. En toch is het net stuifmeel dat gebruikt wordt om dit te voorkomen. Het principe is gelijkaardig aan bijvoorbeeld een griepvaccin. Het lichaam krijgt een kleine hoeveelheid van de stof en bouwt weerstand en antistoffen op. Enkele maanden voor het hooikoortsseizoen moet dus elke dag een lepel stuifmeel ingenomen worden. Dit is lekker in yoghurt of op een boterham met honing. Als het hooikoortsseizoen begint zou het lichaam reeds voldoende weerstand moeten opgebouwd hebben en blijven de allergische reacties uit.

Koninginnebrij

Productie

De bijen maken koninginnebrij als voeding voor een select aantal larven zodat deze kunnen uitgroeien tot 'koningin'. Bijen die gevoed worden door deze substantie kunnen zelfs tot veertig keer ouder worden dan de gewone werkbijen. De imker haalt deze brij uit de honinggraten waar deze larven zich in bevinden. Het is een duur product omdat het slechts in geringe mate door de bijen geproduceerd wordt. In een jaar tijd kan de imker maximum 1 kg koninginnebrij uit zijn bijenkorf halen en dit enkel als de bijenkorf aangepast is aan het innen van koninginnebrij. De kostprijs van 1 kg kan oplopen tot 900€

Eigenschappen

  • Stimuleert het geheugen
  • Geeft een energie-boost
  • Helpt bij vermoeidheid
  • Verjongende eigenschappen
  • Verhoogd de vruchtbaarheid
  • Versterkt het afweersysteem

Toepassing

Koninginnebrij mag men niet elke dag innemen. Het best is om een kuur te volgen van maximum drie weken. Topsporters nemen vaak koninginnebrij in om op een natuurlijke wijze hun energie en spierkracht snel te verhogen. Ook studenten kunnen baat hebben bij koninginnebrij, vooral tijdens de examenperiode. Het is aan te raden om reeds een week vooraf te starten met de koninginnebrij. Bij de revalidatie van een ongeval of bij het herstel van een ernstige ziekte wordt ook vaak een koninginnebrij kuur voorgeschreven.

Bijenwas

Productie

Bijenwas wordt gemaakt uit honing. De bijen zetten deze honing om in bijenwas om dit te gebruiken als basis voor hun honinggraten. Bijenwas kan niet gegeten worden. Het is een extra product dat bijen produceren, maar we kunnen er verschillende dingen mee maken.

Eigenschappen

  • Lippenbalsem
  • Zeep
  • Kaarsen

Toepassing

Bijenwaskaarsen zijn een volledig natuurlijk product en beschikken dus ook over enkele helende kenmerken. Zo zouden de kaarsen een goede invloed hebben op de ademhaling en verlichtend werken bij mensen met ademhalingsproblemen. De bijenwaskaars verspreidt een subtiel, zoet natuurlijk parfum. De kaars neemt echter ook elke andere geur in huis op, zowel de aangename geuren, als de onaangename geuren. Bijenwaskaarsen brand je dus best alleen en niet in combinatie met geurkaarsen. Bijenwaskaarsen branden ook langer dan paraffinekaarsen, ze verspreiden geen rook, ze zijn duurder in aankoop en moeilijker om aan te steken.

Honingbijen zijn zeer nuttige dieren. Ze geven ons tal van cadeaus voor onze gezondheid en schoonheid. Het is belangrijk dat we deze dieren respecteren want hun aantal daalt elk jaar.
© 2014 - 2024 Edeleu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe groeit een bijenlarve?Van een blind, hulpeloos wezentje, niet groter dan een suikerkorrel, tot een volwassen insect met een volledig stel gere…
Bijen: Soorten, leefwijze en bijenproductenBijen: Soorten, leefwijze en bijenproductenBijen zijn de vliegende insecten die iedereen wel kent. Ze komen in tal van tekenfilms voor en geven ons honing, was en…
Honingbijen - harde werkers zijn het!Honingbijen - harde werkers zijn het!Wat veel mensen zich niet beseffen is dat honingbijen een vrij belangrijke rol vervullen in het voedselproces van de men…
Bijenwas als bouwmateriaal en voor diverse productenBijenwas als bouwmateriaal en voor diverse productenBijenwas is een belangrijk bouwmateriaal voor bijen. Sommige onderdelen in bijenkasten bestaan voor het grootste deel ui…

Artemisia tegen kankerArtemisia tegen kankerArtemisia, ofwel Alsem, is vooral bekend geworden door de speciale soort die een geneeskrachtige werking blijkt te hebbe…
Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesKokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesVrijwel iedere moeder heeft er wel eens mee te maken gehad, luieruitslag bij je baby. Vaak wordt dit opgelost met dure e…
Bronnen en referenties
  • Lezing van imker
  • www.bijenwereld.nl
  • www.abcgezondheid.com
Edeleu (9 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.