Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruid

Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruid Absint is bij velen alleen bekend omdat het de naam is van een alcoholische drank. Absint is een kruid wat vele geneeskrachtige eigenschappen heeft maar waar ook enkele gevaren in schuil gaan. Absint is een bitter kruid. Het heeft een licht hallucinerend en bedwelmend effect. Slechts een paar blaadjes of kruimels kunnen je al in een zweverige toestand laten komen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Niet gebruiken in het verkeer

Absint is net als vele medicijnen een extra gevaar in het verkeer. Het lichte hallucinerend effect is gevaarlijk wanneer je je in het verkeer begeeft. Daarnaast heeft het een verslavende neiging. Van absint word je rustig. Als het is uitgewerkt voel je je enigszins opgefokt. Er ontstaat dan een neiging om weer absint te gebruiken om rustig te worden. Absint is alleen hallucinerend in combinatie met alcohol. Wel kun je tijdens de slaap heldere, lucide dromen krijgen die lijken op hallucinaties. Absint groeit in Nederland in het wild vooral in het duingebied. Absint is familie van de bijvoet. Beide hebben over het algemeen gelijkaardige werkingen behalve dat de bijvoet vrijwel geen hallucinerende werking heeft.

Historisch gebruik van absint

Absint was bij de oude Egyptenaren al bekend. Er gaat een verhaal dat een gordel van alsem of bijvoet altijd werd meegedragen door Johannes de Doper tijdens zijn tocht in de woestijn. Alsem is een opwekkend middel. Ook in de Bijbeltekst Apocalyps komt alsem voor, in de tekst: "De derde engel bazuinde: uit de hemel viel een grote ster, brandend als een fakkel. Zij viel op het derde deel der stromen en op de bronnen der wateren. De naam van de ster is alsem. Het derde der wateren werd tot alsem en vele mensen stierven door de wateren; want zij waren bitter geworden."

Sommige mensen opperden dat dit sloeg op de voorspelling van de kernramp Tsjernobyl, In het Russisch betekent Tsjernobyl namelijk alsem.

Vermoeide voeten

Zowel bijvoet als absint zijn in de kruidengeneeskunde gebruikt om vermoeide voeten te voorkomen. Wanneer met een lange voetreis maakte deed men bijvoet of absint in de schoen. Overigens werd daar ook weegbree voor gebruikt. Deze drie kruiden hebben een opwekkend effect waardoor moeheid minder vat heeft op de mens.

Wiegekruid

In Duitsland wordt absint onder andere wiegekruid genoemd. Het werd bij baby´s in een wieg gelegd zodat ze lekker konden slapen. Daarnaast bleven allerlei wezens uit andere dimensies zoals kobolden en elven weg van de wieg als er absint in zat. Latere interpretaties vatten dit zo op dat ziektes wegbleven van het kind. Veel ziektes werden en worden geassocieerd met wezens uit een andere dimensie die er baat bij hebben mensen ziek te maken.

Zeeziekte

De Romeinen gebruikten absint tegen zeeziekte. Het was de oude Romein Salerno die dat voor het eerst beschreef. Het kruid absint werd overigens al door Egyptenaren gebruikt als geneeskruid. Dioscorides, een Griek uit de tijd van het oude, machtige Griekenland, gebruikte een alsemextract om wormen mee uit het lichaam te verdrijven. Ook werd het gebruikt om insecten te weren.

Muisverdrijver

In de Middeleeuwen deden monniken nog wel eens het bittere absintsap door de inkt zodat muizen het boek niet opaten. De bittere smaak houdt niet alleen ziektes op een afstand maar ook muizen.

Europese wetgeving staat boven de Nederlandse wet

Als alcoholische drank is absinth (met th) in Nederland lang verboden geweest. Zelfs toen de Europese wetgeving de drank absinth goedkeurde was het in Nederland nog verboden. Een drankverkoper kreeg een proces verbaal omdat hij absinth verkocht. Hij liet het voor de rechter komen en de rechter heeft vervolgens de hele absintwet in de prullenbak gegooid omdat het in strijd was met de Europese wetgeving.

Alcohol is meer hallucinogeen dan absint

Alcohol is in het algemeen slecht voor lichaam en geest en de werking van absint alsem als licht hallucinerend middel zal door de alcohol zeker worden overschreeuwd. Er zit tegenwoordig maar heel weinig werkzaam bestanddeel van absint, thujon, in de drank. Vroeger zat er meer dan 100 microgram thujon in een fles absinth en tegenwoordig is 35 microgram de grens. Dit percentage is het maximum en is ingesteld door de Raad van Europa. Alcohol heeft een versterkend effect op het hallucinogeen karakter van thujol.

Genezen met absint thee

Wanneer je een ziekte wilt genezen met absint dan kun je het beste thee drinken. Het werkt goed als je last hebt van wormen zoals lintworm. Absint stimuleert ook de spijsvertering; het werkt eetlustopwekkend. Het helpt tegen winderigheid en het helpt bij maagkrampen. Ook werkt het menstruatieopwekkend. Daarnaast is het een plant die schadelijke bacteriën in ingewanden doodt. Nadeel aan de thee is dat het zeer bitter is. Het is voor de meeste mensen ondrinkbaar. Absinthium betekent in het Latijn letterlijk ondrinkbaar. Daarom wordt het met suiker vermengd. Maar dat is natuurlijk weer niet echt gezond. Je kunt ook even door de bittere pil heen bijten. Pas absint als genezingsmethode voor lichaamsproblemen niet te vaak toe. Het bewustzijn veranderend effect is bij overmatig gebruik een gevaar voor de geestelijke gezondheid.

De gevaren van absint

Het is het beste om absint tijdens een vervelende ziekte als lintworm hooguit een week te gebruiken. Als recreatief middel is het af te raden, maar de mens kennende gebeurt het dan juist. Eens in de vier weken is echt het maximum want het verslavend effect is erg hoog. Thujon is een stof die GABA-receptoren in de hersenen beïnvloedt, net als alcohol. Veel negatieve kenmerken van alcoholgebruik zoals agressiviteit, snel boos worden en chagrijnigheid (als men niet drinkt) komen voort uit de werking van alcohol op deze GABA-receptoren. Hetzelfde geldt voor Absint. Na een dag Absintthee drinken, ook al is het 1, 2 of 3 kopjes is men geneigd iets chagrijniger en negatiever ingesteld te zijn.

Zeldzame plant

Absint staat in Nederland op de lijst met rode planten. Op deze lijst komen wilde planten voor die sterk in aantal achteruit zijn gegaan. Absint is altijd al redelijk zeldzaam geweest; de zilveren viltachtige plant die twee meter hoog kan worden is vooral te vinden in de duinen. Absint wordt nu iets minder aangetroffen als vroeger maar het verschil is niet spectaculair groot, blijkt uit de rode lijst.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etherische oliën: absintolieEtherische oliën: absintolieAbsint wordt ook wel alsem genoemd, het is een plant die bij de meeste mensen niet bekend is. De mensen die de plant wel…
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
recensieAbsint, roman van Christophe BataillePlanten vind je niet alleen in de natuur of in tuinen, maar vormen een web van draden doorheen de geschiedenis van mense…
Het hallucinerende drankje Absint: Absint de Groene FeeHet hallucinerende drankje Absint: Absint de Groene FeeAbsint was jarenlang verboden in Nederland. Er werd aangenomen dat Absint een hallucinerende werking had. De gifgroene A…

Homeopathie en fytotherapie, het verschilDe termen fytotherapie en homeopathie worden nogal eens door mekaar gebruikt. Terwijl deze twee geneeswijzen toch totaal…
Aromatherapie. Essentiële oliën als helend middelAromatherapie. Essentiële oliën als helend middelJe kent ze waarschijnlijk wel, die kleine flesjes met essentiële oliën die je tegenkomt in bepaalde winkeltjes die je ku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KaoruYamaoka, Pixabay
  • Publicatie Nieuwe voedsel en warenautoriteit Pdf- Thujon 2.1
  • http://alsemgeest.hele.nl/Geschiedenis/AlsemenGeest.php
  • http://www.wilfriedrobert.be/KRUIDEN/samenvattingkruiden.html
  • http://users.telenet.be/salinsmagicthree/Absinth%20alsem.htm
  • http://www.onlinesmartshop.nl/alsem-i-71.html?language=nl
  • Boek: Blöte-Obbes, De Geurende Kruidhof
  • Foto´s: Tom008
Reactie

Marianne, 13-06-2014
Ik heb een parasietenkruidenkuur van Clark, maar wordt eigenlijk alleen maar beroerder.
Wie heeft dat ook en kan dat door de alsem komen? Reactie infoteur, 13-06-2014
Het beroerder voelen zou een gevolg kunnen zijn van een soort beginverergering.

Alsem is vaak alleen in combinatie met alcohol gevaarlijk. Je kunt er in principe gewoon thee van drinken of een extract van gebruiken, maar wel altijd op tijdelijke basis. Bij sommige mensen is er een neiging om alsem dagelijks te gebruiken. Contacteer, als het erger wordt, een deskundige over deze therapie, bijvoorbeeld een natuurtherapeut of de verkopers.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.