Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruid
Absint is bij velen alleen bekend omdat het de naam is van een alcoholische drank. Absint is een kruid wat vele geneeskrachtige eigenschappen heeft maar waar ook enkele gevaren in schuil gaan. Absint is een bitter kruid. Het heeft een licht hallucinerend en bedwelmend effect. Slechts een paar blaadjes of kruimels kunnen je al in een zweverige toestand laten komen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Niet gebruiken in het verkeer
Absint is net als vele medicijnen een extra gevaar in het verkeer. Het lichte hallucinerend effect is gevaarlijk wanneer je je in het verkeer begeeft. Daarnaast heeft het een verslavende neiging. Van absint word je rustig. Als het is uitgewerkt voel je je enigszins opgefokt. Er ontstaat dan een neiging om weer absint te gebruiken om rustig te worden. Absint is alleen hallucinerend in combinatie met alcohol. Wel kun je tijdens de slaap heldere, lucide dromen krijgen die lijken op hallucinaties. Absint groeit in Nederland in het wild vooral in het duingebied. Absint is familie van de
bijvoet. Beide hebben over het algemeen gelijkaardige werkingen behalve dat de bijvoet vrijwel geen hallucinerende werking heeft.
Historisch gebruik van absint
Absint was bij de oude Egyptenaren al bekend. Er gaat een verhaal dat een gordel van alsem of bijvoet altijd werd meegedragen door Johannes de Doper tijdens zijn tocht in de woestijn. Alsem is een opwekkend middel. Ook in de Bijbeltekst Apocalyps komt alsem voor, in de tekst: "De derde engel bazuinde: uit de hemel viel een grote ster, brandend als een fakkel. Zij viel op het derde deel der stromen en op de bronnen der wateren. De naam van de ster is alsem. Het derde der wateren werd tot alsem en vele mensen stierven door de wateren; want zij waren bitter geworden."
Sommige mensen opperden dat dit sloeg op de voorspelling van de kernramp Tsjernobyl, In het Russisch betekent Tsjernobyl namelijk alsem.
Vermoeide voeten
Zowel bijvoet als absint zijn in de
kruidengeneeskunde gebruikt om vermoeide voeten te voorkomen. Wanneer met een lange voetreis maakte deed men bijvoet of absint in de schoen. Overigens werd daar ook
weegbree voor gebruikt. Deze drie
kruiden hebben een opwekkend effect waardoor moeheid minder vat heeft op de mens.
Wiegekruid
In Duitsland wordt absint onder andere wiegekruid genoemd. Het werd bij baby´s in een wieg gelegd zodat ze lekker konden slapen. Daarnaast bleven allerlei wezens uit andere dimensies zoals kobolden en elven weg van de wieg als er absint in zat. Latere interpretaties vatten dit zo op dat ziektes wegbleven van het kind. Veel ziektes werden en worden geassocieerd met wezens uit een andere dimensie die er baat bij hebben mensen ziek te maken.
Zeeziekte
De Romeinen gebruikten absint tegen zeeziekte. Het was de oude Romein Salerno die dat voor het eerst beschreef. Het kruid absint werd overigens al door Egyptenaren gebruikt als geneeskruid. Dioscorides, een Griek uit de tijd van het
oude, machtige Griekenland, gebruikte een alsemextract om wormen mee uit het lichaam te verdrijven. Ook werd het gebruikt om insecten te weren.
Muisverdrijver
In de Middeleeuwen deden monniken nog wel eens het bittere absintsap door de inkt zodat muizen het boek niet opaten. De bittere smaak houdt niet alleen ziektes op een afstand maar ook muizen.
Europese wetgeving staat boven de Nederlandse wet
Als alcoholische drank is absinth (met th) in Nederland lang verboden geweest. Zelfs toen de Europese wetgeving de drank absinth goedkeurde was het in Nederland nog verboden. Een drankverkoper kreeg een proces verbaal omdat hij absinth verkocht. Hij liet het voor de rechter komen en de rechter heeft vervolgens de hele absintwet in de prullenbak gegooid omdat het in strijd was met de Europese wetgeving.
Alcohol is meer hallucinogeen dan absint
Alcohol is in het algemeen slecht voor lichaam en geest en de werking van absint alsem als licht hallucinerend middel zal door de alcohol zeker worden overschreeuwd. Er zit tegenwoordig maar heel weinig werkzaam bestanddeel van absint, thujon, in de drank. Vroeger zat er meer dan 100 microgram thujon in een fles absinth en tegenwoordig is 35 microgram de grens. Dit percentage is het maximum en is ingesteld door de Raad van Europa. Alcohol heeft een versterkend effect op het hallucinogeen karakter van thujol.
Genezen met absint thee
Wanneer je een ziekte wilt genezen met absint dan kun je het beste thee drinken. Het werkt goed als je last hebt van wormen zoals lintworm. Absint stimuleert ook de spijsvertering; het werkt eetlustopwekkend. Het helpt tegen winderigheid en het helpt bij maagkrampen. Ook werkt het menstruatieopwekkend. Daarnaast is het een plant die schadelijke bacteriën in ingewanden doodt. Nadeel aan de thee is dat het zeer bitter is. Het is voor de meeste mensen ondrinkbaar. Absinthium betekent in het Latijn letterlijk ondrinkbaar. Daarom wordt het met suiker vermengd. Maar dat is natuurlijk weer niet echt gezond. Je kunt ook even door de bittere pil heen bijten. Pas absint als genezingsmethode voor lichaamsproblemen niet te vaak toe. Het bewustzijn veranderend effect is bij overmatig gebruik een gevaar voor de geestelijke gezondheid.
De gevaren van absint
Het is het beste om absint tijdens een vervelende ziekte als lintworm hooguit een week te gebruiken. Als recreatief middel is het af te raden, maar de mens kennende gebeurt het dan juist. Eens in de vier weken is echt het maximum want het verslavend effect is erg hoog. Thujon is een stof die GABA-receptoren in de hersenen beïnvloedt, net als alcohol. Veel negatieve kenmerken van alcoholgebruik zoals agressiviteit, snel boos worden en chagrijnigheid (als men niet drinkt) komen voort uit de werking van alcohol op deze GABA-receptoren. Hetzelfde geldt voor Absint. Na een dag Absintthee drinken, ook al is het 1, 2 of 3 kopjes is men geneigd iets chagrijniger en negatiever ingesteld te zijn.
Zeldzame plant
Absint staat in
Nederland op de lijst met rode planten. Op deze lijst komen wilde planten voor die sterk in aantal achteruit zijn gegaan. Absint is altijd al redelijk zeldzaam geweest; de zilveren viltachtige plant die twee meter hoog kan worden is vooral te vinden in de duinen. Absint wordt nu iets minder aangetroffen als vroeger maar het verschil is niet spectaculair groot, blijkt uit de rode lijst.
Lees verder