10 onbekende groentesoorten
Er zijn veel meer groenten dan op de groenteafdeling van een supermarkt. Biologische winkels, markten en vooral moestuinen kunnen een keur aan onbekende of vergeten groenten opleveren. Deze groenten komen de laatste tijd weer helemaal in zwang. Het wordt steeds populairder om op land gekweekte, originele groenten uit de Nederlandse geschiedenis te eten. Daarnaast hebben mensen uit andere landen hun intrede gedaan en hun eigen voedselgewoonten meegenomen. Daarom kunnen we een groot aanbod aan exotische groenten eten. Het nieuwe aanbod van buitenaf en het vergeten aanbod van eigen land zijn twee redenen waarom veel groentesoorten op dit moment onbekend zijn.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Fleskalebas
Fleskalebas of lauki wordt vooral in
Suriname en Azië gegeten. De Hindoestanen uit India hebben het meegenomen naar Suriname. Fleskalebas is een
groente die je zelf met kruiden op smaak moet brengen. Hij lijkt een beetje op
courgette. Fleskalebas heeft een lange rij aan medicinale eigenschappen. Ten eerste is het een sterke
antioxidant; het bestrijdt vrije radicalen. Daarnaast is het goed voor de lever, het hart, het immuunsysteem, de nieren en veelvuldig fleskalebas eten geeft je meer rust.
Sopropo
Sopropo is een bittere vrucht met medicinale kracht. Het is een fytotherapeutisch medicijn bij bloedvergiftiging en malaria. Daarnaast is deze ultragezonde groente vast onderdeel van de Surinaamse keuken. In Suriname maken ze er het liefst een puree van die geserveerd wordt als bijgroente. Je kunt sopropo ook opbakken in stukjes. Omdat het een bittere smaak heeft is het goed deze wat te omkleden met een
hete peper; dat maakt een mooie combinatie. Sopropo is te koop in Surinaamse en Aziatisch groentewinkels.
Meiraap
Meiraap behoort tot de
vergeten groenten. Lange tijd werd deze groente in ere gehouden door moestuinkwekers maar tegenwoordig zie je het steeds vaker in biologische winkels en zelfs op de markt liggen. Meiraap wordt ook knolraap genoemd. Van deze groente moet je ook het blad eten; dat is nog veel gezonder dan de knol zelf. Het blad kun je eerst even koken. De knol kun je koken, pureren en met roomboter en
zwarte peper vermengen, heerlijk!
Lamsoor
Lamsoor is een zilte groente. Je hoeft bij deze groente geen
zout te doen; dat zit er al genoeg in. Lamsoor groeit in en aan zee. Het kan prima in de zilte moestuin van een bewoner van de Nederlandse kust staan. Ook meer landinwaarts doet deze groente het best aardig in de moestuin. Lamsoor kun je in vijf minuten gaar koken. Je hoeft geen ingewikkelde toeren uit te halen om lekker lamsoor te eten. Doe de gekookte lamsoor op je bord, doe er roomboter overheen en klaar! Eet smakelijk
Boomtomaat of tamarillo
Tamarillo is een nachtschadegroente en dus familie van de
aubergine,
tomaat,
paprika en
rode peper. De boomtomaat groeit in een vijf meter hoge boom; de boomtomaatboom. Het is in Europa een zeldzaamheid. Je vindt deze groente vrijwel nooit in de schappen van een Europese supermarkt maar in diverse landen van Zuid-Amerika hebben mensen rondom hun huis de boom staan waarin boomtomaten groeien. De boomtomaat smaakt iets bitterder dan de gewone tomaat. De schil wordt eraf gehaald om de bitterheid te verminderen. Het schillen gebeurt op dezelfde manier als bij een gewone tomaat: door het een minuutje in kokend water te doen kan de schil er vervolgens onder een koude kraan afgewreven worden.
Pattison
Pattison wordt ook wel prinsenmuts genoemd; de vorm doet daar enigszins op lijken. Het is familie van de courgette maar heeft een iets meer completer smaakpatroon. Pattison is eenvoudig te bereiden. Je kunt ze opbakken in plakjes of in zijn geheel gratineren in de oven. Al in de 16e eeuw werd Pattison in
Nederland gegeten, zij het onder de naam ´platte schildpompoenen´. Nu is het een bijzondere groente geworden. Pattison is directe familie van de pompoenen en iets verder weg is het familie van de
komkommer.
Smalbladige weegbree
Smalbladige weegbree is een
wilde groente. Niet veel mensen denken aan eten als ze de smalbladige weegbree zien, maar toch kun je de blaadjes uitstekend
blancheren en fijn snijden om ze in een stamppot, salade of soep te verwerken. De laatste keer dat smalbladige weegbree niet alleen door wilde groenteliefhebbers werd gegeten was in de Tweede Wereldoorlog. In tijden van nood is deze groente een goede manier om te overleven. Breedbladige weegbree kun je ook eten, deze smaakt wat malser.
Wortelpeterselie
Wortelpeterselie is een
peterseliesoort met een wortel die zo dik is als een flinke peen. Een wortelpeterselie is niet alleen lekker maar ook gezond. Het is goed voor de lever, het gal en het bloed. Flatulentie, indigestie en menstruatieproblemen kunnen ermee worden opgelost. In de Indiase geneeskunde, de
Ayurveda, werd het ook gebruikt bij urineweginfecties. Wortelpeterselie ligt steeds vaker bij de biologische winkel maar je kunt deze groente ook zelf kweken in de moestuin.
Zeekool
Zeekool is net als lamsoor een zilte groente en kun je prima in de zanderige tuin kweken als je dichtbij zee woont. Zeekool kan worden gekweekt in agrarische gebieden dichtbij de kust. Hij is tolerant voor een zoute lucht en zoute grond. Zeekool kun je rauw eten of blancheren. Het is een lekkere groente voor een bechamelsaus.
Schorseneren
Als je schorseneren schilt kun je het beste keukenhandschoenen aandoen. Er komt namelijk een kleverig melksap vrij. Het is ook slim om ze voor het schillen te laten schrikken met kokend water. Daarnaast kun je ze schillen in een teil met water en azijn. Dat zijn allemaal kleine ongemakken die ervoor zorgen dat je even later heerlijk kunt genieten van deze bijzondere groente, die tot voor de Tweede Wereldoorlog nog volop werd gegeten. Nu is het en vergeten groente geworden die je alleen ziet in restaurants van originele koks en biologische winkels.