InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De geneeskracht van rettich

De geneeskracht van rettich

De geneeskracht van rettich Rettich is directe familie van de radijs en de rammenas. Je zou rettich ook een witschillige rammenas kunnen noemen. Rettich bevat alle geneeskracht die radijzen en rammenas ook hebben, alleen dan in iets afgezwakte vorm. Een rammenas is het sterkst in zijn geneeskracht en smaakt wat scherper. Het voordeel van rettich is dat je er meer van kunt eten. Uiteindelijk kan dat misschien wel meer geneeskracht opleveren.
Botanische tekening van het bovengronds groeiende deel van de rettichplant / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening van het bovengronds groeiende deel van de rettichplant / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Rettich in de geschiedenis

Rettich was al minstens 2500 jaar voor Christus bekend in het antieke Egypte. Het werd tot midden 20e eeuw veel gebruikt als groente in Europa en Noord-Amerika. Daarna begon de versupermarktisering van de maatschappij en wenden mensen zich ertoe om alleen te kiezen uit het supermarktaanbod, waarin tientallen groenten ontbraken. In het begin van de 21e eeuw is de westerse mens daarvan aan het terugkomen. Hij gaat steeds vaker een moestuin beginnen, inkopen doen in een biologische winkel en de ´vergeten groenten´herontdekken.

Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Van rettich wordt vooral in Duitsland een siroop gemaakt met suiker. Deze siroop heeft medicinale kwaliteiten.

Eettips rettich

Rettich kun je zonder te schillen opeten. Meestal wordt het geraspt of klein gesneden in een salade verwerkt maar je kunt het ook meekoken met aardappelen. Een speciale manier om van rettich te genieten is om het in te leggen met zout en azijn. Je maakt zo je eigen zure groenten en dat is vaak een stuk lekkerder dan ingelegde groenten uit de winkel. Je kunt de rettich vergezeld laten gaan van wortel, bloemkool en witte kool om een lekkere zure groentemix te maken zoals ze dat goed in Polen kunnen doen. Ook in Indonesië zijn ze daar goed en en noemen ze het atjar. Het voordeel van rettich op deze manier bereiden is dat de scherpte van de smaak af gaat. Daarnaast kun je rettich gebruiken als decoratiegroente. Van rettich kun je mooie ronde witte schijven snijden om als garnering te dien.

Groentetorentje met rettich, komkommer, wortel en courgette

Variatie met rettich: snijd een viertal ronde rettich schijfjes. Doe ditzelfde voor komkommer, wortel en courgette. Stapel de plakjes op en maak er torentjes van. Serveer op elk bord een torentje overgoten met balsamico-azijn en gekruid met oregano en tijm. In plaats van balsamico-azijn kun je ook honing, mosterd en azijn mengen om als dressing te gebruiken bij het groentetorentje.

Voedingswaarde rettich

De voedingswaarde van rettich is gelijk aan die van radijs, uitgezonderd kleine verschillen. In 100 gram van de rettich zitten alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben, zij het in hoeveelheden van 3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Toch zijn dat hoge percentages te noemen. In een ons rettich zit vooral veel vitamine C; 18% van de ADH. Foliumzuur zit er ook meer dan gemiddeld in: 6% van de ADH. Verder bevat 100 gram rettich 5% van de ADH aan kalium. Dat laatste percentage geldt ook voor vitamine B6. In feite heeft het weinig zin om alle losse vitaminen en mineralen in hun individuele ADH-percentages te onderscheiden omdat deze stoffen samen met bioflavonoïden in groenten en fruit een elkaar versterkende werking hebben. Dat wordt synenergese genoemd. Deze werking is wel bekend maar kan door de gecompliceerdheid en het grote aantal verschillende stoffen niet in het lichaam gemeten worden, althans de huidige wetenschappelijke standaards zijn daartoe nog niet in staat.

Rettich, goed voor gal, lever en spijsvertering

Rettich stimuleert de galproductie. De gal zorgt ervoor dat stoffen worden uitgescheiden waardoor de lever beter kan functioneren. Mensen met een slecht werkende lever en mensen met een verminderde spijsvertering zijn aldus zeer gebaat bij het eten van rettich. Ook kan rettich galstenen helpen te voorkomen en verwijderen. Rettich stimuleert de gehele spijsvertering waardoor voedingsstoffen uit ander voedsel ook beter worden opgenomen. Daarom is het goed om tijdens een maaltijd een rettichsalade of wat radijsjes te eten.

Rettich als ontstekingsremmer

Bron: Eckard Wolff-Postler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Eckard Wolff-Postler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In rettich zitten stoffen die ziekmakende bacteriën doden. Het is daarom een goed middel bij bacterie-infecties. Omdat er glucosinolaten in zitten die helpen bij het oplossen van slijmen, wordt het vooral bij infectie in de luchtwegen ingezet. Daarnaast kan rettich aandoeningen van de urinewegen en nierziekten meehelpen oplossen.

Rettich zuivert het bloed

Rettich zuivert het bloed. Daardoor wordt het in een voorjaarskuur gebruikt. Vitamine C is een sterke antioxidant die vrije radicalen opruimt. Dat is belangrijk want bij een voorjaarskuur kunnen in het lichaam opgeslagen gifstoffen vrijkomen; deze kunnen door middel van vitamine C en andere antioxidanten in rettich sneller onschadelijk worden gemaakt.

Allylisothiocyanaten in rettich

Allylisothiocyanaten zijn kankervoorkomende stoffen. Deze fytonutriënten zitten in rettich, net als in de familieleden radijs en rammenas of zwarte radijs. Deze stoffen kunnen vooral hersenkanker, darmkanker, prostaatkanker leverkanker en blaaskanker voorkomen. Allylisothiocyanaten zijn eveneens de werkzame stoffen in het stoppen van urineweginfecties. Deze stoffen kunnen bacteriën effectief bestrijden, zoals ook de salmonella bacterie. Er bestaat een wetenschappelijk onderzoek waarbij de cantaloupe meloen succesvol werd onderzocht door ze in te spuiten met allylisothiocyanaten. De salmonellabacterie bleek hierdoor geëlimineerd te worden. Daaruit kun je opmaken dat de salmonellabacterie vernietigd wordt door deze stof in koolsoorten. Daarnaast kunnen allylisothiocyanaten de werking van het bloed verbeteren. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt die een belangrijke functie hebben in ons immuunsysteem. Dat is een algemene manier waarop de kool een verbeterend effect heeft op de gezondheid van de mens.
© 2014 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: b…
Vergeten groente: smaak bereidingswijze en enkele receptenVergeten groente: smaak bereidingswijze en enkele receptenIn de loop der jaren zijn veel groenten langzaam uit beeld verdwenen en werden nauwelijks meer te koop aangeboden. Heel…
Blaaskanker: klachten, risicofactoren, behandelingBlaaskanker: klachten, risicofactoren, behandelingBlaaskanker betekent dat er zich een kwaadaardige tumor bevindt, ergens in de blaas. Blaaskanker komt veel vaker voor bi…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
7 tips om kanker te voorkomenEr zijn heel wat dingen die je kunt doen om het risico dat je kanker krijgt te verkleinen. Dit betekent misschien wel kl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KRiemer, Pixabay
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzer_Winter-Rettich
  • Allylisothiocyanaten voorkomen kanker en induceren dood van kankercel. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19960458
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20596632
  • Ontstekingsremmer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21692985
  • Goed voor witte bloedcellen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20686346
  • Goed bij prostaatkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12771033
  • Goed bij darmkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21472349
  • Tegen salmonella: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22361025
  • Afbeelding bron 1: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Eckard Wolff-Postler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van rettich"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Roosje, 06-08-2019 00:51 #3
Ik krijg ontstekingen miin mijn maag van de Rettich, dus voor mij niet zo gezond!

Roger Geens, 23-03-2018 17:10 #2
Ik volg NHK World Japan via satelliet en heb al geruime tijd gemerkt dat men Rettich (Daikon) veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken. Nu merk ik hier dat het een belangrijke groente is. Ik heb bijvoorbeeld alle industriële charcuterie afgezworen waardoor mijn bloeddruk na 25 jaar naar normale waarden. Momenteel heb ik groenten gestoofd: tomaten, uien, knoflook, paprika, wortelen en als smaakmaker gebruik een ik citroen. De komende dagen zal ik afwisselend Rettich gebruiken in mijn groenten stoofpotjes, dank voor jullie belangrijke nieuwsgeving.

Els Bokhorst, 18-12-2014 16:11 #1
Mooi artikel!
Ik heb een tekenbeet opgelopen, Heb nu dus de ziekte van lyme. Helpt rettich hier tegen?
Alvast hartelijk dank. Reactie infoteur, 18-01-2015
Ten eerste krijgt niet iedereen de ziekte van lyme na een tekenbeet. Ten tweede is het niet bekend dat rettich tegen de ziekte van lyme helpt. Kattenklauw, een middel uit Suriname, helpt wel tegen de ziekte van lyme; maar dan moet je het minstens 9 maanden innemen.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 08-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!