De geneeskracht van rettich

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Rettich in de geschiedenis
- Eettips rettich
- Groentetorentje met rettich, komkommer, wortel en courgette
- Voedingswaarde rettich
- Rettich, goed voor gal, lever en spijsvertering
- Rettich als ontstekingsremmer
- Rettich zuivert het bloed
- Allylisothiocyanaten in rettich
Rettich in de geschiedenis
Rettich was al minstens 2500 jaar voor Christus bekend in het antieke Egypte. Het werd tot midden 20e eeuw veel gebruikt als groente in Europa en Noord-Amerika. Daarna begon de versupermarktisering van de maatschappij en wenden mensen zich ertoe om alleen te kiezen uit het supermarktaanbod, waarin tientallen groenten ontbraken. In het begin van de 21e eeuw is de westerse mens daarvan aan het terugkomen. Hij gaat steeds vaker een moestuin beginnen, inkopen doen in een biologische winkel en de ´vergeten groenten´herontdekken.
Van rettich wordt vooral in Duitsland een siroop gemaakt met suiker. Deze siroop heeft medicinale kwaliteiten.
Eettips rettich
Rettich kun je zonder te schillen opeten. Meestal wordt het geraspt of klein gesneden in een salade verwerkt maar je kunt het ook meekoken met aardappelen. Een speciale manier om van rettich te genieten is om het in te leggen met zout en azijn. Je maakt zo je eigen zure groenten en dat is vaak een stuk lekkerder dan ingelegde groenten uit de winkel. Je kunt de rettich vergezeld laten gaan van wortel, bloemkool en witte kool om een lekkere zure groentemix te maken zoals ze dat goed in Polen kunnen doen. Ook in Indonesië zijn ze daar goed in en noemen ze het atjar. Het voordeel van rettich op deze manier bereiden is dat de scherpte van de smaak af gaat. Daarnaast kun je rettich gebruiken als decoratiegroente. Van rettich kun je mooie ronde witte schijven snijden om als garnering te dienen.Groentetorentje met rettich, komkommer, wortel en courgette
Variatie met rettich: snijd een viertal ronde rettichschijfjes. Doe ditzelfde voor komkommer, wortel en courgette. Stapel de plakjes op en maak er torentjes van. Serveer op elk bord een torentje overgoten met balsamico-azijn en gekruid met oregano en tijm. In plaats van balsamico-azijn kun je ook honing, mosterd en azijn mengen om als dressing te gebruiken bij het groentetorentje.Voedingswaarde rettich
De voedingswaarde van rettich is gelijk aan die van radijs, uitgezonderd kleine verschillen. In 100 gram van de rettich zitten alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben, zij het in hoeveelheden van 3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Toch zijn dat hoge percentages te noemen. In een ons rettich zit vooral veel vitamine C; 18% van de ADH. Foliumzuur zit er ook meer dan gemiddeld in: 6% van de ADH. Verder bevat 100 gram rettich 5% van de ADH aan kalium. Dat laatste percentage geldt ook voor vitamine B6. In feite heeft het weinig zin om alle losse vitaminen en mineralen in hun individuele ADH-percentages te onderscheiden omdat deze stoffen samen met bioflavonoïden in groenten en fruit een elkaar versterkende werking hebben. Dat wordt synenergese genoemd. Deze werking is wel bekend maar kan door de gecompliceerdheid en het grote aantal verschillende stoffen niet in het lichaam gemeten worden, althans de huidige wetenschappelijke standaards zijn daartoe nog niet in staat.Rettich, goed voor gal, lever en spijsvertering
Rettich stimuleert de galproductie. De gal zorgt ervoor dat stoffen worden uitgescheiden waardoor de lever beter kan functioneren. Mensen met een slecht werkende lever en mensen met een verminderde spijsvertering zijn aldus zeer gebaat bij het eten van rettich. Ook kan rettich galstenen helpen te voorkomen en verwijderen. Rettich stimuleert de gehele spijsvertering waardoor voedingsstoffen uit ander voedsel ook beter worden opgenomen. Daarom is het goed om tijdens een maaltijd een rettichsalade of wat radijsjes te eten.Rettich als ontstekingsremmer
