De geneeskracht van rettich
Rettich is directe familie van de radijs en de rammenas. Je zou rettich ook een witschillige rammenas kunnen noemen. Rettich bevat alle geneeskracht die radijzen en rammenas ook hebben, alleen dan in iets afgezwakte vorm. Een rammenas is het sterkst in zijn geneeskracht en smaakt wat scherper. Het voordeel van rettich is dat je er makkelijker meer van kunt eten. Uiteindelijk kan dat misschien wel meer geneeskracht opleveren.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Rettich in de geschiedenis
Rettich was al minstens 2500 jaar voor Christus bekend in het antieke Egypte. Het werd tot midden 20e eeuw veel gebruikt als groente in Europa en Noord-Amerika. Daarna begon de versupermarktisering van de maatschappij en wenden mensen zich ertoe om alleen te kiezen uit het supermarktaanbod, waarin tientallen
groenten ontbraken. In het begin van de 21e eeuw is de westerse mens daarvan aan het terugkomen. Hij gaat steeds vaker een moestuin beginnen, inkopen doen in een biologische winkel en de ´
vergeten groenten´herontdekken.
Van rettich wordt vooral in Duitsland een siroop gemaakt met suiker. Deze siroop heeft medicinale kwaliteiten.
Eettips rettich
Rettich kun je zonder te schillen opeten. Meestal wordt het geraspt of klein gesneden in een salade verwerkt maar je kunt het ook meekoken met
aardappelen. Een speciale manier om van rettich te genieten is om het in te leggen met
zout en
azijn. Je maakt zo je eigen zure groenten en dat is vaak een stuk lekkerder dan ingelegde groenten uit de winkel. Je kunt de rettich vergezeld laten gaan van wortel,
bloemkool en witte
kool om een lekkere zure groentemix te maken zoals ze dat goed in Polen kunnen doen. Ook in Indonesië zijn ze daar goed in en noemen ze het atjar. Het voordeel van rettich op deze manier bereiden is dat de scherpte van de smaak af gaat. Daarnaast kun je rettich gebruiken als decoratiegroente. Van rettich kun je mooie ronde witte schijven snijden om als garnering te dienen.
Groentetorentje met rettich, komkommer, wortel en courgette
Variatie met rettich: snijd een viertal ronde rettichschijfjes. Doe ditzelfde voor
komkommer, wortel en
courgette. Stapel de plakjes op en maak er torentjes van. Serveer op elk bord een torentje overgoten met balsamico-azijn en gekruid met
oregano en
tijm. In plaats van balsamico-azijn kun je ook
honing,
mosterd en
azijn mengen om als dressing te gebruiken bij het groentetorentje.
Voedingswaarde rettich
De voedingswaarde van rettich is gelijk aan die van
radijs, uitgezonderd kleine verschillen. In 100 gram van de rettich zitten alle
vitaminen en
mineralen die we nodig hebben, zij het in hoeveelheden van 3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Toch zijn dat hoge percentages te noemen. In een ons rettich zit vooral veel vitamine C; 18% van de ADH. Foliumzuur zit er ook meer dan gemiddeld in: 6% van de ADH. Verder bevat 100 gram rettich 5% van de ADH aan
kalium. Dat laatste percentage geldt ook voor vitamine B6. In feite heeft het weinig zin om alle losse vitaminen en mineralen in hun individuele ADH-percentages te onderscheiden omdat deze stoffen samen met bioflavonoïden in groenten en
fruit een elkaar versterkende werking hebben. Dat wordt synenergese genoemd. Deze werking is wel bekend maar kan door de gecompliceerdheid en het grote aantal verschillende stoffen niet in het lichaam gemeten worden, althans de huidige wetenschappelijke standaards zijn daartoe nog niet in staat.
Rettich, goed voor gal, lever en spijsvertering
Rettich stimuleert de galproductie. De gal zorgt ervoor dat stoffen worden uitgescheiden waardoor de lever beter kan functioneren. Mensen met een slecht werkende lever en mensen met een verminderde spijsvertering zijn aldus zeer gebaat bij het eten van rettich. Ook kan rettich galstenen helpen te voorkomen en verwijderen. Rettich stimuleert de gehele spijsvertering waardoor voedingsstoffen uit ander voedsel ook beter worden opgenomen. Daarom is het goed om tijdens een maaltijd een rettichsalade of wat radijsjes te eten.
Rettich als ontstekingsremmer
In rettich zitten stoffen die ziekmakende bacteriën doden. Het is daarom een goed middel bij bacterie-infecties. Omdat er glucosinolaten in zitten die helpen bij het oplossen van slijmen, wordt het vooral bij infectie in de luchtwegen ingezet. Daarnaast kan rettich aandoeningen van de urinewegen en nierziekten meehelpen oplossen.
Rettich zuivert het bloed
Rettich zuivert het bloed. Daardoor wordt het in een voorjaarskuur gebruikt. Vitamine C is een sterke
antioxidant die vrije radicalen opruimt. Dat is belangrijk want bij een voorjaarskuur kunnen in het lichaam opgeslagen gifstoffen vrijkomen; deze kunnen door middel van vitamine C en andere antioxidanten in rettich sneller onschadelijk worden gemaakt.
Allylisothiocyanaten in rettich
Allylisothiocyanaten zijn kankervoorkomende stoffen. Deze
fytonutriënten zitten in rettich, net als in de familieleden radijs en
rammenas of zwarte radijs. Deze stoffen kunnen vooral hersenkanker, darmkanker, prostaatkanker leverkanker en blaaskanker voorkomen. Allylisothiocyanaten zijn eveneens de werkzame stoffen in het stoppen van urineweginfecties. Deze stoffen kunnen bacteriën effectief bestrijden, zoals ook de salmonellabacterie. Er bestaat een wetenschappelijk onderzoek waarbij de cantaloupe meloen succesvol werd onderzocht door ze in te spuiten met allylisothiocyanaten. De salmonellabacterie bleek hierdoor geëlimineerd te worden. Daaruit kun je opmaken dat de salmonellabacterie vernietigd wordt door deze stof in koolsoorten. Daarnaast kunnen allylisothiocyanaten de werking van het bloed verbeteren. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt die een belangrijke functie hebben in ons immuunsysteem. Dat is een algemene manier waarop de kool een verbeterend effect heeft op de gezondheid van de mens.