De geneeskracht van savooiekool en spitskool
Savooiekool is er in drie typen. Spitskool, gele savooiekool en groene savooiekool. De gele is witgeel van kleur en groene savooiekool is gewoon onmiskenbaar groen. In Nederland wordt savooiekool vaak in Noord-Holland gekweekt. Dat kun je ook terugvinden in de namen van de rassen, vele bevatten de naam Langedijker. Langedijk ligt in het rijk der duizend eilanden waar van oudsher veel kolen werden gekweekt die als ze geoogst werden met een praam naar de afslag van de Broekerveiling in Broek op Langendijk werden gevaren om ze aldaar te verkopen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening savooiekool /
Bron: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Naamgeving savooiekool
De
Latijnse naam van savooiekool is
Brassica oleracea convar. capitata var. Sabauda. Savoye is een streek in Noord-Italië en uit dat gebied komt de savooiekool oorspronkelijk. Brassica oleracea is de familienaam van alle
koolsoorten. Kool komt van het Griekse woord ´kaulis´ dat stengel betekent. Alle koolsoorten groeien aan één stengel. In het Engels heet het Savoy cabbage en in het Duits Wirsing of Welschkohl. In Frankrijk zegt men ´chou de milan´, genoemd naar de omgeving van Milaan vanwaar de groente stamt.
Kool kun je ongeveer 6 weken prima goed houden in een ijskast of een koude schuur of kelder in de winter.
Eettips savooiekool
Kool kun je prima in een salade verwerken als
alternatief saladeblad. Je haalt er één of twee bladeren vanaf en snijdt deze fijn. Daarnaast kun je kool mee roerbakken met een groentemixgerecht voor rijst, uiteraard bij voorkeur
zilvervliesrijst. Je kookt eerst de rijst en als deze gaar is dan mix je het met de gebakken of gewokte groenten. Kool kun je eveneens gebruik om andere groenten in te verpakken waarna je het in een schaaltje in de oven zet.
Voedingswaarde savooiekool
In 100 gram savooiekool zit 42% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan
vitamine C en 80% van de ADH aan vitamine K. Dat zijn bijzonder hoge waarden waar menig groentesoort niet aan kan tippen. Er zit verder 18% van de ADH aan foliumzuur in en ook 18% van de ADH aan vitamine A. Vitamine B6 zit in een ons savooiekool met 9% van de ADH. De overige ADH-percentages voor vitaminen zijn 3% of lager. Voor
mineralen gelden iets lagere percentages. Het hoogste ADH-percentage is voor
het mineraal mangaan met 8%, gevolgd door
kalium met 7%. Overige percentages zijn allemaal 3% of lager. Toch is het feit dat vrijwel alle mineralen vertegenwoordigd zijn in savooiekool al een mooi gegeven, omdat de mineralen zelden op zich nutrititieve waarde hebben maar altijd andere mineralen nodig hebben om hun werkzaamheid in het lichaam volledig tot uiting te laten komen.
Kolen tegen kanker
Kolen zijn de meest gezonde groente. De allergezondste groente is
boerenkool. Daar zitten de meeste
fytonutriënten in. Overigens zijn nog steeds niet alle voedingsstoffen in groenten ontdekt. Vrijwel dagelijks publiceren wetenschappers nieuwe ontdekte fytochemicaliën in groenten. Savooiekool behoort ook tot de categorie meest gezonde groenten. In savooiekool zit glucobrassicine en indole-3-carbinol of I3C. Van deze stoffen is beide bekend dat ze kankerbestrijdend zijn. Daarbij kan gemeld worden dat kolen over een klein beetje omega 3 en 6 beschikken.
Kolen goed voor maag en ingewanden
Maagzweren worden tegen gegaan door kolen. De glucosinolaten met hun ontstekingsremmende werking zijn niet alleen goed bij maagzweren, ze zorgen voor een algehele verbetering van de gezondheid van de ingewanden. Savooiekool kan de aanwezigheid in de maag van de Helicobacter pylori bacterie beperken tot niet-ziekmakende proporties. Niet alleen gekookte kool is goed voor maag en ingewanden, ook het drinken van koolsap draagt tot de algemene gezondheid van de ingewanden bij.