De geneeskracht van savooiekool en spitskool

De geneeskracht van savooiekool en spitskool Savooiekool is er in drie typen. Spitskool, gele savooiekool en groene savooiekool. De gele is witgeel van kleur en groene savooiekool is gewoon onmiskenbaar groen. In Nederland wordt savooiekool vaak in Noord-Holland gekweekt. Dat kun je ook terugvinden in de namen van de rassen, vele bevatten de naam Langedijker. Langedijk ligt in het rijk der duizend eilanden waar van oudsher veel kolen werden gekweekt die als ze geoogst werden met een praam naar de afslag van de Broekerveiling in Broek op Langendijk werden gevaren om ze aldaar te verkopen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening savooiekool / Bron: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening savooiekool / Bron: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving savooiekool

De Latijnse naam van savooiekool is Brassica oleracea convar. capitata var. Sabauda. Savoye is een streek in Noord-Italië en uit dat gebied komt de savooiekool oorspronkelijk. Brassica oleracea is de familienaam van alle koolsoorten. Kool komt van het Griekse woord ´kaulis´ dat stengel betekent. Alle koolsoorten groeien aan één stengel. In het Engels heet het Savoy cabbage en in het Duits Wirsing of Welschkohl. In Frankrijk zegt men ´chou de milan´, genoemd naar de omgeving van Milaan vanwaar de groente stamt.

Bladstructuur savooiekool / Bron: Nieuw, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bladstructuur savooiekool / Bron: Nieuw, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kool kun je ongeveer 6 weken prima goed houden in een ijskast of een koude schuur of kelder in de winter.

Eettips savooiekool

Kool kun je prima in een salade verwerken als alternatief saladeblad. Je haalt er één of twee bladeren vanaf en snijdt deze fijn. Daarnaast kun je kool mee roerbakken met een groentemixgerecht voor rijst, uiteraard bij voorkeur zilvervliesrijst. Je kookt eerst de rijst en als deze gaar is dan mix je het met de gebakken of gewokte groenten. Kool kun je eveneens gebruik om andere groenten in te verpakken waarna je het in een schaaltje in de oven zet.

Voedingswaarde savooiekool

In 100 gram savooiekool zit 42% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C en 80% van de ADH aan vitamine K. Dat zijn bijzonder hoge waarden waar menig groentesoort niet aan kan tippen. Er zit verder 18% van de ADH aan foliumzuur in en ook 18% van de ADH aan vitamine A. Vitamine B6 zit in een ons savooiekool met 9% van de ADH. De overige ADH-percentages voor vitaminen zijn 3% of lager. Voor mineralen gelden iets lagere percentages. Het hoogste ADH-percentage is voor het mineraal mangaan met 8%, gevolgd door kalium met 7%. Overige percentages zijn allemaal 3% of lager. Toch is het feit dat vrijwel alle mineralen vertegenwoordigd zijn in savooiekool al een mooi gegeven, omdat de mineralen zelden op zich nutrititieve waarde hebben maar altijd andere mineralen nodig hebben om hun werkzaamheid in het lichaam volledig tot uiting te laten komen.

Koolbladeren / Bron: Robek, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Koolbladeren / Bron: Robek, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Kolen tegen kanker

Kolen zijn de meest gezonde groente. De allergezondste groente is boerenkool. Daar zitten de meeste fytonutriënten in. Overigens zijn nog steeds niet alle voedingsstoffen in groenten ontdekt. Vrijwel dagelijks publiceren wetenschappers nieuwe ontdekte fytochemicaliën in groenten. Savooiekool behoort ook tot de categorie meest gezonde groenten. In savooiekool zit glucobrassicine en indole-3-carbinol of I3C. Van deze stoffen is beide bekend dat ze kankerbestrijdend zijn. Daarbij kan gemeld worden dat kolen over een klein beetje omega 3 en 6 beschikken.

Kolen goed voor maag en ingewanden

Maagzweren worden tegen gegaan door kolen. De glucosinolaten met hun ontstekingsremmende werking zijn niet alleen goed bij maagzweren, ze zorgen voor een algehele verbetering van de gezondheid van de ingewanden. Savooiekool kan de aanwezigheid in de maag van de Helicobacter pylori bacterie beperken tot niet-ziekmakende proporties. Niet alleen gekookte kool is goed voor maag en ingewanden, ook het drinken van koolsap draagt tot de algemene gezondheid van de ingewanden bij.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool is een echte zomergroente met een zachte smaak. Het is ook makkelijk te bereiden en op veel manieren klaar te…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Kool, gezond en lekkerKool, gezond en lekkerDe verschillende koolsoorten als maaltijd nuttigen is voor veel mensen 'alledaagse kost'. Daarnaast snappen ook steeds m…

De geneeskracht van SchorsenerenDe geneeskracht van SchorsenerenSchorseneren hebben de vorm van een extra lange asperge maar dan met een zwarte schil. Ze komen van een tweejarige plant…
De geneeskracht van rettichDe geneeskracht van rettichRettich is directe familie van de radijs en de rammenas. Je zou rettich ook een witschillige rammenas kunnen noemen. Ret…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Savooiekool
  • http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/savooiekool
  • http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/kool1
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Savoy_cabbage
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Wirsing
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19
  • http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2375/2
  • Afbeelding bron 1: VAC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Nieuw, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Robek, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.