Kool, gezond en lekker

Kool, gezond en lekker De verschillende koolsoorten als maaltijd nuttigen is voor veel mensen 'alledaagse kost'. Daarnaast snappen ook steeds meer mensen dat die 'alledaagse' koolsoorten tot de zogenaamde superfoods gerekend kunnen worden en dus uitermate gezond zijn. Welke koolsoorten zijn er, wat maakt de verschillende koolsoorten tot superfood en hoe verwerk je kool in de maaltijd?
Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay

Kool, de basis

Koolsoorten

Kool is een plant uit het koolgeslacht, uit de kruisbloemfamilie. Alle koolsoorten zijn tot op zekere hoogte eetbaar en de koolsoorten die als ‘normaal eetbaar’ bekendstaan, vallen onder de groenten; groenten die met name in de koudere winterperiode veel gegeten worden. Er zijn alles bij elkaar nogal wat koolsoorten, te weten:
  • witte en groene bloemkool
  • (groene) torentjesbloemkool (ook wel romanesco genoemd)
  • boerenkool
  • broccoli
  • Chinese kool
  • Bron: Ulleo, PixabayBron: Ulleo, Pixabay
    mergkool
  • paksoi
  • palmkool (zwarte kool)
  • rodekool
  • groene kool / savooiekool
  • spitskool
  • groene en rode spruitkool
  • wilde kool (waar je ook zuurkool van maakt)
  • koolraap
  • bimi (kruising van broccoli en kailan, dit is een Chinese koolsoort)

Herkomst

Het is niet wetenschappelijk aangetoond welke rassen nu echt via kweek zijn ontstaan en welke niet. Wel is bekend dat er al ruim 3000 jaar voor onze jaartelling kool gekweekt werd. Men gaat ervan uit dat de ‘oerkool’ afkomstig is van het Middellandse Zeegebied, de zilte kustgebieden. Omdat de kool een soort leerachtige bladeren heeft, is deze bestand tegen de elementen, harde wind, zandstormen en steenslag.

Wat is superfood?

De koolsoorten worden als superfood gezien. Een algemeen geldende regel is dat we iets een superfood noemen als het meer dan twaalf positieve eigenschappen heeft voor de gezondheid. Te denken valt aan: het versterken van je immuunsysteem, het zuiveren van het lichaam of verhogen van de serotonineproductie.

Bron: FonBac, PixabayBron: FonBac, Pixabay
Superfood is een verzamelnaam voor veel eetbare planten en vruchten die boordevol essentiële voedingsstoffen zitten. Stoffen zoals:
  • vitaminen
  • proteïne
  • mineralen
  • antioxidanten
  • enzymen
  • polysachariden
  • essentiële vetzuren
  • aminozuren

Verder horen superfoods vrij te zijn van pesticiden, hormonen/groeihormonen en chemicaliën. Al langere tijd wordt er gesproken en geschreven over een mogelijk preventieve werking die koolsoorten zouden hebben om kanker te voorkomen.

Vitamines

Iedere koolsoort is net weer even anders, maar er is wel een gemene deler. Zo komt er in bijna alle koolsoorten kalium en ijzer voor, maar ook fosfor en magnesium. Vitamine C komt ook in veel koolsoorten voor en dan met name in broccoli.

Hoe kool te eten?

Koop als eerste verse producten. Kolen moeten stevig aanvoelen en het blad moet er fris en helder uitzien.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
Rauw
Het allerbeste is om het rauw te eten. Veel soorten kool zijn in (rauwkost)salades te verwerken in combinatie met andere groenten. Een andere manier van kool eten is via de smoothie. Ook hiervoor geldt dat er verschillende koolsoorten in de blender kunnen en prima te combineren zijn met andere groenten of fruit.

Koken

De meeste kolen zijn te koken. Echter, om de structuur van het blad soepel te houden, is het raadzaam om de meeste koolsoorten niet te lang te koken. Anders wordt het mogelijk een beetje snotachtig. De te hanteren duur van koken verschilt per koolsoort en smaak.

Vlees of vis

Hoewel er verschillende koolsoorten prima met vis samengaan, wordt kool traditioneel het vaakst gegeten met vlees(producten) zoals worst of hamburgers. Vis wordt bijvoorbeeld vaker verwerkt in frisse lente- en zomersalades. Hoewel kool wellicht van oudsher een winterproduct is, zijn salades met bijvoorbeeld verse makreel of een stukje zalm prima als maaltijd.

Tot slot

De vele koolsoorten zijn behalve gezond ook nog lekker, want er zijn zoveel koolsoorten dat er voor iedereen altijd wel een koolsoort is die iemand lust. Kool is goed te combineren met andere groenten, vlees of vis en zowel als koud/rauw als warm te eten. Maar eerst en vooral zijn kolen erg gezond, supergroenten dus.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Bekende koolsoortenBekende koolsoortenIn dit artikel vindt u informatie over vier verschillende koolsoorten. De vier koolsoorten die besproken worden zijn de…
De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De eerste vier maanden heeft je baby alleen flesvoeding of borstvoeding nodig. Daarin zitten alle voedingstoffen die een…

Overgewicht rond de menopauze: wat kun je ertegen doen?Overgewicht rond de menopauze: wat kun je ertegen doen?Ben je eenmaal de leeftijd van veertig jaar gepasseerd, dan merk je misschien dat je lichaam verandert. Plotseling gaat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Josealbafotos, Pixabay
  • http://eerlijkereten.nl/superfood/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kool_(plant)
  • https://lekkertafelen.nl/kookschool/koolsoorten-supervoedsel-en-heel-gevarieerd/
  • https://watkokenwevandaag.wordpress.com/2011/11/13/witte-kool-en-spitskool/
  • Afbeelding bron 1: Congerdesign, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ulleo, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: FonBac, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Stux, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.