Alternatieve slabladeren voor een originele salade
Sla kun je in de winkel kopen maar er zijn nog vele andere bladeren die je sla kunt eten. Het is leuk voor de afwisseling om te variëren met sla. Een alternatief slablad als paardenbloemblad is lekker mals en heeft een licht bittere bijsmaak. Je kunt een krop sla kopen en deze aanvullen met alternatieve slabladeren uit eigen tuin, of een gehele salade maken van alternatieve sla.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Verse kruiden ipv gedroogde kruiden
Behalve slabladeren gebruiken om een
sla van te maken is het ook een goed idee om de bladeren van verse
kruiden te gebruiken. Verse
basilicum, selderij of
bieslook kunnen de sla veel lekkerder maken en zijn een gezonder en meer culinair alternatief dan de gedroogde kruiden.
Snijbiet
De snijbiet is meestal een stevig blad en een hele knauw. Maar het is lekker en supergezond. Snijbieten zijn er in meerdere vormen. Er zijn soorten die het hele jaar door sniijbietenblad geven zonder dat je de knol kan oogsten. Dat is ideaal voor een moestuin waar je vaak wat uit wilt plukken zonder je het leplazerus te werken. Snijbietenloof van rode bieten wordt ook snijbiet genoemd.
Cichorei
Cichorei is een lekker beetje bitter blad. Het komt uit dezelfde wortel als waar witlof uit groeit met dit verschil dat witlof alleen in het pikkedonker wordt gekweekt om de kleur wit te houden. Cichorei bloeit nog in de herfst met felblauwe bloemen. Ze komen vaak op in braakliggend grond. Maar je kunt ze ook in de tuin hebben; vooral de bloemen zijn mooi om te zien.
Zevenblad
Zevenblad is een hardnekkig kruid dat moeilijk te verwijderen is. Opeten is een goed alternatief. Wanneer je teveel zevenblad eet dan zal de wortel moe worden en stoppen met blaadjes produceren. Zevenblad kan mooi bloeien dus er is eigenlijk helemaal geen reden om deze plant uit de tuin te halen. Pluk ze met mate en de plant blijft altijd dichtbij huis voor verse slabladeren zorgen.
Weegbree
Weegbree is een blad dat veel in ongemaaide velden voorkomt waar wilde grassen zijn. Het is een stevig blad en smaakt lekker. Er bestaat zowel brede weegbree als smalle weegbree. Deze soorten komen beide veelvuldig voor. Ze steken als onkruid overal de kop op. Plukken en eten is het meest effectieve bestrijdingsmiddel van weegbree.
Engelwortelblad
De
engelwortel groeit een seizoen lang. Het wordt een reusachtige plant die in elke tuin bewonderend zou worden aangekeken door toevallige voorbijgangers. Je kunt het blad af en toe plukken om door een gemengde salade te doen.
Hondsdraf
Hondsdraf groeit in de buurt van brandnetel en het is een blad met een volle smaak. Het zijn kleine plantjes die laag bij de grond groeien. Het is een ideale bodembedekker in schaduwrijke omgeving dus wat let je om achter in de tuin hondsdraf voor slamixen te planten.
Duizendblad
Duizendblad kan een salade een kruidige noot geven. Duizendblad groeit in het gras en komt helemaal tot bloei in ongemaaide stukken grasland of hellingen langs de waterkant. Duizendblad heeft een mooi witte bloem en verdient het niet om als onkruid behandeld te worden. De bladeren zijn eetbaar.
Paardenbloemblad
Paardenbloemblad heeft een licht bittere smaak maar die valt weg in een slamix. Zoals bij vrijwel alle
wilde groenten pluk je bij voorkeur alleen het jonge verse blad. Het oude blad is bitterder en er zitten gaatjes in waaruit blijkt dat slakken of andere beestjes je voor waren met ervan eten.
Bleekselderijblad
Bleekselderij heeft een aantal selderijbladeren aan de bovenkant zitten die heel herkenbaar en overheersend smaken. Het is lekker om ze te verkruimelen in een slamix. Sommige verspillers gooien het loof van bleekselderij weg maar dat is bij deze verboden verklaard; het hoort gewoon in de sla of soep.
Spinazie
Spinazie is niet alleen lekker in een stamppot maar ook door de slamix. Een handje spinaziebladeren zijn genoeg om een salade lekkerder te maken. Elk blad heeft zijn eigen smaak en het ijzerrijke spinazieblad is heel herkenbaar.
Boerenkool
Boerenkool is helemaal herontdekt als groente en wordt tegenwoordig steeds vaker als rauw slablad gegeten. Boerenkool moet je even wassen en daarna door de sla doen. Je kunt voorgesneden boerenkool gebruiken.
Chinese kool
Chinese kool heeft een milde anijssmaak. De witte stukken zijn van andere structuur dan de groene zodat het – als je ze gesneden hebt - lijkt alsof ze van twee verschillende groenten afkomen.
Madeliefjesblad en bloem
Er zijn nog veel meer bloemetjes te eten maar madelief is de meest voorkomende eetbare soort. Probeer ook eens de blaadjes. Madeliefjes kunnen samen met andere bloemetjes de salade extra vrolijk maken. Lees
hier een artikel over bloemen om van te smullen.
Klaverbloem en blad
De
klaver kan gewoon door mensen worden gegeten. Klaverbloemen zijn lekker en hebben een licht zoetige smaak. Klaverblaadjes zijn wel een heel gepiel om te plukken. Neem er daarom gewoon een paar van voor de leuk en pluk een paar grote witte of paarse bolvormige klaverbloempjes om de salade te vullen.
Dovenetelblad
Dovenetels prikken niet. Ze zijn lekker, stevig en voedzaam. Vergeet ook niet de witte bloemetjes apart te plukken en als zoetachtige garnering te gebruiken. Dovenetel hebben een stevige structuur en ze zijn een lekkere en gezonde aanvulling op gewoon slablad.
Brandnetelblad
Brandnetel, er is maar een ding tegen dit kruid gewassen: opeten! Als je brandnetel gaat gebruiken dan is het wel goed om deze of te
blancheren, met heet water te overspoelen of 10 minuten in koud water te laten trekken om de scherpe prik eraf te krijgen.
Wilde bladeren wassen
Als je bladeren uit het wild plukt dan is het heel verstandig om geen planten te gebruiken waarvan je niet 100% zeker weet wat het is. Ook moet je het goed wassen. Je kunt het om te wassen met kokend water overgieten; dan weet je zeker dat het geen bacteriën meer bevat. Je kunt het ook in een bak met ruim koud water wassen of onder stromend water afspoelen.
Lees verder