De geneeskracht van zeewier

De geneeskracht van zeewier Wie zeewier wil eten kan geen zeewier oprapen van het strand want deze is te taai; je moet alleen zeewier eten dat geplukt moet worden omdat ze vastzit in de zeebodem. Zeewier wordt al eeuwenlang gegeten in Japan en China. Gedroogd zeewier wordt in deze landen ook gebruikt om voedsel in te verpakken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Korte geschiedenis van zeewier als voedsel

De oude Chinezen rekenden zeewier meer dan 10.000 jaar geleden al tot het dagelijks menu. De oude Romeinen gebruikten zeewier tegen gewrichtsaandoeningen. In landen aan de zee zoals Schotland, Ierland, IJsland, Noorwegen, Nieuw Zeeland en de Polynesische eilanden wordt zeewier regelmatig gegeten. In Nederland beginnen we er net aan te wennen. We kunnen gewoon zeewier uit de Noordzee of Waddenzee eten. Vooral in de alternatieve ecologische winkels zijn mensen daar al tientallen jaren van op de hoogte. Sinds enkele jaren kun je zeewier gewoon bij de Albert Heyn kopen.

Zeekraal komt in de provincie Zeeland droog te liggen bij eb / Bron: GerardM, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zeekraal komt in de provincie Zeeland droog te liggen bij eb / Bron: GerardM, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zeewier tegen schildklieraandoeningen

Zeewier of blaaswier is al in de 16e eeuw door Chinese kruidgeneeskundigen beschreven als middel om schildklierzwelling tegen te gaan. In Europa werd in de 18e eeuw zeewier tegen schildklierproblemen aanbevolen. Het helpt tegen schildklieraandoeningen omdat er veel jodium in zit. Het werkt als medicijn bij een te traag werkende schildklier of hypothyreoïdie. Struma of kropgezwel wordt tegengegaan met deze smaakvolle zeegroente.

Zeewier tegen obesitas

Zeewier wordt sinds de 19e eeuw gebruikt om obesitas tegen te gaan. Wie dagelijks zeewier toevoegt aan zijn menu zal na 14 dagen de eerste resultaten gaan zien. Voordeel van zeewier gebruiken als afslankmiddel is dat je niet vermoeid wordt en dat alleen het vetweefsel afgebroken wordt en niet het spierweefsel. Sommige mensen gebruiken zeewier uitwendig tegen obesitas; alles wat je op je huid smeert komt ook in je lichaam terecht om daar uitwerking te hebben. Baden met zeewier is ook een mogelijkheid om obesitas tegen te gaan.

Kombu, gedroogde zeewierplak] / Bron: Alice Wiegand, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kombu, gedroogde zeewierplak] / Bron: Alice Wiegand, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voedingswaarde zeewier

Er zijn verschillende soorten zeewier en de voedingswaarde verschilt per soort. Daarom is het moeilijk een algemene opmerking te maken over de voedingswaarde van zeewier. In de ene soort zit wel vitamine A en in de andere niet. Wat wel gezegd kan worden is dat in elke soort magnesium, kalium en jodium zit. De zeewier kombu is de enige soort waarin het ijzer ontbreekt. De ADH-percentages voor de voedingswaarden zijn niet erg hoog; ze liggen allemaal onder de 10% per 100 gram, op vitamine K na, wat ongeveer met 16% van de ADH in zeewier zit.

Zeewier goed voor het bloed

Er zitten polysacchariden in zeewier die fucoidanen worden genoemd. Deze stoffen zorgen voor antivirale en ontstekingsremmende werkingen in het lichaam. De polysacchariden in zeewier zorgen voor een verminderde bloedklontering waardoor zeewier trombose tegen gaat. Een ander medicinale eigenschap van zeewier is dat het de vorming van geoxideerd cholesterol voorkomt. Hierdoor blijven de wanden van de bloedvaten gevrijwaard van plaque of cholesterolafzettingen. Op deze manier voorkomt zeewier aderverkalking en verhoogde bloeddruk.

Zeewier tegen kanker

Omdat zeewier ontstekingsremmend is zou het eigenlijk onderwerp van onderzoekers moeten zijn als het gaat om de kankerbestrijdende eigenschappen van zeewier. Deze zijn echter nog niet genoeg onderzocht om er zinnige conclusies aan te verbinden.

Zeewier diabetes

In zeewier zitten niet erg hoge percentages mineralen maar ze zitten er wel bijna allemaal in en dat maakt deze zeegroente tot een voedzame afwisseling op landgroente. Voor diabetici hebben baat bij zeewier omdat bij-effecten van suikerziekte zoals obesitas en atherosclerose worden tegen gegaan.

Overige ziekten

Vele indicaties zijn gebaat bij het eten van zeewier. Wie zeewier wilt eten uit medicinale overwegingen kan daarvoor het best bij een fytotherapeut te rade gaan omdat verschillende zeegroenten verschillende werkingen hebben. Er is een lange lijst van nog niet in dit artikel genoemde aandoeningen waartegen zeewier wordt ingezet. Hier volgt een greep: gastritis, pyrosis(teveel maagzuur), slokdarmontsteking door maagzuur, constipatie, hoofdpijn, huidproblemen, vermoeidheid, ouderdomszwakte, voorjaarsmoeheid, herstel na een ziekte, menopauzale klachten, prostaatklachten, artritis, artrose en jicht.

Verschillende soorten zeegroenten

Er zijn verschillende soorten eetbare zeewier: nori, kelp of kombu, wakame, dulse, zeespaghetti of zeeboontje, zeekool, zeekraal, lamsoor, zeevenkel, zeesla, laminaria japonica, hijiki, arame en Iers mos. Slechts enkele soorten zijn te koop. Soms heeft een visboer zeekraal. Bij zeedorpjes wordt vaker zeegroenten gegeten, ook in Nederland. Bij supermarkten kun je steeds vaker zeegroenten kopen. Ook een Aziatische of Japanse winkel biedt ze te koop aan. Nori is te koop in een sushibar.

Eettips zeewier

De gezondste manier om zeewier te eten is het niet koken. Zeewier kun je rauw prima over een salade heen verspreiden. Zeewier past ook als rauwe toevoeging op gebakken rijst met groenten. Je kunt zeewier gebruiken als basis voor een salade. Je hoeft er slechts wat sesamzaad, een paar gekneusde blaadjes sla of spinazie en wat koude peulvruchten bij te doen om een gezonde salade te maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeven soorten zeewier om mee te kokenZeewier, als product om mee te koken, is nog lang niet bij alle keukenprinsen en keukenprinsessen populair. Toch is het…
Gezond voedsel: ZeewierGezond voedsel: ZeewierIn Aziatische landen is zeewier een bekend product, maar in Europa is het gebruik van zeewier minder bekend en wordt het…
Zeegroenten: lekker en gezondZeegroenten zijn lekker en gezond. En het aanbod is groot. De bekendste zeegroenten zijn wel zeewier, lamsoor en zeekraa…
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…

Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo´s kunnen voor verwarring zorgen voor vertalers omdat pomelo in het Engels staat voor grapefruit en in het Spaans…
Alternatieve slabladeren voor een originele saladeAlternatieve slabladeren voor een originele saladeSla kun je in de winkel kopen maar er zijn nog vele andere bladeren die je sla kunt eten. Het is leuk voor de afwisselin…
Bronnen en referenties
  • http://nutritiondiva.quickanddirtytips.com/is-seaweed-good-for-you.aspx
  • http://longevity.about.com/od/antiagingfoods/a/seaweed.htm
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=135
  • http://www.waterwereld.nu/zeewier.php
  • http://www.zeewier.net/
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Afbeelding bron 1: GerardM, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Alice Wiegand, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Jacq, 11-08-2016
Werkt het ook als je het in gedroogde vorm gebruikt? Reactie infoteur, 27-08-2016
Ja, doch vers is altijd beter.

Aruna, 07-06-2016
Doordat ik nauwelijks brood eet en zeezout ipv tafelzout gebruik heb ik nu jodiumtekort. Ik moet nu meer zeewier gaan eten. Ik vroeg mij af welke processen een gedroogde zeewier heeft ondergaan. Zijn de mineralen en vitamine in gedroogde zeewier anders dan die van vers? Ik heb namelijk gedroogde zeewier ontdekt in de supermarkt en dat is dan makkelijk voor mij qua boodschappen halen. Anders moet ik op zoek gaan naar een speciale zaak. Reactie infoteur, 08-09-2016
Zeezout is niet genoeg; daar zit geen jodium in. Je kan beter Keltisch zeezout gebruiken, daar zit wel jodium in. Zeezout wordt verkocht onder die naam, maar bestaat een net zoals keukenzout uit één mineraal, natrium. HIer in dit artikel staan nog meer bronnen van jodium. Zeewier is één van de bronnen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/119612-jodium-en-gejodeerd-zout-gevaren-en-voordelen.html

Hendrik, 02-01-2016
Beste Tom,

Leuk en informatief artikel. Enkel één klein puntje het vernoemen waard. Op het einde vernoem je zeegroenten waaronder de lamsoor als eetbaar. Dit klopt echter niet. Lamsoor Limonium vulgare is niet echt eetbaar je bedoeld de Zulte (Aster tripolium, synoniem: Tripolium vulgare) of Zeeaster genoemd. In Zeeland noemen ze deze plant in de volksmond 'lamsoor' vandaar de verwarring en wordt ook onder deze naam jammer genoeg verkocht. Maar de lekkernij is de Zeeaster en volop te koop.
Groeten Natuurgids Hendrik Reactie infoteur, 09-02-2016
Beste Hendrik,
Een interessant geval. Dus de volksnaam lamsoor komt niet overeen met de biologische naam voor deze plant. Ik zal het aanpassen.
Wat in de volksmond wordt gezegd is toch niet per definitie onwaar? Op de Albert Cuyp is ook lamsoor te koop. Zulte is misschien meer een Vlaamse of Zeeuwse naam?

Het doet me ook denken aan pimpernel. Er worden vele planten zo genoemd. Dat is verwarrend. In Engeland maken ze het nog bonter: dar worden nog meer planten pimpernel genoemd dan in Nederland.
Groet, Thomas Dijkman

Patrick Rila, 11-11-2015
Waar zijn zeewier producten te verkrijgen? Reform zaken of gewone supermarkten? Reactie infoteur, 11-02-2016
Sommige specialistische groenteboeren verkopen het. Soms verkoopt een visboer het. Op sommige markten is het te koop. Chinese winkels hebben het vaak. De biowinkel ook. Zelfs sommige supermarkten hebben verse zeewier. Daarnaast zijn er vee zeewierproducten zoals vellen, vaak te koop in Aziatische winkels.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.