De geneeskracht van zevenblad
Wanneer je een moestuin hebt dan wordt deze niet zelden overwoekerd door zevenblad. Zevenblad is het gemakkelijkst te herkennen aan het feit dat elk takje zeven blaadjes heeft. Wat moet je tegen een grote expansie van zevenblad in de tuin doen? Heel simpel: opeten! Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die men at na de winter. Jonge scheuten zevenblad schieten namelijk vanaf februari uit de grond. Zevenblad is een vaste plant.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Bodembedekkende groente
Zevenblad is door
de oude Romeinen verspreid. De Romeinse invasie wordt gespiegeld door de invasietactieken die het zevenblad in menig tuin uitvoert. De legers hadden altijd voedsel nodig. Daarom is dit plantje overal aangeplant. Ook de monniken hadden dit plantje vaak staan in de moestuin van een klooster. Het plantje werd in de geschiedenis beschreven door Chinese, Tibetaanse en Europese monniken. Het is een zeer gemakkelijk plantje dat flink doorwoekert als het eenmaal ergens groeit. Het houdt van schaduwplekken en groeit zeer dicht opeen zodat er geen ruimte is voor andere planten. In sommige landen wordt dit plantje in tuincentra verkocht als bodembedekker terwijl het in andere landen als onkruid wordt bestreden. Zevenblad biedt voedsel en geeft een mooie, witte bloem, wie wilt dat nu uit zijn tuin elimineren?.
Voedingswaarde zevenblad
Zevenblad is lekker als
alternatief slablad in een originele salade maar je kunt het bereiden als
spinazie. Het is een gezonde plant waar veel
vitamine A en C in zitten. De
mineralen kalium, calcium en
magnesium zitten er in ruime mate in. Zevenblad is een makkelijke plant om te kweken, zo makkelijk zelfs dat je er bijna nooit meer vanaf komt, of je moet er enorm veel van eten. Wanneer je er telkens weer van plukt, wordt het wortelstelsel verarmt en zal het plantje verdwijnen.
Geneeskracht
Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt er voor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma. Vandaar dat zevenblad verlichtend werkt tegen deze ziekten en goed is voor nier- en blaasproblemen. In vroegere tijden was de geneeskracht van zevenblad alom bekend en werd het gebruikt tegen ´reizigersjicht´. De blaadjes werden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om de pijn te verlichten. Zevenblad heeft een rustgevend en licht laxerend effect.
Eettips zevenblad
Zevenblad is een lekkernij wat enigszins naar
peterselie smaakt. Je kunt de bladeren rauw door een salade doen of ze
blancheren dan wel roerbakken. Ze smaken lekker door gebakken rijst. Je kunt een
variatie op een aardappelstamppot met zevenblad maken of met een mix van zevenblad,
brandnetel en
spinazie. Hieronder staan nog 3 recepten voor zevenblad.
Botanische tekening zevenblad /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Zevenbladpesto
Je kunt zevenblad gebruiken om een pesto mee te maken. Meng hiervoor de volgende ingrediënten: zevenblad, pecorino (Italiaanse schapenkaas),
knoflook, olijfolie,
walnoten en peper en
zout. Smeer de pesto over een boterham met roomboter.
Kruidenboter
Je kunt een heerlijke kruidenboter met zevenblad maken: Neem een pakje roomboter en doe er fijngehakte brandnetel, daslook,
tijm en zevenblad door. Maak het af met enkele druppels
citroensap. Dien de kruidenboter op bij
aardappelen of als boter voor op een toastje.
Hartige taart
Je kunt een hartige taart maken met zevenblad. Hiervoor heb je 4
eieren nodig, 100 gram
Hollandse kaas en twee tot vier handen vol zevenblad. Uiteraard heb je ook bladerdeeg nodig. Deze plakken deeg doe je in een bakvorm. Zorg dat het deeg goed aansluit; laat het overlappen en bedek ook de wanden van de bakvorm. Het ei-kaas-zevenbladmengsel verdeel je over de bodem. Bak het 40 minuten in een oven op 160 graden.
Lees verder