De geneeskracht van zevenblad

De geneeskracht van zevenblad Wanneer je een moestuin hebt dan wordt deze niet zelden overwoekerd door zevenblad. Zevenblad is het gemakkelijkst te herkennen aan het feit dat elk takje zeven blaadjes heeft. Wat moet je tegen een grote expansie van zevenblad in de tuin doen? Heel simpel: opeten! Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die men at na de winter. Jonge scheuten zevenblad schieten namelijk vanaf februari uit de grond. Zevenblad is een vaste plant. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bodembedekkende groente

Zevenblad is door de oude Romeinen verspreid. De Romeinse invasie wordt gespiegeld door de invasietactieken die het zevenblad in menig tuin uitvoert. De legers hadden altijd voedsel nodig. Daarom is dit plantje overal aangeplant. Ook de monniken hadden dit plantje vaak staan in de moestuin van een klooster. Het plantje werd in de geschiedenis beschreven door Chinese, Tibetaanse en Europese monniken. Het is een zeer gemakkelijk plantje dat flink doorwoekert als het eenmaal ergens groeit. Het houdt van schaduwplekken en groeit zeer dicht opeen zodat er geen ruimte is voor andere planten. In sommige landen wordt dit plantje in tuincentra verkocht als bodembedekker terwijl het in andere landen als onkruid wordt bestreden. Zevenblad biedt voedsel en geeft een mooie, witte bloem, wie wilt dat nu uit zijn tuin elimineren?.

Voedingswaarde zevenblad

Zevenblad is lekker als alternatief slablad in een originele salade maar je kunt het bereiden als spinazie. Het is een gezonde plant waar veel vitamine A en C in zitten. De mineralen kalium, calcium en magnesium zitten er in ruime mate in. Zevenblad is een makkelijke plant om te kweken, zo makkelijk zelfs dat je er bijna nooit meer vanaf komt, of je moet er enorm veel van eten. Wanneer je er telkens weer van plukt, wordt het wortelstelsel verarmt en zal het plantje verdwijnen.

Geneeskracht

Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt er voor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma. Vandaar dat zevenblad verlichtend werkt tegen deze ziekten en goed is voor nier- en blaasproblemen. In vroegere tijden was de geneeskracht van zevenblad alom bekend en werd het gebruikt tegen ´reizigersjicht´. De blaadjes werden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om de pijn te verlichten. Zevenblad heeft een rustgevend en licht laxerend effect.

Eettips zevenblad

Zevenblad is een lekkernij wat enigszins naar peterselie smaakt. Je kunt de bladeren rauw door een salade doen of ze blancheren dan wel roerbakken. Ze smaken lekker door gebakken rijst. Je kunt een variatie op een aardappelstamppot met zevenblad maken of met een mix van zevenblad, brandnetel en spinazie. Hieronder staan nog 3 recepten voor zevenblad.

Botanische tekening zevenblad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening zevenblad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Zevenbladpesto

Je kunt zevenblad gebruiken om een pesto mee te maken. Meng hiervoor de volgende ingrediënten: zevenblad, pecorino (Italiaanse schapenkaas), knoflook, olijfolie, walnoten en peper en zout. Smeer de pesto over een boterham met roomboter.

Kruidenboter

Je kunt een heerlijke kruidenboter met zevenblad maken: Neem een pakje roomboter en doe er fijngehakte brandnetel, daslook, tijm en zevenblad door. Maak het af met enkele druppels citroensap. Dien de kruidenboter op bij aardappelen of als boter voor op een toastje.

Hartige taart

Je kunt een hartige taart maken met zevenblad. Hiervoor heb je 4 eieren nodig, 100 gram Hollandse kaas en twee tot vier handen vol zevenblad. Uiteraard heb je ook bladerdeeg nodig. Deze plakken deeg doe je in een bakvorm. Zorg dat het deeg goed aansluit; laat het overlappen en bedek ook de wanden van de bakvorm. Het ei-kaas-zevenbladmengsel verdeel je over de bodem. Bak het 40 minuten in een oven op 160 graden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie recepten met zevenbladHeb je een tuin? Dan is de kans groot dat je ook zevenblad hebt. Als dit hardnekkige onkruid, ook wel tuinmansverdriet g…
Zevenbladpesto – lekkere saus van onkruid uit eigen tuinZevenbladpesto – lekkere saus van onkruid uit eigen tuinZevenblad is een heerlijke groente met een reputatie van onkruid. Het is een woekerende plant, die je tuin aardig vol ka…
Pesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaasPesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaasOost-Indische kers is één van die planten in de tuin, waar je alle kanten mee op kunt. Het is een bodembedekker, luizen…
Zevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad is een vaste plant en een die menigeen liever kwijt dan rijk is in de tuin. Het is een woekeraar die weet hoe…

Voedingsadvies: rood vlees goed of slechtVoedingsadvies: rood vlees goed of slechtVeel mensen zijn dol op dagelijks een stuk vlees bij het avondeten te nemen. Rood vlees bevat gezonde stoffen zoals ijze…
Gezonde voeding om het risico van kanker te verkleinenGezonde voeding om het risico van kanker te verkleinenIn een optimaal functionerend lichaam kan geen kanker ontstaan zo stelde Dr. Moerman jaren geleden. Als het lichaam uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Aegopodium_podagraria
  • http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?pid=115
  • http://www.eetbaretuin.info/kruiden/kruiden_per_soort/files/Zevenblad_Aegopodium_podagraria.html
  • http://levensdorp.be/index.php?option=com_content&view=article&id=283%3Azevenblad&catid=101%3Alekker-gezond&Itemid=118&lang=nl
  • Foto´s: Tom008
  • Tekening: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reacties

Anneke, 20-05-2015
Kan je je niet vergissen ofwel is er ook een schadelijke vorm die precies op deze plant lijkt? Net als bijvoorbeeld bij rabarber? Reactie infoteur, 21-05-2015
Vergissen kan altijd. Er is altijd wel iemand in jouw buurt die meer van planten weet en het kan vertellen. Je kunt ook ergens een wilde, eetbare plantenwandeling doen en onderwijl goed kijken en veel foto´s nemen.

Anetta, 10-05-2015
Kan er ook thee van zevenblad getrokken worden? Reactie infoteur, 11-05-2015
Ja.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 18-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.