Zevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezond

Zevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezond Zevenblad is een vaste plant en een die menigeen liever kwijt dan rijk is in de tuin. Het is een woekeraar die weet hoe hij zich moet verspreiden. Je komt er bijna niet vanaf als deze plant in je tuin zit. Minder weten we over de gezondheidsvoordelen van de plantensoort zevenblad alhoewel het eigenlijk een kruid is. Nog minder weten we van zevenblad als geneeskrachtige plant. Kortom: zevenblad is een veelzijdig plantje.

Zevenblad, de basis

De oorsprong

Zevenblad, met als officiële naam Aegopodium podagraria, is een vaste plant die al eeuwen oud is. De plant behoort tot de schermbloemfamilie, ofwel Umbelliferae of Apiaceae. De plant komt in bijna heel Europa voor, behalve rond de Middellandse Zee. Zevenblad is destijds door de Romeinen verspreid, niet in de laatste plaats om de vele legers te voeden. Het kruid werd ook gewoon als plant toegepast om de hongerige monden te voeden. Overigens werd het plantje al door monniken uit China en Tibet beschreven en kwamen daar vaak voor in de moestuinen van de kloosters. Zevenblad wordt ook nog wel eens zevenkruid genoemd, maar we hebben het dan over hetzelfde kruid.

Bron: Steffen Heinz (Caronna) , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Steffen Heinz (Caronna) , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De hedendaagse plant
Zevenblad tref je meestal aan op vochtige of (licht) bemeste grond in beschaduwde plaatsen, zoals:
 • heggen
 • de berm langs de weg
 • de randen rond de akkers
 • schaduwrijke tuinen
 • langs de randen van bossen

Zevenblad heeft een holle stengel en bloeit in de maanden juni en juli, verder oogt het plantje met kleine witte bloemetjes heel lieflijk. De plant kan tot zon negentig centimeter hoog worden en de uitlopens zijn veelal ondergronds kruipend. De meeste mensen zien zevenblad helaas nog steeds alleen als onkruid, onkruid dat je moet bestrijden. De holle stengels breken snel af en dat maakt de plant moeilijk uit de grond te trekken. Toch is zevenblad veel meer dan onkruid.

Andere namen, niet altijd even flatteus, voor zevenblad zijn ook wel:
 • tuinmansverdriet
 • hanenpoot
 • Gerardskruid

Deze namen hebben onder meer te maken met het overwoekeren van andere planten, wat zevenblad nogal eens doet. Daarnaast is het een gegeven dat zevenblad bijna niet uit te roeien is, op het moment dat deze eenmaal in je tuin is opgedoken.

Voedingswaarde

Zevenblad is een prima te consumeren kruid/plant als hoofdonderdeel van een maaltijd, maar ook als smaakmaker in bepaalde gerechten.

Eetbaar

Zevenblad is een prima alternatief voor de traditionele slasoorten en met één plantje doe je heel lang. Echter, als je alsmaar blijft eten van de plant, dan neemt het worstelstelsel wel af, het verarmt als het ware en uiteindelijk zal het plantje afsterven. De smaak van zevenblad doet een beetje aan peterselie denken.

Het kruid is prima om rauw te eten, te blancheren of te wokken. Verder kan je van zevenblad ook thee trekken en is het prima te verwerken in bouillonpoeder, kruidenboter of je maakt er pesto van. Hierbij vervang je de basilicum door zevenblad en de pijnboompitten door stukjes walnoot.

Zevenblad kan ook perfect in een gevulde tomaat verwerkt worden. Je blancheert de bladeren, maakt ze klein en mengt deze met de inhoud van de tomaat en een middenhard gekookt ei. Desgewenst wat peper en zout toevoegen en de inhoud weer in de uitgeholde tomaat doen. Voor de liefhebber van kaas kan er nog wat oude kaas overheen gestrooid worden.

Bron: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vitaminen en mineralen
In zevenblad zitten de volgende vitaminen en mineralen:
 • Vitamine A en C
 • Calcium
 • Kalium
 • Kiezelzuur
 • Magnesium

Geneeskracht

Zevenblad is goed voor de nieren en het zal de afvoer van urine, om de opgeslagen gifstoffen af te voeren, stimuleren. Gifstoffen die anders jicht en reuma juist stimuleren. Zevenblad is verder rustgevend en kan enigszins laxerend werken.

Extern kan zevenkruid ook toegepast worden door de bladeren op kompressen te leggen en deze voor enige tijd de pijnlijke plek te laten bedekken.

Tot slot

Zevenblad is een dominant kruid/plantje dat eigenlijk allang niet alleen maar meer dat niet te verwoesten onkruid uit de tuin is. Het is prima op verschillende manieren in de voeding toe te passen, heeft voldoende voedingswaarde en heeft zelfs geneeskrachtige werking. Prima om eens af te wisselen met de traditionele groenten.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van zevenbladDe geneeskracht van zevenbladWanneer je een moestuin hebt dan wordt deze niet zelden overwoekerd door zevenblad. Zevenblad is het gemakkelijkst te he…
Het zevenblad of tuinmansverdriet is mooi en lekkerHet zevenblad of tuinmansverdriet is mooi en lekkerZevenblad of tuinmansverdriet. Eenmaal zevenblad in de tuin kost het veel werk en doorzettingsvermogen om het kwijt te r…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…

Waar is zink goed voor?Waar is zink goed voor?Zink is een metaal en heeft verscheidene toepassingen in ons dagelijks leven. Wereldwijd is zink het vierde meest gebrui…
Superfood: de zoete aardappel of bataatSuperfood: de zoete aardappel of bataatHoewel de naam het sterk doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de aardappel die we vaak in de Nederlands…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
 • https://www.gezondheidenco.nl/281782/zevenblad-een-onkruid-uit-je-tuin-wat-je-kunt-eten-met-recepten/
 • http://www.mensenlichaam.nl/gezonde-voeding/14-is-zevenblad-onkruid-of-gezond-geneeskrachtig-zevenblad
 • http://www.kruidenkorf.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=77:zevenblad&catid=7:welkomblog&Itemid=15
 • Afbeelding bron 1: Steffen Heinz (Caronna) , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.