Superfood: de zoete aardappel of bataat

Superfood: de zoete aardappel of bataat Hoewel de naam het sterk doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de aardappel die we vaak in de Nederlandse keuken gebruiken. Het is daarom dan ook handig dat de zoete aardappel over een tweede naam beschikt: de bataat. Langzaamaan wordt de bataat, die in de Aziatische keuken vaak gebruikt wordt, ook in onze contreien populair. Dat is maar goed ook! De bataat is immers niet enkel een smaakvol voedingsmiddel, hij is ook enorm goed voor de gezondheid.

Inhoudsopgave


Wat is een bataat?

De bataat is doorgaans een langwerpige, oranjekleurige knol. Er zijn echter ruim 400 varianten waarvan sommige zelf een witte of paarse kleur hebben. De plant die de bataat produceert is oorspronkelijk afkomstig is uit Centraal-Amerika. Omdat we niet beschikken over het geschikte klimaat voor de groei van deze plant wordt de bataat voornamelijk geïmporteerd. Het is echter niet onmogelijk zelf zoete aardappelen te kweken in je moestuintje met Nederlandse grond. Eens het tijd is om de bataat te oogsten is het aangeraden ook de bladeren te houden. De plant is immers volledig eetbaar. De bladeren kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in de salade die je hoofdgerecht op basis van bataat vergezelt.

Voedingswaarden

Honderd gram bataat bevat om en bij de 85 calorieën, minder dan dezelfde hoeveelheid gewone aardappel. Er is geen vrucht die meer provitamine A dan de zoete aardappel bevat. Ook bevatten bataten een behoorlijk aandeel aan vitamine C. Deze voedingsstof behoort tot de antioxidanten. Dit betekent dat vitamine C onze cellen beschermt tegen vijandige stoffen. Daarbovenop is vitamine C nodig om de belangrijkste bouwstof van ons lichaam, collageen, te vormen. Verder hebben we vitamine C nog voor vele ander processen nodig waaronder de synthese van hormonen. Een andere stof die verplicht moet vermeld worden als je spreekt over de voedingswaarden van de zoete aardappel: vezels.

Voordelen voor de gezondheid

Gewicht verliezen

In het algemeen is de zoete aardappel net een betere keuze dan de gewone aardappel. Ze bevat net iets minder vetten, koolhydraten en calorieën. Wat echter veel belangrijker is: de koolhydraten uit de bataat komen veel minder snel vrij. De bataat heeft, om een moeilijke term te gebruiken, een lage glycemische index. Dit betekent dat het eten van bataat de bloedsuikerspiegel constant houdt. Zo voorkomt de zoete aardappel dat onze bloedsuikerspiegel piekt en het lichaam grote hoeveelheden insuline moet aanmaken om dit tegen te gaan. Een toename van insuline heeft als gevolg meer vetopslag. Het is dus een groot voordeel dat de bataat dergelijke pieken voorkomt. De lage glycemische index is toe te schrijven aan het hoge vezelgehalte van de knol. Het verteren van deze koolhydraten kost ten gevolge hiervan meer brandstof en zorgt voor een meer geleidelijke levering van energie.

Ogen

De zoete aardappel barst van provitamine A, ook wel betàcaroteen genoemd. Deze worden in het lichaam omgezet naar de bruikbare vorm, gewone vitamine A. Deze voedingsstof vervult meerdere belangrijke functies. Waaronder het gezond houden van de ogen. Vitamine A zorgt ervoor dat onze ogen zich makkelijk aan veranderende lichtintensiteit kunnen aanpassen, verbetert onze nachtvisie en houdt de ogen vochtig. Hierdoor verkleint het risico op oogaandoeningen als cataract.

Immuunsysteem

Vitamine A is tevens vitaal voor een goed werkend immuunsysteem. Hierin vervult de vitamine een dubbele functie. Ze verhindert potentiële dreigingen het lichaam te betreden, maar als het hen tocht lukt binnen te glippen zal vitamine A hen actief bestrijden. De antioxidant vitamine C, die ook in de bataat aanwezig is, en de antioxidant vitamine A zijn een goede combinatie voor een efficiënt functionerend immuunsysteem.

Andere voordelen van vitamine A

Wat niet over het hoofd gezien mag worden is dat vitamine A celdeling ondersteunt. Hierdoor is vitamine A onmisbaar voor het onderhoud, en in vroegere stadia de vorming, van je organen. Een laatste puntje dat aandacht verdient is het feit dat vitamine A de huid gezond houdt. Vitamine A beschermt de huid niet enkel tegen infecties door het immuunsysteem te ondersteunen, de voedingsstof voorkomt eveneens de veroudering van je huid.

Spijsvertering

Bataten zijn een goede bron van zowel fermenteerbare als niet-fermenteerbare vezels. De eerste categorie is verantwoordelijk voor een goede consistentie van de stoelgang en werkt daarnaast als prebiotica, voedsel voor bacteriën in de darmflora. De niet-fermenteerbare vezels zorgen voor vlotte stoelgang en een efficiënte werking van ons spijsverteringssysteem.

Serveersuggesties

De bataat is een erg veelzijdig product. De knol kan op dezelfde manier gebruikt woorden als de gewone aardappel. Het bereiden van puree, partjes of patat van zoete aardappel is een welkome afwisseling voor de pieper. Daarnaast zijn er op het internet enorm veel recepten te vinden waarin de bataat verwerkt wordt. Zo zijn ovenschotels met zoete aardappel zeer populair.

Lees verder

© 2017 - 2024 Infoton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de zoete aardappel gezond?Is de zoete aardappel gezond?Hoe gezond is de zoete aardappel eigenlijk? Er zitten aardig wat vitaminen in, maar wat doen deze vitaminen nou eigenlij…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…
De zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel rukt op, want we zien deze vergeten knol want dat is het eigenlijk weer steeds vaker in allerlei…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…

Zevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad is een vaste plant en een die menigeen liever kwijt dan rijk is in de tuin. Het is een woekeraar die weet hoe…
Gezonde leefstijl: voeding, omgaan met stress en slapenGezonde leefstijl: voeding, omgaan met stress en slapenGezond leven en een gezonde leefstijl is voor iedereen weggelegd. Een gezonde leefstijl is vooral belangrijk voor mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Llez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.sante.nl/food/5200/proberen-zoete-aardappelbladeren
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22454
  • https://www.leefnugezonder.be/zoete-aardappelen-goed-voor-gezondheid-en-snel-afvallen/
  • https://draxe.com/sweet-potato-nutrition-facts-benefits/
  • https://www.libelle.be/lekker/zoete-aardappel-een-gezonde-knol/
  • https://www.mlds.nl/gezonde-buik/vezelrijke-voeding/
  • https://gezondafvallen.nl/glycemische-index
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_aardappel
Infoton (9 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.