Superfood: de cantaloupe meloen
De naam cantaloupe mag dan wel exotisch klinken, de kans dat ze dit soort meloen niet in je lokale supermarkt verkopen is miniem. Gelukkig maar! De cantaloupe is niet enkel bijzonder lekker, de vrucht zit bomvol vitaminen, geeft snel een verzadigd gevoel en bevat weinig calorieën. Dit maakt het superfood uiterst geschikt als tussendoortje voor mensen die willen afvallen. De cantaloupe is een smakelijke toevoeging aan een gezonde levenswijze.
Wat is een cantaloupe?
Cantaloupes zijn meloenen met oranje vruchtvlees, oorspronkelijk afkomstig uit Iran, India en Egypte. Er bestaan verschillende variëteiten cantaloupes en hun kleur kan dan ook onderling lichtjes verschillen. De exemplaren die je bij ons in de rekken vindt zijn gewoonlijk niet groter dan een bowlingbal. Hun schil hoort lichtgroen te zijn. Het lijkt alsof er rondom de buitenkant van de cantaloupe een netje is gespannen. Dit netje, dat overigens gewoon deel van de schil is, heeft een iets lichtere kleur. Heldere groene strepen lopen over de lengte van de cantaloupe en komen samen op twee uitersten van de meloen. In het hart van de bolvormige cantaloupe zitten pitten die makkelijk verwijderd kunnen worden.
Voedingswaarden
Mensen op dieet kunnen zonder schuldgevoelens cantaloupe eten. Een middelgroot exemplaar van een halve kilo bevat net iets minder dan 200 calorieën. Dit is toe te schrijven aan het feit dat er een grote hoeveelheid water in het vruchtvlees aanwezig is. Wat echter een nog opmerkelijkere eigenschap van deze meloen is, is de grote waaier aan voedingsstoffen die erin zitten. De cantaloupe voorziet je ruimschoots in de dagelijks aangeraden hoeveelheid provitamine A (een stof die in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A) en vitamine C. Een halve cantaloupe is al genoeg om je voor een hele dag te voorzien van deze voedingsstoffen. Daarnaast is het een zeer goede bron van kalium. Andere noemenswaardige voedingstoffen in de cantaloupe zijn vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en foliumzuur (ook bekend als vitamine B11).
Voordelen voor de gezondheid
Gewicht verliezen
De cantaloupe past bijzonder goed in een dieet dat als doel heeft kilo's te verliezen. Het water in de cantaloupe zorgt voor een groot volume vruchtvlees maar weinig calorieën bevat. Je kan dus gerust een groot stuk uit de meloen eten zonder dat je je zorgen moet maken over je lijn. De grootte van een portie doet je denken dat je veel aan het eten bent en je voelt je dus snel verzadigd, zeker in combinatie met al het water dat je binnenkrijgt. In praktijk eet je echter maar een minimum aan calorieën.
Antioxidanten
Naast vitamine C en vitamine A biedt de cantaloupe nog een hele reeks andere antioxidanten. Deze beschermen onze cellen tegen stoffen die het niet goed menen met onze cellen. Een dieet zonder antioxidanten laat de schadelijke stoffen in je lichaam de vrije loop, met een heel gamma aandoeningen tot gevolg. Zo kunnen ze bijvoorbeeld knoeien met je DNA wat tot kanker kan leiden.
Verlagen bloeddruk
De cantaloupe is rijk aan kalium. Dit mineraal heeft ons lichaam broodnodig om allerlei redenen, maar één van de belangrijkste effecten van kalium is dat het zorgt voor een lagere bloeddruk. Veel mensen hebben vandaag een te hoge bloeddruk door hun ongezonde levensstijl. De oorzaken van een te hoge bloeddruk zijn doorgaans overgewicht, roken, hoge alcoholconsumptie en een overdaad aan zout. Het innemen van kalium verlaagt de bloeddruk, wat de kans op hartproblemen en andere aandoeningen enorm verlaagt.
Serveersuggesties
Cantaloupe kan op zichzelf worden gegeten als sappig tussendoortje. Daarnaast is de meest bekende manier om de meloen te serveren in combinatie met parmaham. Dit recept is niet enkel lekker, het toevoegen van de eiwitten aanwezig in het vlees maakt het een uiterst gezond voorgerecht. De cantaloupe kan ook gebruikt worden als ingrediënt in eender welke fruitsmoothie of zelfs voor de zoete toets zorgen in een slaatje.