Superfood: de cantaloupe meloen

Superfood: de cantaloupe meloen De naam cantaloupe mag dan wel exotisch klinken, de kans dat ze dit soort meloen niet in je lokale supermarkt verkopen is miniem. Gelukkig maar! De cantaloupe is niet enkel bijzonder lekker, de vrucht zit bomvol vitaminen, geeft snel een verzadigd gevoel en bevat weinig calorieën. Dit maakt het superfood uiterst geschikt als tussendoortje voor mensen die willen afvallen. De cantaloupe is een smakelijke toevoeging aan een gezonde levenswijze.
Bron: Fir0002 , Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Bron: Fir0002 , Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Wat is een cantaloupe?

Cantaloupes zijn meloenen met oranje vruchtvlees, oorspronkelijk afkomstig uit Iran, India en Egypte. Er bestaan verschillende variëteiten cantaloupes en hun kleur kan dan ook onderling lichtjes verschillen. De exemplaren die je bij ons in de rekken vindt zijn gewoonlijk niet groter dan een bowlingbal. Hun schil hoort lichtgroen te zijn. Het lijkt alsof er rondom de buitenkant van de cantaloupe een netje is gespannen. Dit netje, dat overigens gewoon deel van de schil is, heeft een iets lichtere kleur. Heldere groene strepen lopen over de lengte van de cantaloupe en komen samen op twee uitersten van de meloen. In het hart van de bolvormige cantaloupe zitten pitten die makkelijk verwijderd kunnen worden.

Voedingswaarden

Mensen op dieet kunnen zonder schuldgevoelens cantaloupe eten. Een middelgroot exemplaar van een halve kilo bevat net iets minder dan 200 calorieën. Dit is toe te schrijven aan het feit dat er een grote hoeveelheid water in het vruchtvlees aanwezig is. Wat echter een nog opmerkelijkere eigenschap van deze meloen is, is de grote waaier aan voedingsstoffen die erin zitten. De cantaloupe voorziet je ruimschoots in de dagelijks aangeraden hoeveelheid provitamine A (een stof die in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A) en vitamine C. Een halve cantaloupe is al genoeg om je voor een hele dag te voorzien van deze voedingsstoffen. Daarnaast is het een zeer goede bron van kalium. Andere noemenswaardige voedingstoffen in de cantaloupe zijn vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en foliumzuur (ook bekend als vitamine B11).

Voordelen voor de gezondheid

Gewicht verliezen

De cantaloupe past bijzonder goed in een dieet dat als doel heeft kilo's te verliezen. Het water in de cantaloupe zorgt voor een groot volume vruchtvlees maar weinig calorieën bevat. Je kan dus gerust een groot stuk uit de meloen eten zonder dat je je zorgen moet maken over je lijn. De grootte van een portie doet je denken dat je veel aan het eten bent en je voelt je dus snel verzadigd, zeker in combinatie met al het water dat je binnenkrijgt. In praktijk eet je echter maar een minimum aan calorieën.

Antioxidanten

Naast vitamine C en vitamine A biedt de cantaloupe nog een hele reeks andere antioxidanten. Deze beschermen onze cellen tegen stoffen die het niet goed menen met onze cellen. Een dieet zonder antioxidanten laat de schadelijke stoffen in je lichaam de vrije loop, met een heel gamma aandoeningen tot gevolg. Zo kunnen ze bijvoorbeeld knoeien met je DNA wat tot kanker kan leiden.

Verlagen bloeddruk

De cantaloupe is rijk aan kalium. Dit mineraal heeft ons lichaam broodnodig om allerlei redenen, maar één van de belangrijkste effecten van kalium is dat het zorgt voor een lagere bloeddruk. Veel mensen hebben vandaag een te hoge bloeddruk door hun ongezonde levensstijl. De oorzaken van een te hoge bloeddruk zijn doorgaans overgewicht, roken, hoge alcoholconsumptie en een overdaad aan zout. Het innemen van kalium verlaagt de bloeddruk, wat de kans op hartproblemen en andere aandoeningen enorm verlaagt.

Serveersuggesties

Cantaloupe kan op zichzelf worden gegeten als sappig tussendoortje. Daarnaast is de meest bekende manier om de meloen te serveren in combinatie met parmaham. Dit recept is niet enkel lekker, het toevoegen van de eiwitten aanwezig in het vlees maakt het een uiterst gezond voorgerecht. De cantaloupe kan ook gebruikt worden als ingrediënt in eender welke fruitsmoothie of zelfs voor de zoete toets zorgen in een slaatje.
© 2017 - 2024 Infoton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met meloenAfvallen met meloenEr wordt wel eens gezegd dat je kunt afvallen met meloen. Is dit inderdaad mogelijk of is het onzinnig? Kan meloen ervoo…
Meloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondMeloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondIn de gehele wereld worden veel meloenen gegeten. Er zijn dan ook maar liefst zeventig verschillende soorten meloen. Wij…
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…

Superfood: de zoete aardappel of bataatSuperfood: de zoete aardappel of bataatHoewel de naam het sterk doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de aardappel die we vaak in de Nederlands…
Gezonde leefstijl: voeding, omgaan met stress en slapenGezonde leefstijl: voeding, omgaan met stress en slapenGezond leven en een gezonde leefstijl is voor iedereen weggelegd. Een gezonde leefstijl is vooral belangrijk voor mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KBaucherel, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=17
  • http://www.livestrong.com/article/402868-cantaloupe-weight-loss/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/279176.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
  • https://draxe.com/vitamin-a/cantaloupe
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cantaloupe
  • Afbeelding bron 1: Fir0002 , Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
Infoton (9 artikelen)
Laatste update: 21-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.