Wat je als zwangere juist wel en niet mag eten
Wat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeurige lijstje met daarin de voedingsmiddelen die wel en niet gebruikt mogen worden.Kaas
Kazen die in de Nederlandse supermarkt verkocht worden, mag je rustig eten, zelfs al is het Franse kaas. Deze kazen zijn namelijk allemaal gemaakt van gepasteuriseerde melk. Kazen die bij de kaasboer vers verkocht worden, kunnen rauwe melk bevatten. Vraag daarom altijd of ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn. Mocht je kaas in een gerecht willen verwerken, bijvoorbeeld in een pasta of een pizza, dan mag je iedere kaas eten. Eventuele bacteriën worden gedood als de kaas voldoende verhit is.Wel | Niet |
---|---|
Hollandse kaas Brie (alleen van gepasteuriseerde melk) Camembert (idem als brie) Feta Roomkaas Schimmelkaas Mozarella | Hollandse kaas van de boer (dit is rauwe melk) Kaas met de vermelding "Au lait cru" |
Vleeswaren
Wel | Niet |
---|---|
Rookworst Fricandeau (alleen gaar) Beperkt: Leverkaas (maximaal 1 boterham per dag) Berliner (maximaal 1 boterham per dag) | Filet Americain Lever Bloedworst Roomkaas Osseworst Rosbief |
Vis
Vis, vooral rauwe vis, moet vers zijn. In de viswinkel kun je dus beter altijd vragen of de vis goed vers is, vooral bij haring en andere rauwe soorten vis. Gerookte en rauwe vis in vacuümverpakking liever niet eten. Rauwe vis in vacuümverpakking kan alleen, wanneer je hem gaat koken of bakken. Rauwe vis mag niet als het uit de diepvries is gehaald.Wel | Niet |
---|---|
Zalm uit blik Verse zalm Garnalen Krab Kreeft Schol Makreel Haring Kabeljauw Tonijn uit blik Schelvis | Roofvissen, zoals haai en verse tonijn Alle vis die vacuüm verpakt is |