Wat je als zwangere juist wel en niet mag eten

Wat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeurige lijstje met daarin de voedingsmiddelen die wel en niet gebruikt mogen worden.

Kaas

Kazen die in de Nederlandse supermarkt verkocht worden, mag je rustig eten, zelfs al is het Franse kaas. Deze kazen zijn namelijk allemaal gemaakt van gepasteuriseerde melk. Kazen die bij de kaasboer vers verkocht worden, kunnen rauwe melk bevatten. Vraag daarom altijd of ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn. Mocht je kaas in een gerecht willen verwerken, bijvoorbeeld in een pasta of een pizza, dan mag je iedere kaas eten. Eventuele bacteriën worden gedood als de kaas voldoende verhit is.

WelNiet
Hollandse kaas
Brie (alleen van gepasteuriseerde melk)
Camembert (idem als brie)
Feta
Roomkaas
Schimmelkaas
Mozarella
Hollandse kaas van de boer (dit is rauwe melk)
Kaas met de vermelding "Au lait cru"

Vleeswaren

WelNiet
Rookworst
Fricandeau (alleen gaar)

Beperkt:

Leverkaas (maximaal 1 boterham per dag)
Berliner (maximaal 1 boterham per dag)
Filet Americain
Lever
Bloedworst
Roomkaas
Osseworst
Rosbief

Vis

Vis, vooral rauwe vis, moet vers zijn. In de viswinkel kun je dus beter altijd vragen of de vis goed vers is, vooral bij haring en andere rauwe soorten vis. Gerookte en rauwe vis in vacuümverpakking liever niet eten. Rauwe vis in vacuümverpakking kan alleen, wanneer je hem gaat koken of bakken. Rauwe vis mag niet als het uit de diepvries is gehaald.

WelNiet
Zalm uit blik
Verse zalm
Garnalen
Krab
Kreeft
Schol
Makreel
Haring
Kabeljauw
Tonijn uit blik
Schelvis
Roofvissen, zoals haai en verse tonijn
Alle vis die vacuüm verpakt is
© 2009 - 2024 Laurab84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: Zwanger, zwangerschap en borstvoedingVrouw en voeding: Zwanger, zwangerschap en borstvoedingHet is tijdens de zwangerschap van groot belang dat de vrouw zeer bewust met haar voeding omgaat. De embryo moet alle be…
Zwangerschap en diabetesZwangerschap en diabetesGefeliciteerd je bent zwanger! In eerste instantie een roze of blauwe wolk waar je op zit. Maar na de 24e week van je zw…
Gewichtscontrole tijdens de zwangerschapGewichtscontrole tijdens de zwangerschapUiteraard neemt het gewicht tijdens de zwangerschap toe, gewoonlijk tussen de 9 en 16 kilo. De placenta, je ongeboren ki…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Maand 1 van de zwangerschapMaand 1 van de zwangerschapDe eerste 4 weken van de zwangerschap zijn van cruciaal belang. Vaak wordt er aangenomen, dat de zwangerschap al definit…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsgymnastiekHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Bronnen en referenties
  • www.babyopkomst.nl
Reacties

Jantje, 03-09-2011
Maar ik mag dus wel haring eten want dat eet ik nu heel veel Reactie infoteur, 11-09-2011
Haring kan geen kwaad. Uiteraard is alles waar "te" voor staat minder goed voor je. Let er op dat je niet teveel eet, ook om het maagzuur waar je eventueel last van kunt krijgen

Mulder, 09-08-2011
Mag ik wel gebakken vis eten tijdens mijn zwangerschap? En rookvlees? Reactie infoteur, 11-09-2011
Gebakken vis is niet schadelijk. Sterker nog, vette vis is juist goed voor je. Welke soorten vis hier exact onder vallen moet je even via google achterkomen, weet ik nu even niet precies. Rookvlees kun je beter laten staan. Dit valt deels onder rauw vlees en kan schadelijk zijn in de zwangerschap.

Laurab84 (11 artikelen)
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.