Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap

Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap Uiteraard neemt het gewicht tijdens de zwangerschap toe, gewoonlijk tussen de 9 en 16 kilo. De placenta, je ongeboren kind en het voedsel dat je eet zorgen ervoor dat je gewicht toeneemt gedurende de negen maanden van je zwangerschap. Gedurende de zwangerschap moet er behalve voor jezelf ook voor het kind worden gegeten. Maar dat betekend ook, dat er zeker gedurende deze periode gezond moet worden gegeten. Dit houdt in; gezonde voedingsstoffen en vitamines.

Aanpassen van het dieet

Indien je voor je zwangerschap al op een dieet was, dan is het tijd om het dieet te herzien, niet alleen aan je eigen behoeften, maar nog belangrijker, aan de behoeften van je baby. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol, vet en andere ongezonde elementen. Eet voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde zoals groenten, mager vlees, melk, etc. Voorkom zoveel mogelijk het consumeren van minder gezonde voedingsmiddelen.

Oefeningen

Voordat je met oefeningen begint is het verstandig om eerst je arts te raadplegen, om te informeren welke oefeningen je tijdens de zwangerschap kunt doen. Inspannende oefeningen zoals hardlopen en gewichtheffen kunnen de komende tijd even niet. Een goed alternatief zou Yoga kunnen zijn.

Eet niet teveel

Gebruik eten voor twee niet als excuse om je te buiten te gaan. Natuurlijk moet je nu ook eten voor je kind, maar je moet voorkomen dat je dit overdrijft. Te veel eten zou kunnen leiden tot zwaarlijvigheid, wat complicaties zou kunnen geven tijdens je zwangerschap.

Beheers je verlangens

Iets wat je zou kunnen overkomen is een onbeheersbare drang om bepaalde soorten voeding tot je te nemen. Soms kan je hunkeren naar chocolade, fast food, of vreemde combinaties van eten (Rolmops met slagroom), het zijn vaak onverwachtse aanvallen van iets waarvan je niet wist dat het je zou kunnen overkomen. Het is goed om zo nu en dan toe te geven aan deze gevoelens, maar eet net genoeg om eraan te voldoen, en overdijf het niet.

Controleer regelmatig je gewicht. Het is goed dat je ten alle tijden bewust bent van je gewicht. Weeg jezelf om de paar weken om te controleren of je toename meer dan gemiddeld is, zodat je weet wanneer je eventueel moet gaan bezuinigen op je calorie-inname.

Regelmatige controles

Bezoek je arts of gynaecoloog elke maand, zodat je de ontwikkeling van zowel je baby al die van jezelf kunt volgen en je weet wat jullie conditie is. Volg de adviezen welke je krijgt op.

Het ontwikkelen van een meer dan gemiddelde gewichtstoename kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Sommige van deze risico's zijn vroeg geboorte, of een hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes, of een grotere baby, waardoor de geboorte problemen op kan leveren met het risico van inknippen bij de geboorte. Hoewel het absoluut noodzakelijk dat zowel jij als de baby een goede gewichtstoename hebben, moet je er voor zorgen dat de gewichtstoename niet buitensporig is, zodat je zwangerschap van een leien dakje gaat.

Lees verder

© 2011 - 2020 Cric2010, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Zwanger worden en ondergewichtEr wordt wel eens beweerd dat ondergewicht invloed kan uitoefenen op je kans om zwanger te worden. Dit komt omdat onderg…
Kans op zwangerschapKans op zwangerschap"Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?" is een veelvoorkomende vraag van stellen met een kinderwens. Wanneer je bezig b…
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…

Kolfapparaten vergelijken, kolfapparaat kopen of huren?Je wilt gaan kolven, maar welk kolfapparaat moet je kiezen? Je kunt een kolfapparaat kopen of huren. Deze keuze hiertuss…
Prenataal onderzoek: de vruchtwaterpunctieDe vruchtwaterpunctie is een vorm van prenataal onderzoek. Bij de vruchtwaterpunctie wordt er wat vruchtwater weggenomen…

Reageer op het artikel "Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cric2010
Laatste update: 20-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Special: Zwangerschap
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!