Zwanger worden en ondergewicht
Er wordt wel eens beweerd dat ondergewicht invloed kan uitoefenen op je kans om zwanger te worden. Dit komt omdat ondergewicht de eisprong kan remmen waardoor de cyclus verstoord kan worden. Maar wanneer heb je precies ondergewicht en hoe kun je je gewicht op een veilige manier iets omhoog krijgen zodat je een grotere kans hebt op een succesvolle zwangerschap?
Wanneer heb je precies ondergewicht?
Ondergewicht wordt bepaald aan de hand van je BMI (Body Mass Index). Dit is een maat die de hoeveelheid kilo’s aan lichaamsgewicht in relatie brengt met je lengte. Dit betekent dat iemand met een lengte van 1.80m die 70 kilo weegt, een andere BMI heeft dan iemand met een lengte van 1.65m die even zwaar is. Je BMI is je gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters. Om zwanger te worden kun je het best een BMI hebben tussen de 21 en 29. Iemand met een BMI onder de 20 heeft ondergewicht en hierdoor kan wellicht de kans op zwanger raken negatief worden beïnvloed.
Hoe heeft ondergewicht invloed op zwanger worden?
Een te laag lichaamsgewicht kan ervoor zorgen dat de menstruatie cyclus onregelmatig is, of dat de menstruatie helemaal weg blijft. Het lichaam krijgt niet voldoende nutriënten (stoffen die uit het voedsel worden gehaald om gezond te kunnen leven en ook om zwanger te worden) binnen waardoor de aanmaak van bepaalde hormonen zoals LH (lutheine hormoon) afneemt. Een verstoorde hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat eicellen minder goed rijpen en dit kan leiden tot het overslaan van menstruaties of tot het verminderen van de kwaliteit van de eitjes.
Naast dat ondergewicht de hormoonhuishouding uit balans kan brengen, en daarbij de kans op zwanger worden vermindert, kan ondergewicht tijdens de zwangerschap ook risico’s met zich mee brengen. Vrouwen met ondergewicht bij aanvang van de zwangerschap hebben meer kans op veel overgeven, stemmingswisselingen en bloedarmoede. Daarnaast kan het leiden tot een grotere kans op een miskraam.
Gevolgen voor de baby
Enkele studies hebben aangetoond dat wanneer vrouwen onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgen tijdens de zwangerschap, ook het (ongeboren) kind hier last van kan krijgen. De baby's van vrouwen met ondergewicht bij aanvang van de zwangerschap wegen gemiddeld enkele honderden grammen minder dan de baby's van vrouwen met een gewoon gewicht. Daarnaast lopen de kinderen als ze ouder worden een risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes.
Wat kun je doen om de kans op zwanger worden te vergroten?
Als je ondergewicht hebt en je wilt zwanger worden, is het belangrijk dat je je BMI omhoog brengt. Dit doe je niet door regelmatiger een kroket of bakje patat te bestellen, maar door wat regelmatiger wat grotere porties gezonde voeding tot je te nemen. Eet bijvoorbeeld drie keer per dag een goede maaltijd, neem wat grotere porties (groene) groenten en als tussendoortje een stukje fruit. Zorg dat dit in je ritme komt en dat je dit uiteindelijk als de norm gaat beschouwen. Ook kun je extra supplementen gebruiken om ervoor te zorgen dat je sowieso genoeg vitamines binnen krijgt.
Mochten er andere redenen zijn waardoor je ondergewicht heb: heb je bijvoorbeeld een (aangeboren) aandoening of vind je het moeilijk om aan te komen, ookal heb je ondergewicht, bespreek dit dan eens met een huisarts. Jullie kunnen samen een oplossing vinden over hoe je gezond op het juiste BMI kunt komen, zodat je de kans op zwanger worden kunt vergroten.
© 2014 - 2024 Peterma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van ondergewichtOvergewicht is een bekend verschijnsel: voor ondergewicht daarentegen is er veel minder aandacht. Wat is ondergewicht, w…
Zwangerschap en misselijkheidMisselijkheid tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende kwaal. Driekwart van de zwangere vrouwen heeft hier last v…
Zwanger worden en overgewichtHeb je een kinderwens en ben je wat aan de forse kant? Dan zul je je wellicht afvragen of overgewicht invloed heeft op h…
Bronnen en referenties
- www.zwangerworden.nl
- http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/144689-zwanger-worden-en-ondergewicht.html
- http://www.gezondheidsweb.eu/opvoeding-en-zwangerschap/dieet-zwangere-vrouwen-kan-leiden-tot-babys-met-ondergewicht