Gevolgen van ondergewicht

Gevolgen van ondergewicht Overgewicht is een bekend verschijnsel: voor ondergewicht daarentegen is er veel minder aandacht. Wat is ondergewicht, wat zijn de oorzaken en gevolgen van ondergewicht? Waarom ondergewicht schadelijk voor het lichaam? En tussen welke BMI-marges is er sprake van ondergewicht?

Ondergewicht: Wat is ondergewicht?

Ondergewicht wil zeggen dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Voor mensen met ondergewicht is het vaak erg moeilijk om aan te komen. De BMI is de meest gebruikte maatstaf om het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte uit te drukken.
  • < 18,5 ondergewicht
  • 18,5 25: gezond gewicht
  • >30: obesitas (ernstig overgewicht)

Oorzaken ondergewicht

Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verminderde eetlust als gevolg van stress, ziekte, lichamelijke problemen of een psychische stoornis, moeite met eten, een verstoorde stofwisseling of een eetstoornis. Bij anorexia nervosa is er sprake van ondergewicht. Als gevolg van extreem lijnen is het lichaamsgewicht afgenomen zodat er (ernstig) ondergewicht is ontstaan.

Ondergewicht kan echter ook genetische oorzaken hebben. Matig ondergewicht heeft vaak te maken met een tengere lichaamsbouw. Sommige families bestaan voornamelijk uit magere mensen. Er is een genetisch verband gevonden tussen de lichaamssamenstelling en de eetlust en de lichaamssamenstelling en het energieverbruik.

Gevolgen van ondergewicht

Ernstig ondergewicht kan gepaard gaan met verschillende lichamelijke en psychische klachten. Gevolgen van ondergewicht zijn een verminderde conditie en concentratieverlies. Bij vrouwen stopt de menstruatie. Er is een verhoogd risico op osteoporose, oftewel botontkalking. De gevolgen van ondergewicht op de lange termijn kunnen groot zijn. Een lichaam heeft vetreserves nodig om te kunnen functioneren. Als die er niet meer zijn, worden de spieren, lever, nieren en andere organen aangetast. Het hart is ook een spier: uiteindelijk kan ernstig ondergewicht de dood tot gevolg hebben.

De gevolgen van ondergewicht kunnen dus ernstig zijn. Daarom is het van belang om aan te komen tot een gezond gewicht. Tips vind je in het artikel Gezond aankomen: tips.

Gezond aankomen bij ondergewicht

Als je ondergewicht hebt, is jezelf volproppen met calorierijk voedsel niet de beste manier om aan te komen. Een overmatige consumptie van junkfood heeft andere, negatieve gevolgen voor je lichaam. Het is belangrijk om maaltijden verspreid te eten over de dag en tussendoortjes te eten die zorgen voor voedingsstoffen en calorieën, zoals een krentenbol, een tosti of een bakje kwark.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht brengt een aantal risico's met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op osteoporose oftewel botontkalking.…
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Zwanger worden en ondergewichtEr wordt wel eens beweerd dat ondergewicht invloed kan uitoefenen op je kans om zwanger te worden. Dit komt omdat onderg…
Ondergewicht kan ook ongezond zijnOndergewicht kan ook ongezond zijnVoor veel mensen is het op gezond gewicht blijven een groot probleem. Meestal omdat er een te groot overgewicht optreedt…

Buikvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBuikvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBuikvliesontsteking of peritonitis is een ontsteking van het peritoneum of buikvlies (het vlies dat de buikholte en de i…
Pijnklachten zelf oplossen met Triggerpoint MassageHeeft u last van rsi, frozen shoulder, tennisarm, golfersarm, muisarm, pijn in knie of voet, nek en schouderklachten, la…
Bronnen en referenties
  • Gezondhheidsplein
  • Voedingscentrum
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.