Ondergewicht kan ook ongezond zijn
Voor veel mensen is het op gezond gewicht blijven een groot probleem. Meestal omdat er een te groot overgewicht optreedt. Van de Nederlandse bevolking heeft 2 % een ander probleem, ondergewicht. Het lijkt een luxe probleem, maar het kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken en aankomen is vaak nog moeilijker dan afvallen. Met behulp van een diëtiste kun je een goed persoonlijk eetpatroon ontwikkelen en zorg dat je de goede sport beoefend. De risico's van ondergewicht worden wel eens onderschat, een te groot ondergewicht is ongezond!
Wanneer spreek je van ondergewicht?
Je bent te licht als de BMI uitslag lager is dan 18,5. BMI staat voor Body Mass Index en geeft de verhouding weer tussen lengte en lichaamsgewicht.
Je BMI bereken je als volgt:
Deel je gewicht in kilo’s door je lengte en deel de uitkomst van deze som nog een keer door je lengte. Voorbeeld; je bent 1.63 m en weegt 64 kg, je BMI is dan 64: 1,63=39,26: 1.63 is 24.
Risico’s ondergewicht- ondergewicht is ongezond
Er is gebleken dat mensen met een te laag lichaamsgewicht gemiddeld gezien een verhoogde kans hebben op het krijgen van;
- Darmziektes
- Psychische problemen
- Longziekten
Ook overlijden deze mensen gemiddeld vaker aan;
- Longaandoeningen
- Infecties
- Andere ziekten dan kanker, hart- en vaatziekten
Niet iedereen met een ondergewicht heeft er last van of loopt risico.
Het grootste gevaar ontstaat als ondergewicht samen gaat met het binnen krijgen van te weinig voedingsstoffen. Problemen die dan kunnen optreden zijn o.a.;
- Lage weerstand
- Lusteloosheid
- Broze nagels
- Haaruitval
- Bloedarmoede door ijzergebrek
- Botbreuken t.g.v. osteoporose
Bij wie komt ondergewicht het meest voor?
In Nederland komt ondergewicht het meest voor bij peuters, jongeren tussen de 15 en 25 jaar en bij oudere vrouwen. Door het bijhouden van een eetdagboek kun je inzicht krijgen in de caloriebehoefte en de inname. De één kan veel meer calorieën nodig hebben dan de ander.
Factoren die invloed uitoefenen op het energieverbruik
- Hoeveelheid lichaamsbeweging
- Roken
- Hoe is de motoriek
- Gewichtsontwikkeling in de afgelopen jaren
- Veel stress
Tips om aan te komen
- Zorg dat je voldoende vet binnenkrijgt. Je kunt volle producten gebruiken i.p.v. magere of halfvolle en zorg dat je gevarieerd en gezond eet. Je krijgt dan voldoende eiwitten, koolhydraten, vet en vitaminen binnen.
- Sla het ontbijt nooit over, en neem voor alle maaltijden goed te tijd en schep eventueel een tweede keer op.
- Neem tussen de vaste maaltijden in regelmatig een tussendoortje. Goede tussendoortjes zijn kaas, nootjes/ studentenhaver, banaan, koek.
- Kies de juiste vorm van sport; krachttraining zorgt voor extra spiermassa, en kan het gewicht verhogen. Duursporten als roeien of hardlopen zorgen vaak juist voor gewichtafname.
- Neem voor het slapen ook nog een licht hapje eten als fruit of yoghurt.
Een diëtiste kan je helpen met het samenstellen van een goed voedingspatroon en een gebalanceerd dieet wat bij jou past.