Buikvliesontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling
Buikvliesontsteking of peritonitis is een ontsteking van het peritoneum of buikvlies (het vlies dat de buikholte en de ingewanden bekleedt) en kan de volgende symptomen veroorzaken: hevige, constante buikpijn, koorts, opzwellen van de buik en misselijkheid en braken. Andere symptomen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld verlies van eetlust, obstipatie, vermoeidheid, een verminderde urineproductie, etc. Snelle behandeling is geboden, teneinde ernstige complicaties te voorkomen. Bij vermoeden van buikvliesontsteking, zal de patiënt ogenblikkelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. De behandeling van buikvliesontsteking is afhankelijk van de leeftijd, de algemene gezondheid en de medische voorgeschiedenis van de patiënt, alsmede de omvang van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Er wordt vaak meteen overgegaan tot operatief onderzoek. Snelle behandeling van buikvliesontsteking vermindert de kans op complicaties.
Pelvic Inflammatory Disease /
Bron: Alila Medical Media/ShutterstockWat is buikvliesontsteking of peritonitis?
Buikvliesontsteking of peritonitis is een ontsteking en meestal een infectie van de buikholte en van het buikvlies (peritoneum). Het buikvlies is een dun, doorschijnend membraan of vlies, dat de buikholte bekleedt en de organen daarbinnen ondersteunt en bedekt.
Oorzaken van buikvliesontsteking
Meestal is buikvliesontsteking het gevolg van een infectie die zich verspreidt vanuit een geïnfecteerd orgaan in de buikholte, zoals perforaties van de maag, darm,
galblaas of blindedarm, waarbij bacteriën in de buikholte terechtkomen.
Pelvic inflammatory disease (PID) bij seksueel actieve vrouwen is ook een veel voorkomende oorzaak van peritonitis. Peritonitis kan ook ontstaan na complicaties die tijdens of na een operatie aan de buik plaatsvinden, als er bacteriën naar de buikholte zijn weggelekt. Peritonitis kan in enkele gevallen ook voortkomen uit irritatie van buikorganen, zonder enige vorm van infectie en zonder dat er bacteriën aan te pas komen. Zo kan een
acute pancreatitis (alvleesklierontsteking) peritonitis veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Appendicitis (blindedarmontsteking), waarbij door een gesprongen of geperforeerde appendix bacteriën terechtkomen in de bekleding van de buik, het buikvlies;
- Bekkenontsteking: dit betreft een infectie van de baarmoeder en/of eileiders (en soms ook van de eierstokken) en is vaak het gevolg van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor soa's als gonorroe en chlamydia;
- Diverticulitis, goedaardige uitstulpingen in de dikke darm;
- Leverfalen, om onduidelijke redenen kun je een infectie ontwikkelen door de vochtophoping in de buik (ascites) als gevolg van leverfalen;
- Nierdialyse: tijdens deze behandeling voor nierfalen of een nieraandoening, kunnen bacteriën via drains in de buikholte terechtkomen en een infectie veroorzaken;.
- Trauma of letsel, hetgeen mogelijk resulteert in buikvliesontsteking doordat bacteriën (van andere delen in het lichaam) in het buikvlies terechtkomen;
- Tuberculose (tbc), wat chronische peritonitis kan veroorzaken;
- Ziekte van Crohn: Een auto-immuunaandoening waarbij de dikke darm ontstoken is en waarbij als complicatie een breuk in het colon kan optreden, waardoor de inhoud van de darm met darmbacteriën in het peritoneum lekt.
Risicofactoren
Factoren die het risico op buikvliesontsteking of peritonitis verhogen, zijn onder meer:
- Peritoneale dialyse (buikspoeling). Buikvliesontsteking kan optreden bij mensen die peritoneale dialysebehandeling ondergaan.
- Andere medische aandoeningen. Onder meer de volgende medische aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van peritonitis: levercirrose, blindedarmontsteking (appendicitis), de ziekte van Crohn, maagzweren, diverticulitis en alvleesklierontsteking (pancreatitis).
- Eerder doorgemaakte peritonitis. Als je eenmaal peritonitis of buikvliesontsteking hebt gehad, dan is is je risico om het opnieuw te ontwikkelen groter dan bij iemand die nog nooit peritonitis heeft gehad.
Buikvliesontsteking symptomen
Symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. De symptomen van een buikvliesontsteking ontwikkelen zich doorgaans vrij snel. De meest voorkomende symptomen van peritonitis zijn:
Onderzoek en diagnose
Lichamelijk onderzoek en beeldvormingsonderzoek
Bij vermoeden van buikvliesontsteking, zal de patiënt ogenblikkelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Een snelle diagnose van peritonitis is van vitaal belang, aangezien er vrij snel complicaties kunnen optreden. Naast een volledige medische anamnese en lichamelijk onderzoek, waarbij de buik wordt onderzocht op pijn of gevoeligheid, zullen er röntgenfoto's van de buik worden gemaakt. Ook is het mogelijk dat dat een laparoscopie (een kijkoperatie) wordt uitgevoerd, waarbij de arts de buikholte op afwijkingen onderzoekt. Voorts kan er met een naald vocht uit de buikholte opgezogen worden, zodat met het oog op een adequate behandeling in een laboratorium eventuele infectieuze organismen kunnen worden opgespoord en geïdentificeerd.
Differentiële diagnose
De volgende aandoeningen kunnen qua klachten en symptomen sterk op buikvliesontsteking lijken:
Buikvliesontsteking behandeling
De behandeling van peritonitis is afhankelijk van de leeftijd, de algemene gezondheid en de medische voorgeschiedenis van de patiënt, de omvang van de aandoening en de onderliggende oorzaak.
Medicatie
Bij een bacteriële infectie, zal de patiënt behandeld worden met een antibioticum. De patiënt krijgt zo nodig intraveneus vocht toegediend om uitdroging en shock tegen te gaan.
Operatie
De behandeling van peritonitis is over het algemeen gericht op de behandeling van de onderliggende aandoening. Er wordt vaak meteen overgegaan tot operatief onderzoek, indien er mogelijk sprake is van een blindedarmontsteking of een doorgebroken, geperforeerde
maagzweer. Snelle behandeling is uiterst belangrijk om ernstige complicaties te voorkomen.
Drainage van geïnfecteerde vloeistoffen
Naast operatief onderzoek en het behandelen van de onderliggende oorzaak, kan bij peritonitis drainage van vochtophopingen noodzakelijk zijn. Dit helpt bij het verwijderen van pus of geïnfecteerde vloeistoffen uit de buikholte om de genezing te bevorderen.
Voedingsondersteuning
In sommige gevallen, vooral bij ernstige peritonitis, kan het nodig zijn om de patiënt via een infuus of een sonde te voeden totdat de darmfunctie weer normaal is.
Behandeling van complicaties
In ernstige gevallen van peritonitis kunnen complicaties optreden, zoals sepsis of orgaanfalen. De behandeling hiervan kan intensieve zorg in een ziekenhuis vereisen, zoals ademhalingsondersteuning of dialyse.
Herstel van peritonitis
Wanneer buikvliesontsteking in een vroegtijdig stadium wordt behandeld, herstelt de patiënt meestal vrij snel en zijn complicaties op lange termijn, zoals een verkleving waardoor een patiënt nog jaren na de ontsteking buikpijn kan hebben, vrij zeldzaam.
Prognose
De prognose van buikvliesontsteking hangt af van de onderliggende oorzaak en/of hoe snel je adequate behandeling krijgt, vooral in geval van infectieuze bacteriën. De prognose kan variëren van goed (bijvoorbeeld appendicitis) tot slecht (hepatorenaal syndroom (HRS), een relatief frequente en gevreesde complicatie, die voorkomt bij patiënten met levercirrose).
Complicaties
De symptomen van peritonitis kunnen sterk lijken op andere medische aandoeningen of problemen. Het is van belang dat peritonitis tijdig onderkend en behandeld wordt, aangezien er snel complicaties kunnen ontstaan, zoals:
- Paralytische ileus: hierbij zijn de normale bewegingen van de darm ernstig vertraagd of liggen zelfs stil.
- Sepsis: Peritonitis kan snel leiden tot sepsis, een levensbedreigende toestand waarbij een infectie zich door het hele lichaam verspreidt. Dit kan orgaanfalen veroorzaken en vereist vaak intensieve medische zorg.
- Abcessen in de buikholte: Bij peritonitis kunnen zich abcessen vormen, dit zijn met pus gevulde zakjes die een bijkomende infectie kunnen veroorzaken. Een buikabces moet vaak operatief worden verwijderd of gedraineerd (abcesdrainage).
- Organaandoeningen: Door de ontsteking in de buikholte kunnen vitale organen zoals de nieren, lever en longen aangetast raken, wat kan leiden tot nierfalen, leverproblemen of ademhalingsmoeilijkheden.
- Systeemfalen: In ernstige gevallen kan peritonitis leiden tot meervoudig orgaanfalen, waarbij meerdere organen stoppen met functioneren, wat levensbedreigend kan zijn.
- Bloedvergiftiging (sepsis): Dit is een ernstige vorm van sepsis waarbij de infectie zich via de bloedbaan verspreidt, wat een onmiddellijke behandeling met antibiotica en mogelijk operaties vereist.
Preventie
Preventie of verkleining van de kans op het ontwikkelen van buikvliesontsteking kan worden gedaan door onderliggende oorzaken te voorkomen (bijvoorbeeld trauma, zweren, levercirrose als gevolg van alcohol en bekkenontsteking). Personen die peritoneale dialyse (buikspoeling) ondergaan, moeten zeer grondig hun handen en vingernagels reinigen om besmetting van de dialysekatheter te voorkomen. De huid naast de dialysekatheter moet dagelijks worden gereinigd en patiënten dienen de instructies van hun arts op te volgen.
Lees verder