Buikvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandeling

Een buikvliesontsteking is vaak het gevolg van een ontsteking van de blinde darm, die niet tijdig wordt behandeld. Het buikvlies bedekt alle organen in de buikholte en een peritonitis komt dan ook voor, wanneer het buikvlies perforeert ten gevolge van een ontsteking van één van die organen. Ontstekingen in de baarmoeder, eileiders, galblaas of maag kunnen verantwoordelijk zijn voor een buikvliesontsteking. Wat zijn de symptomen van een buikvliesontsteking en hoe wordt deze behandeld?

Oorzaken van een buikvliesontsteking

Het peritoneum of buikvlies omvat en beschermt de organen, die in de buikholte gelegen zijn. Een niet behandelde ontsteking in één van die organen kan zich dan ook gemakkelijk ontwikkelen tot een buikvliesontsteking. De oorzaken van een peritonitis, zoals een buikvliesontsteking ook wel wordt genoemd, zijn zeer divers. Een buikvliesontsteking kan voortkomen uit een ontsteking in onder andere de volgende organen:
  • Darmen (waaronder de blindedarm (appendix)
  • Urineleiders
  • Baarmoeder
  • Eileiders (ten gevolge van bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe)
  • Galblaas
  • Alvleesklier
  • Maag

Ook kan de buikvliesontsteking een gevolg zijn van een complicatie bij een operatie in de buikholte. Peritonitis komt ook voor als complicatie bij nierdialyse, doordat de drains die hiervoor nodig zijn een bacterie van buitenaf in het lichaam binnenbrengen. Tenslotte kan een buikvliesontsteking ook spontaan ontstaan, waarbij er geen primaire oorzaak te vinden is in één van de organen die het buikvlies omhult.

Symptomen van een peritonitis

De belangrijkste symptomen van een buikvliesontsteking zijn acute stekende pijn, een zogenaamde "harde buik" (door aanspanning van de spieren in de buikholte om de onderliggende organen te beschermen) en gevoeligheid van het oppervlak van de buik. Vaak beginnen de klachten met algemene buikpijn en wordt de pijn meer lokaal naarmate de ontsteking zich verder ontwikkelt. Ook koorts, misselijkheid en overgeven kunnen vervolgens als belangrijkste symptomen optreden.

Wat moet je doen, wanneer je één van deze tekenen herkent?

Bij dit soort acute, ernstige pijn in de buikholte is het zinvol een arts te verwittigen. De gevolgen van een buikvliesontsteking, die niet tijdig wordt behandeld, zijn aanzienlijk. Een niet behandelde peritonitis kan dodelijk zijn. Ook shock en bloedvergiftiging kunnen optreden. Het is dan ook raadzaam om zo snel mogelijk te handelen en niet te lang te wachten, wanneer jijzelf of iemand in je omgeving klachten heeft die overeenkomen met wat hier is beschreven.

Behandeling van een buikvliesontsteking

Vaak is direct een operatie nodig om te kijken wat er in de buikholte aan de hand is en om deze ernstige ontsteking te kunnen terugdringen. Ook wordt er in het geval van een bacteriële besmetting direct gewerkt met antibiotica. Bij een virale infectie wordt een virusremmer gebruikt. Ook wordt er vaak rehydratie toegepast via het aanleggen van een infuus. Wanneer tijdig behandeld zou de patiënt weer volledig moeten herstellen, hoewel hier best wat tijd overheen kan gaan. Absolute rust is een must om snel en goed te kunnen genezen van een buikvliesontsteking.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingBlindedarmontsteking: symptomen, klachten, verschijnselen, oorzaak, operatie. Een blindedarmontsteking die niet behandel…
Acute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking is een ontsteking van de blindedarm (Latijns: appendix). Dit is het smalle, vingervormige aan…
Vroege symptomen en signalen van appendicitisVroege symptomen en signalen van appendicitisWat zijn de eerste signalen van een appendicitis of blindedarmontsteking? Het probleem bij een appendicitis is dat het m…

Hoe kun je huidkanker herkennen?Hoe kun je huidkanker herkennen?Huidkanker is in Nederland het meest voorkomende soort kanker. Huidkanker kan ernstige gevolgen hebben, de patiënt kan e…
Mond-tong aandoeningen: aften/zweertjes/ontsteking en pijnMond-tong aandoeningen: aften/zweertjes/ontsteking en pijnMond- en tongaandoeningen: aften, zweertje in de mond of ontstoken mondslijmvlies. In de mond begint de spijsvertering.…
Bronnen en referenties
  • Peritonitis-Disease- Treatment, Causes, Medications
  • Merck: Intestinal Obstruction
  • Allrefer Health: Peritonitis Symptoms
Reactie

Arion, 28-03-2012
Is het waar dat je na een buikvliesontsteking, mogelijk niet zwanger kan worden?
Mijn dochter was 11 jaar oud toen ze geopereerd werd van een gesprongen blinde darm, wat ook heeft geleid naar een buikvliesontsteking.De dokter had toen gezegd dat er de mogelijkheid bestond dat ze misschien niet zwanger zou kunnen worden.Ze is nu 25 en wil dolgraag een kind, maar is bang dat het daardoor niet lukt om zwanger te worden.ze zijn namelijk al 1 jaar bezig om zwanger te worden.Wat kunnen jullie adviseren?
Alvast bedankt voor jullie reactie. Reactie infoteur, 01-04-2012
Beste Arion,

Dat is eventueel mogelijk maar alleen wanneer een infectie destijds zou zijn doorgeslagen naar de eileiders. Ik adviseer je om bij moeite om zwanger te worden intern te laten onderzoeken of er sprake is van een verstopping van één of beide eileiders. Zo weet je in ieder geval zeker of er sprake is van een hieraan gerelateerde oorzaak van het langere tijd uitblijven van een zwangerschap. Bij twijfel dus zeker medisch onderzoek laten verrichten.

Groetjes en veel succes, sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.