Buikvliesontsteking
Een buikvliesontsteking is een ontsteking aan het buikvlies. Een buikvliesontsteking veroorzaakt vaak een hevige pijn in de buik. Chronische buikvliesontsteking ontstaat meestal als gevolg van opgelopen tuberculose. Soms heeft een buikvliesontsteking ook gevolgen.
Buikvliesontsteking
Een buikvliesontsteking is een ontsteking aan het buikvlies. Een buikvliesontsteking wordt ook wel peritonitis genoemd. Het buikvlies bestaat uit een weefsel dat om een aantal organen heen ligt, zoals de maag, darmen, lever, milt en de staart van de alvleesklier. Het hele buikvlies bedraagt bij een volwassen persoon ongeveer 2 vierkante meter aan oppervlakte. Het buikvlies bekleed de binnenkant van de buikholte.
Oorzaken
De oorzaken van een buikvliesontsteking zijn vaak bacteriën. Maar ook chemische prikkels zoals bijvoorbeeld maagsap of darminhoud kan een ontsteking veroorzaken. Verder kan een buikvliesontsteking ook nog ontstaan door letsel na een ongeval. Ook na een operatie kan er letsel ontstaan waardoor er bijvoorbeeld maagsap of darminhoud kan gaan lekken. Bij een blinde darmontsteking komt buikvliesontsteking soms ook voor.
Symptomen
Een buikvliesontsteking veroorzaakt vaak een hevige pijn in de buik. Vaak moet de patiënt ook braken en heeft er koorts bij. Kenmerkend van buikvliesontsteking is dat de buikspieren heel erg hard aanvoelen. Wanneer men deze symptomen heeft en buikvliesontsteking vermoed, moet men niet te lang wachten om naar een arts te gaan. Hoe eerder buikvliesontsteking behandeld word, hoe kleiner de kans op complicaties is.
Chronische buikvliesontsteking ontstaat meestal als gevolg van opgelopen tuberculose. Tuberculose komt het meest in de longen voor maar kan zich door het lichaam verspreiden en zo ook uiteindelijk het buikvlies infecteren. Dit word veroorzaakt door een bacterie.
Acute buikvliesontsteking is vaak het gevolg van een doorbraak van een darmwand, waardoor er darminhoud vrijkomt en het buikvlies irriteert en ontsteekt. Ook een ontstoken blinde darm of galblaas kunnen de oorzaak zijn. Bij een maagzweer of een darmzweer kan het buikvlies ook ontstoken raken. Vaak is een bacterie de oorzaak van allerlei ontstekingen
Behandeling
Als eerste moet de oorzaak van de buikvliesontsteking worden opgeheven. Dus bij een blindedarmontsteking, zal de blinde darm moeten worden verwijderd. En bij een maagzweer of een darmzweer zal deze behandeld moeten worden. Wanneer dit niet gebeurt, zal de buikvliesontsteking ook blijven bestaan. Bij tuberculose zal deze behandeld moeten worden. Na het opheffen van de oorzaak, zal men vocht toedienen via een infuus, om een shock te voorkomen Ook word er antibiotica gegeven om de ontsteking te stoppen. De antibiotica moet altijd helemaal worden afgemaakt, omdat de ontsteking anders terug kan komen.
Gevolgen
Soms heeft een buikvliesontsteking ook gevolgen. Een van deze gevolgen is dat er verklevingen na een buikvliesontsteking kunnen ontstaan Deze verklevingen zitten in het buikvlies. Door de verklevingen kunnen er onder andere darmafsluitingen ontstaan Bij vrouwen kunnen ook de eileiders verstopt raken. Hierdoor is de vrouw niet of verminderd vruchtbaar. Vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn, doen er dus goed aan de arts te vermelden dat er in het verleden een buikvliesontsteking heeft plaats gevonden. Dan kan de arts gerichter gaan zoeken naar de oorzaak van de onvruchtbaarheid. Bij een darmafsluiting zal behandeling nodig zijn, omdat de darminhoud anders moeilijk de darm kan passeren. Wie in het verleden behandeld is voor een buikvliesontsteking, moet dus even in de gaten houden of er naderhand geen klachten ontstaan. Bij twijfel contact opnemen met de arts.